Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2025.04.28 0 0 78

Garcia Marquez újságírói munkássága "Az évszázad botránya" c. gyűjteményben jelent meg.

Nekem a legjobb könyve (mint annyi más írónak is a publicisztikái).

A sikeres grafománia az írók álma és az olvasók öröme.

Itt van egy alap írása, ahol kinyilatkozik, így közli azt ami amúgy is tudható volt,

hogy kezdeti írásait Hemingway, majd a későbbiket Faulkner stílusa motiválta.

A cikket tartalmazza a fent jelzett gyűjtemény, itt spanyolul van, a magyarra fordítást a PC végzi,

de azért érthető.

https://circulodelectores.pe/gabriel-garcia-marquez-hemingway/

memoir Creative Commons License 2008.06.10 0 0 77

Hello!

Én írtam egy elemzést-kritikát Márquez: Bánatos kurváim emlékezete című könyvéről.

Ha érdekel, olvassátok el.

Itt található: Memoir

Maedhros Creative Commons License 2007.07.16 0 0 76
Amikben néha érzem a márquezes hangulatot, azok a Zapata westernek (mexikói forradalmas filmek). Valahogy úgy képzelem el a polgárháborús jeleneteket.

Néhány színészötletem azért lenne (szigorúan csak spanyol/latin-amerikai születésűek)

Danny Trejo - Melchiades
Tomas Milian - Francisco az Ember (hát igen, most már elég öreg a hajdani Cuchillo)
Julio César Cedillo - Gerineldo Márquez ezredes (pont olyxan szerény és jólelkű típus, amilyennek őt elképzelem)
Luis Guzmán - Második Aureliano és Második José Arcadio

De semmi szalmahajek meg penelopékrúz. Azok már elhalivúdiasodtak.

A többi karakterhez egyelőre nincs ötletem. Sztem minél több amatőr színész kéne, vagy egészen ismeretlenek.
oiza Creative Commons License 2007.07.04 0 0 75
Ha meg is filmesitik, mindenképpen egy latin-amerikainak kellene, mert Marquezben annyira benne van az az egész kultúra és érzésvilág, hogy egy nem odavalósi semmiképpen nem tudná mégcsak megközelitőleg sem visszaadni a lényegét a mondandónak és az érzelmeknek. Abban teljesen igazad van, hogy jenkinek viszont semmiképp...az elrontaná...
Előzmény: Maedhros (74)
Maedhros Creative Commons License 2007.03.29 0 0 74

Mi lenne, ha ilyen ostoba kamulevelek helyett a könyveiről beszélgetnénk?

Nos, kinek kik a kedvenc karakterei tőle?

Részemről Melchiadest, Amarantát és Pilar Ternerát szeretem nagyon, bár általában mindenki hihetetlen figura. Jah, és rulz, Petra Cotes, meg a termékenységi varázslata... :D

Mit gondoltok, meg fogják filmesíteni? Lehetőleg valami spanyol emberke, mert ha erre a csodás könyvre ráteszi a kezét valami jenki, sikítok.

Milyen színészeket tudnátok elképzelni benne?

Eavit Creative Commons License 2007.03.10 0 0 73
dnemeth Creative Commons License 2006.09.05 0 0 72
Kár, hogy nem Márquez írta ;)
Előzmény: oiza (71)
oiza Creative Commons License 2006.09.05 0 0 71

Már vagy ezerszer elolvastam ezt az írását...egyszerűen csodálatos!!! Minden egyes olvasásnál akadnak olyan részek, amitől könnybe lábad a szemem...mindig akad olyan rész, ami éppen most nekem szól....

Előzmény: Talpig feketében (69)
sasi99 Creative Commons License 2005.12.04 0 0 70
bah.
Előzmény: Talpig feketében (69)
Talpig feketében Creative Commons License 2005.11.24 0 0 69

Gabriel García Márquez egészségi okokból visszavonult.

Olvassátok el az utóbbi idők legzseniálisabb latin-amerikai elméjének igazán
megható írását:

Ha Isten egy pillanatra elfelejtené, hogy én csak egy rongybábu
vagyok, és még egy kis élettel ajándékozna meg, azt maximálisan kihasználnám.

