Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2010.08.26 0 0 7429
Jobb híján

itt

kereshetsz.

Le lehet tölteni .klm fájlba a google earth-höz.
Pontos koordinátákkal, leírásokkal.
Előzmény: sasarep (7428)
sasarep Creative Commons License 2010.08.26 0 0 7428

Tudnátok segíteni?

Az Adriára megyünk vitorlázni - nyaralásképpen, és nagyon szeretnék valami jó snorkeres merülő helyen szépeket látni.

Torgirból indulunk, még nem tudjuk melyik irányba, de Hvar-t biutos, hogy meg szeretnénk nézni.

Tudtok olyan helyet mondani a környéken, ahol van látványos élővilág ami buvárfelszerelés nélkül si megnézhető?

Köszi a segítséget

Fehérpárduc Creative Commons License 2010.08.11 0 0 7427
OFF:

Horvátország / Vrsar-Porec-Rovinj környékén van tengeri csillag? Szeretnék legalább egyet látni! :) Minimálisan milyen mélyen van azon a részen, ahol vannak az Adriában?

Az a nagy uborkához hasonló színű, de korong alakú élőlény mi a tengerben? Olyan 20-40cm átmérő között lehet, sötét színű, mint az uborka.

A harmadik kérdésem, hogy a part közelben is gyakran a sziklákon lévő élénk piros zselészerű élőlény milyen hatással van az érintésre?

Negyedik kérdésem: mit tegyek, ha medúzákkal teli részre keveredek. Csak az alsó lebenyszerű csápjai csípnek? Sikerült beúsznom a kikötőben a gumicsónakhoz és kifelé evezve vettem csak észre, hogy tele van a víz vele. :(

ON
Boarhunter Creative Commons License 2009.09.18 0 0 7426
Van róla videofelvételem is, elég csúnya lett volna ha rámmászik.
Ennyire jöttek közel:




Előzmény: jee_c (7425)
jee_c Creative Commons License 2009.09.18 0 0 7425

Durva. Van az urbánus legenda is a halott búvárról a leégett erdő egyik fáján fennakadva. Örülök, hogy megúsztad. Egy repülő még nagyobb sebességgel halad a vízet szántva a feltöltő cuccával.. EGy hajó is veszélyes, de ezt tuti nem lehet túlélni, ha elkapja az embert.

Előzmény: Boarhunter (7424)
Boarhunter Creative Commons License 2009.09.17 0 0 7424
Ja igen, még egy fontos dolog: legyen nálad feltűnő színű bója - lehet kapni is direkt szigonyos vadászathoz gyártott búját. Ugyanis a másik legnagyobb veszély az, hogy egy hajó vagy csónak elüt a vízen. Ezt a veszélyt csökkentheted azzal, hogy valóban csak nagyon közel vadászol a parthoz.
Ha nincs a bólya, ez a szimpatikus tűzoltó repülő nagyjából a fejemre szált volna. Miután kimenekültem a partra, ott töltött ahol előtte merültem.

Előzmény: jee_c (7417)
jee_c Creative Commons License 2009.08.10 0 0 7423

Az egyenlítést a vízben lefele haladva kell folyamatosan  (egy-két méterenként) végrehajtani, tehát ahogy úszol lfele, közben.

 

A fülfájásnak persze más oka is lehet, ezek ellen talán jó megokldás lehet valamilyen speckó füldugó (aminek a nyomáskülönbséget át kell engednie).

Előzmény: natalyel (7422)
natalyel Creative Commons License 2009.08.10 0 0 7422

Aha...

Viszont nekem érzékenyebb a fülem, vagy nem tudom. Erre az alapvető fizikai dologra én is gondoltam, és próbálom is időnként, hogy "belefújok a fülembe", de ugyanúgy megfájdul pár perc múlva, ha sokat vagyok vízben, víz alatt...

Én búvárszemüvegben merülnék. Most lehet hogy hülyének fogsz nézni, de a víz alatt is egyenlítsek nyomást? Simán ahogy levegőt veszek és lemerülök, fújjak egy kicsit a "fülembe"?

