Kicsit felhozom a topikot :) Csináltam egy nagy tekercset vasmaggal, és néztem a kimenő jelet spektrum-analizátor progival. Hát nagyon érdekes... Bevallom, hogy a Schuman-rezonancia jeleit akartam faggatni, de azok valahogy nem jöttek elő... viszont van néhány érdekes frekvencia, ahol jönnek jelek. Időszakosan jelentkező frekvenciák vannak, majd megszűnnek. Pl. a teljesség igénye nélkül: 3-5 Hz, 12-14 Hz, 20 Hz, 24 Hz, 33 Hz, 77 Hz, 83 Hz. Ezek a jelek stabil frekvenciájúak. Van aztán olyan jel, ami elkezdődik valahol, és föl-le változik, mint valami alkoholista orvos aláírása. Ez már föntebb, 1 kHz és 3500 Hz között jelentkezik. Mi lehet ezeknek a mágneses frekvenciáknak a forrása, és esetleg milyen következtetés - "előjelzés" vonható le belőlük?
Magyarország területére vonatkoztatott mágneses deklináció (D) értéke a földrajzi koordináták másodrendű függvényeként határozható meg:
D['] = 99,04 + 0,00469(j - 2730') + 0,2196(l - 960')+ 0,00027(j - 2730')2 + 0,00010(j - 2730')(l - 960')- 0,00001(l - 960')2
A fenti formula 1995,0 epochára vonatkozik.
A mágneses deklináció átlagos éves változás normál értéke (d) szintén a pont földrajzi koordinátáiból számítható:
d['/év] = 4,41 + 0,00033(j - 2730') - 0,00276(l - 960')
ahol: D = a mágneses deklináció percekben
j = a pont földrajzi szélessége percekben
l = a pont földrajzi hosszúsága percekben
d = a mágneses deklináció átlagos éves változása percekben
Nem tudom jó helyen kérdezősködöm, de hol férhető hozzá olyan táblázat/program ami megmondja, hogy egy adott földrajzi szélességen/hosszúságon mennyivel kell korrigálni az iránytű mutatta északi irányt az igazi sarkcsillag mutatta északkal?
NA, MOST VALÓBAN TÖRTÉNIK VALAMI, VAGY EZ IS A FILM MARKETINGJE?
Valami történik a magban: pólusátfordulásra utaló jelek
2003. március 28., péntek, 10:56
Valami történik odalent a Föld mélyében. Bolygónk mágneses tere az utóbbi években olyan jellemzőket mutat, amit korábban nem tapasztaltunk. Egyes kutatók szerint mágneses pólusátfordulás előtt állunk.
Bolygónk mágneses tere a földmagban generálódik. A szilárd belső vas-nikkel mag körül áramló anyag - a külső, folyékony mag anyaga - a dinamóhatás elvén alakítja ki a Föld mágneses terét, amely tehát elektromágneses tér (a belső mag a dinamó "állórésze", a külső pedig a "forgórész").
A mágneses tér alapvető fontosságú az élet védelme szempontjából, mivel pajzsként véd bennünket a világűrből érkező, mutációkat okozó részecskeáradattól. A mágneses tér segítségével számos élőlény tájékozódik, s az ember sok navigációs eszközének is ez az alapja.
Mágneses pólusátfordulás már számos alkalommal bekövetkezett a földtörténet során. Ilyenkor az északi és a déli mágneses pólus helyet cserél. A jelenség oka és pontos időtartama ismeretlen.
A mágneses pólusok - amelyek egyébként nem pontosan esnek egybe a földrajzi pólusokkal -folyamatosan változtatják a helyüket (ún. mágneses pólusvándorlás). Ez a jelenség minden valószínűség szerint végig jellemző volt a földtörténet során, s az utóbbi mintegy 7000 év változásait már viszonylag pontosan követhetjük a kőzetekbe zárt mágnesezhető ásványok vizsgálatával.
Az utóbbi évek tapasztalatai szerint a mágneses pólusvándorlás egyre növekvő intenzitást mutat. Az északi mágneses pólus 1904-ben Roald Amundsen mérései szerint még nagyjából ugyanoda esett, ahová John Ross 1831-es, bár kevésbé pontos mérései alapján helyezték. Ezután lassú északi irányú mozgásba kezdett, ám 30 évvel ezelőtt megváltozott a viselkedése és felgyorsult: mintegy négyszer olyan gyorsan mozog, mint a korábbi időszakban.