Talán nem mondanék ki mindent, amit gondolok, de meggondolnám azt, amit
kimondok.

Értéket tulajdonítanék a dolgoknak, nem azért, amit érnek, hanem
azért, amit jelentenek.

Keveset aludnék, többet álmodnék, hiszen minden becsukott szemmel
töltött perccel hatvan másodperc fényt veszítünk.

Akkor járnék,amikor mások megállnak, és akkor ébrednék, amikor mások alszanak.

Ha Isten megajándékozna még egy darab élettel, egyszerű ruhába öltöznék, hanyatt feküdnék a napon, fedetlenül hagyva nemcsak a testemet, hanem a lelkemet is.

A férfiaknak bebizonyítanám, mennyire tévednek, amikor azt hiszik, az
öregedés okozza a szerelem hiányát, pedig valójában a szerelem
hiánya okozza az öregedést!

Szárnyakat adnék egy kisgyereknek, de hagynám, hogy magától tanuljon meg repülni.

Az öregeknek megtanítanám, hogy a halál nem az öregséggel, hanem a feledéssel jön.

Annyi mindent tanultam tőletek, emberek...

Megtanultam, hogy mindenki a hegytetőn akar élni, anélkül hogy tudná, hogy a boldogság a meredély megmászásában rejlik.

Megtanultam, hogy amikor egy újszülött először szorítja meg parányi
öklével az apja ujját, örökre megragadja azt.

Megtanultam, hogy egy embernek csak akkor van joga lenézni egy
másikra, amikor segítenie kell neki felállni.

Annyi mindent tanulhattam tőletek, de valójában már nem megyek vele
sokra, hiszen amikor betesznek abba a ládába, már halott leszek.

Mindig mondd azt, amit érzel és tedd azt, amit gondolsz.

Ha tudnám, hogy ma látlak utoljára aludni, erősen átölelnélek, és
imádkoznék az Úrhoz, hogy a lelked őre lehessek.

Ha tudnám, hogy ezek az utolsó percek, hogy láthatlak, azt mondanám
neked, "szeretlek", és nem tenném hozzá ostobán, hogy "hiszen tudod".

Mindig van másnap, és az élet lehetőséget ad nekünk arra, hogy jóvátegyük a dolgokat, de ha tévedek, és csak a mai nap van nekünk, szeretném elmondani neked, mennyire szeretlek, és hogy sosem felejtelek el.

Senkinek sem biztos a holnapja, sem öregnek, sem fiatalnak. Lehet, hogy ma látod utoljára azokat, akiket szeretsz. Ezért ne várj tovább, tedd meg ma, mert ha sosem jön el a holnap, sajnálni fogod azt a napot, amikor nem jutott időd egy mosolyra, egy ölelésre, egy csókra, és amikor túlságosan elfoglalt voltál ahhoz, hogy teljesíts egy utolsó kérést.

Tartsd magad közelében azokat, akiket szeretsz, mondd a fülükbe, mennyire szükséged van rájuk, szeresd őket és bánj velük jól, jusson időd arra, hogy azt mondd nekik, "sajnálom", "bocsáss meg", "kérlek", "köszönöm" és mindazokat a szerelmes szavakat, amelyeket ismersz.

Senki sem fog emlékezni rád a titkos gondolataidért.

Kérj az Úrtól erőt és bölcsességet, hogy kifejezhesd őket.

Mutasd ki barátaidnak és szeretteidnek, mennyire fontosak neked.

kycsycsillag Creative Commons License 2005.11.21 0 0 68
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ - 13 jó tanács az élethez

1. Nem azért szeretlek, aki te vagy, hanem azért, aki én vagyok melletted.

2. Senki sem érdemli meg könnyeidet, aki pedig megérdemli, az nem fog sírásra késztetni.

3. Csak, mert valaki nem úgy szeret téged, ahogy te szeretnéd, az még nem jelenti, hogy nem szeret téged szíve minden szeretetével.

