Keresés

Részletes keresés

Bruckner Szigfrid Creative Commons License 2001.07.27 0 0 258
Gyere csak gyere, meg jöjjenek a többiek is. Én is kezdő vagyok, aztán látod, mégis edzést szervezek :) Egyébként szerintem tök mindegy, hogy kezdők vagyunk vagy nem: akit megérintett egy jól sikerült, laza apnea eufóriája, az tagja a klubnak. Nekem volt olyan a múltkor, hogy az 50-es medence felénél becsuktam egy kicsit a szemem, és úgy úsztam tovább, aztán koppantam a medence végén. Ezen annyira meglepődtem, hogy elfelejtettem megfordulni és tovább úszni :)
Előzmény: tzuiop (257)
tzuiop Creative Commons License 2001.07.27 0 0 257
Sziasztok!

Sajnos a mászóknál is vannak surlódási pontok!
Mind1

Régebben uszonyosúsztam és mindig érdekelt a dolog,de csak hobby szinten,ha nem zavar senkit egy kezdő, akkor ezt a keddi dolgot megnézném,kipróbálnám!

Előzmény: Bruckner Szigfrid (256)
Bruckner Szigfrid Creative Commons License 2001.07.27 0 0 256
:(

Azért ez szomorkás. Fura egy nemzet vagyunk, az biztos. Összeverődik néhány tucat ember, közös hobbyval (mit hobbyval, életformával!), közös célokkal, és képtelenek vagyunk az egymás mellett élés viszonylag egyszerű szabályait a gyakorlatba átültetni. Egyébként ugyanezt láttam a vadvizesek között is, pedig ők sincsenek olyan sokan... És persze búvárok között is dúl a "ki kivel merülhet" szindróma.

Eddig mindig sikerült az ilyen kavarodásokat messziről szemlélnem, csak akkor szomorodom el, ha az ilyen - egyébként tök fölös - ellentétek az "ügy" rovására mennek - legyen az
búvárkodás, szabadtüdőzés vagy bármi más. Ez persze nem a T. Topiclakóknak szól, hanem úgy általában...

De, hogy pozitív hullámokat is sugározzak, egyrészt utánakérdezek az uszodabérlésnek egy búvároktató barátomon keresztül - akit egyébként sikerült egy belelkesítenem szabadtüdős vonalon is egy kicsit, de még dolgoznom kell rajta -, neki van saját szervezete és a Honvéd, illetve a Malév uszodában szokott nyomulni. Hátha tud elfogadható áron sávbérletet intézni.
Másrészt meghirdetek egy nyílt apnea edzést, helyszín Komi, időpont jövő hét kedd (július 31.), 19h. Gyülekező az 50-es medence büfé felőli oldalán, a résztvevők a jobb kézben hanyagul lóbált uszonyokról ismerhetik fel egymást :))

BSz

Előzmény: tengerár (255)
tengerár Creative Commons License 2001.07.27 0 0 255
Helyzet:Mivel az a sanda gyanum,hogy a veszprémi AIDAs társaság többek között a budapesti Abys buvárklubbal nyomul(asszem nekik a malév uszoda van)nincs más dolgotok jó pesti barátaim,mint hogy elmenni a boltba és érdeklődni...
Vagy lehet csinálni egy AIDA Budapest klubbot,elnökséggel,titkárral,költségvetéssel,bérelt pályával,labdaszedő lányokkal a parton,stb...
Vagy lehet annak más neve is,attól még lehet AIDA tag a klub:pl.:InternetApnea,vagy az még jobban hangzik,hogy The first InternetApnea Team of Hungary...
Végül is a profi megoldás tényleg ez lenne.

"..aki nem lép..tralla-la,tralla-la"

Ja,igen.Ha valaki belép egy ilyen klubba,annak azért vannak más vonzatai is.Ezért egy baráti alapon szerveződött klubba ha be akarsz kerülni , nem lesz könnyű dolgod.Sajnos ez tapasztalat.Mindenki félti a már meglévő kiváltságait,és amig ez a jó magyar beidegződés elmúlik,addig eltelik egy kis idő,ha egyáltalán elmulik.Általában nem mulik el,de hát Svájcban sem lehetsz svájci,ha éppen ahhoz van kedved,lehet hogy a világ még csak itt tart.

Előzmény: Bruckner Szigfrid (254)
Bruckner Szigfrid Creative Commons License 2001.07.27 0 0 254
Hát akkor csatlakozzunk a szervezethez ( http://www.vein.hu/~gyuroka/statute.htm ) és
béreljünk a nevében egy sávot (de ne a Nagykörúton :)
Előzmény: pa3 (252)
Bruckner Szigfrid Creative Commons License 2001.07.27 0 0 253
Üdv tengerár,

magamra ismertem rövid leírásod alapján: tényleg ötveneket szoktam nyomni a Komiban,
és tényleg nem a sportról szól az arcom :)) Egyébként meggyőződésem, hogy csak
egy tragikus véletlen folytán felejtették le rólam a kopoltyúkat, úgyhogy a vad vigyor, ami
az arcomon figyel a víz alatt, az annak szól, hogy végre otthon érzem magam.