Előzmény: jee_c (7421)
jee_c Creative Commons License 2009.08.10 0 0 7421

Nem ez a megoldás. Ki kell egyenlíteni a nyomást a belsőfül és a külső víz közt. Ezt úgy tudod megcsinálni, hogy befogod az orrod (a búvármaszk kialakítása nem véletlenül olyan), majd úgy csinálsz, mintha kifújnád azt: fújod a levegőt (valójában csak nyomod). Na ilyenkor a fül belső járatába áramlik plusz levegő, és kiegyenlíti a külső nyomást. Hallani is lehet, hogy sziszeg, meg ahogy "kipattan", illetve a tompa zúgás helyett rendesn fogsz hallan ia víz alatt.

 

Kicsit próbálgatni kell, de arra vigyázz, hogy ne merülj mélyre (már akár 3-4 méter is mély egyenlítés nélkül!), mer tbeszakadhat a dobhártya, az meg elég kellemetlen.

Előzmény: natalyel (7419)
natalyel Creative Commons License 2009.08.10 0 0 7420
Mielőtt valaki félreértené: csak a vízfelszínen, illetve 1-2-3 m-es mélységről van szó, nem egyébről. Hobbybuborék...
Előzmény: natalyel (7419)
natalyel Creative Commons License 2009.08.10 0 0 7419

üdv.

Nekem a fülem érzékeny a víznyomásra. Konkrétan már 1-2 méter mélységtől is meg tud fájdulni a fülem. De szeretnék kicsit snorkelingezni az Adrián.

Lehet ez ellen valamit tenni? Füldugó megoldás lehet? Milyen anyagú, vagy bármilyen jó? Ha valami speckó, azt hol lehet kapni?

Dec*thlon-ban van műanyag Speed* füldugó, az jó lehet erre a célra?

jee_c Creative Commons License 2009.07.19 0 0 7418
Ja, a szigonyos vadászat engedélyköteles, és a horvát parti őrség igen szigorú! Ennek utána kell nézned!
Előzmény: Törölt nick (7416)
jee_c Creative Commons License 2009.07.19 0 0 7417
Szigonyozni / szigonnyal vadászni - ezeket a kifejezéseket szokták használni.
Legfontosabb tanács: egyedül semmiképpen se! A legjobb, ha ilyen téren tapasztalt társsal mentek szigonyozni.
Másik tanács: fokozatosság. Mind a mélység, mind a merülési idő tekintetében tartsd be a fokozatosság elvét. És ne erőltesd a dolgot.

A fő veszély a szigonyos vadászat esetében az, hogy valamilyen okból annyira elfogy a levegőd még mielőtt a felszínre érnél (vagy közvetlenül akkor!), hogy elájulsz. Ez minden különösebb előjel nélkül (a légszomjat lehet egy ideig tolerálni) bekövetkezhet! Ha ekkor nincs ott a társad, aki ezt rögtön észreveszi, és segít neked (felszínre hoz /ha kell/, ott a levegőn tart, és ha szükség van rá, akkor akár levegő befúvást is alkalmaz, akkor gyakolrtilag nics esélyed a túlélésre. Ha csak valóban rövideket merülsz, akkor ezt a veszélyt csökkentheted, de merülőtársra mindenképpen szükség van. (Pl. ha begörcsöl a lábad, akkor is segíthet.)

Ja igen, még egy fontos dolog: legyen nálad feltűnő színű bója - lehet kapni is direkt szigonyos vadászathoz gyártott búját. Ugyanis a másik legnagyobb veszély az, hogy egy hajó vagy csónak elüt a vízen. Ezt a veszélyt csökkentheted azzal, hogy valóban csak nagyon közel vadászol a parthoz.

És tartsál elegendő pihenőt a felszínen a két merülés/vadászat közt!

Felszerelés ügyben nem tudok segíteni. Nézz körül a www.deeperblue.net (angol) oldal vagy a www.aida-hungary.hu (magyar) fórumán, talán ott tud valaki tippeket adni.
Előzmény: Törölt nick (7416)
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.07 0 0 7416
Sziasztok.
Horvátországban szeretnék szigonyhorgászni(spearfishing),még nem csináltam,tudnátok adni 1-2 infót milyen mélységben jó kezdőknek?
Honnan szerezhetek felszerelést?Meg milyen veszélyekkel járhat?
Part közelében gondoltam:)
Köszi a válaszokat!!!!
jee_c Creative Commons License 2009.06.26 0 0 7415
Huhh, egy kicsit régen néztem már ide. Szóval a www.aida-hungary.hu fórumán nézzél szét, ott vannak tippek edzéshez. (ha még olvasod ezt a megkésett választ)
Előzmény: Dijjja (7414)
Dijjja Creative Commons License 2009.03.23 0 0 7414

Jee c!

