Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
pontosan, erre gondoltam. kell más hobbit is keresni mellé, csak egyelőre nekem "nem adja ki".
nekem idén pkg és hkg volt szépen, íkg már csak mutatóba, nscs nulla, vargányából pedig egy kör, ami hiába volt bőséges, olyan gyors volt, hogy majdnem el is felejtettem ebből a felsorolásból. egy 2022. őszi szezont most boldogan aláírnék.
Tavalyi 0 hegyes kucsma után alig vártam az ideit, de már megint nem volt, mostmár 2. éve. De tavaly legalább cseh volt. Mostmár az se. Rá kell majd szokni a zsákos laskára.
Egyébként ez a baj egy kicsit a gombászattal. Ha csak arra van ráfixálódva az ember, akkor nagyon gyorsan múlik az idő. Legalábbis mostanság, amikor alig várja az ember a következő hónapot, bízva abban, hogy jobb lesz a helyzet. Bezzeg 2010... :)
Annyira, hogy ahol másfél hete ~80 mm-es felhőszakadás volt, az avar alatt még hűvös, de már porzó föld volt. Gödörben. Egy-két traktorcsapában volt némi víz, de amúgy semmi. Se róka, se maradvány. Egyetlen korhadékbontó csokrot láttam csak.
azért azt a 3 hónap hőkupolát sem akarja senki kipróbálni. igen, a szél azonnal megöli a nekünk fontos felső 20 cm-t, de jelen esetben az már hónapok óta halott. :/
Borzasztóan utálom. Magas UV és hideg szél. Egyszer odavág, hogy megsül a bőröd, következő percben felhő és hideg légáram. Páratartalom nulla. A giliszták már megálltak a földben. Kerámia lett az agyag.
Már vagy 4-5 napja sorozatban fúj nálunk a szél. Utálom ezt az időt. Ha így haladunk tényleg építhetjük a szélerőműveket. Inkább 3 hónap hőkupola mint egy hét ilyen szeles idő. Váhh, borzalom...
Kedves Júlia! Ez egy természetjáró, ezen belül is gombászkodó, gombagyűjtögető, gombakedvelő csoport. Azt is mondhatnám, szinte ősközösség, hiszen a digitális kapcsolattartás hajnalán, még az ősköd árnyékában, kénes páráiban született. Amennyiben van közöttünk bútorvásárlásban jártas barátunk, ő is nagyon titkolhatja eme hobbiját.
Kedves Júlia! Ami az asztalt illeti, ha időnként arról számolna be, hogy milyen gombákat sikerült szedni lakhelye, kedvenc területe közelében, szívesen vesszük a bemutató fotókat; persze szigorúan csak teríték fotókat, minden csicsa, feldolgozás nélkül; természetesen az új asztalon fotózva.
Közösségünk egyébként, azt hiszem többnyire, nem annyira szeretjük az olasz bútorokat, mert igen jelentős részük a magyar erdők fáiból készült (legalábbis anno).
Sziasztok! Most regisztráltam erre a fórumra, ezért még nem igazán tudom, hogyan kell használni. Jelenleg egy konyhaasztal kiválasztása foglalkoztat, mert a férjemmel éppen keresünk egy újat. Tudna valaki ajánlani egy olyan üzletet, ahol minőségi olasz konyhabútorokat árulnak, beleértve a konyhaasztalokat is?
Tegnap futottam egyet a helyi erdőben, ahol 4 napja esett 40-50 mm. Semmi nem látszódott belőle. Nagyon komoly ciklonoknak kellene sorban vonulni ősszel, hogy a talaj feltöltődjön.
sógoréknál jártunk mindenféle új helyeken, jellemzően 900 és 1500 méter között, erdőképileg voltak jók is, rosszak is. amiben egységesen hasonlítottak az az, hogy ijesztően szárazak voltak egytől-egyig: hatalmas hegyi patakok hűlt helye, ropogós tűlevélszőnyeg, minimálisan vegetáló gombavilág. ott is, ahol június 20-án esett 50 mm, majd a hét elején még 35 mm.
Aha, így okosabb lettem. Kicsivel megint. :) A szántóföldhöz nem értek, nem is gondoltam rá. Igen, ha gomba elleni szerek nem lennének, fel is fordulnánk éhen. Én is a Syngenta boldog használója voltam, amíg volt hová fújni.
Ezt nem raktam be pár napja, viccből? Épp néztem én is. Van magyarázat az oldalon, ezek fitopatogén gombák spórái. *elégedett Syngenta tulajdonos sóhaj*
Romániát tippeltem volna a tiédre. :) Kis érdekesség, épp a L betűs boltban voltam, megpillantottam, hogy 3-4 centis rókákat is árultak. Talán 1400 Ft volt 150 g. Származási hely: Ukrajna
Ha már rókázás: a Bosnyák téri piacon volt ma rókagomba, az ára nem volt kiírva, megkérdezni nem mertem...itt a gomba LÉTE a lényeg. Majd július végén megyek a Zemplénbe, körülnézek :-)
De az ág megmaradt... nekem az egyik helyen 2 szilva, 1 fosó meg egy jonatán gyepálódott meg, pedig korhadás sem volt bennük. Csoda, hogy a tető megmaradt. Mért érték szerint 8x mm eső esett, úgyhogy szerdán rókázás, talán. Bár hallomásból az derült ki számomra, hogy nagyon változó volt a lehullott csapadék mennyisége pár kilométeren belül.
Nehéz megjósolni, itt tényleg a helyi mérés (lenne) a legjobb. Egy rókás helyem kaphatott kb. 40 mm-t, ráadásul pont egy gödörben van. Akár jó is lehet, talán a jövő hétvégén. A fronttól nem tudom, mit lehet várni. Jön egy kis lehűlés, bár azt is mondták, hogy utána újra ideérhet egy meleg légtömeg a franciáktól. A fejem fölött egy napja csak dörög, morog az ég, vonulnak át a hatalmas felhők, de eső nem esik belőlük. Pont mint '22-ben.
bizony, körbe is küldtük egymásnak nap közben. :( ha a magas kőrist eszi, akkor azoknak a gombabetegségük mellé már sakk-matt (szevasz, íkg). ha a virágos kőrist is, az szívás, akkor a hkg-tól is el lehet köszönni (mínusz a nyarasok). meg hát persze ordas szívás így is, úgy is.