Keresés

Részletes keresés

klimakiraly Creative Commons License 45 perce 0 1 85954

De ma ráfutottunk egy Samsung VRF hibára is. A folyadékleválasztó agyig folyadékkal. Hűteni meg nem hűti a kültéri hőcserélőt ... így ugye nem is fűt szinte semmit. 20Hz-en forgat egy kompresszort ... a többi 3 pihen és így is -20°C körül volt az elpárolgási nyomás úgy hogy +14°C volt a tetőn ... Járt így valaki már? És mi lett a megoldás? 1-2-3 sört Én fizetek Magyarország területén. :-)

 

https://photos.app.goo.gl/y8mMid9HiXJ3h3Ut8

mislenyi Creative Commons License 45 perce 0 0 85953

A CH-ban beépített a wifi, amiben nem, az kb.10e +-ban van. Erre is gondolj.

Előzmény: szocske_ (85922)
klimakiraly Creative Commons License 1,5 órája 0 1 85952

Ma nálunk is voltak vákuumolni szerencsére nem én vagyok a feladattal megbízva csak épp arra jártam. (Fujitsu VRF)

 

refco 557-es műszer simán nézik rajta hogy -1.00Bar. Kérdem ez nem tud vákuumot mérni? Mondja a srác de igen, csatlakoztatni kell hozzá a fejet. Mondom ennyi pénzért még az is venni kell ... nem ... mondja büszkén itt van a dobozban megnézem? Mondom meg. Megmutatja. Megkérdem akkor miért nem használjátok? Egy vállrándítás ... ennyiben maradtunk ...

Benedek2365 Creative Commons License 10 órája 0 0 85951

Akkor jó! Azt hittem akkor már tuti hogy reszeltek neki. Az árából gondoltam meg a márkából hogy nem fog neki menni 10+ évig de akkor legalább nem ítélték halálra 1-2 nyár alatt. Amúgy egyébként van valami látható különbség az r410 es meg r32 es gépek között? Mármint amit a sima felhasználó észre is vesz. Egyik másik csendesebb vagy hidegebbet , melegebbet tud fújni? 

fejes.i Creative Commons License 12 órája 0 0 85950

Nem biztos, hogy tönkremegy 1-2 nyáron belül. Egyrészt a dédnagyapám majd' 90 évig élt, megitta a napi 2 liter borát, pöfékelt is mellé - szóval példa lesz arra, hogy szisszentéssel felrakott berendezések működnek (csak épp nem tudunk róluk biztosat). Másrészt épp az a legnagyobb baja ennek a "megoldásnak", hogy kb. vakon történik. A split klímák peremezett rézcső kötése a leggyakoribb szivárgási pont. Bármilyen "jól" tanul meg valaki peremezni, bármennyire benne van a kezében a nyomaték, ez a kötés hibaforrás marad, ha nem ellenőrzik nyomáspróbával, vákuummal.

Egy split esetén lesz 4 ilyen kötés és lehet, hogy 5-6 méter cső (plusz a beltéri egység párologtatójának csövei). Nagyon kis "rendszer". Épp nemrég olvastam a egyik Daikin R32 -es készülékének a telepítési útmutatóját - a vákuumpróbát, nyomatékkulcsot, R32-re alkalmas szerszám használatát precízen előírta, tömörségi (nyomás)próbát nem. Ugyanakkor a tömörségi (nyomás)próba nemcsak a klímák esetében, hanem minden folyadékot, gázt szállító csőrenndszer esetében előírás.

Azon lehet vitatkozni, hogy valaki X db berendezést telepített ezzel a nem korrekt eljárással és abból mennyinek lett baja később (? eddig!). Tehát állíthatja, hogy a módszer működik. Az viszont tény, hogy ezen a módon senki nem tudja valójában garantálni, hogy vákuumolás híján maradt-e levegő/víz a rendszerben és azt sem, hogy fog-e szivárogni.

 

Előzmény: Benedek2365 (85949)
Benedek2365 Creative Commons License 12 órája 0 0 85949

Akkor ez a ,sisszentéses, megoldas nem valami jo. Gondolom akkor mar biztos hogy 1-2 nyaron belul tonkremegy neki igaz? Genyo dolog ez. 

szocske_ Creative Commons License 21 órája 0 0 85948

köszi!

