Keresés

Részletes keresés

Yv Creative Commons License 2000.06.23 0 0 28
Szerintem sehogy:)
Régen a németjuhászoknak volt kijelölt helyük (azt is Ők jelölték ki), de aztán dobik lettek, azok pedig az egész udvart teleszemetelik.

Van egy kb. fél éves németjuhász fejű, staffi testű, csíkos talált kutyunk, Maszatka. Imádom és Ő is imád, és azt hiszem ebből származik a sok baj:)
Heves a vérmérséklete, de azt már beleneveltem, hogy ne harapjon, tavasszal jókat játszottunk a nappaliban. Aztán Anya elkezdte aportírozásra tanítni, így kevesebbet járt be, inkább kint edzettek.
Azóta, amikor bent játszok Vele mindig vigyázni kell, hogy ne pisiljen le örömében.. Már többször volt játék helyett fürdés.
A múltkor Ötsi kitalálta, hogy ismerkedjenek össze a kismacskával. Na Yv kiscicával a kezében letelepszik a földre, Maszat berohan. Persze hevesen szalad, kiscic ettől beijed, szőr feláll, fújás, karmolás (kit ha nem engem), végül elengedtem. MAszat viszont látta, hogy a földön térdelek. Odajött hozzám, hanyattvágta magát és lepisilt... A többiek fetrengetek a nevetéstől, én pedig megpróbáltam elszaladni Maszika elől. De Maszat csak jött utánnam, és néha meglocsolt.. Az a baj, hogy ilyenkor az se használ, ha rászólok.
Miért csinálja ezt?? Senki mást nem pisil le örömében, csak engem. És engem is csak akkor, ha bent játszok Vele. Ha az udvaron szaladgálunk, akkor semmi baj.

Kutyaféltékenységgel Ti hogy álltok? Amíg Maszat kicsi volt szeretett az ölemben ücsörögni. Látta ezt Domcsika a dobermann és úgy gondolta, hogy ha Maszatnak lehet, akkor lehet Neki is. Persze egy 3 éves dobermann már nem tud elhelyezkedni egy ölben, ahol már van egy kiskutyu is, így csak az első lábaival állt rám, de valahogy azt hiszem odahelyezte a súlypontját is, mindig kék és zöld volt a lábam Tőle:))
Ha csak egy kutyával akarunk foglalkozni, a másikat be kell zárni, mert egyszerűen képtelenség megmagyarázni, hogy most nem és nem Te vagy a soros:)
Tavaly ősszel még volt egy németjuhászunk, a szőrét úgy lehetett megtisztítani, hogy Domcsit bezártuk a lakásba, örült is magának jól, hogy Ő most bent lehet, és addig Lucyt sikerült megszabadítani a felesleges szőreitől.

Most látom csak, hogy mennyit írtam:) Bocsánat:)

Előzmény: nickJagger (27)
nickJagger Creative Commons License 2000.06.23 0 0 27
Van 1 kérdésem. Nem annyira gusztusos a kérdés, de kíváncsi lennék,..

Pici qtyám van és szeretném megtanítani, hogy csak egy helyre... dolgozzon. Ezt hogyan kell?

géza gumikutya Creative Commons License 2000.06.23 0 0 26
Ez igen! Az enyém meg megtanult mosolyogni! Amikor örült, rám vigyorgott! Nem tréfa!
Előzmény: morticia addams (25)
morticia addams Creative Commons License 2000.06.23 0 0 25
en csaladi kutyakrol tudok nyilatkozni(nekem sajnos nincs, bar imadom oket)
egyikuk kuvasz-nemetjuhasz keverek, es nagyon nagy lelke van. Ra is rajott a dili,(kuvasz ver) de meg idejeben rendre lett utasitva. Egyebkent nem egy kifejezetten intelligens qtty.Ot nem neveltuk gyerekkoratol, kisse elvadult formatumban kerult hozzank.