Hogyan tudom "edzeni a tüdőmet", hogy minél hosszabb ideig bírjam egy levegővel víz alatt? Gondolom ennek megvan a maga technikája. Egyelőre nem merészkedem 10 méternél mélyebbre, de engem is vonz ez a dolog!

 

Előzmény: jee_c (7407)
multiplas Creative Commons License 2008.09.16 0 0 7413
Csak egy ötlet a szebb vízalatti világért.
Ha tehetem én is merülök, néha palackkal, de inkább szabadtüdővel és utóbbi időben szabadidős szórakozásként elkezdtem tengeri sünt irtani, megmutatom, miért.
A kisebb Lukavci szigeten készültek a képek, megálló volt evezgetés során. Lukavci
Az első képen a sünökkel teli aljzat, ami áramlásiránnyal szemben van a szárazföld felől, növényvilágnak, halaknak a kis gébek kivételével nyoma nincs, vízalatti sivatag. A sünök felzabálnak minden szerves anyagot, lepusztítják az aljzatot, élhetetlenné téve a többi faj számára. Ez a tipusú környék mindenkinek ismerős a horvátoknál.

A többi képen a kárókatonatelepek felőli oldal, ugyanabban a mélységben, ahonnan az áramlás jön a két sziget közül, a mezők érintetlenek még, varázslatos gazdaságban a növények, bár halakat nem fotóztam most. A sünök még nem kerültek be oda, pár darab volt csak, amiket ciánoztam. Ha ráértek, ez olyan, mint a tótakarítás, én egy hosszabb vékony rúddal szoktam összetörni őket, terített asztalt biztosítva a környék élőlényeinek, amelyek ilyenkor hatalmas rajokban követnek, amerre járok.
Próbáljátok ki, néha tenyérnyi rákok másznak elő a kövek alól az ingyenkajára, de jött már polip, s a megszámlálhatatlan kisebb-nagyobb hal a helyi faunából. Ahol eltűnnek a sünök, regenerálódik a tengerfenék sekély területe, újra gazdag növényzet borítja be, ami nemcsak a szemnek kellemesebb, de helyreállítja a táplálékláncot is. Kis lépés ez :-)



Zergely Creative Commons License 2008.08.12 0 0 7412

Üdv Jee C!

 

Kössz a választ.  Az egyenlítés megvolt csak nem eléggé:-))

Nem arra figyeltem amire kellett volna. Amúgy minden rendben , doki látta. Kissé meglepődött de ennyi.

 

Közben a nevem is változott. :-)

Előzmény: jee_c (7411)
jee_c Creative Commons License 2008.07.25 0 0 7411
A búvárboltoknál érdeklődjél! Ha jól emlékszem, az Abyss boltban van karbon penge. A C4 olasz cégtől lehet rendelni, azok igen jó cuccok (www.c4carbon.com. Az Omer termékei is jók, a Leaderfinnek is láttam karbon uszonyát. Érdemes a weben rákeresni a "carbon fin" kifejezésre, esetleg hozzátenni, hogy "spearfishing" vagy "freediving". Ha angolul beszélsz, akkor a DeeperBlue fórumát ajánlom: http://forums.deeperblue.net/bi-fins/53778-carbon-fin-one.html.

A www.aida-hungary.hu oldalunkon a fórumon is van erről a témáról szó.
Előzmény: carlo76 (7410)
carlo76 Creative Commons License 2008.07.23 0 0 7410

Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék , hogy tudtok-e magyarországon ki forgalmaz carbon vadászuszonyt, vagy ki alakítja át a meglévőt carbonlaposra?

Előre is köszönöm

 

jee_c Creative Commons License 2008.07.23 0 0 7409
Debrecenben van két tagja az egyesületnek. Azt hizsem Nyíregyházán lakik egy másik srác.
Előzmény: freeerik (7408)
freeerik Creative Commons License 2008.07.22 0 0 7408
Hello!
Köszi szépen a válaszodat!
Nyár szünet alatt tervezek egy budapesti utat,szeretnék elmenni az edzésetekre.Rendszeresen nem tudok felmenni Budapestre,mert én kazincbarcikai vagyok.Időpontot majd egyeztetünk.Ha késöbiekben Miskolc környékén eszedbe jutna, olyan személy,akivel felvehetném a kapcsolatot.Akkor légyszíves szolj!!
jee_c Creative Commons License 2008.07.21 0 0 7407
Szabadtüdős edzésekről nagy anyagunk van az egyesületben, de éppen honlapköltözés miatt nem elérhető (a legtöbb anyag fórumban van, hozzászólások formáában). Igyekszemfeltenni ezeket az anyagokat az új helyre, ahova költöztünk, hamarosan elérhető lesz (talán már holnap reggelre, ha nem jön közbe valami).

