Keresés

Részletes keresés

klimakiraly Creative Commons License 2005.01.19 0 0 2445
Szia!

Akkor Én is leírom a frankót.
Milyen távolságra kell tenni?
Mekkora gépet, egy 2,5 - 3,5Kw elég 5 cm, de szerintem idétlenül nézz ki!
5kW+ ott a 10 cm mindenképp ajánlott, és a manuálok is ezt mondják (általában).

Na de jönnek az új teljesen sima előlapú gépek, amik felűről szívják a levegőt.
Na itt 10cm a minimum, és nem ritka 20cm-es előírás sem!
Na de a 20cm megint az idétlen kinézet kategória.
Szerintem!

K.K. :-)
Előzmény: best73 (2432)
windy12 Creative Commons License 2005.01.19 0 0 2444

A beltéri egységek zajossága szvsz. általában nem zavaró. Csak egy kis villanymotor, és az általa meghajtott ventillátor van benne, ami zajt okoz, meg természetesen a légáram, amit kifúj a berendezés. A villanymotor teljesen hangtalan, a ventillátornál ügyeskednek a gyártók, hogy így-meg úgy ívelik a lapátokat a kisebb zaj érdekében, a hőcserélő alakja is befolyásolhatja kis mértékben a zajt, és a terelőlapátok állása is. Én azt gondolom, hogy nincs számottevő különbség.

 

Legokosabb dolog lakásfelújításkor elhelyezni a falban a csöveket, és egyéb szerelvényeket, ezzel eltudod kerülni a látható kábelcsatornázást.

Általában nem szükséges pontosan tudni a készülék tipusát, inkább csak a teljesítményét. Azt viszont érdemes előre eldönteni, hogy multi, vagy mono gép lesz, mert nem mindegy hova viszi a mester a csövezést.

Előzmény: OkOs (2443)
OkOs Creative Commons License 2005.01.19 0 0 2443
Szóval akkor olyan kétszázvalahahányezer forintból akár ki is jöhet a mutatvány? (mondjuk jobban örültem volna egyessel kezdődő árnak, de ennyi talán még belefér)
Hasonló áron (esetleg olcsóbban :) ) mit lehet kapni, ami jobb? Amiket én néztem, azok mind (jóval) drágábbak voltak. Ami feltünt a Midea-val kapcsolatban, hogy nem túl halk Mennyire hangos egyébként egy klíma (nyilván a beltéri része érdekel)
Valamelyik honlapon olvastam, hogy lehet (és érdemes) olyat csinálni, hogy lakásfelújításkor berakni a vezetékeket, és a klíma csak valamikor később lesz felszerelve. Ott azt is írták, hogy ehhez viszont tudni kell a klíma típusát. Mennyire kell tudni? Elég az, hogy valami multi split lesz, vagy a pontos típus is fontos?
Előzmény: windy12 (2442)
windy12 Creative Commons License 2005.01.19 0 0 2442

Szerencsére a noname kategóriában multi splitet még nem nagyon forgalmaznak (kevés kivétellel), úgyhogy valószínű, hogy a készülékvásárlást nem fogod 200 ezer alatt megúszni. A Midea+ - ról eléggé megoszlanak a vélemények, nekünk elég jók a tapasztalataink, eddig nem volt velük gond, kb.  öt éve forgalmazzák. Ebben az árban viszont tudok ennél lényegesen jobb minőségű készüléket is ajánlani. Természetesen ennél sokkal drágábbak is vannak, hogy melyik miért drágább, arról itt a fórumon már igen sok vita folyt, valamelyik tényleg jobb, valamelyik dizájnosabb, van, ahol a reklám és marketingköltségek jelentkeznek tetemesebben az árban...

Egyébként elég sok drágább készüléknek Midea a teljes belseje. Pl....

Előzmény: OkOs (2441)
OkOs Creative Commons License 2005.01.19 0 0 2441
Köszi a választ!