A masik kutya- a sztar:)))- istentudja hanyfele faluszeli keveres es kavaras kovetkezmenye, de minden elfogultsag nelkul allitom, hogy en nala intelligensebb kutyat meg nem lattam "eloben". Miatta vonom le azt a kovetkeztetest, hogy egy igazan okos kutya nem feltetlenul attol tarthato okosnak, hogy mikent engedelmeskedik a gazdajanak vagy kornyezetenek. G. "kiszasszony" mar ifjukoraban kimutatta a foga feherjet, azaz ha uri kedve ugy tartotta, akkor nem engedelmeskedett. Felepitett viszont egy teljes kommunikacios rendszert.
Pelda: Anyukam megtanitotta ot pacsit adni, amit viszont csak hebe-hoba teljesitett.Egyszer elszokott, ugy, hogy nagyon jol tudta, mit muvel. Amikor visszatert, magatol pacsit adott, senki sem kerte ra, sot. Azota is igy ker bocsanatot. Ezt o talalta ki maganak, mint meg rengeteg egyebet.
Az egesz csalad ismeri azt a jelrendszert, amit kialakitott velunk, es hihetetlen szinteken kommunikalunk. Eleg sok szot ismer emellett. Nyilvanvalo, hogy nagyon is atlatja a dolgokat.
Ehhez persze az is tartozik, hogy a kezdetektol fogva allandoan beszelgettunk, vitatkoztunk vele, vagy megdicsertuk,minden szinten neveltuk es kommunikaltunk vele,azaz abszolut csaladtagkent volt kezelve.

Szoval, egy keverek valoszinuleg ertelmesebb mind egy tultenyesztett fajta-tiszta kutya, de persze ebbol nem azt a kovetkeztetest vonnam le hogy a fajtatisztak hulyek, hanem inkabb az emberi hozzaallas milyenseget tartanam dontonek.

géza gumikutya Creative Commons License 2000.06.22 0 0 24
apró pontyosítás: a szirénára nem ugatni kezdenek, hanem - mintegy azt utánozva - szamárbőgés-szerű vonításba kezdenek,
Előzmény: géza gumikutya (23)
géza gumikutya Creative Commons License 2000.06.22 0 0 23
Rosszul fogalmaztam, a komondor & a németjuhász nem szomszédok, hanem egy házhoz tartoznak, együtt vannak. Így szerintem még szégyenteljesebb rájuk nézve a kirívóan bugyuta, egész éjjel tartó ugatás-vonítás.

Jah és még vmi: az összes remek, márkás fajkutya az utcánkban veszettül elkezd ugatni, ha szirénát hall, az egyik különösen bugyuta (a fajtáját nemtom sajnos) akkor is, ha harangoznak a közelben.

Persze az ilyesmiről le lehet(ne) szoktatni őket, de vhogy a korcsok mintha eleve mentesek lennének az ilyen szokásoktól, le sem kell szoktatni róla őket...

Előzmény: agresszívmalac (12)
dals Creative Commons License 2000.06.22 0 0 22
véleményem szerint hülye kutya nincs, csak hülye gazda - bocs, ha megbántottam vkit.....

Az igaz, hogy pár fajtánál többet kell gyakorolni, stb, de ugyanahzt az eredményt el lehet vele érni, mnt egy border collieval vagy egy NJvel. A felsorolt hülye ír szetter, komondor csak azért hülye, mert a gazdája nem foglalkozott vele, nem tanította, s emiatt a kutyák feltalálják magukat, elszórakoznak (ilyen az egymással való "beszélgetés"). A komondor s az NJ is munkára lett kitenyésztve, s vmit csinálnia kell. ha már a hülye gazda nem foglalkozik vele.
a lényeg: egy dalmatával ugyanazt meg lehet csinálni, mint egy németjuhásszal - az engedelmesség terén. Azért csak itt, mert bár a dalmata nem a legjobb őrző-védő, mindamellett jobb vadászkutya, mint az NJ. Van amelyik ebben, a másik abban jobb. De az engedelmesség alapkait mindegyiknek meg lehet és kell(ene) tanítani!