Adriai hétvége, hmm... Én a múlt hétvégén voltam (és a jövő hétvégén megyek megint :))) - ezt tényleg jobban kellene koordinálni, de bemelegítésnek kezdhetnénk egy közös uszodával a jövő héten valamelyik este.

Na megyek, megpróbálom egy levegővel végigcsinálni a mai munkát...

Legyen jó napotok!

BSz

Előzmény: tengerár (251)
pa3 Creative Commons License 2001.07.27 0 0 252
Az az utolsó két sor könnyeket csalt a szemembe..hüp – hüp: ))))))

Ferót mi is csókoltatjuk, jöjjön hamar. Ami a pályabérlést, vagy hasonlókat illeti. Még a tél folyamán felhívtam a Hajós Alfréd Uszodát, hogy lehetséges-e egy önálló sáv igénybevétele mindenféle búvártevékenység számára. A válasz az volt, hogy csak jogilag bejegyzett egyesület, klub, csoportosulás stb. bérelhet pályát…..Sajnos én csak ezt tudom mondani. Remélem Te szerencsésebb leszel!

Pa3

Előzmény: tengerár (251)
tengerár Creative Commons License 2001.07.26 0 0 251
Hi,
...a Feronak beadta a kulcsot a vinyoja,igy Ő most egy kicsit nélkülözve lessz,mindenkit csókóltat.
Pseudo Thorpe barátunk szerintem már az utolsókat rugja,remélhetőleg nem az uszótanitónénibe,pedig nem is sejti,hogy a java még csak ezután JÖN!
Szerénytelenségem anyázással töltötte utóbbi napjait - jaaa,hétvége jeles lessz:Balcsi átuszás - és persze mindenkire az utolsó napokban jön rá a kilóméter hiány,aminek persze jó pár fejbe rúgás,kralcsapás a fültőre,stb a hozadéka az usziban.Kész tulélő bajnokság a négyes pálya...
Más.Megjelent egy vadiuj tenger-biologiai meghatározó kézikönyv a Földközi - tenger medencéjének élővilágáról,két német fószer az elkövetöje,hasonlatos az eddigi madár-,stb meghatározókhoz.Kellemes megjelenés,erős,sajnos nem egészen vizhatlan formátum,:)),remekül kiegészitik egymást a Németh Szabolcs által az utóbbi fél évben megjelentetett tengerbiológiai opusszal,illetve a régebben kiadott ,az Adriárol szoló tengerbiológiai meghatározójával..,utóbbi kettőt a Ghalateában fellelheted(merthogy Szabolcs ott dolgozik).A német meghatározó kettő és fél ezer ruppó,persze MAGYARUL.
bRUKNER eSznek:Helló,ha Te vagy az Akit egyszer láttam nyomni azötveneket vizalatt,amig én fenn izzadtam,akkor :EJHA!Kicsit megnéztelek magamnak,az arcod nem a sportról szólt ,hanem valami másról,szóval szimpi volt ahogy csináltad.
A közös edzéseket nekünk kell összehozni,most is megyünk páran az Adriára a hétvégén,persze a dolgok jobbára a medencei gyakorlásról szólnak.
Bár nemsokára jómagam ki fogok járni a peremkerületi bányatavakhoz,mert az mégsem ötszáz ruppó.Nekem elég sokba van az uszi u.is...Másrészről persze az uszinak is meg van az előnye,ezért próbálok néhány csatornát beinditani,hogy versenyző bérleteket tudjak szerezni.Ha van valami ötlet - JÖHET:)))!
Persze lehet csatlakozni clubbokhoz.

"..aki nem lép egyszerre,nem kap rétest estére"
S bár a rétes nagyon jó,hm ,freedivernek ez való?

Előzmény: Carcharodon (250)
Carcharodon Creative Commons License 2001.07.26 0 0 250
Röviden? Megtanulunk úszni. Hosszaban? Megtanulunk jól (jobban) úszni.

Arról van szó, hogy aki soha életében nem tanult (hivatalosan) úszni - pl. jómagam - az könnyedén felismerhet kb. 250 hibát bármelyik úszásnemében, de a lényeg a lényeg: nehezen fog tudni "csúcsra törni" az apneában, ahol a minél kevesebb és gazdaságosabb energiafelhasználás, meg oxigénfogyasztás az ugye alap. Én igy kerültem a képbe és egy nagy levegővétellel - meg kedves fórumtársunk szolid hátbavágásával - beiratkoztam. Igyekeznek kiverni belőlünk a rossz mozdulatokat és megtanitani a jót. 1 óra alatt kellemesen elfáradsz és ezalatt a 10 alkalom alatt az alapokat - értsd helyes mozgás, mozdulatok - el lehet sajátitani és utána meg csak a gyakorlás ugyebár! Az már csak plusz, hogy morcos Tamás bácsi csak mutatóba jön és helyette csinos leánykák okitanak.

