Mivel mindegyik kínai gép, itt a fontos az importőr. A Fisher az egyik legrégibb magyar klímás cég saját márkája, megbízhatóak, szerintem. Én biztos, hogy ezt választanám.
Mivel fix a keverési arány még ez változik, de 19-20 körül. 21-22 fokosak a felületek.
A trükk nagyjából az hogy minden határoló felület be van csövezve, így ezeken kívül az ablakon tud bejönni hő.
Sok tonna fal és beton van az alsó szinten, tegnap azt csináltam hogy lelőttem a hőszivattyút, csak a keringetés maradt bekapcsolva a pufferből. Azaz a lenti betonban nyelettem el a fent keletkező meleget, ami wattokat tekintve nem sok mivel a szigetelés tisztességesen meg van csinálva.
A hosszú távu haditervem amúgy az hogy nappali felesleges áramból hűtöm a komplett házat, este pedig csak keringetek. De az még idő, vezérlés is kell neki, stb. Hobbi projekt:-)
Ami különbség a klímához képest hogy mivel a határoló felületek hidegebbek mint a levegő olyan pince feelingje van, húz a hideg mindenről (a jó értelemben)
Klímával pedig a hűvös levegőt érezted. Majd kell pár hét mire kitalasztalom a dolgokat, kíváncsi leszek a páratartalomra is, de egyelőre jobb mint amire számítottam. Sokat szidják a felülethűtést, kíváncsi leszek a hosszútávú tapasztalatokra.
10+ éve van fal-és padlófűtésünk az alsó szinten és tavaly óta a tetőtérben is (időközben lett beépítve), komoly szigeteléssel és renszerlemezzel.
2 napja jutottam el oda hogy beüzemeltem a hőszivattyút hűtésre, a precízen szabályozható vízhőfok miatt kapott egy 200literes puffert és onnan keverem le a vizet.
Még vezérlés nincs, csak kézzel tekerészem be nagyjából de nagyon durva feeling, sokkal jobb mint amire számítottam.
Azt nem tudom, hogy a kettő cső közül melyik jegesedik és gondolom karbantartás sem volt még, mert tavaly ősszel telepítették..
Felettünk két emelettel lévő lakónál van ez a jelenség, liftben találkoztunk és engem kérdezett hogy mi lehet a gond. Én meg feltettem itt a kérést felétek, mert nem vagyok szakember. Tavaly október közepén telepítették a klímát, egy MDV klíma, 3,5 kW-os. Noname telepítők, mert azok voltak olcsón (mondta a lakó) de milyen érdekes, mostanra már elérhetetlenek. Telepítést követően tavaly már nem volt használva a klíma és most amikor ebben a melegben használva lenne, jött ki ez a hiba, hogy jegesedik és nem is igazán hűt. Fülre hallgatva a kültéri elég hangosan jár, ütemesen morgó -zúgó hangot ad folyamatosan. (bocs a megfogalmazásért, de ilyesmi hangja van)
Tanácsom az volt, hogy hívjon ki egy megbízható klímás céget, városunkban van néhány szerencsére, és majd rendbe teszik a klímát. Persze az már másik kérdés, hogy ki vállalja így majd el.
Ahol deresedik, ott történik a halmazállapot változás, nem a hőcserélőben.
Ergo;
Ha a vékonyabbik csövön, az a folyadík oldal, az után van a hőcserélő.
Tehát, hűtőközeg hiány általában.
Ha a vastag, az a gőz halmazállapot, akkor nem tud halmazállapotot váltani a beltériben, mert koszos a ventilátor lapát, vagy a szűrő, vagy a hőcserélő.
Két cső is van a kültéri és a beltéri egység között...általában a nagyobb átmérőjű jegesedik..leginkább gázhiányra utal, vagy, hogy teljesen el van koszolódva a beltéri hőcserélő, és nem tudja leadni a teljesítményt
Aki ért a klímákhoz, Tőle kérdezem: mi okozhat olyan hibát, hogy jegesedik a beltéri és a kültéri egység között a cső? Az amelyikben a gáz kering, nem a kondenzvíz elvezető.
