Tervezem valami kisebb, több funkciós sütögető építését a jövőben. (lehet nem idén)
Van pár gondom így előre a dologgal.
Olyasmi tetszene ami amúgy 1-2 változatban itt is készült már többeknek. 1 tűztér, nyársalásra/bográcsra/grillre/tárcsára is illeszthetően. Kis méretben gondolnám, csak a tűztér és a "keret" esetleg egy pultszerű rész az egyik oldalán. A kérdésem a tűztér és a különböző alkalmatosság egymáshoz viszonyított méretei lennének. Főleg a grill esetében, hogy milyen mélységekkel/távolságokkal sütögettek és mennyire van szükség közben állíthatóságra? Főleg a grillrács és a grillezés miatt aggódom. Nyársalni lehet egy lyukban is, bográcsot fölélógatom, de grill ügyben kevés a tapasztalatunk és azok egy része is negatív.
Előre is köszi mindenkinek az építő hozzászólásokat!
Sziasztok! Itt az Egyedi méretűre és alakura tervezhető grillrács, rostlap, rostély, faszéntartó vagy épp hamuzó!
Grillezőtől és szezontól függetlenül kül- ill. beltérben egyaránt használható termékek, amelyeknek csak Ön fantáziája szab határt!
Megrendelhetőek vaslapok-sütő lapok grillezéshez, grillrácsok roston sütéshez, tepsik, ill. tüzelő rostélyok (tűztér, hamuzó) Egyedi igény (méret) alapján gyártva, akár gáztűzhelyre, beltéri villany, gáz sütőméretre is!
Meglévő kerti grillre, gáztűzhelyre, kemencékbe, háztartási sütőbe helyezhető!
Fűthető: Fával, faszénnel, gázzal, de villanysütőben is használható!
Nézd meg termékeim, ill. érdeklődj elérhetőségeimen,ill. a grillangyal.hu vagy a facebook.com/grillangyal oldalakon, ahol több féle grilltermékünket megtalálod!
Szerencsés "gazdája lettem egy 1200 mm-es átmérőjű és 750 mm magas földkábel dobnak.Ebből szeretnék sütögetőt készíteni.A kérdésem, tűztér optimális magassága a tetejétől.Szalonnasütés és grillre belőni.A grillrács magasságát tudom állítani.
Tehát szalonnasütögetésre milyen mély legyen a tűztér,illetve a grillrácstól milyen távolságra legyen a tűztér?
Olyan kérdéssel fordulok hozzátok, hogy kerti "multifunkcionális", jó strapabíró, időtálló (az se baj, ha szép) sütőt szeretnék készíteni, vázolom az alaptervet és a kérdéseket:
- Téglalap alapú sárga bontott téglából kirakott, kb. 80x70x(magasság is 80cm körül), alul kb 20x30as lyukkal egyik oldalt - ez kb olyan 10 sornyi tégla. A 6-7., vagy 7-8. sor közé szeretnék 3 oldalra masszívabb vaslapokat berakni, amelyre ráhelyezhető lenne a sütögető tárcsa 3 lába. Kellegy vasrúd, vagy valami hasonló, amire bogrács is ráakasztható lenne.
- Kérdés: -1: Hol tudok ilyen fém "dolgokat" szerezni hozzá, a bográcstartó rudat hogyan rögzítsem az oldalához?
-2: Habarcsból jó-e, ha előre kevertet veszek, amit ugye csak vízzel kell hígítani és használható is?
-3: Tűz- és fagyállóság: hogyan tudnám ezt a két dolgot megoldani? Belülről rakjam még ki samott téglával, majd fugázzam ki samott porral? (így már kicsit macerás, mert a belső tér jelentősen csökkenne, de, ha muszáj ez lesz)
Így oldottam meg a felni belsejét régi nagyméretű téglával béleltem ki és Rath BR 1100-as tűzálló habarccsal ragasztottam össze a téglákat. Ha külső falat készítesz olyan habarcsot használj amit a lábazatokhoz használnak ne tartalmazzon meszet csak cementet. Vagy házilag 2 rész homok egy rész cement és mészpótló adalékot használjál (Pl Fixpol-t) a vízhez amit a habarcshoz öntesz.