Na, most mennem kell! legközelebb hétfőn...

Szumma szummárum: ajánlom mindenkinek ezt a sulit, aki nem érzi magát Thorpe-nak! (56-os láb előny!)

Előzmény: pa3 (249)
pa3 Creative Commons License 2001.07.26 0 0 249
Szia Carcharodon!

Mit csináltatok pontosan a Darnyi-féle úszóiskolában? Ilyesmi történik és Te nem írod le?! : ))))))))

pa3

Előzmény: Carcharodon (248)
Carcharodon Creative Commons License 2001.07.26 0 0 248
Buborekos szep napot!

En imhol volnek, olvasgatom szepen csendben ahogy a hőskorról áradoztok, jómagam sajnos nem rendelkezem tengermély ismerettel ezen területen, ezért inkább csak figyelek - bár ezek után lehet, hogy előkapom Vincze könyvét, mert anno, amikor én megvettem nagyon dühös voltam, hogy szinte semmi cápa nincs benne, a cime ellenére, én pedig elsősorban azokat a könyveket bújtam anno. :-)

Ötödik álom sem volt sajna, de az apnea.lap.hu-nak szurkolok. Épp a mellettem levő asztalnál ül a hegymaszas.lap.hu oldal "atyja"...

Egyébként pedig annyi, hogy holnap befejeződik kéthetes mindennapi tortúrám a Darnyi-féle úszóiskolában. Azt hiszem nagyon megérte, tényleg érezhetően jobban megy bármelyik úszásnem - én legalábbis érzem - arról nem is beszélve, hogy "nem férek a bőrömbe". Remélhetőleg ezek előnyösen fogják a további apneás manővereket is befolyásolni! By the way, szeptemberben megint indul, ha valaki netán ott tartana, mint én...

Egyébként pedig üdv Bruckner Szigfrid, ha ma este lejössz a Komiba, akkor ott leszünk Tengerár mesterrel - ugye Főnök? De a továbbiakat érdemes lenne szerintem egy kicsit koordinálni, meg ezt a nyéki dolgot is nyélbeütni, mert az emberi számitások szerint lendithetne a helyzeten, nemde?

Megyek, mert a főnök toporzékol... nem egy relaxált, freediver tipus! :-(

Jó merülést és hétvégét mindenkinek!

Carcharodon (MEGALODON!)

Előzmény: pa3 (247)
pa3 Creative Commons License 2001.07.26 0 0 247
Szia tengerár!

Persze, hogy ,,Ötödik álom”…nem azt mondtam?! :))))))

Ahhoz képest, hogy ez a 12.-ik találkozó lesz, nem sokat lehetett hallani róluk, pedig kár….
Viszont találtam egy hírt a zöldpont.hu oldalon. Maga a hír elég rövid, de érdemes elolvasni.

Az oldalra min. 150 linket fel kell tennünk, tehát küld el kérlek azokat (illetve mindenki küldje, akit érdekel a dolog), amelyeket szeretnél (szeretnétek) rajta látni, végül is az a lényeg, hogy mindenkinek jó legyen!

Hova lettek a többiek( feró, Carcharodon és mindenki más)??

Pa3

Előzmény: tengerár (245)
Bruckner Szigfrid Creative Commons License 2001.07.26 0 0 246
Szervusztok apneás társak!

Zöldfülűként szeretnék érdeklődni, hogy van-e valamilyen rendszeres edzési/gyakorlási lehetőség Budapesten, amihez csatlakozni lehetne. Jelenleg egymagamban járok a Komiba, hetente kétszer-háromszor esténként, de ezen szeretnék változtatni: nem szeretnék egyszer arra magamhoz térni, hogy egy nagy bajszú úszómester próbál mesterséges lélegeztetést alkalmazni rajtam.

Meg egyébként is: sokkal jobb lenne csoportosan csinálni. Van valami klub, rendszeres
edzések, uszodafoglalás, vagy bármi, amihez tudnék csatlakozni?

Előre is kösz, mély tisztelettel...

BSz

tengerár Creative Commons License 2001.07.26 0 0 245
Na,hello.