dals Creative Commons License 2000.06.22 0 0 21
hát nem is a mai fajta! A mai formáját az angolok hozták létre párszár éve.
Viszont a kutyák között nem sok pöttyös kutya van, s valószínűleg azokra az egyiptomi kutyakra vezethető vissza a közös ős......
Előzmény: nobodybuilder (11)
mulder_ Creative Commons License 2000.06.22 0 0 20
A legokosabb kutya akkor is a puli..a lehülyébb meg a chau-chau...Szerintem...De ez csak egy ember véleménye...Igaz az az ember én vagyok :)))))
nobodybuilder Creative Commons License 2000.06.22 0 0 19
bocs, hülyén fogalmaztam. szóval nem a kutya heccelte direkt a bikát : ) viszont nem habozik nekimenni a nyílt terepen sem, félelem nélkül, nem kell kényszerítő körülmény hozzá. de ez itt off, bocs.
Előzmény: prb (18)
prb Creative Commons License 2000.06.22 0 0 18
Hát, öngyilkos skorpiókról is voltak leírások. Ezek megmarták saját magukat.
Egyébként elég sok szakirodalmat elolvastam a harcinak nevezett kutyákról de ilyet, hogy úgy jókedvében nekimegy a bikának nem láttam.
Előzmény: nobodybuilder (17)
nobodybuilder Creative Commons License 2000.06.22 0 0 17
hát nem. a pitbull nyílt terepen is megtámad egy bikát, akkor is, amikor minden más kutya elszalad. a múlt században még velük tartották rendben Anglia-szerte az ide-oda terelt csordákat, ekkor szükség is volt erre. hogy az amst mit tud és amúgy mire való, nem tudom, de a pitbullokat valóban erre használták, és annyira nem kellett ilyen helyzetbe hozni, hogy a kutya maga kereste az ilyen helyzeteket a laírások szerint.
Előzmény: prb (16)
prb Creative Commons License 2000.06.22 0 0 16
A pitbull azért támadja meg a bikát mert olyan helyzetbe hozzák, hogy mást nem tud tenni. Nekem AMST-m van mindent tud amit tudnia kell csak időnkét próbálkozik hátha mégsem gondolom én azt komolyan amit mondok. Ilyenkor kicsit hangosabban megismételve a már elhangzottakat teljesíti azt.
Előzmény: nobodybuilder (2)
szega Creative Commons License 2000.06.22 0 0 15
stika!

Már ne is haragudj, de úgy hasonlítgatod itt "az élmezőnyt", mint az autókat szokás lóerő, meg végsebesség szerint. Elhiszem, hogy a német juhász az egyik legsokoldalúbb, de ugyanúgy a többi kutya is az emberek nagy része számára TÁRS. Lehet, hogy a border collie, meg az uszkár "másra nem jó", de sokaknál nem ez szabja meg a kutya értékét.

stika Creative Commons License 2000.06.22 0 0 14
Egy kanadai etológus professzor inteligencia sorrendet állított fel a kutyák között az É-amerikai kiképzőiskolák adatai alapján. A szempontok a következők voltak:
1. Milyen gyorsan tanulja meg a kutya a parancsokat
2. Ha már megtanulta, milyen gyorsan hajtja végre
3. Mennyit kell ismételni (sulykolni)
A sorrend a következő
1. Border collie (angol-skót terelő kutya)
2. Uszkár
3. Német juhász
4. Golden retriever
5. Dobberman
Ezután jönnek a vadász és juhász kutyák, aztán az izomagyúak (pitbull, dogok, masztiffok), végül a legbutábbak az agarak.

Nézzük meg az élmezőnyt.
Border collie: kiváló terelő, a gazda szemmozgásából is ért, de másra nem jó.
Uszkár: őrült nők és cirkuszi mutatványosok kutyája.
Golden retriever: őrző-védő munkára alkalmatlan, mint általában a vizslák.
Dobberman: kiváló testi felépítés, agilitás, de nagyon ideges, önfejű.