Az lényeges, hogy csak edzőtárssal edzzél, mert az uszodai része is nagyon veszélyes lehet! Van egy biztosítási rednszer, ami minimalizálja a kockázatot, de egy valamennyire hozzáértő emberre szükség van.
Ha el tudsz jönni hét végén, akkor szívesen látunk az edzésünkön, és ott megnézhetetd, elsajátíthatod a módszereket, eljárásokat. Budapesten a Komjádi uszodában szoktunk edzeni - bár nyáron jó időben nagyon nagy a tömeg, illetve tóra vagy jobb esetben tengerre megyünk merülni.

Időpontot tudunk egyeztetni vagy a fórumon - ha sikerül beindítanom, vagy pedig email-ben (jaraysz kukacjel t-online pont hu címre írjál).

A weblapunk a www.aida-hungary.hu - a fórum is itt lesz elérhető.

Egyébként a bringa, úszás, futás mind jók alapozásnak.

üdv,
jee_c
Előzmény: freeerik (7406)
freeerik Creative Commons License 2008.07.21 0 0 7406
Hello!
Még gyerek cipőben járok a szabatüdőzés terén, ezért előre is elnézést kérek, ha hülyeségeket kérdezek!Szivesen megismerkednék ezen fajta merüléssel közelebbről is,ezért érdeklödnék,hogy van-e köztetek miskolci,kazincbarcikai aki esetleg segiteni tudna,hogy miként és merre induljak el, és jól jönne egy edzőpartner is!!:)
Örülnék ha le tudnátok írni a kezdő lépéseket,vagy, hogy mégis milyen gyakorlatokat csináljak!!Mert fogalmam sincs!!Lehet jól fog jönni, mert imádok bicajozni,uszni,futni stb.

Előre is köszönöm

ERik
jee_c Creative Commons License 2008.07.17 0 0 7405
Most látom,. hogy 1 hete volt. Voltál orvosnál? Mi történt? Rendbejött a szemed? Jobbulást!
Előzmény: jee_c (7404)
jee_c Creative Commons License 2008.07.17 0 0 7404
Hali,

a maszkot is egyenlíteni kell a nyomás növekedésével. Ez gyakorlatilag annyit tesz, hogy a naszkba is kell fújni (nyilván az orron át) egy kis levegőt. Amit aztán felfele jövet vissza is lehet szipákolni (ha nem teszed, akkor a nyomáscsökkenéssel a maszkban kitáguló levegő kibuborékol a maszk pereme mellett - kárbavész úgymond).

Valószínű. hogy ezt nem csináltad, és a keletkező relatív vákuum szívóhatással volt a szemedre, ezért vérezhetett be. Menj el egy szemészhez, mond el neki, hogy mi történt, és ő tud majd szakértői véleményt mondani.

üdv,
jee
Előzmény: RealGreg (7402)
zsolti033 Creative Commons License 2008.07.17 0 0 7403

Sziasztok!

 

Azután szeretnék érdeklődni , hogy Horvátországban illetve a görög szigeteken hol tudnátok snorkelingre alkalmas helyeket ajánlani?

RealGreg Creative Commons License 2008.07.10 0 0 7402

Üdv!

 

Egy kérdés mindenkihez. Múlt héten az adrián próbálkoztam a szabadtüdőzéssel. Elég csúnyán bevérzett a szemem egy 10 méterre történő merülés alkalmával. Kérdés , hogy mi lehetett az oka. Maszkkal lehet e ilyen probléma? Találkozott e már valaki ilyesmivel? Előre is köszönöm a segítséget.

 

Üdv

Gergely

1981-es Creative Commons License 2008.06.26 0 0 7401
http://imgfrm.index.hu/imgfrm/9/1/2/7/THM_0004479127.jpg
http://imgfrm.index.hu/imgfrm/9/1/2/7/THM_0004479127.jpg
1981-es Creative Commons License 2008.06.22 0 0 7400
horgász a pácban

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!