Az "Ötödik elem"sajna egy Luc Besson fantasy-film,semmi köze a témához.
Az "Ötödik álom"pedig egy francia ujságiró opusza,külön fejezettel Mayolnak szentelve,de a merülő tankról is itt halottam bővebben elősszőr.
A delfin ember kapcsolatról , az evolució további lépéseiről,stb.Kicsit kaleidoszkóp szerü,de sokadszorra beinditja a saját elképzeléseidet,vagy megerősiti,meg ilyesmi.
Annak idején holmi szerzői jogok miatti(le akartuk forditani angolra)emil váltás során kiderült,hogy csak magyarra forditották le,szabad a pálya.Valószinüleg a könyv végén lévő magyar vonatkozások miatt.Már a második kiadást is megérte tavaly Karácsonykor.
És persze itt tudtam meg , hogy Mayolnak van egy összefoglaló munkája a Tenger Ember DELFIN KAPCSOLATÁRÓL.Azóta már home lapja is van,na és persze más hasonló munkák is születtek,mint pl.:Pelizzari Profundament-je.

Persze amit az őstöténetről irtam,az csak azért volt ilyen pongyola,mert egyrészt baromi felületesen ismerem a témát,másrészt csak az volt a célom,hogy felvázoljam az utat ami a tizenkettedikei AIDA.-s összerőffenésig vezetett.

Ahol azt hiszem sajna nem lesznek az első generációból.
--------------------------------------------------
Gratulálok a web ötlet gyakorlati stb,stb.!:))))

Előzmény: pa3 (244)
pa3 Creative Commons License 2001.07.26 0 0 244
Szia tengerár!

Akkor szépen sorjában: ))

,,Első” generáció:
Hát igen….számomra Ők képviselik ,,AZ” iskolát. Sokukat személyesen is ismerem, amire nagyon büszke vagyok!!! Könyveiken nőttem fel, különösen Z. Vincze: Ahol a cápa jár című (elfogultság nélkül mondhatom) FANTASZTIKUS:))írása volt az egyik kedvencem (kellene már vennem egy másik példányt, mert ezt már ronggyá olvastam…..). Ebben a könyvben majdhogynem mindenkit megemlít, aki hozzájárult ahhoz, hogy a magyarokat a világ egyik legjobb búváraiként tartsák számon (sokáig!!). Ők ugyanúgy szigonyos vadászattal kezdték, mint Cousteau, Hans Hass stb. Később jött a fotózás kuktából átalakított tokkal, de hiszen ezt Te is tudod… : ))
Tiszteletlenség lenne tőlem, ha néhány nevet kiragadnék, ezért nem teszem, de én is Tőlük tanultam és tanulok (a félreértések elkerülése végett a fenti sorokból senki se olvassa ki azt, hogy a jelenlegi oktatók nem jók, erről szó sincs!!!!!!! )

Könyvek, filmek:
Igyekeztem minden fellelhetőt megszerezni és elolvasni, de az ,,Ötödik elem” sajnos kimaradt….. ,,Nagy Kékség” – szegény anyám nagyon nem szereti ezt a filmet : ))Ha gondolod csinálhatunk vetélkedőt; írsz egy mondatot a filmből és én folytatom : )))))) Nagyon sajnáltam, hogy a magyar csatornákon a rövidített változatot vetítették, mert amikor megnéztem az eredetit, egészen más értelme lett a filmnek.
Ami még nagy lökést jelentett számomra, az Mayol 100 méteres merülése (ez is megvan ). Amikor először láttam, azt sem tudtam hogy kicsoda (a technika tanárom vetítette egy erdei iskolás hétvégén, valahol a Bükkben. Köszönöm tanár Úr!!), csak később kezdett derengeni, amikor már kezdtem utána nézni a nagy neveknek.

AIDA itthon:
Nagyon sajnálom, hogy azt az oldalt nem frissítik, pedig remek dolgok vannak rajta!!!
Szerencsére a víz tisztelete és az önmagammal való találkozás már nagyon régen kialakult bennem. Nem tudom hogy Te, vagy mások hogy vélekednek erről, de én minden egyes alkalommal kapok valamit a víztől, amit nem lehet pontosan megfogalmazni, de érzem, hogy így van. Egyszóval igazi szerelem.

www,apnea.lap.hu, a Mi oldalunk:
Leadtam az igénylést!!!!! Nagyon remélem, hogy rábólintanak az illetékesek és megvalósulhat: ))))). Ha esetleg mégsem, kitalálunk valami mást, rendben? Arra gondoltam, hogy a linkeken kívül lehetne egy olyan rész, ahova feltennénk a saját beszámolóinkat, élményeinket, cikkeket, fordításokat tehát mindazt, ami egy ilyen oldalról nélkülözhetetlen: )) Remélem lehet ilyet….

Ui: Amennyiben az ,,oldal" megvalósul, MNDENKI ÍRJON, FÉNYKÉPEZZEN, AZTÁN HADD SZÓLJON!!!! :)))

Addig is látogassátok a fórumot, mert nagy a csend!!