Egyelőre még csak az infókat gyűjtögetem (ahhoz kellene a becslés, hogy akarom-e egyáltalán az egészet :) )
Nézegettem néhány árlistát, és találtam olyat, hogy multi-split klíma (2,5+3,5kW), amit már 200eFt környékén (érdekes, hogy külön olcsóbb) meg lehet venni , és van két-háromszor ennyiért is. A drágább készülék miben tud többet? A Midea milyen minőség?
Előzmény: windy12 (2440)
windy12 Creative Commons License 2005.01.19 0 0 2440

Kislaikuska

 

Fűtés üzemmódban nem képződik kondenzátum a beltéri egységben, hiszen a meleg hőcserélőn nem csapódik le pára. Ezért nem nagyon kell attól félni, hogy elfagy a kondenzvíz elvezető csöve. Fűtéskor a kültéri egység hőcserélőjén csapódik le pára, mely ilyenkor télen rá is fagy, ezt a gép a folyamat rövid időre történő megfordításával olvasztja le. A beltéri egységen ilyenkor lecsapódó pára elpárolog, amikor a kültéri leolvasztása után újra fűteni kezd a beltéri. Szerintem.

 

OkOs

 

Valószínű, hogy két készülékkel lehet megoldani az említett lakás hűtését. Látatlanban igen nehéz megmondani, hogy milyen teljesítmény szükséges, ehhez igazából látni kellene a helyszínt. Valószínű, hogy a kisebb helységbe elég lesz egy két és fél kW-os készülék, a nagyobba, viszont szerintem kevés lesz a 3,5 kW. A telepítés vszínűleg 60-80 ezer forint magasságában lesz, a készülék ára pedig erősen márka-függő. Érdemes kihívni egy szakembert vmelyik cégtől, és az pontosan meg fogja mondani.

Előzmény: kislaikuska (2438)
cool_klíma Creative Commons License 2005.01.19 0 0 2439

Kedves Kislaikuska!

 

A spltiklíma berendezések fűtő üzemmódjában a kondenzvíz a kültéri egységben keletkezik, tehát a fagyásveszély is ott áll fenn.

 

Elvileg ennek megakadályozására ú.n. leolvasztó üzemmód is működik a készülékben, amely bizonyos időközönként - komolyabb készülékek esetében egy eljegesedés érzékelő információi alpaján - leolvasztja a kültérin keletkező jeget.

 

De!

 

A legnagyobb probléma, hogy a splitklímaák jelentős része NEM ALKALMAS ARRA, hogy 0 fok alatt fűtési üzemben működjön. Tetézendő a bajt, nem is igen építenek be olyan védelmet, ami ezt megakadályozna. Ergo egy hosszabb mínuszos időszakot követően gyűlnek a kompresszorcserés hibák a klímás cégek hibalistáján.

 

Elvileg a készülék leírása figyelmeztet erre a veszélyre, így a garanciáli is könnyen oda lehet. (Ez persze szervízugalmasságtól is függ.)

 

Ha megírod a készüléked gyártóját, típusát, biztosan lesz itt olyan kolléga, aki segít abban, hogy milyen hőmérsékletig használhatod fűtésre.

 

 

 

Előzmény: kislaikuska (2438)
kislaikuska Creative Commons License 2005.01.19 0 0 2438

Hello!

 

Nálam is öt centire a mennyezettől szerelték a beltérit, és a szerelő, aki jön mindig karbentertani, anyázik, hogy nem tudja rendesen felnyitni az előlapot, hogy ki tudja takarítani rendesen. Szóval, ahol belefér érdemesebb lejjebb tenni.

 

Kérdésem is lenne. Ha fűtés üzemmódban használom a készüléket, nem fagy-e be a kondenzvízcső, amikor 0 fok alá megy a kinti hőmérséklet?

OkOs Creative Commons License 2005.01.19 0 0 2437
Sziasztok!

Egy panel lakás belégkondizása kb mennyibe kerül (és mennyi ideig tart)? A lakás a 10. emeleten van, (ha minden igaz) keleti fekvésű, és egy 18 és egy 35 m2-es helyiséget kellene hűteni (fűteni nem kell)
És (ha lehet,) ne legyen túl drága :o)

OkOs
Pat_ Creative Commons License 2005.01.19 0 0 2436
Én rendszerint ~5 cm -t hagyok el (=egy vízmérték). Egy átlagos beltéri 28 cm magas, ha ezt is levonod a belmagasságból, megkapod milyen magasságban történik a kifúvás. Sokan a 2,20 -at ajánlják. (kifúvásra)
(Persze 4m belmagasságnál ez nem ér :) panelről van szó.)