Előzmény: dejódió (85947)
dejódió Creative Commons License 1 napja 0 1 85947
  • Syen 3,2 kW= Gree Bora+
  • Sinclair Vision 3,2kW=Gree Bora+
  • Gree Lomo Plus 3,2 kW
  • CH Alpha 3,5kW= Gree Lomo plus de más távval
Előzmény: szocske_ (85917)
fejes.i Creative Commons License 1 napja 0 0 85946

Na ez freudi elszólás volt biztosan "rendszereknek szoktam adni," - így akartam: rendszereknek szoktak adni

 

Előzmény: fejes.i (85943)
Ordas Creative Commons License 1 napja 0 0 85945

Amikor nekem szereltek, akkor először nem értettem, miért mennek haza első nap 3-kor. Legalább akkortól másnap reggel 9-ig nyomáspróbán volt a szettem (ez 18 óra). Szóval 4 pali négy körös multi szettet 2 nap (kb. 8-15 óráig) szerelt.Ok, nem szezonban volt, hanem márciusban, lazábbra fogták (1-1 óra ebéd szünet), de belefért. Azóta sem kellett 1 gramm gázt se pótolni (ez lesz a 7. nyarunk, és közben fűtök is vele)

Előzmény: windy12 (85942)
fejes.i Creative Commons License 1 napja 0 0 85944

(rossz peremezést talán megmutat)

Előzmény: windy12 (85942)
fejes.i Creative Commons License 1 napja 0 0 85943

Jogos kiegészítés, nagyon óvatos voltam a másfél órával - nincs pontosan meghatározva tudomásom szerint sem a vákuumolás, sem a nyomáspróba szükséges időtartama.

24 órát azért komolyabb rendszereknek szoktam adni, mint egy néhány méter csővel, 4 (frissen) szerelt csatlakozással rendelkező split.

Túlnyomáson és vákuumon nem feltétlenül viselkedik egyformán egy rendszer, mondjuk ez talán nem a peremezett fémmel tömítő hollanderes csatlakozókra, hanem inkább mondjuk az autók klíma rendszereiben levő O gyűrűs tömítésekre igaz leginkább...

 

 

Előzmény: windy12 (85942)
windy12 (X) 1 napja 0 1 85942

Sajnos, a nyomáspróba, ha egy-másfél órás, az semmire nem elég, esetleg arra, hogy ha jelentős méretű "lyuk" tátong a rendszeresn, azt talán megmutatja, de erre a nagyfelbontású vákuummérő is megfelel.  Az igazi nyomáspróba 30-40 bar nyomású száraz nitrogénnel leginkább huszonnégyórás kell legyen. Na erre aztán tényleg nincs idő egy lakossági split telepítésnél, nem is ismerek egyetlen céget sem, aki ilyet csinál.  Esetleg gázvesztés esetén, végső hibakereséskor.

Előzmény: fejes.i (85940)
fejes.i Creative Commons License 1 napja 0 1 85941

Minden olyan anyagot el kell távolítani a rendszerből, aminek 1. esélye van reakcióba lépni a rendszerben található anyagokkal, 2. esélye van megváltoztatni a hűtőközeg tulajdonságait.

normális esetben alapvetően a levegőt alkotó gázokról és a vízpáráról beszélünk.

Nade az "igazi profik"nak nem kell ehhez vákuumolás, nekik "szisszentéssel" tökéletesen megy.

Előzmény: peterch (85936)
fejes.i Creative Commons License 1 napja 0 1 85940

Rendesebb gyártóknál igazolni kell a garanciához a szakszerű telepítést. Ehhez hozzátartozik pl. a megfelelő nyomáspróba (R32 gáznál 35-40bar)  száraz nitrogénnel. Gondolom ezt sem csinált a telepítő "szakszerviz", ki tudja milyen okból. A nitrogénes nyomáspróba már némi vizet meg fog kötni, részben ez a feladata, részben tömörségi próba.