Üdv,
Pa3

Előzmény: tengerár (242)
tengerár Creative Commons License 2001.07.24 0 0 243
Te,Pé a,

...arra gondolsz,hogy egy apnea.lap.hu?

Huuuu..!:)

Előzmény: tengerár (242)
tengerár Creative Commons License 2001.07.24 0 0 242
Kedves Pé a három!

Sajnos a dolgok érdekesebben müködnek,mint sem gondolnánk azt.
Nem tudom mennyire vagy képben a magyarországi apneas ügyeket illetően.Eddigi tapasztalataim a következők,és igérem rövid leszek,ha meg tudom állni a dolgot..:))).
Ugye vannak a nagy öregek,akik évtizedekkel ezelőtt mint vizi emberek nyomultak,ahogy tudtak,és ,hogy életképes legyen a dolog különböző klubbokba tömörültek,ahol egyrészt scuba okitás folyt,másfelől pedig búvárúszás.Ilyenek voltak az MHSZ,később az Amphora,Delfin,BHG,...A mostani nagy klubbok jó része ezen emlőkön felnőt második generációs arcok irányitása alatt állnak,na és persze felnőtt a harmadik generációs korosztály is(...Te is fiam,Brutus?!)Ennyit a geneológiáról.
Az (általam ismert)első generáció nagy nevei között olyanok emlithetók,mint a tiszteletreméltó Násfay Béla,vagy a Tiszteletreméltó Medek Mester,akinek akkora a melkasa mint a mitikus Tarzannak,(bár Mayol ota tudjuk,hogy nem a méret a lényeg:))és jó pár száz,ha nem ezer buváruszó köszönheti világrajöttét Neki.Ja,igen:azért apnea fejezet Ő,mert ugye a vizalatti vadászok is ebben a kategóriában vannak jegyezve...Aztán meg Mester Rubecz-mester is itt parkol,akinél jelenleg ma lehet Ma.o.-on kapni a legolcsób három milis vadász-ruhát(tecnisub)Ja,igen:harminc alatt van(!!!),és ugye a Dunán-túlon kissebb legenda-vagy legalábbis valami afféle.
Aztán felnóttek a fiúk,és azok sarjai,de a szabadtűdós ugyek vagy megmaradtak kedvtelési szinten,ugymint vadászat,vagy nézelődés,vagy búvárúszás keretén belül volt néhány arc aki kitünt adottságaival,de igazán nem foglalkozott vele...
Aztán jött a "Nagy Kékség"c.opusz,többen tartós fejlövést szenvedve általa,némi tanácstalanságott,és annál több lelkesültséget okozva.Kiadták az "Ötödik álom"c. könyvet,ha nem olvastad nagy hiba volt,ha igen?üdvözöllek a Klubban..!

A fertőzés folyamata érdekes volt.A legtöbb búvárklubban voltak aki bepróbálták magukat,de a kezdeti problémáknál sokan elvéreztek(samba,meg a sekélyvizi ájulás,stb),persze voltak a keménycsávók ,meg az adottságaik is jók voltak,velük talán majd találkozhatunk Nyékládházán,de erről majd alant..
Néhány ,jobb háttérrel rendelkező arc kijutott külhoni centerekbe,hogy a nagyoktól lessék el a Művészetet.
Elsőként Balázs barátomat emliteném,amiért persze be fog rágni,de hát az élet kegyetlen,bocsesz öregem-remélem azért még lemehetek veletek az Adriára..:) - szóval Neki például volt egy kis sportmultja mint búvárűsző,scuba,na és persze anyanyelvi szintü angol,ami csak azért érdekes mert igy meg tudta lépni a LÉPÉST,nevezetesen a Nagy Pelizzáritól tanulta ODAKINT...
aZTÁN A gYULÁÉK.Ők francia honba próbálkoztak kiteljesedni,Istenem , ez volt nekik a szimpatikusabb:).A többit a weboldalon(Gyuro's webpage).
Aztán még páran.Magányos farkasok.Internetre kulcsolt ujjakkal,lelkükben az uszoda -,és a Tenger kékje.
Megalakult az AIDA. magyarországi csapata,pár elszánt,hm sportemberrel.Kapcsolatok kezdtek szövődni a második-,és harmadik generációs klubvezetőkkel és buváruszókkal,több kevesebb sikerrel,de azt nem mondom,hogy nem profi módon,az eredményt illetően.
Most ott tart a dolog,hogy azokkal akiknek helyettem kellett volna egy ilyen kis levélkét ide pötyögni,lessz egy meeting a fenn emlitett nyékládházán,tizenkettedikén(és talán elötte is egy napon),szóal 11.,12.,hogy megtartsák első ,bevezető okitásukat az apnea tudomyányába.Kissé magyartalan volt de most már nem javitom.
És persze nekem is érthetetlen,hogy mi készteti ezeket az embereket arra,hogy egy ilyen fórumot kihagyjanak.Persze a dolog nyilvánvaló:vagy használod az Ő forumukat,ami nem interaktiv,(illetve nem nyilvános,mert azért zárt levelezési listájuk van,bár nem igazi lev.lista,mert ahhoz egy szoftver is kéne,de akkor meg oda a cenzura)gondolok az AIDA oldalra amit tavaly óta nem is frissitenek,vagy nem élsz vele,de akkor meg kispályás maradsz,vagy az utolsó Mohikán.
Szerencsére azért a dolgok más logika szerint is müködtethetők,illetve müködnek is :)Persze a kérdés akkor is fenn áll:van egy magyarországi egyesület,ha versenyezni akarsz nosza,de az apnea versenycentrikus - e?Igaza volt Feronak,amikor a teljesitmény orientáltságról beszélt?Mondjuk most bejött Neki:17.5m lefelé,Adria.De sokáig ez ugy sem megy igy..:).Kiképezheted magadat egy merülő sportolóvá,de akkor nem fogod megérteni a vizet,magadat ,elszalasztod a találkozást Őnmagaddal.
Vagy ..?Lehet felvenni a kesztyüt aki illetékes,HALLOD,GYULAAAA...?!
ÁÁÁ,különben is tele a tököm az egésszel,inkább vagyok kispályás,de szabadlábon,akkor csinálunk egy weboldalt?
Vendégnek meg majd meghivjuk a nyékládházi szatirt,ha érted,hogy kire gondolok.

