Hello!
Nevezd át .cgi-ről .pl-re. Ha windows alatt van a webszerver, ezel a #!/usr/bin/perl sorral nem foglalkozz, ki is törölheted. A példában írt $filepath lehet ilyen: 'c:\webszerver\home\users\public_html\echat30.html' stb. Az a lényeg, hogy ha pathről van szó, mindig a merevlemezen lévő elérési utat kell megadni. Értelemszerűen, ha pl. $fileURL-ről van szó, lehet pl. 'http://a_te_domained.hu/images/kep.gif'
A perl eredendoen unix-ok alatt futott. A UNIX sajatja hogy a vegrehalthato programok vagy binaris file-ok vagy scriptek. A fenti sor arra valo, hogy megmondja az operacos rendszernek, hogy a script vergehajtasahoz hol talalhato az interpreter (esetunkben perl interpreter).
Ha UNIX/apache-ot hasznalsz akkor az Apache-odnak tartalmaznia kell a perl modult (mod_perl). Win alatt vagy az activestate perlt kell hasznalnod az MS-IIS-hez, bar alternativakent a windows scripting hosthoz valo perl inetrpreter is jo.
DjSzaky:
Nem tudom milyen OS alól futtatod a PERL-t (gondolom valami Windows).
Egyidőben én is küszködtem efféle emulált cgi zavarással, igaz Win98 alól. Nem tudom milyen erőfeszítés IIS ill. NT-s szervert beüzemelni PERL futtatásra (flock például tuti nincs), én letöltöttem a Xitami webszervert (bármelyik külhoni keresőengine-nel megtalálható), kb. 800 k letölteni, könnyű konfigurálni, és megoldja az efféle problémákat (legalábbi nekem megtette).
Lenne egy kérdésem. Van egy kész CGI fájlom, amihez használati utasítás is van, de hiába konfigurálom (szerintem) jól, mégsem működik. Annak az oldalnak a helyén, amelynek futtatnia kellene a script-et, mindíg megjelenik a teljes CGI fájl (mármint a programkód). Egyszerűen kilistázza a CGI fájlt. Miért? És mit jelent a CGI fájl első sorában az hogy: #!/usr/bin/perl
Miféle könyvtárra hivatkozik ez? És mit kellene annak a könyvtárnak tartalmaznia? Ha valaki tudna nekem segíteni, azt nagyon megköszönném. És milyen formában kell az egyéb hivatkozásokat megadni? Pl: $filepath = '/home/users/public_html/echat30'; Miért a home könyvtárból indulunk ki? Vagy hogy is van ez? Elnézést a kissé egyszerű megfogalmazásért, de laikus vagyok a témához egyelőre. Segítséget kérek... :-) (Na nem telefonost, inkább e-mail-est: szaky@netposta.net) Köszönöm!