E felgyorsult mozgás mellett a mágneses térerő is változik. David Kerridge, a Brit Geológiai Szolgálat (British Geological Survey) a BBC-nek elmondta: erős bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy a mágneses tér intenzitása évszázadonként körülbelül 5%-kal gyengül.
Néhány kutató szerint ezek már annak a jelei, hogy a két mágneses pólus helycserére készül, azaz mágneses pólusátfordulás előtt állunk. A jelenlegi legelfogadottabb modell szerint a folyamat a következőképpen zajlik: a mágneses tér ereje fokozatosan csökken, majd teljesen megszűnik, s ez az állapot néhány ezer évig áll fenn. A mágneses tér azután újra generálódik, de fordított polaritással.
Jelenlegi mágneses mérések arra utalnak, hogy a földmag Dél-Afrika alatt fekvő régiójában egy fordított mágneses polaritású terület épült fel. A szakértők szerint a kérdés az, hogy tovább növekszik-e, vagy elhal.
A geológiai minták alapján mágneses pólusátfordulás átlagosan 250 ezer évente történik. Ugyanakkor az utolsó mintegy 750 ezer éve következett be, így most már "bármikor" várható a jelenség. A folyamat azonban minden valószínűség szerint nem hirtelen következik be, hanem a fent említett néhány ezer éves időtartam alatt. Az ősmaradványok vizsgálata szerint ugyanis semmi nem utal arra, hogy a pólusátfordulások hirtelen katasztrófákat jelentettek volna az élet számára.
Ha tehát a folyamat megindul, az embernek minden bizonnyal lesz ideje felkészülnie arra az időszakra, amikor bolygónk testét és élővilágát szabadon bombázhatja a kozmikus sugárzás és a napszél.
Butaság-szaga van.
Ráadásul ha az erővonalakkal akarsz párhuzamos lenni, akkor ne is vízszintes ágyba feküdj, hanem olyanba, amelyik a vízszintessel a helyi mágneses deklináció szögét zárja be.
Sziasztok! Megengedtek egy csak lazán kapcsolódó kérdést?
Nem-tudományos (lakberendezési stb.) folyóiratokban gyakran olvasható az a tanács, hogy fejjel észak felé igazítsuk az ágyunkat, mert a mágneses erővonalakkal párhuzamosan állítólag egészségesebb az alvás. Olvastatok már valamit, ami arra utalna, hogy ez több puszta babonánál?
A mágneses dipólus egyenlete polarkoordinataban R=Ro*cos^2(fi). Tehat ugy kell elkepzelni, hogy legyen egy fuggoleges helyzetu magneses dipolus, az egyenlet pedig megadja, hogy vizszintessel fi-szoget bezaro iranyban milyen messze megy (R) az erovonal. Az Ro a gorbe legtavolabbi pontja (ami ugye fi=k*pi (k=1,2,..,n) iranyokban vesz fel, ha az elojeltol eltekintunk).
Oooo...es az Egely-fanatikusok elkeseritesere tegyuk hozza: ez szigoruan csak technikai trukk, mivel nem letezik egypolusu magneses toltes. (Mint ahogy a negativ/pozitiv toltes szavak helyett is helyesebb az eszaki/deli polusrol beszelni.)
Tudtommal nem ellipszisek. Pontos képletet nem tudok, de a lényeg a következő.
Igazából nem az erővonalak a lényegesek, hanem a térerő nagysága és iránya az adott pontokban. Ebből adott pontból kiinduló erővonalat úgy kaphatsz, hogy mindig az adott térerő irányába mész.
Mágnesrúd körül a mágneses térerő úgy néz ki, mintha az északi pólusában egy pozitív, a déliben pedig egy negatív "mágneses töltés" lenne, és ezek terének szuperpozícióját kell számolni.
Pontszerű töltés térereje pedig úgy néz ki, hogy minden pontban egyenesen arányos a töltéssel, fordítottan a töltéstől való távolság négyzetével, és negatív töltés esetén a töltés felé, pozitív esetben az ellenkező irányba mutat (vagy fordítva - tökmindegy).