Előzmény: pa3 (241)
pa3 Creative Commons License 2001.07.24 0 0 241
De nagy a csend! :))

Arra gondoltam, hogy időnként feltehetnénk egyéb írásokat is pl. egyéni kalandok, valaki talál egy cikket és esetleg még le is fordítja... :)))

Más
Biztos vagyok benne, hogy Ti is találtatok már számos, az apneához kapcsolódó linket, cikket, miegymást. Ezeket érdemes lenne összegyűjteni és feltetetni a buvar.lap.hu oldalra, vagy csinálni egy apneás oldalt. Ki mit szól hozzá?

pa3

pa3 Creative Commons License 2001.07.23 0 0 240
Szia tengerár!

Ez így elég jónak tűnik, remélem hamarosan sort tudok rá keríteni! :))

pa3

Előzmény: tengerár (239)
tengerár Creative Commons License 2001.07.21 0 0 239
Hi evribodri...

A történet röviden:a Komi nagyon liberális ezen a téren.Boldog , boldogtalan használja az uszonyt,némelyikük azért,hogy kipótólja uszásbeli tudását,néhányan meg azért,hogy jobb teljesitményre ösztökélje a vádliját,no és a tüdejét.Aztán van egy pár arc akik apnea miatt.Szóval eléggé vegyes a felvágott,de tudtommal fizetni még nem kellett.Egyetlen kitétel asszem csak az,hogy ne zavard a többi úszót.
Van egy biztonsági oka is a kekeckedésnek:azok akik ugymond feljavitani akarják a hiányos tudásukat,igazándiból nemigen tudnának gyors ,hát-,vagy pillangó uszást felmutatni biztonságosan a TALP nélkül...a vizalatti mókázásról nem is beszélve.Tehát az esetleges konfliktus oka itt keresendő.Az üsző masterek más uszikban főleg rájuk utaznak.Már jártam ugy egy most meg nem nevezett usziban,hogy jött az arc , és akkor menni kellett.Aztán persze megmondtam neki tisztelet teljesen,hogy most ki fog velünk cseszni,merugye mi most komolyan , meg régota,meg keményen,de főleg régóta,és ha ő most ...akkor mi azt jol megsz...és különben meg igazán sajnálom,hogy még nem találkoztunk(talán azért régóta)de igaza van , mert a sok amatőr,és a VESZÉLY mindig fontos , ami ugye fenn áll - de MI egy másik fejezet vagyunk.És akkor Ő megenyhült ,majd látva komoly mühelymunkánkat bólintott,s lőn világosság.De ez ritka hozzáállás,leszámitva a Komjádit.

Előzmény: pa3 (238)
pa3 Creative Commons License 2001.07.20 0 0 238
Szia Carcharodon!

Valóban nem én voltam....és egyenlőre nem is leszek :((( Addig is otthon tréningezek.

Egy kérdésem azonban lenne! Kérnek valamilyen külön pénzt azoktól, akik uszonnyal mennek, vagy nincs jelentősége?

pa3

Előzmény: Carcharodon (237)
Carcharodon Creative Commons License 2001.07.20 0 0 237
Péahárom szevasz!