Azért pana a kinézett márka, mert a hőszipka is az, így egy app vezérelné mindkettőt. A hőszipkával maximálisan elégedettek vagyok. 7kw All in one, nem T cap.
Örülök hogy neked sem volt semmi gondod a márkával, az hogy miért "utálod" az továbbra is rejtély :-)
Nem bántani akarlak, csak tényleg az a gond ezekkel hogy félreviszi az idetévedőket. Lásd anno én is elbizonytalanodtam, majdnem mideát vettem annyira szidta itt valaki a Panasonicot (lehet pont te voltál:-))
Aztán szerencsére nem hallgattam rá, vett pár ismerős és háát.. nem egy kategória felhasználói oldalról.
Most ugyanez van, most a Gree-t tolja mindenki, a többi meg mind szar ami nem legalább Mitsubishi. Pedig van a kettő között még árban és minőségben is választék.
Szerintem, aztán nyilván én felhasználói oldalról nézem, szerelni nem tudom mennyire szar ezeket.
Nem tudom, annak idején, több mint 10 éve is folyamatosan szidta itt valaki, vacilláltam is miért ilyen rossz a híre.
A legalapabbat vettem (ue12qke), alig volt drágább mint egy midea. Azóta megy mindkettő, több szezont végigfűtve és minden nyáron non-stop. A telepítés óta nem látta klímás.
Az ismerettségi körben van még legalább 15db Panasonic (közös ismerősünk a klímás aki jó áron hozta), azokkal sincs baj.
Anyám nem is olyan olcsó gree klímája akkora csatazajjal van hogy ő neki is feltűnt nálunk mennyivel csendesebb a klíma. Pedig eltelt 10 év. A szomszédé egész télen itt csörömpölt az udvarom felé, szintén gree.
Nyilván kisebb merítés vagyok mint te, de az a tapasztalatom hogy a szakember sem elfogulatlan, nekik is vannak sztereotípiái. Lásd mindegyik szerelő szerint más autómárka a legfaszább.
" Egy szezont valószínűleg érdemes kipróbálni, aztán ha nem tetszik/válik be a te rendszereddel, még mindig belevághatsz a fancoilok beszerelésébe. "
Igen , én is így gondolom . :-)
Köszönöm , hogy leírtad a tapasztalatodat !
Nagyon jó , hogy most írtad , mert még nem rendeltem meg a fiaméknak a hibrid hőszivattyút , PV , PVT napelemeket , a puffertartályt és a háromutas váltószelepeket . Jelenleg is aprólékosan tárgyaljuk a részleteket a gyártóval .
Egy szezont valószínűleg érdemes kipróbálni, aztán ha nem tetszik/válik be a te rendszereddel, még mindig belevághatsz a fancoilok beszerelésébe. Most is 25 fokban ülők a szobában, a páratartalom most 51%. Éjszaka (kb. este 10 körül már lehet / érdemes szellőztetni. Reggelre 2-3 fokkal kb. lejjebb tudjuk vinni a hőmérsékletet és - a kinti levegő függvényében, de - kb. 40%-ra a páratartalmat. Tegnap csak délután 4-kor, ma kb. délben kapcsolt be először a hőszivattyú. Nekünk ez a 25 fok teljesen élhető.
" Nekem padlófűtésem és rendesen túlméretezett radiátoraim vannak, hőszivattyúval fűtök. És hűtök. "
Pontosan ezen töröm az agyam , hogy a fiaméknál is nagyon túlméreteztem a radiátorokat ( 10 darab 22k 600x1600 alatt nincs a 9 darab radiátor , egy van a padlástérben kisebb , csak 140-es ) . Lehet , hogy nem is kellene plusz fan-coilokat szerelnem , elegek lennének a radiátorok . Úgy ahogyan írod , egy párátlanító azért elférne a rendszer kiegészítéséhez . Egy 12kW-os hibrid hőszivattyú van betervezve 4 darab PV 585W + 4 darab PVT panellal .