Fizikaórán volt egy olyan kísérlet, hogy vasreszeléket szórt a tanár egy üveglapra. Ahogy várható volt, a vasreszelék-szemcsék össze-vissza álltak a leszórás után. Utána egy mágnest rakott az üveglap alá. Ettől a szemcsék vonalakba rendeződnek. A vonalak olyan almaszerű mintákban jelentek meg. (Az üveglap csak azért kellett, hogy a vasszemcsék ne kenődjenek fel a mágnesre, elrontva ezzel a kísérletet.) Na, így néznek ki a mágneses erővonalak a mágnesrúd körül.
bocs ha nem ide tartozik, de nagyon erdekelne hogy a magneses erovonalakat milyen fuggveny irja le (ha letezik ilyen). A Fold magneses mezojet meg sem probalom utanozni, hiszen azt torzitja a napszel stb. de egy egyszeru rudmagnesnek az erovonalai milyen osszefuggessel irhatok fel? az erovonalak ellipszisek?
Igen, kozgaz modellekben is alkalmazzak ezt, amikor lehet, ill vannak mas tesztek is, pl a BDS teszt. Ez ugyan nem azt teszteli, hogy a folyamat kaotikus-e vagy nem, hanem hogy iid folyamatrol van-e szo.
Mindenestre erdekes a dolog, nem tudtam, hogy a klimara es geologiai folyamatokra ki lehet jelenteni, hogy kaotikusak.
Igazibol nem kell tudni leirni az egyenleteket ahhoz, hogy kimondhassuk azt, hogy valami kaotikus. Meresek alapjan is eleg jo kozelitessel meg tudjuk hatarozni a Ljapunov-exponenset az adott rendszernek, es ha az pozitiv, nyugodtan mondhatjuk, hogy kaotikus rendszerrel allunk szemben.
Ha a klima egyertelmuen az, akkor igaz lehet a pillango-effektus is, nem?
Bocsi, ha hulyesegeket kerdezek, kozgazban a dolog kozel sem egyertelmu, persze foleg azert, mert nehez azt bizonyitani, hogy determinisztikusan leirhato az adott folyamat. Ezek szerint a termeszetben egyertelmubb a helyzet. Pedig azt hittem, a kaoszt a kozgazdaszok teremtettek:))
A klima egyertelmuen az. A tektonikus mozgasokra passzolok, de valoszinuleg azok is.
Igazibol nagyon keves olyan folyamatot tudunk mondani, ami nem az :) (Leven, hogy olyan elemi jelensegek, mint a gravitacio vagy a feluleti feszultseg is mutathatnak kaotikus viselkedest.)
Koszi, erre voltam kivancsi. Ujabb kerdes: ezek alapjan feltetelezheto, hogy a tektonikus mozgasok es a klima is kaotikus rendszer? Vagy az teljesen mas teszta?
Mondjuk az nekem nem világos, hogy több ezer kilométer mély lyukak fúrásával hogyan lehetne megállítani a pólusváltást. Szerintem inkább tekerjük körbe a Földet néhány menet rézdróttal, vezessünk egyenáramot bele, oszt kész. (Csak el ne tévesszük a polaritását!)
Azt eddig is sejtettem, hogy annál azért jóval árnyaltabb a dolog, mint hogy a földi mágneses mezőt egy egyszerű dipoltérrel le lehetne írni, aztán kész.
Amit az átfordulásokról találtam, aszerint az előző polaritáskorszaknak mintegy 700 millió éve volt vége, de ami érdekesebb, hogy egy korszakon belül is előfordulnak rendhagyó polaritások, ezek néhány ezer - néhány százerezer évig, tartanak. Az elmúlt kétmillió évben hét vagy nyolc ilyen eset van nyilvántartva, a legutolsó kb. 12 ezer évvel ezelőtt fejeződött be. Ezek nem feltétlen teljes átfordulások, lehet, hogy a virtuális pólus 120-150 fokkal volt elfordulva.
Ezeket hatvanas-hetvenes évekbeli cikkekben találtam, sajna nem vagyok egy geofizikus-szaki. Ha valakinek vannak frissebb információi, megírhatná ide okulásunkra.
Az eredeti kérdésre visszatérve: én túlságosan nem majrézok amiatt, hogy a jövő hónapban esetleg el fog tűnni a földi mágneses mező, és emiatt meg fogunk pusztulni.
Megszilárduló lávába belefagy a szilrádulása idején fennálló mágneses tér. Valamikor láttam erről egy térképet. Rég volt, de azon valami olyasmi szerepelt, hogy az elmúlt kb 60-100millió év alatt nagyjából egy kört tett meg a Föld mágneses mezeje. Az északi pólus nagyjából az egyenlítőig vándorolt le, majd jelenlegi helyzetébe vissza ez alatt az idő alatt.