Szintkülönbség: felfelé a 3m még simán elviselhetőnek tűnik sztem.
Előzmény: best73 (2432)
windy12 Creative Commons License 2005.01.18 0 0 2435
Ezért is írtam, hogy a manuálban le van írva, hogy kell-e, és hogy szabad-e az olajzsák. Egyébként telepítettem olyan splitet, ahol az volt írva, hogy 1 méteres szintkülönbségneél már szükséges az olajzsák. Azt hiszem Mepamsa, valami spanyol gép volt
Előzmény: klimakiraly (2434)
klimakiraly Creative Commons License 2005.01.18 0 0 2434
Hello

Kell iktatni a gép leírása szerint!

kb ha 3 - 5 - 7 méterrel feljebb van a kültéri!


/OFF
Ne tudd meg tos**iba tanfolyamon a csávó a szuper modular inverter multi szuper izénél mennyiszer elmondta hogy nem kell olajzsák.
5 órás előadáson 25 - 30 * biztos. :-)
/ON

K.K.
Előzmény: windy12 (2433)
windy12 Creative Commons License 2005.01.18 0 0 2433
Kb. 15 cm elég távolság a mennyezettől. A kültéri lehet lejjebb is és följebb is, csak, ha följebb kerül, akkor általában olajzsákot kell a csőbe iktatni. Ezt általában a szerelési manuál tartalmazza.
Előzmény: best73 (2432)
best73 Creative Commons License 2005.01.18 0 0 2432

Sziasztok!

 

Az lenne a kérdésem hogy a beltétri egységet milyen távolságba érdemes elhelyezni a mennyezettől egy panel lakásba, és hogy lehet e szintbeli eltérés a kültéri és a beltéri között, mennyi és milyen irányba vagy esetleg tökmindegy?

 

Üdv. Robi.

viricsi Creative Commons License 2005.01.18 0 0 2431

Üdv doki!

Egy apró megjegyzésa hozzászólásodhoz:A pangás ellenére sem estünk egymásnak,mindössze annyi történt,hogy Fridzsiman olyan véleményt írt,ami sokunknak nem tetszett.Ettől még lehet ez a véleménye.Mint láthatod,elég egyértelműen reagáltak a topiklakók.

 

Üdvözlettel: viricsi

Előzmény: Dr. Klíma (2430)
Dr. Klíma Creative Commons License 2005.01.18 0 0 2430

Sziasztok!

 

Látom, hogy a "pangás" idején megint sikerült egymásnak esni.

Sajnos az elmúlt időszakban többször is tapasztaltam, hogy a kiélezett "konkurenciaharc" miatt elég erkölcstelen megoldások is életre kelnek. Hadd írjak le egy kis rövid történetet.

Egy ügyfélnek évek óta xy klímás cég jár 3db készüléket karbantartani. Az elmúlt nyáron meghibásodott a készülék (vent. kondi tönkrement). Az xy cég többszöri bejelentés ellenére is csak 3 hét elteltével ment ki javítani, amit újabb 3 nap elteltével el is végeztek. Ekkor gondolta az ügyfél, hogy lemond ezen cég további együttműködéséről, és keresett egy másik céget, aki az elvárásainak megfelelő feltételeket tud biztosítani. Na ekkor jött a mi cégünk előtérbe. Szerelőink az őszi időszakban el is végezték az általános karbantartást, átvizsgálást....Amit az ügyfél elfogadott és kifizetett. Na ekkor xy cég megkereste a volt ügyfelét és addig hordott össze vissza mindent, hogy az ügyfél beleegyezett, hogy a karbantartott készülékeket átvizsgálják ingyen és bérmentve!!!  Előadták a HIRTELEN halált, hogy ez nem jó, meg az is szakszerűtlen, meg hogy kicsit "állítani" kell a nyomáson, meg stb....Sikerült a 3 gépen 2 órát legelnük....Cégünket rendesen lehúzták az ügyfél elött mindenféle nevetséges indokkal.........

Szerencse, hogy szegény "zavarodott" ügyfélben volt annyi, hogy felhívott bennünket és közölte, hogy mégsem tart igényt a későbbiekben szolgáltatásunkra, mert csalódott bennünk....és különben is hanyag karbantartást végeztünk.......