Tanácsot szeretnék kérni,szalonnasütő építésben vagyok. A tűztér egy 22.5 colos kamionfelni,ez már fel van állványozva. Most akarom az alapját kiemelni egy kicsit,egy 114 cm átmérőjű,kör alakú betonozással,ennek az előkészületeiről láthattok képet is,a téglarakás körben,az a zsaluzás...
Bontott kisméretű téglából akarom a falat,úgy terveztem,hogy a felnitől körbe 2 cm hézagot tartok,aztán ugyanilyen hézagot megtartva,még nem tudom miből,színezett fagyálló esztrich,vagy műkő,kapna egy fedlapot. Ennek a teteje egy síkban lenne a felni tetejével.
Normál falazóhabarcsot használnék a téglákhoz.
Szerintetek ez így jó lesz,vagy esetleg még így is,hogy egy kamionfelni a tűztér,be kell esetleg samottlapokkal borítani belülről a téglafalat?
Latom hogy mostanaba nem nagyon volt itt forgalom :) de hatha olvassa valaki a regiek kozul mert nagyon jo hozzaszolasok voltak regen :)
Kerti bogracsozot szeretnenk csinalni, most itt tartunk ez a "minta peldany" tanacsok hogy amikor veglegesitjuk akkor mit hasznaljunk? :) Koszonok barmilyen jo tanacsot!!! :);
Én olyat építek, építettem (már csak az utolsó simítások vannak hátra, idén remélem kész lesz, akkor dobok képet is róla), aminek az alapja egy tölcsér alakú betongyűrű, annak az aljába csináltattam egy rácsot, a tetején meg van egy fedlap, 60 cm-es lyukkal a közepén! Abba szintén csináltattam egy rácsot és itt van a trükk, ugyanis a felső 58 cm-es rácsra kerültek úgynevezett 10cm-es fülecskék,akasztók, négy oldalára, így azt bele lehet tenni a sütőbe, illetve ki is lehet venni belőle, attól függően, hogy milyen mélyen akarom a tüzemet, ha kiveszem, akkor az alsó rács olyan 35-40 cm-re van a fedlap szintjétől, ha beleteszem a felső rácsot, akkor meg 10-15 cm-re, sztem így alkalmas lesz mindenféle sütés főzésre, ugyanis én is pont ezzel indultam neki, hogy grillezni is lehessen rajta, bográcsozni is, meg szalonnát sütni is!!! Remélem tudtam segíteni, majd ha kész, remélem hamarosan, akkor hozok képet is róla! :-D
Szeretnék építeni egy kör alakú kerti sütőt, ami szalonnasütő bográcsozó és grillező is egyben.
A kérdésem:
Lehetséges-e ezt a 3 funkciót egy sütőbe kombinálni? Az aggályaim a következők:
Grillezéshez kb 70-80 cm magasság az ideális, viszont szalonnasütéshez magas.
Nem sütöttem még szalonnát ezekben az új szalonnázókban, de ahogy elnézem, a tűz mindig lejjeb van mint a sütő tetejének felszíne, így a parázs is a sütőtér aljában lesz. A nyársat ergo lefele kell tartani, így a végén lévő cucc megég, ami beljebb van a nyárson, az pedig nyers marad, nem? Ha pedig a sütőtér mélységét csökkentjük, akkor elég kevés parázs lesz benne.
Láttam egy rendezvényen nem is egyet,nagyon masszívak és jól néznek ki(örök életűek)csak akkor voltam bamba és nem kérdeztem meg!De azt hiszem hogy Ifa felniből van!Ilyen kisebbek voltak pont azért tetszettek meg!
Nemrég indult webshopunkba http://grillangyal.hu/ a grillezés kapcsán szükséges termékeket, kiegészítőket szeretnénk forgalmazni. Leginkább hazai és főképp kisvállalkozók vagy magán emberek termékeit, egyedi ötleteit szeretnénk forgalmazni, így aki gyártana bármit, a témában ide írhat: INFO@GRILLANGYAL.HU
A bogracstarto beepitesenek mikentjeben tudok segiteni, a beszerzesben nem igazan, mert ez a bogracstarto azon keves hasznos dolgok egyike volt, amelyet a hazunk elozo tulajatol "orokoltuk" (bar szerintem barmelyik lakatos tud kesziteni neked egyet kb. fel ora alatt).