Marad a német juhász, ez az igazi ÜBERHUND! Talán egy kutyaerényben sem az első, de mindenben a második. Majdnem olyan jó a szimata, mint a spánielnek, majdnem olyan könnyen tanul, mint az uszkár, majdnem olyan engedelmes, mint a golden retriever, majdnem olyan jó őrző-védő, mint a rottweiler, megbízhatóságban pedig magasan a legjobb. Egy jellemző sztori. Az első világháború után az angolok 20 000 német juhászt követeltek hadisarcként.
(És nekem is van kettő ;-))) )

Maminti Creative Commons License 2000.06.22 0 0 13
Szerintem minden kutya egyéniség, több vagy kevesebb értelmi és egyéb képességekkel van megáldva, tehát nem lehet róluk igazán általánosító véleményt leírni. Én speciel láttam már olyan ír szettert, "akinek" csak agya helye volt, azt is kitöltötte a teljes lelkesedés. Persze, még így is magasan verte a gazdáját IQ-ban. A sztorim a következő: a liftre vártam, a már fent említett ír szetter barátunk és gazdája társaságában. Kutya persze lelkes, háromszor körbeszaglász, én megsimogatom, már nyalja is a kezemet. Kinyílik a liftajtó, kijön rajta egy 70 éves néni, két bottal, kutyusunk rögtön ráront, körbeugrálja, éppen a botot ki nem veri szegény néni kezéből. Gazdiban fel sem merül, hogy rászóljon a kutyára. Néni mosolyogva kibotorkál - szerencsére ő is szereti a kutyákat, és látja, hogy a jelenlévő eb totál dilis és teljesen jóindulatú -, mi meg beszállunk. A kutyát végig a nyakánál-szügyénél fogva kinyújott karral kellett visszatartanom attól hogy rámugorjon, miközben az a két hátsó lábán állva nyöszörgött, és kapálózott a mellső mancsaival (így is moshattam utána az összes cuccomat, mert teljesen összesározott) miközben a gazdája nekünk háttal! a liftajtót szugerálta, majd legnagyobb megdöbbenésemre mielőtt megállt volna a lift, kinyitotta az ajtót, azzal az indoklással, hogy véletlenül rossz gombot nyomott meg, és nem akarta, hogy egy emelettel továbbmenjek... Hirtelen felmerült bennem a kép, hogy ettől az idiótától nyugodtan beszorulhattunk volna a liftbe, és az alatt a pár óra alatt, míg valaki végül kiszabadít minket kinyújtott karral állhatok, mint valami kutyás szobor...
agresszívmalac Creative Commons License 2000.06.22 0 0 12
Hát én csak annyit mondanék, hogy hülye kutya szerintem sincs. De...

Azért mondjuk, hogy a kutya hülye, mert megpróbáljuk emberi fogalamakkal leírni, azt pedig nem lehet, mert pl. a kuvasz "közismert" tulajdonsága, hogy "meghülyül" abból adódik, hogy genetikailag hajlamos az agyérelmeszesedésre, azaz valóban pár hónap alatt elveszti az emlékezés képességét és nem ismeri fel a gazdáját.

Az egyik példa a komondorról szólt. A komondor alapvetően őrző kutya, ezért amikor ugat azzal csak valamilyen ingerre válaszol és kb. olyasmit "mond", hogy "hallak, hallak, én meg itt vagyok". Ez az inger a szomszéd kutyája a példában.

Kutyatenyésztésről csak úgy futtában:
Valóban előfordulnak olyan "fajták" amelyek "túltenyésztettek", de ezt sok esetben keverik a fajta megőrzés során, kényszerűen alkalmazott (pl vérvonal, azaz az apai ág egyedeinek párosítása, pl. apa+lánya stb.)
tenyésztési eljárásokkal. Itt van például a kuvasz és a komondor esete. A II.VH után magyarországon talán volt összesen 30-40 db állat az említett fajtákból. Ebből a kevés egyedből kellet először beltenyésztéssel különböző vonalakat kialakítani, amiket aztán egymással keresztezve a fajon belül heterózis hatás jött létre ami a szülőknél egészségesebb, életképes egyedeket produkált.

A korcs kutyák (viszonylagos) nagyobb inteligenciája pedig pont abból adódik, hogy a szülök génjeinek alléljein kevés azonos (esetlegesen) hibás gén található.

