"Gyűjteményes mű
7. § (1) Szerzői jogi védelemben részesül a gyűjteményes mű, ha tartalmának összeválogatása, elrendezése vagy szerkesztése egyéni, eredeti jellegű. A védelem a gyűjteményes művet megilleti akkor is, ha annak részei, összetevői nem részesülnek, illetve nem részesülhetnek szerzői jogi védelemben.
(2) A gyűjteményes mű egészére a szerzői jog a szerkesztőt illeti, ez azonban nem érinti a gyűjteménybe felvett egyes művek szerzőinek önálló jogait."
Jelen esetben gyűjteményes műről van szó, így a szerzők kifejezett engedélyére van szükség ahhoz, hogy azt a gyűjteménybe felvegyék. Persze a szerző adhat ingyenesen is hozzájárulást.
Tovább idézem:
"A szabad felhasználás esetei
34. § (1) A mű részletét - az átvevő mű jellege és célja által indokolt terjedelemben és az eredetihez híven - a forrás, valamint az ott megjelölt szerző megnevezésével bárki idézheti."
Tehát nem az egészet, csak indokolt terjedelmű részletet citálhat (Pixy kedvéért: IDÉZHET) szabadon. A munkaviszonyban vagy egyéb jogviszonyban létrejött alkotások kérdése, valamint a Tallózó gyakorlata (sőt, a kettő összefüggése) a másodközlésben - egészen más tészta. Ezt is elmagyarázhatnám, Pixy, de hosszúúúúúúúúúúú. De még beletanulhatsz: ELTE ÁJK, 5 év.
Csak arra vigyázz, hogy a bumeráng, mint olyan, visszafelé is képes szállni, vagyis te is fizethetsz mondjuk azért, mert engem idéztél. Majd küldöm a számlát. Te se leszel rosszabb vevőm, mint a Tankönyvkiadó... Mert ezek rémesen rosszul fizettek. Majd rajtad behajtom. :)))))))
A szerzoi jog védelme alá eso alkotásokat - tudtommal - részben fel lehet használni, amennyiben nem a teljes "mu"-rol van szó. Pl. tv-reklámok esetén is meg van határozva az az idotartam, amit egy-egy zeneszámból felhasználhatnak, jogdíj-kötelezettség nélkül. Idézni lehet újságcikk-részletet is így, teljes cikket viszont nem.
1. § (1) Ez a törvény védi az irodalmi, tudományos és művészeti alkotásokat.
(2) Szerzői jogi védelem alá tartozik - függetlenül attól, hogy e törvény
megnevezi-e - az irodalom, a tudomány és a művészet minden alkotása.
Ilyen alkotásnak minősül különösen:
a) az irodalmi (pl. szépirodalmi, szakirodalmi, tudományos, publicisztikai) mű...
Galsai, Betlen milyen kontextusban szerepel? Esetleg az fősz.hely. asszonnyal készült emlékezetes Aktuális c. műsor szó szerinti leírása is olvasható benne? Mert az tetszett.
Minden helyre van igazítva. A Fimpépé cáfolta, hogy a Quality Invest fimpépés cég (nem az, hanem Simicska, Kövér Szilárd, Schlecht Csaba stb magáncége), és cáfolta, hogy fimpépés cég segélyezte volna Orbán Győzőt.
Amit nem kifogásoltak a fiúk: a fimpépés Fico pénzt adott a Q. I. magáncégnek, az pedig O. Győzőnek a bányaüzletre.
Aztán a Q. I. magáncéget megvette - adó- és egyéb tartozásokkal együtt - bizonyos Kaya Ibrahim. És eltűnt, mint Petőfi a ködben.
Ezek viszont tények, nem is meri cáfolni senki.
No, de most miről vitatkozunk? Ha senki sem olvasta, akkor miből gondoljátok, hogy nem egy szemelvényről van szó. Esetleg lehozzák a banyát és a végére odaírják 8 pontos betűvel, hogy tévedtek, bocsika. Bedőltök minden provokációnak…
Ez a könyv újabb jó alkalom arra, hogy bebizonyítsa a liberális fiúknak, hogy a sok belefeccölt pénz ellenére, mennyire hiteltelenek az ország politikai életében. (Ha már a tavaszi Chartás próbálkozásokból nem tanultak).
Én nem bánom, ha az elvtársak ilyesmire tékozolják a "nehezen" összegyujtött vagyonukat, legalább hamarabb elfogy. Nyereség ui. biztosan nem keletkezik ebbol...
Az pedig különösen érdekes, hogy miért ez a könyv?
Gondolom nem anyagi haszonszerzés céljából. Mert arra a Gyufáék idejében havonta lehetett volna alkalom. Néha havi két kötettel is.
Amikor megláttam a reklámot, kicsit csodálkoztam, hogy tényleg ilyen h...ék?
Na, de az ő dolguk, hogy bulvár-színvonalon oldják meg a problémáikat.
Mindenesetre megyek, nehogy elfogyjon mire odaérek:-)
(Lehet, hogy gyermekeimnek is veszek, olly nagy sok tanúlság van benne az polgári kormány ármánykodásiról!)
Napok óta látom az Index Politika fórumán az ÉS bány-könyvének hirdetését. Áltlában szkeptikus vagyok a reklámoknak az értelmiségre gyakorolt hatását illetően.
Ezért lennék kíváncsi hányan vettek ennek a reklámnak a hatására belőle?
Gondolom, ha értelmiségi nem is, néhány ballib talán...