A beepites egyszeru: egy kb. 25-30 cm hosszu csodarabot epitettem be a falazas kozben az epitmenybe, amelynek pont akkora az atmeroje, hogy a bogracstarto pont belepasszoljon. Igy maga a tarto tetszolegesen elforgathato, es barmikor kiveheto (ha pl. utjaban lenne a nyarsaknak egy szalonnasuteskor).
azert nem olyan nagy ez, hogy fel kelljen maszni ra a kevergeteshez. :-) De egyebkent nem fix a bogracstarto, hanem kiveheto, forgathato, tehat egy laza mozdulattal ki lehet forditani a tuz felol a bogracsot, ha nem akarsz hajolgatni. Ez jol johet az etel kevergetesekor is, bar en inkabb csak akkor szoktam kiforditani, amikor talalaskor szedem ki a kajat a bogracsbol. Van egy hamuzonyilas (pont nem latszik a kepen), de azon maceras lenne a tuzelot adagolni. Mivel eleg nagy a tuzter atmeroje, igy felolrol, a bogracs mellett lazan lehet rakosgatni ra a fat. Esetleg ha tul nagy a fadarab, amit ra akarok tenni es nem fer be a bogracs mellett, akkor is jol jon, hogy mobilis az alvany, picit elforditom es maris nincs utban a bogracs.
Nagyon jól néz ki a bográcsozód, gratula hozzá! De had kérdezzem meg hogyan kevered meg a gulyást? Mindig felmászol rá? Vagy be tudsz hajolni addig? Esetleg olyankor kifordítod? A fát a tűzre egy külön nyíláson teszed, ami a képen nem látszik? Tetszik amit építettél!
mikor en epitettem a sajatomat, akkor csak a tuzter epitesenel hasznaltam samottpor es vizuveg kevereket (azzal tapasztottam egymashoz a samott lapokat), viszont mindenutt mashol normal falazohabarcsot hasznaltam. 3 eve "nyuzom", aprilistol novemberig szinte minden hetvegen vagy bogracsozunk, vagy tarcsan sutunk, de nagyon jol birja a vizuveg/samottpor habarcsos es a normal habarcsos resze is.
Viszont hogy a kerdesedre is reagaljak, valoszinuleg az lehet a baj, hogy ez a keverek inkabb arra hasznalhato, hogy a samott lapokat egymashoz ragaszd vele, s nem pereg ki a fugak kozul a ho hatasara. Viszont te ha jol sejtem, bekented vastagon az egyebkent normal teglabol kirakott tuzteret, ezzel kvazi hoallo reteget alkotva a tuzterben... legalabbis gondolom ez lehetett a szandekod. Gondolom azert puposodott fel (es ido kerdese csak, hogy ledobja magarol az egeszet), mert mas a tegla hotagulasa, mint ennek a samott-habarcs retegnek, igy az eltero mozgasok miatt megszunik koztuk a fizikai kapcsolat.
Szoval nem jo hir, de ez van, nem igy kellett volna csinalni. De ezen ne busulj, legkozelebb sikerul, szerintem ki lehetne meg javitani, ha pl. hasonloan megcsinalnad, mint ahogy az enyem is van, tehat a tuzteret vekony (asszem 1.5-2 cm) samott lapokkal belelned ki es ezeknek a lapoknak a ragasztasahoz hasznalnad a samottpor/vizuveg kevereket. Nalam bevalt.
Ugyan én nemigen értek hozzá, de nem hiányzott belőle a cement? Mintha valahol azt olvastam volna hogy az is kell a keverékbe. Javítsatok ki ha nagy marhaságot mondtam..:9 Egyébként én is egy bográcsozó építése előtt állok, de még gyűjtöm az infókat innen-onnan..:)
Samott lisztként árult de inkább samott őrleménynek tűnő anyag és vízüveg keverékével kikentem a téglából készült bográcsozómat. Egy hétig szikkadt, majd tüzet raktam benne. Nagy részen felpúposodott. Mit rontottam el? Kb. 1/2 cm vastag lehetett a réteg, a téglák tökéletesen tiszták voltak.
Összesen 2 kg samott őrleményt használtam és ahhoz tettem kb. 8 dl vízüveget.