Ha nálad működik , akkor lehet , hogy ez lesz először , ha nem válik be , akkor a 3 darab fan-coil lesz beszerelve .
Nekem padlófűtésem és rendesen túlméretezett radiátoraim vannak, hőszivattyúval fűtök. És hűtök. A párakicsapódás elkerülése miatt 15 foknál hidegebb vizet nem engedek a rendszerbe, így sehol nem szokott kicsapódás lenni. Persze van egy kompresszoros párátlanítóm, szélsőséges esetekben azt is járatom a házban. 24-25 fokot tudunk tartani így, pedig a födémre/padlásra ráfér még a szigetelés. Szóval vitatkozhatnak, de működik. Persze nyilván jobb lenne fancoil használata, de a csőrendszer (és semmi más) nem úgy készült 22 éve.
(A fűtés egyébként max. 45 fokos vízzel megy, de ahhoz már valahol -5 fok hideg kellene a beállítás szerint.)
2 évig napkelte/napnyugta vezérléssel mentek az ablakok. Télen reggel mindent nyit, süssön be a nap, ha árnyékba kerül, teljesen zár. nyáron fordítva, reggel mikor besütne le, mikor már árnyékos, akkor nyitotta. Idén nem nyit, tavaly nem élveztem a 28+ fokot bent. Ha véletlen úgymarad, napokig nem hűl ki a ház. Így most csak manuálisan nyitok kicsit néha, hogy ne legyen sötét lyuk a ház
Ez a "jól szigetelt" elég relatív lehet, milyen szigetelésed van?
Amúgy ha a leírtak alapján nem megy 25 fok fölé, valószínűleg elég lesz. Nekem 130m2-re lett felrakva 1 db "bontott" on-offos 3,5-es klíma, 25-26 fokon tudja tartani a házat. Ennél hűvösebbet nem is akarunk, de tudna. Én addig nem húzom fel a redőnyt, amíg besüt az ablakon a nap. Amint árnyékban van az ablak alsó éle, felhúzom a redőnyt. 15m hosszú a ház, egyik végében van a klíma, másik végében levő szobában is "szemmel láthatóan" hűt, 1,5m magasan levő termosztát x idő után 2 fokkal kevesebbet mutat. Amikor 39 fok van kint, akkor folyamatosan dolgozik, estefelé, amikor kezd hűlni az idő, a klíma is elkezd kikapcsolgatni.
Jól szigetelt ház 95m² lakóterület, hőszivattyús fűtés + HMV. A hőszivattyú tud hűteni, de nincs kiépítve fancoil vagy felület hűtés. Gépi szellőztetés van, talajkollektorral, kb. 21-22°C a külső beszívott levegő így. Minden ablakon van redőny, kb. 4 hete kikapcsolatam minden automatizációt, pár redőny kivételével fixen "résnyire" vannak nyitva. Kb. 1 hete a padlót éjszaka pár órát lehűtöm, mert nappal nem komfortos a nagyon hideg padló. Így 25°C-ot tart a ház, éjjel nappal.
Nézegettem minden féle "méretezőt", de nem találtam semmi támpontot, csak négyzetmétereket és hasonlókat. Nem szeretnék 21 fokot, csak néha megengedék magamnak egy kis napsütést a házban és olyan luxust, hogy véletlen nyitvahagyhassam az ajtót, vagy ha több vendég jön, akkor a ne fűtsük 27 fokosra a házat.
Elég lehet erre egy 3,5kW klíma? Nappaliba kerülne, 54m², 2,8-4m-ig belmagasságú. Éjjel hűtene és akkor, ha nem vagyunk otthon