Ezen túl a vákuumolás nem azért kell, hogy meg lehessen magyarázni, hogy miért nem kell. Egyrészt akkor a levegővel az oldott pára is távozik. Igen, és ezen túl lehet lecsapódott vízpára is a csövekben. Viszont a víz forráspontja a nyomás csökkenésével (értsd: vákuum) alacsonyabb hőmérsékletre kerül, tehát megfelelő vákuum alatt a víz akár 0 fokon is elforr, vagyis gőz halmazállapotú lesz és azt meg kiszivattyúzza a vákuumpumpa.

Lásd táblázat erről.

https://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%ADz_(adatlap)#/media/File:Phase_diagram_of_water.svg

 

És valóban: kompresszor kenőolaj és víz = sav, ami megeszi a motor tekercselést. Ó persze, ha nincs belőle rengeteg, akkor nem 2 hónap alatt, és biztosan van olyan eset, amikor nem is, vagy legalábbis hosszabb idő alatt és akkor már persze csak a kompresszor szakszerű vizsgálatával derülhetne fény arra, hogy miért történt a probléma. 2-3 méteres csőben persze kevesebb vízpára lesz, mint 15 méteresben, a rövidebb csövezésnél így akár kisebb lehet az elsavasodás esélye.

 

De a lényeg, hogy amelyik "klímás" nem végez nyomáspróbát és nem vákuumol, az nem azért jár el így, mert nem kell(ene), hogy szakmailag felmentés lenne rá BÁRMILYEN okból. Egyetlen ok van erre, az pedig gazdasági: a klímásnak ez időbe és pénzbe kerül és nem biztos, hogy ezt az időt és pénzt meg tudja fizettetni.

Ezekhez a műveletekhez szerszám, eszköz kell, időt kell rá szánni, vagyis még kis rendszeren is lesz másfél óra plusz a nyomáspróba + vákuum, meg cipelni kell a szerszámot, meg 4 méter magasan van a kültéri egység a falon és oda hogy a rossebbe jusson fel a nitrogén palack... ez a plusz másfél óra ez épp arra lehet elég, hogy egy nap alatt ne menjen fel két klíma...

 

Amikor egy vállalkozás hűtőberendezést (értsd: klíma) kezd telepíteni, pontosabban azt megelőzően, be kell jelentkeznie a klímavédelmi hatósághoz és ott nyilatkozatot kell tennie, hogy (többek között) rendelkezik az alábbiakkal:

- vákuumszivattyú olyan szívóteljesítménnyel, ami a kezelt berendezések ésszerű idő alatti vákuumozását lehetővé teszi

- szerviz-csaptelep a kezelt hűtőközegeknek megfelelő üzemi nyomásmérőkkel

- száraz nitrogén, palackján reduktorral, nyomáscsökkentővel, a megfelelő nyomásálló tömlővel és a szükséges csatlakozókkal

- olyan teljesítményű hűtőközeg lefejtő készülék, amivel a szerelt gépek ésszerű idő alatti szakszerű lefejtését el lehet végezni

- elektronikus szivárgásmérő műszer, CFC és HCFC vagy HFC hűtőközegek szivárgásának ellenőrzésére, megfelelő hűtőközeg érzékenységgel

- mérleg a hűtőközeg mennyiségének mérésére megfelelő pontossággal és méréshatárral

- üzemi finomvákuum-mérő (ún. “Torr-mérő”) megfelelő pontossággal és méréshatárral

- üzemi nyomásmérők megfelelő pontossággal és méréshatárral tömörségi nyomáspróbához

--(...)

Ezek itt fenn sok százezer ft-ba kerülnek összességében. Ráadásul egy része olyan, hogy amikor valaki elhatározza, hogy akkor most vége az R410-nek, mostantól R32-vel védjük a környezetet, akkor lehet venni újat, mert ahhoz már nem jó.

 

De mindezzel együtt akkor sem az a korrekt megoldás, hogy "nem volt indokolt a páratartalom miatt".

 

 

 

Előzmény: Benedek2365 (85933)
peterch Creative Commons License 2 napja 0 0 85939

Te vagy a szaki !  :)

Előzmény: windy12 (85938)
windy12 (X) 2 napja 0 0 85938

Szerintem inkább a réztekercs szigetelését eszi meg a savas közeg, ettől lesz a tekercszárlat....