A Komiba járnak a legjobb apneások! :-) De legalábbis ezen fórumn aktiv szereplőinek 50%-a biztosan. :-)))

E hét keddjén felbukkant egy ismeretlen, de meglehetősen komoly - neoprén, ólom, vadászuszony - fiatalember, akivel volt alkalmam pár szót váltani (először gondoltam, hogy Pa3 néven fut, de nem) és csak annyit mesélt, hogy még nem rendszeres az edzése, mostanság kezdte - de statikussal 4.40-nél jár - és, hogy remélhetőleg még összefutunk. Let it be.

BTW, ha olvassa az illető - mea culpa, de a nevedet elfeledtem -, akkor akár be is lehetne csatalkozni (remélem Pa3 igazad van arra vontakozóan, hogy többen olvasnak).

Lényeg a lényeg, Tengerár barátunk (is) abban reménykedik, hogy a kósza magányos farkasokat valahogy össze lehetne rendezni hébe-hóba, ne csak ezen a cybervilágon keresztül, hanem amúgy hagyományosan is.

Bizzunk benne! Kellemes hétvégét mindenkinek és hadd szóljanak a hullámok!

Carcharodon

Előzmény: pa3 (236)
pa3 Creative Commons License 2001.07.20 0 0 236
Szia tengerár!

A munka nem lehet akadály…én is dolgozok : )) Szerintem sokkal többen olvassák mint gondolnánk, csak nem írnak (miért nem?).
Szerintem, majd ha végéhez közeleg a nyár, itt is fellendül a forgalom. A Komiba milyen apneások járkálnak? Vannak edzések, vagy mindenki csak gyakorolgat?

Pa3

Előzmény: tengerár (235)
tengerár Creative Commons License 2001.07.19 0 0 235
...merugyemindenki dolgozik még uyg négyóra felé

Hello,pé a három,
..vagy legalábbis pénzt keresgél:).A szomoru tény,hogy itt csak négyen vagyunk,azzal magyarázható,hogy kishazánkban,a sokat apneazók eléggé elfoglalt emberek,és állandóan viz alatt vannak,illetve sport-,és üzletpolitikai okokból folyólag leszarják e kis szines foltot buvártársadalmunk egén...
Na,és akkor a Komiban mér több apneas is megfordult - élesedik a helyzet,remélhetőleg szót értünk majd egymással,meg az űszőmasterral,bár igy estefelé már meg is fulladhatnék tőlük...
Ráadásként a vizihokisok is ottan nyomulgatnak,bár most mintha kissé megcsappantak volna létszámilag,ami talán jó is:lassan már a viz alatt se lehet...?
Alant lévő,kimondhatatlan nevü barátunk szerintem a Gyúró weboldalára gondolhatott,bár azon vannak tavalyi frissitések,de például a Pelizzari webjét onnan már nem lehet elérni(hm,ez olyan ciki)de hát nem lehet egyszerre ujságcikket publikálni,meg edzeni,meg frissiteni...Egyébként nem szivesen,de azon a weben annyi linket lehet találni,hogy csak győzd.(Hozsanna Neked Mester!:))

Előzmény: pa3 (234)
pa3 Creative Commons License 2001.07.19 0 0 234
Sehol senki?
pa3 Creative Commons License 2001.07.19 0 0 233
Szia Carcharodon!

A leveleket átküldöm e-mailen, mert elég sok.
A lista friss, mert naponta kapok kb.15 – 20 levelet. A hangvétel normális, bár még túl sokat nem tudtam elolvasni. Ha szeretnéd regisztráltatni magad, akkor a freedive-list@freediver.net címre annyit küldj, hogy ,,subscribe” , nem kell semmi más. Kapsz egy megerősítést és kész. Találtam egy másikat is. Az oldal címe: http://www.freediver.co.uk
Itt leírják a regisztráció módját (az e-mail címedet kell csak beírni), majd amikor elküldted, kapsz egy értesítést. Itt üdvözölnek és megkérnek arra, hogy az ott megadott linkre nyomj rá még egyszer egy újbóli megerősítés miatt. Ha mindent jól csináltál, kapsz egy olyan választ, hogy hozzáadtak a listához. Amíg ez nem érkezett meg, addig nem fogsz semmit sem kapni.

Jó olvasást!

Pa3

Előzmény: Carcharodon (232)
Carcharodon Creative Commons License 2001.07.19 0 0 232
Szia Péahárom!

Lecsapnám a labdát és arra kérnélek, hogy vagy küldd el, vagy tedd fel azt a kis esszét, hadd okosodjunk mi is - mellesleg meg az angolunk is pallérozódik ilyenformán.

By the way, arról a levlistáról beszélünk, ami a buvar.lap-on a szabadtüdős búvárkodás alatti szekcióban van, igaz? Csak azért mert, ha jól emléxem, akkor arra ráklikkeltem és egy olyan helyre jutottam, aminek a legutóbbi frissitése úgy 1997 körül volt... Antik info... :-)

Ennyit mostanra. Kösz.

