nagy érdeklődéssel olvastam a topicot, mi újság a szomszédságban. Merhogy katolikus volnék.
Ami a kereszténység elhagyását illeti, azzal ne marháskodj! Most akkor Jézus Krisztusban csalódtál, vagy néhány nagyokos követőjében? A keresztény felnőtté válás egyik jele, ha megtanulsz különbséget tenni Urunk, és követői között. Akár hálás is lehetsz azoknak, akik erre alkalmat adtak.
Ha megengedsz egy katolikus bölcsességet Keresztes Szent Jánostól (emlékezetből):
A szerzetes, aki belép a kolostorba, vegye tudomásul, hogy a többiek azért vannak ott, hogy őt zavarják, megbotránkoztassák, imádságában megzavarják, és ezáltal az életszentség útján segítsék.
Tényleg! Hogyan válnál bölcs, tapasztalt kereszténnyé, ha körülötted mindenki az lenne?
Az egyikre válaszoltam hogy nem bűn amásikra az apostolokra azt válaszolom hogy a törvény vége a Krisztus.Amúgy voltak törvénykező apaostolok is sőt képmutató is (Péter)
Azt hiszem baj van a törvény értelmezésével t.i. aki Krisztusban van az nincsen törvény alatt meret kegyelemből a Szellem segít neki hogy mindent megtartson amit az Úr parancsolt t.i.
János evang 14:15 Ha engem szerettek, az én parancsolataimat Megtartsátok.
János evang 14:21 A ki ismeri az én parancsolataimat és megtartja azokat, az szeret engem; a ki pedig engem szeret, azt szereti az én Atyám, én is szeretem azt, és kijelentem magamat annak.
Ja, Udvari koma :)!
Hát én naívan azt hittem, hogy olvastad már ezt a részt a Bibliában. Pedig elég fontos... Vagy te úgy emlékeztél, hogy azt az apostolok a meg nem tért pogányoknak üzenik (???)...
A kérdéseimre nem válaszoltál!
Orltran!
A zsidók annak idején mindenkit pogánynak neveztek, aki nem volt zsidó (bár talán nem ezt a szót használták - amúgy nem tudom a jelentését - de használtak megkülönböztető szót... ööö goj :-)) Később a keresztények is, és más vallások is használtak megkülönböztető, néha lekicsinylő, megvető szavakat (pl. hitetlen kutya, ahogy a törökök mondták mikor errefelé kirándultak jópárszáz éve).
Nem tudom miért kell ezen fennakadni, bár az tény, hogy a szónak van egy pejoratív értelme is (mármint a pogány szónak).
Csak annyit próbáltam kifejezni kedves Mester, hogy míg a szeretetről vastagbetűvel papolsz, fröcsög a szavaidból a rosszindulat és a nagyképűség. Így az ezer db :) nálad nem oszt-szoroz. Egyszer Lincoln válaszolta egy politikusnak, aki azt kérdezte, hogy most miért nem adod meg jól az ellenfeleidnek, hogy "nem mondok nekik semmit, csak idézem őket, az majd jól megadja nekik".
Szeva!
eh, pogany? Szoval szerinted mindenki pogan, aki nem zsido, es nem kereszteny? Ugye ezt jelenti a szo, pagan?
milyen pogany vallas is a buddhizmus, meg a hinduizmus...
Kedves Udvari!
Idézem újra:
Csel. 15.
10. Most azért mit kísértitek az Istent, hogy a tanítványok nyakába oly igát tegyetek, melyet sem a mi atyáink, sem mi el nem hordozhattunk?
11. Sőt inkább az Úr Jézus Krisztus kegyelme által hiszszük, hogy
megtartatunk, miképen azok is.
...
19. Azokáért én azt mondom, hogy nem kell háborgatni azokat, kik a
pogányok közül térnek meg az Istenhez;
20. Hanem írjuk meg nékik, hogy tartózkodjanak a a bálványok fertelmességeitôl, a paráznaságtól, a fúlvaholt állattól és a vértôl.
Na most hol van itt olyan szó, hogy "meg nem tért pogány"? Mert én sehol se találom. Ellenben van olyan, hogy megtért pogány. Mint én is. Mert hogy ügye nem zsidó vagyok, és megtértem. Tehát akkor szóhasználattal: pogány voltam. Magyarul ma megtért pogány vagyok.
Még egy kérdés: ezek szerint itt az apostolok törvénykeztek?
Még egy: a törvény ügye Krisztusra vezet minket. Na most ezért akarom én a törvényt jobban megismerni, hogy még jobban Krisztushoz vezethessen, még jobban megérthessem Istent. Ezért kéne tudnom, bűn-e a nem hangos (csak szívben mondott) ima. Mert ha az, akkor megváltozok.
Szerencsére már jó pár év óta nem jellemzők ezek a rossz dolgok lelki életemre, miután nagy nehezen sikerült kikerülnöm a hozzád hasonló törvénykezők "szolgálata" alól. A történeteket csak az újabb áldozataitok kedvéért irtam meg.
A Bibliában van példa rá hogy magában imádkozik az ember ezt senki se tagadja csak azt feszengettem ,hogy szerintem HALLOD SZERINTEM nem egészséges dolog ha az ember csak magában imádkozik vagy pl magában dicséri az urat stb.
Felhoztam példának az Urat de ugyi megcimmogják hogy csak azért nem magában imádkozott hogy tanítsa a többieket.