Egyébként családunknak egy komondorja és egy erdélyi kopója van. Kölyökkoruktól együtt vannak nevelve és elég röhejes látni, hogy egymástól is tanulnak. A komondor például megtanulta a kopótól, hogy hogyan próbáljon kaját kunyerálni (idétlenül próbál pacsit adni), ami elég röhejes egy olyan behemóttól mint amilyen ő.

Üdv: agresszívmalac

nobodybuilder Creative Commons License 2000.06.22 0 0 11
:-)))
Elég meredek pöttyös kutyákat ábrázoló egyiptomi rajzokból arra következtetni, hogy már akkor is látezett a mai dalmata fajta. Én is olvastam már erről, de nem értek egyet. A mai kutyafajták nagy része nincs 2-300 éves, az a véleményem, hogy ez igaz a dalmatinerre is.
Előzmény: dals (9)
géza gumikutya Creative Commons License 2000.06.22 0 0 10
Én meg Hawerrel értek egyet. A mi környékünkön (családi házas rész) sok a fajkutya és a tapasztalatom velük sajnos inkább olyan irányú, hogy bizony hülyék. Nem annyira bolondok, hanem hülyék. Buták. Gondolom, lehet a rossz nevelés eredménye is, de a szemközti komondor és németjuhász egész éjjel egymással versengve ugatják a nagy büdös semmit, miközben a korcskutyik (szerencsére ilyen is van errefelé) csak akkor, ha valami happening van. Így én korcspárti vagyok, minél útszélibb a korcs (minél több fajta elegye, ld. faluszéli típusok), annál jobb veleszületett értelmi képességek. Az enyémet sajnos most kellett elaltatni (15 éves volt), én tanítottam meg labdázni, de a végén már annyira profin űzte, hogy belefejelt a lasztiba párszor, aztán hozta vissza... rengeteg szóra (nem volt érdekes a hangsúly!) tudta, mi a teendő... Persze erre mond6játok, hogy kutyaiskolában is betanítanak ilyeneket, meg minden, de ha a kutyinak én házilag, mindenféle szakember nélkül is megtanítom, akkor szerintem az alapanyag (=kutya) okosabb...
dals Creative Commons License 2000.06.22 0 0 9
"Dalmatám még sosem volt ... de amit tudok a fajtáról az az, hogy úri kedvtelésre tenyésztették ki, tehát nem munkára, az összes dolga az volt valamikor, hogy a hintók és a lovak mellett szaladjon és csaholással jelezze, hogy közeledik az úr. "

Nem egészen:-)))) A fajta nagyon nagy múltú, már egyiptomi sírokon is találtak pöttyös kutyát ábrázoló rajzot. A római légiókban háborús kutyaként is használták.
Aztán ugye voltak kocsikísérők, Amerikában a lovaskocsik előtt futottak, míg a II. világháborúban mentőkutyának is kiképezték őket.
Könnyen taníthatók, s emiatt régen cirkuszi kutyák voltak, néha még ma is látni dalmatát a cirkuszokban.
Nagyon jó házőrzők, de persze nem lehet összehasonlítani egy erre kitenyésztett fajtával. Mindezek mellett vadászni is lehet velük, de a VK , IPO vizsgán is megfelelnek, persze nem a legmagasabb szinten. Tehát én azt mondom, univerzális kutyák.
Külföldön használják őket mentőkutyának, terápiás ebnek, a standard szerint rengeteg célra kiképezhető. Egy ismerős szuka dalmatája a munkavizsgán 14 kutya közül 3. lett, megelőzve a rotikat, németjuhászokat.