Carcharodon

Előzmény: pa3 (231)
pa3 Creative Commons License 2001.07.18 0 0 231
Igen, a műugró medence valóban ideális lenne, remélem hamarosan sort kerítünk rá. Egyébként az apne – scuba, scuba – apnea váltogatásáról most volt egy érdekes levelezés a freediverlist-en. Még nem tudtam végigolvasni, de elég érdekesnek tűnt. Az egyik fickó írt a DAN-nak és feltette a kapott választ. Ha gondolod (és nem vagy registrálva)át tudom küldeni, de angolul van. Mi nem mentünk mélyre és nem apneáztunk olyan sokáig (max: 10 – 15 perc), hogy baj legyen belőle, de igazad van, mert tényleg vigyázni kell!!

Mi mostanában fogunk költözni, így az Újhegyi közelebb lesz, remélem többet tudunk lejárni.

Pa3

Előzmény: tengerár (230)
tengerár Creative Commons License 2001.07.18 0 0 230
A scuba utáni free üzemmóddal azért kicsit csinján bánjál.Ha süritet levegövel mész ,valószinüleg utána lessz még valamennyi maradék nitrogén felhalmozódás a szövetekben,és ha erre még "rámerülsz"szabadtüdővel,pl ha leronygyolsz harmincra,akkor érhetnek meglepetések:(!
Általában azt tanácsolják,hogy a sorrend forditott legyen,tehát:elősszőr free és csak utána scuba.
Na persze a free után is érhetnek meglepik a scuba alatt:).Egyszer egy egész délelőttös free után lementm a barátommal az előzőleg apneához használt kötél mentén a fenékre,mert hogy ott voltak a súlyok az olomövről,ez tartotta a bólyát,na és mi palackkal,meg miegymás.Ott elszöszmötőltünk vagy tiz percet , amig lecsomoztuk,meg felvettük az olmokat,aztán amikor elindultunk kissé érdekesen nézet ki számomra a világ..:)Azt nem mondom,hogy meg akartam volna itatni a halakat levegővel,de az a tányér aminek az alján ültem,már az is érdekes volt - pár másodpercre.Aztán tiszta lett minden - de jól megjegyeztem az esetet!
Ujhegyi?Én is ott tanultam az első lépéseket.Kicsit messze van nekem,igy marad a Komi.Meg a Sport,de oda most szemékyes okokból folyólag nemigen.Kár,mert nagyon szép hely - ideális az apneához:kék viz,rengeteg zöld növény,nincs autóforgalom.Van két barom nagy toronyugrója,négy illetve hét méter.Jó,nem?
Előzmény: pa3 (229)
pa3 Creative Commons License 2001.07.18 0 0 229
Szia tengerár!

Nem, nem vagyok búvárúszó, pedig annak idején kacérkodtam a gondolattal, csak azt mondta az edző, hogy túlkoros vagyok….hát ez van.
Klubhoz jelenleg nem tartozok (már egy jó ideje), de többet is ismerek. Gyakorolni általában az Újhegyi Uszodába járunk, mivel a barátnőm oktatója ide viszi a tanítványait. Ilyenkor vele is gyakorol és egy keveset velem is (lebegés, reduktor keresés, maszkürítés, mellény és ólomöv levétel stb; gyakorlásból sosem elég!!! én pedig elvagyok magamban, kitalálok gyakorlatokat, van amit látok valahol és kipróbálom…. Egyébként már nagyon ügyes és élvezi is!!!! :)) Nyékládházán a nyíltvízi rutint gyakoroltunk. Úszkáltunk, kergettük a naphalakat, gyakoroltuk a lebegést. A végén már a kezemet is elengedte és előttem úszott (nagyon szépen csinálta!:) ) Szabadtüdőzésként bevittem és kihoztam a bóját, illetve ezt is gyakoroltuk (lebukás, úszkálás). A merülések után visszamentem szabadtüdőzni.

Szabadtüdős edzéseket uszodában ritkán tudok tartani, mert nehezen jutok medence közelébe. Remélem, ezen tudok majd változtatni, mert hiányzik! Otthon szoktam apneázni. Van egy régi orosz katonai stopperem, azzal mérem az időt.

Az orrsövény ferdülést valóban jobb megcsináltatni, mert problémát okozhat az egyenlítésnél (legalább is azt mondják). Szerencsére nekem ezzel nincs gondom. Kis korom óta olyan maszkban merültem, aminek nem volt kialakított része az orrnak (régi, ovális francia modell), így máshogy tanultam meg az egyenlítést. Sokkal később tudtam meg, hogy amit használok, az a Frenzel manőver.

Röviden ennyi. Jobbulást kívánok!

Pa3

Előzmény: tengerár (228)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!