Persze a főpapi imánál már nem ez a helyzett sőt hogy máljék el ez a pohár csak a Fiúra és az Atyára tartozott mégis hangosan imádkoztt az Úr.
Senki sem kárhoztat azért mert magadban imádkozol csak sajna te mindent támadásnak veszel (vagy az egod) Eszed ágában sincs pl megpróbálni hangosan imádkozni inkább ragaszkokdsz a magad kis vallásosságához.
A magadban mondott ima után gondolom következeik hogy dicsérni is magadban szoktad az Urat (persze ez balgaság a köbön).
No meg Te körtölted képmutató módon világba hogy nem vagy kersztyén és vártál pár tucat hozzászólást hogy helyesbítsd az esztelenségedet.
A meg nem tért pogányt nem érted ? pedig te idézted ezt az igét.:)
SEnki se törvénykezik feletted mert magadban imádkozol csak szertném megnyitni a szemed hogy lehet máshogy ahogy az Úr tanította a tanítványokat.
No egy ilyesmi miatt elveszíteni a barátokat,testvéreket,gyülekezetet az már több mint balgaság kategóriájába tartozik nem ?
De eszem ágába sincs bántani de sajna te mindent (ami nem a te egod szerint való) támadásnak veszel.
Szóval Kedves Endi mi az akadályá annak,hogy hangosan imádkozzál ?
Ha már itt tartunk az Űr által mutatott példáról szóló tanitásod ("az Űr nem motyogott magában, amikor kérdezték, hogyan kell imádkozni, 06.26 09:06) sem áll valami erős lábakon. Jézus ugyanis nem is motyoghatott volna magában, hiszen akkor a tanitványok nem értették volna, hogy mit mond az imában. Azaz ez nemcsak ima volt, hanem egyfajta bemutató, illetve tanitás is egyben. Ráadásul azt sem tette hozzá Jézus a végén, hogy "az imátok pedig megfelelően hangos legyen, hogy lehessen hallani". Azonkivül az egészben nem a hangerő kérdése volt a lényeg, hanem a tartalma. A Miatyánkról azóta egész könyveket irtak, de legalábbis nekem nincs tudomásom olyan forrásról, amely a hangerő problémáját a középpontba állitotta volna.
Az Igében a "szájjal teszünk megvallást... " után sincs ott, hogy "és nem némán", ezt csak te tetted a végére. (Logikailag nézve pedig szájjal lehet halkan is imádkozni.)
Néha egyébiránt tényleg jobb balgának lenni, mint hamis törvénykezések alá bekerülni.
A legszebb történet egyébként két felvonásból áll. Az első felvonásban először valaki tucatnyi vallásos törvényt akaszt valaki más nyakába, éreztetve, hogy ha nem cselekszi meg, akkor nem jó keresztény, meg nem jár helyes uton (sőt van aki egészen odáig elmegy, hogy a másik elé az üdvösség elvesztésének rémképét festi, vagy kétségbe vonja a másik keresztény voltát- mintha az ujjászületés nem Istentől lenne). A második felvonásban, miután a másik már összevissza őrlődik a különböző értelmetlen törvények betartása és a lelki terhek (önvád, a törvények be nem tartani tudását követő félelem, kétségek, kétségbeesés, elkeseredés stb.) között, a dráma kifejlődött, és emberünk enyhe fölényes mosollyal arcán (és némi örömmel látván hogy lám vannak problémák, és igy milyen indokolt volt az ő "szolgálata") büszke szivvel mondhatja be a végszót:
"Hát hiszen nem vagy törvény alatt, kegyelem ideje van. Higyjél, a törvény alattiság a hitetlenség kifejezője. Térj meg azért hitetlenségedből és kövesd az Úr Jézus Krisztust"
Udvari!
Azt hiszem itt véget érhet eszemcserénk. Látható a Bibliából, senki, sehol nem kárhoztatott, de még csak nem is tanított arról, hogy a hangos ima az oké csak. Te mégis ezt teszed, mert olyanon is törvénykezni akarsz, amellyel soha senki, még az ószöv. idején se törvénykezett.
Tegyen Isten igazságot köztünk, és szényenítse meg azt, aki hamisat tanít, állít, hogy mások tanulhassanak az esetből.
Én csak azokat a még gyermek keresztényeket sajnálom, akiket ez a hamis tanítás megbénít és kárhoztat. De lelked rajta.
Kérdésedet nem nagyon értem: én miért lennék "meg nem tért pogány"? Honnan szedted ezt?
Úgy gondolom te egy nagyképű, kevés igeismerettel rendelkező keresztény vagy, aki a felekezetében azt tanulta meg, hogy mindenkinél okosabb és jobb és nagyobb. Ha pedig ezt bizonyítani, megmutatni kéne, inkább kitérsz a kérdések elől.
Azt látom, hogy te nem nagyon szoktál magán az Igén elgondolkodni, elég neked ha valaki a szádba rágja, "magyarázza". Isten mentsen ki ebből az állapotodból.
És azt tudd meg, hogy én azért vádoltam magam sokáig, mert a felekezetemben ilyen testvérek "tanítottak", akik így törvénykeztek velem (nem csak e témában: a hangos imával). És tudd meg, hogy én azért vesztettem el a barátaimat, testvéreimet, gyülekezetemet, mert nem voltam hajlandó olyat tenni, amit Isten Igéje nem parancsol, nem kér számon.