Előzmény: peterch (85936)
kokler? Creative Commons License 2 napja 0 0 85937

Midea

Előzmény: diablo66 (85931)
peterch Creative Commons License 2 napja 0 1 85936

Laikusként írom :)

A POE olaj nagyon gyorsan leköti a vizet , ami savasodáshoz vezet . A savas oldat meg oldja a rezet . Szerintem azért hivatkoztak a páratartalomra , mert hidegben hiába 80% a relatív páratartalom , ha olyankr 1m3 levegöben csak mondjuk 3gramm víz van . A csövek térfogata meg a beltéri höcserélöjével együtt mondjuk 6 liter . Így a vízmennyiség 0,018gramm . A vákuumolás egyik célja a vízpára eltávolítása , de a csövek belsejének kitisztítása és a vákuum létrehzása a fö cél  .

Előzmény: Benedek2365 (85935)
Benedek2365 Creative Commons License 2 napja 0 0 85935

Azt hittem a levegő miatt szokták csinálni. Több embertől halottam már hogy nem vákumozták nekik erre hivatkozva. De miből gondolják hogy nem olyan a páratartalom? Azt nekik is megy már pár éve vagy ez valami lassú folyamat?

1 valaki Creative Commons License 2 napja 0 0 85934

Majd ha elsavasodik az olaj, és megeszi a motor tekercsének a szigetelését......

Lesz nemulass.

 

 

Előzmény: Benedek2365 (85933)
Benedek2365 Creative Commons License 2 napja 0 0 85933

Amúgy vicces mert nálam évek óta megy a gree nonstop fűtésben, hűtésben meg nincsen probléma. Haveromnál daikin megy évek óta nincsen semmi baj vele. Viszont most elmentünk egy közös ismerőshöz ahol a százezres whirlpool megy most 1éve kicsit fűtöget vele néha de ő inkább hűtésre megy vele... el kell mondanom hogy csöndesebb mint a gree meg a daikin.. nem tudom milyen a szervíz háttere valszeg szar meg hogy meddig fog menni fene tudja nem pártolom de működésbe csendesebb mint a neves gyártók. Amúgy hozzátéve érdekessen takták fel neki.. r32 es gép de nem lett vákumozva a szakszervíz elmondása szerint nem volt indokolt a páratartalom miatt! Fura... hat megy neki ameddig megy.

CNC guru Creative Commons License 2 napja 0 0 85932

Én Daikin klímákat rakattam fel, azoknak rendes háttere van.

 

A Boschról lövésem sincs, de ismerve a cég mostani kommerciális cuccait (az ún. zöld kisgépek, barkácsgépek), gond nélkül lehet egy átcímkézett kínai is. mellesleg nem is nagyon láttam még Bosch klímát.

Előzmény: diablo66 (85931)
diablo66 Creative Commons License 2 napja 0 0 85931

Udv, tudja valaki a Bosch klímákat ki gyártja ? 

Illetve mi most az a márka (k) aminek jò a szervizháttere garancia ugyintezese ?

Garfield007 Creative Commons License 3 napja 0 0 85930

Azért kérj egy konkrét árajánlatot, hogy az állandó lakók átérezzék eme kényelmi szolgáltatás árát...

Előzmény: szocske_ (85924)
Garfield007 Creative Commons License 3 napja 0 0 85929

Aztarohadt ez a weboldal...

Előzmény: peterch (85923)
Garfield007 Creative Commons License 3 napja 0 0 85928

Ahogy éppen élik életüket a kedves átmeneti lakók és közben szocske besötétít vagy inkább felhúzza a rolót :-)

Előzmény: peterch (85925)
dokeee Creative Commons License 3 napja 0 0 85927

Szerintem olcsóbb lesz az a Gree klíma :)

Előzmény: peterch (85926)
peterch Creative Commons License 3 napja 0 0 85926
Előzmény: szocske_ (85924)
peterch Creative Commons License 3 napja 0 0 85925

Léteznek bambuszból is lamellás árnyékolók , amik stabilan vannak szerelve . A lamellákat vezérelheted elektronikával, vagy kézileg .

Az ellen nem lehet szerintem kifogásuk .

Előzmény: szocske_ (85924)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!