4. Az igaz barát a kezedet fogja és a szívedet simítja.

5. Akkor a legelviselhetetlenebb valaki hiánya, mikor melletted ül és tudod, hogy sosem lehet a tiéd.

6. Sose felejts el mosolyogni. Még akkor sem, amikor szomorú vagy. Lehet, hogy valaki beleszeret a mosolyodba.

7. Lehet, hogy csak egy ember vagy ezen a világon, de valakinek te jelentheted magát a világot.

8. Ne vesztegesd idődet arra, aki nem tart téged érdemesnek arra, hogy veled töltse.

9. A sors talán azt akarja, hogy sok nem megfelelő emberrel találkozz mielőtt megismered az igazit, hogy mikor ez megtörténik igazán hálás legyél érte.

10. Ne sírj, mert vége lett! Mosolyogj, mert megtörtént.

11. Mindig lesznek emberek, akik meg fognak bántani, tehát nem szabad feladnod a hitet. Csak légy óvatos!

12. Légy jobb ember, és tudd, hogy ki vagy, mielőtt valaki újjal találkozol, akitől azt reméled, hogy ismer téged.

13. Ne küzdj túl erősen. A legjobb dolgok váratlanul történnek.

sasi99 Creative Commons License 2005.07.28 0 0 67

Más:a 12 novella között van egy, amiben van magyar vonatkozás (nem néztem vissza, de remélem nem volt még szó róla)

Valamelyikben van egy  hajó, a neve "Halálcsillag", és ha jól emléxem (vagy 3 éve olvastam), a lábjegyzet hozzáteszi, ez így szerepelt az eredetiben is.

Jó lenne tudni, hogyan került bele a magyar szó. na mind1.

assam Creative Commons License 2005.07.05 0 0 66

Szia Nyúltelep Pohárszék,

nem mondom, hogy legjobb a bánatoskurváim, de valami tényleg volt benne, valami amit eddig nem tapasztaltam GGM-nél, pedig, becsszó, nem számitottam már semmi ujdonságra, és mégis... Ujra fogom olvasni, hogy megtaláljam benne, mi ragadott meg.

Előzmény: Nyúltelep Pohárszék (62)
HJosie Creative Commons License 2005.06.23 0 0 65

Sziasztok,

Én még csak most olvastam a "kolerát", de eddíg ez tetszett a legjobban Tőle. Eddíg Az előre bejelentett..., a Száz év magány (még csak félig olvastam el), Azért élek, hogy... -t sikerült elolvasnom Tőle. A következő valószínűleg a "Szerelemről és más démonokról" lesz. Majd jelzem, hogy tetszett :)

the real jabberwocky Creative Commons License 2005.06.09 0 0 64
Ha jól szamolok, pontosan 7 eve a kolera az en kedvenc konyvem. Szerintem sokkal jobb, mint a szaz ev magany, csak az a trendi...
Előzmény: Eavit (63)
Eavit Creative Commons License 2005.06.09 0 0 63

nekem is a kolera a kedvencem.:)

a hajótöröttet már régen olvastam,de úgy emlékszem jó volt,de semmi extra.

én pl. nem vettem meg.

Előzmény: Nyúltelep Pohárszék (62)
Nyúltelep Pohárszék Creative Commons License 2005.06.09 0 0 62

Nyúlás ide, nyúlás oda, a Bánatos kurváim emlékezete az egyik legjobb Márquez-könyv, amit valaha olvastam. Nagyon tetszett, magával ragadott, amióta kiolvastam, különös hangulat csücsül a vállaimon - hasonlít arra, amit kedvenc GGM regényem után, a szerelem a kolera idején után éreztem. El köll olvasni!!

Más. Egy kérdés: ki olvasta a "Hajótörött történeté"-t? Milyen volt??? Infót kérek!:) (Vajon megvegyem-e MOST és abba kezdjek-e bele?)

(amíg nem jön válasz, elolvasom Philip K. Dick: A Scanner Darkly-t. jó lesz az is, remélem.)

Előzmény: sasi99 (58)
Eavit Creative Commons License 2005.06.02 0 0 61

hogy gondolkodtam,hogy ezt azért se.

azzal tisztában vagyok,hogy diszgráfiám van, de hogy egy ép, logikus mondatot ne tudjak összehozni!egy irodalmi topicban!:)

eavit eavit a crazy chicken disease mindenit!