Előzmény: nobodybuilder (2)
dals Creative Commons License 2000.06.22 0 0 8
nem éppen:-)))))
amikor még nem voltak tűzoltóautók, akkor a vízet szállító lovaskocsi előtt futottak, megtisztítva az utat a kocsinak.
Előzmény: alienne (4)
dals Creative Commons License 2000.06.22 0 0 7
Attól függ, hova, milyen célra akarod. A leonbergi nyugopdtabb, már csak a nagy termete miatt is, míg a boxer játékosabb, nagyobb a mozgásigénye
Előzmény: DOMI (5)
nobodybuilder Creative Commons License 2000.06.22 0 0 6
nincs szerencsém ismerni a szüleid qtyáját, mire alapozod? : )
Előzmény: alienne (4)
DOMI Creative Commons License 2000.06.22 0 0 5
Nekem is van egy kutyám nagyon okos már 8 hetesen tudta mi az ül, kér , gyere ide .Igazából Boxernak indult aztán kiderült hogy egy németjuhász gyorsabb volt mint a papa Boxer igy lett egy boxer alkatú staff. fejű németjuhász szőrü kutya - egyébként nagyon édes . Mi pl: ketten neveljük én szeretgetem a barátom meg tanitgatja , és okos kutya lett .Egyébként most szeretnénk egy igazi Boxert . Gondolkoztunk a Leonbergin is , szerintetek?
Előzmény: HaWer (1)
alienne Creative Commons License 2000.06.22 0 0 4
én úgy olvastam, hogy tűzoltóautók mellett szaladtak, sziréna helyett. :)
a lényeg ugyanaz.
a legbutább kutya akkor is a barátom szüleinek a dobermannja, vita nincs.:)
Előzmény: nobodybuilder (2)
nobodybuilder Creative Commons License 2000.06.22 0 0 3
Apáááám .... !
Hat rövidke mondatban három sületlenség. Jó arány, világrekordra gyúrsz?
Előzmény: HaWer (1)
nobodybuilder Creative Commons License 2000.06.22 0 0 2
Teljesen igazad van. Létezik olyan, hogy fajtára jellemző természet vagy jellemvonások, ez sokmindent meghatároz (befolyásol), pl. a munkárafoghatóságot is, de attól, hogy egy kutya nem fogható jól munkára, még nem buta.
A "legbutább" kutya talán a pitbull és származékai, de ez sem abban az értelemben, hogy ez a fajta ostoba volna, hanem abban az értelemben, hogy a kitenyésztői tudatos szelekcióval kilúgoztak belőle egy pár szociális gátlást és a természetes félelemet. Emiatt mer egy pitbull nekimenni egy nálánál tizenötször nagyobb bikának, vagy támad meg jól érzékelhetően gyengébb fajtársakat ...

Dalmatám még sosem volt ... de amit tudok a fajtáról az az, hogy úri kedvtelésre tenyésztették ki, tehát nem munkára, az összes dolga az volt valamikor, hogy a hintók és a lovak mellett szaladjon és csaholással jelezze, hogy közeledik az úr.

Ja, és nulla! : )

Előzmény: dals (-)
HaWer Creative Commons License 2000.06.22 0 0 1
Nekem az a bajom a fajkutyákkal, hogy sok köztük a bolond. Talán tűltenyésztés, közeli rokonok párosítása. Nekem is dalmatám van, de mindent megeszik. szétrág, pedig amúgy lenne esze. Ja és mindenkit végignyal, aki elmegy mellette. Egyedül a kutyákat nem bírja. Szép kis házörző:))
originalqszi Creative Commons License 2000.06.22 0 0 0
0 dolog ilyet mondani egy qtyára:((((( még kérdezni is:DDDDDD
dals Creative Commons License 2000.06.22 0 0 topiknyitó
Sok fajtáról azt mondják, hogy buta, hülye stb. Nekem dalmatám van, s róluk is ezt mondják. ezzel azonban abszolút nem értek egyet, hisz figyeld meg, miket művelnek azok a kutyák a "101 kiskutya" c. filmben (készül a "102 kiskutya" is!). ASz én kutyámnak E vizsgája van (1 évresen vizsgázott, a kiképző kellemesen csalódott benne - szerintem nem gondolta, hogy levizsgázik:-)), hamarosan belevágunk az agilitybe és ősszel talán a munkavizsgát is megpróbáljuk. Ismerek munkavizsgás dalmatát, nem is egyet.
A gond ott van, hogy sokan nem értenek az adott fajtához, s miután nem érik el a várt eredményt, egyszerűen a kutya hibájának fogják fel az egészet, ahelyett, hogy magukban keresnék a problémát.
Mi a véleményetek?

Dals

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!