Keresek egy bizonyos klímást, lehet tudtok segíteni. 2007-ben Budapest Belvárosban újítottuk a felső emeleti lakásunkat (+ tetőtér beépítés) és előszereltettük vele a klímának a csöveket (réz, kondenz). Villanyszerelő behúzta a kábeleket, automaták fenn vannak stb. Elég sokszor költöztem azóta, sajnos elhagytam az ember számát és e-mail címét is, de arra emlékszem (talán helyesen), hogy Daikin gépeket szerelt és valamilyen Zoltán volt. Tudom ez nem sok, de ha esetleg ráismer valaki magára vagy ismeri a szakit, megtenné, hogy magánban rám ír? Asszem ideje lenne a klímát megcsinálni már, szívesen megbíznám a folytatással.:DDD
3m/s az a hangtalan áramlás gyakorlatilag bármilyen alakzat, él, szegély, felület esetén. az 5m/s még elfogadható ltalános használat mellett, felette nagyon jól tervezett minőségi légtechnikai alkatrészeket kell használni, nagyon precizen kivitelezve.
Az 1cm-es rés (100cm2)valóban a légtechnikához elég, akár 5-6 emberig is elláthat egy helyiséget. 150-200m3/h hasra valahol 5m/s légsebesség körül lehet, ami már élhető.
A klíma ennek a többszöröse, már m3/h-ban is nemhogy keresztmetszetben. Pl. 600m3/h már igényel legalább 400cm2 szabad áteresztést, vagy többet. De számolni kell, pl. winwatt, vagy valami netes kalkulátor.
Kis félreértés lehet itt, úgy hiszem. Az ajtó alatti centis résre gondoltam, hogy elég lehet szellőztető technikához(2-300m3/h), de központi-klímához (6-800m3/h) már nem biztos. De ezek úgyis helyszíni szemle után derülnek ki.
En ugy epitem ki a csovezesem, hogy befujopontok haloszobak, nappali, az elszivas pedig az emeleti helyisegbol egy ponton.
Ez az emeleti helyiseg a lepcso tetejen van a nappali folott, a legjobban benapozott, valamint itt van a napelem inverter is. (Szoval nyaron a legmelegebb helyiseg)
Remenyeim szerint sikerul egy rendes cirkulaciot beinditani majd...
Gyakorlati tapasztalatokat majd megosztom, amint uzemel a rendszer!
Az elszívás nem egy cifra dolog alapesetben. Ha a beltéri a lépcsőház mennyezetén lesz (vagy fölötte a búvótérben), ott lesz az elszívás is. Szobák mennyezetén befújás, ajtók aljába pár szellőzőfurat készítése, hogy kifelé is áramoljon a levegő a szobákból ,és meg is vagy.
Ami kérdés számomra egy tetőtérnél vagy emeletnél, hogy a szobákból kilépő hideglevegő mennyire kezd el a lépcsőházban lefelé áramlani a földszintre, illetve hogy ez jelent-e valódi problémát. Nyilván feltöltődik a ház hűvös levegővel elő-utóbb, csak a hőmérséklet eloszlás legyen kellemes, ne kelljen nagyon alacsony földszinti hőfok ahhoz, hogy a tetőtér is élhető legyen.
Teljesen jó az légcsatornás technika egyedi szabályozás nélkül is. Inkább kérdés lehet az, hogy hová és milyen befúvási pontokat építenél ki egy tetőtérben. Ha mennyezetről fújnál be, ágy-asztal-szék-ülőgarnitúra ne legyen alatta, a lefelé hulló hideg levegő alatt nem kellemes tartózkodni.
A lépcsőfordulónál a mennyezethez közel a beltéri helye . A szemben lévő ajtó felé fújja a levegőt , az ajtók közepe fölé . Magas fordulaton a ventilátor , hogy a hűvös levegő eljusson az ajtókig .
Sziasztok! Egy jól szigetelt tetőtérben levő négy szobát(12, 15, 15, 21nm) szeretnék klímával húteni. A szerelő először a légcstornázható beltérit javasolta, de később azt mondta, hogy az egyedi szabályozás túl drágává teszi. Mi történik, ha csak mindenhova elvezetem a megtermelt hideget?