Előzmény: Eavit (55)
the real jabberwocky Creative Commons License 2005.06.01 0 0 60

Nyúlás ide vagy oda, ez a könyvek ára manapság. Sajnos.

ui.: még mindig nem jelent meg angolul. Erdekes.

Eavit Creative Commons License 2005.06.01 0 0 59
nekem volt kuponom!!:)
sasi99 Creative Commons License 2005.06.01 0 0 58
Az a véleményem, hogy a Magvető nagyon jó könyveket szokott általában kiadni, és ez a Gabo sorozat is tök jó, de egy 100 oldalas szösszenetért nagy lenyúlás a 2500. Sok könyvet megvettem, de amikor az árat megláttam,, azt mondta, hogy na ezt nem. Ez az új "könyv" jó példa: nem meglepő, ha az emberek inkább letöltik vhonnan, akár angolul vagy spanyolul is. Na perszeee, én nem olyan vagyok. :o)
Eavit Creative Commons License 2005.05.27 0 0 57

sikerült végig olvasnom.elég rövid,terjedelmében inkább hosszabb novella(csak pár oldalt olvastam előtte és egy bp-székesfehérvár út elég volt).

jó.tényleg jó.így 23 évesen is.de nagyon szeretném 90 évesen is elolvasni:)

bánatos kurváim emlékezete.ez a címe magyarul:)már megjegyeztem.

Előzmény: mud (56)
mud Creative Commons License 2005.05.26 0 0 56

Tobben mondtak, hogy nagyon jo. Angolul meg nem jelent meg, otthonrol most pedig nem kuldetem ki, ugyis megyek haza egy honap mulva, majd akkor.

Benedek Szabolcs azt mondta ha jol emlekszem, hogy az egyik legjobb marquez konyv, neki elhiszem. Persze neked is, de meg nem erositetted meg a nyilatkozatot:))

Előzmény: Eavit (55)
Eavit Creative Commons License 2005.05.25 0 0 55

megvettem a bánatos kurváim...(?) című könyvét.persze még a címmel nem vagyok tisztában jellemző...szóval nekem az utolsó kiadott önéletrajzi ihletésű könyve annyira nem tetszett(mintha már mindent olvastam volna),hogy gondolkodtam,hogy ezt azért se.dehát mégiscsak a kedvenc íróm volt sokáig,és most is a toplistámon van.

elkezdtem olvasni és eddig a megszokott furcsaságok,de mégis új.szóval tetszik.bővebbet naturalmente nem,meg még nem is végeztem vele.

szép ez a kiadás sorozat csak nagyon drága...

novocain Creative Commons License 2005.05.12 0 0 54
mint Márquez fan, én is beállnék a sorba hajrázni.
sasi99 Creative Commons License 2005.04.26 0 0 53
OKé bocs, a szemem már ösztönösen átsiklik a bannerek meg reklámok felett... :o) talán mindenki megbocsátja.
sasi99 Creative Commons License 2005.04.26 0 0 52
Mér, nem ez lesz a címe? Én még legutóbb Szomorú kurváim emlékei címről hallottam.
Előzmény: mud (51)
mud Creative Commons License 2005.04.21 0 0 51

Ez a levél egy kamu, egy hoax, amit nem Marquez irt, mondjuk, ez elegge latszik is rajta.

Tud valaki valamit errol az uj kurvás konyvrol? Ezt is Székács Vera forditotta?

Nekem mar a cim se nagyon tetszik, mindegy, ugysem tudok spanyolul, de nekem valahogy ugy jobban tetszene, hogy Szomorú kurváim emléke vagy Emlekek szomoru kurvakrol vagy ilyesmi.

Na, mindegy...

sasi99 Creative Commons License 2005.04.08 0 0 50
Hát, ha arra gondolsz, én nem azért írtam ide be. És a munkatárs, akitől édesanyám kapta, szintén nem olyan ember, aki ezzel viccelődik. Viszont én nem találtam semmi hírt erről. We will see...
Előzmény: Eavit (49)
Eavit Creative Commons License 2005.04.02 0 0 49
remélem ez ápr 1-e miatt volt.naggyon remélem.
Előzmény: sasi99 (48)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!