Na ekkor megkértük, hogy engedje meg,hogy kivizsgáltuk az ügyet, mert ha hibáztunk akkor azt szeretnénk megismerni illetve lehetőség szerint helyrehozni. Szerencsére az ügyfél  partner volt és elmondta a részleteket.....Ekkor lett világos, hogy xy cég az ügyfél hozzá nem értését kihasználva nevetséges problémákat találva sárosította cégünket. Két kiemelten hangsúlyozott hibát állapított meg utánunk, amit az ügyféllel közölt:

1: " Állítani kellett a nyomáson"  megjegyzem ez november közepén +6 fokos hőmérsékletnél, kézrátételes diagnózis felvétellel született :)

2: "poros a készülék" ami jól láthatóan a kompresszor "kapocsdeknijén" ujjhúzással demonstrált is...

 

Természetesen az ügyféllel leülve, az Ő számára is részletesen elmagyaráztam a készülék működési elvét, karbantartás jelentőségét, folyamatát. Hibákat, stb....

kb 1,5 órámba került, mire helyreállt a bizalom...

 

Egyes cégek miért a másik alaptalan mocskolásával akarnak elöbbre jutni ??? Hova vezet ez az út???

 

köszönöm, hogy végigolvastátok történetem, várom észrevételeteiket

 

Dr. Klíma

PÍT Creative Commons License 2005.01.17 0 0 2429
Szvsz toldd el bringát!
Előzmény: fridzsimann (2422)
klimakiraly Creative Commons License 2005.01.17 0 0 2428
Hello!

Jó topic ez hidd el, a szakma van elöl az üzlet másodlagos!
"SZERINTEM!" (ala Geszti - RTL vegyes páros)
Ha tudsz ennél szakmaibat (Hú de magyar lett), akkor kérlek közöld.
Vagy aki tud ilyet, linkkelje ide kérem.

K.K.

ps:Az oldalunk statisztikájából: 2004 December

11.-ik 5találat 0.08% http://www.torzsasztal.hu/Article/showArticle
Előzmény: fridzsimann (2422)
boomerhu Creative Commons License 2005.01.17 0 0 2427
Ja, elfelejtettem. A régi lakásunkban is a Pannonklimások (Windy-ék) szerelték a klímát (bár vele személyesen nem találkoztam), és,most, hogy új lakásba költözünk, ide is őket fogom hívni, mert a hozzáállásuk, és a végzett munka példás volt.
boomerhu Creative Commons License 2005.01.17 0 0 2426

Fridzsiman

 

Szóval, nyomorult egy alak vagy, hogy behozod ebbe a topikba is a máshonnan már jól ismert szemétkedéseket, személyeskedéseket. Ha végigolvastad volna a hozzászólásokat, láthattad volna, hogy ez egy maximálisan békés, és szvsz. igencsak profi, sok hasznos tanácsot nyújtó topik, ahol egymás tisztelete is előtérbe van helyezve. Itt sok szakember (Viricsi, Klímás, Windy, Klímakirály, Drklima, Coolklima, stb.) száz-százötven hozzászólásával igencsak sok segítséget nyújt a laikusoknak, amiért csak dícséret illeti őket. Ha közben meg szereznek egy-két megrendelőt is, az meg miért fáj neked? Irigyled tőlük? Senki szakmai hozzáértését nincs jogod megszólni, pláne, ha Te még nem tettél le semmit az asztalra.

Előzmény: fridzsimann (2422)
viricsi Creative Commons License 2005.01.17 0 0 2424
Üdv fridzsimann !

Engedd meg,hogy a gondolataiddal vitába szálljak.
Korábban már valahol írtam az önreklámmal kapcsolatban,hogy ezzel szerintem semmi baj nincs,hiszen ki a csodát ajánljak az érdeklődőnek,aki természetesen potenciális megrendelő,mint saját magamat,illetve a saját cégemet.Akárhogy nézzük,aki megjelenik egy ilyen lapon,felvállalja a végzett munkát,felvállalja annak a felelősségét,hogyha erről a lapról valakinek nem megfelelő munkát végez,akkor ez ugyanúgy megjelenik a lapon és egy darabig az itteni olvasóktól biztos nem lesz megrendelése,az valószínűleg nem dolgozhat nagyon rosszul.Számomra ez a topik szinte mintaértékű a kommunikációt tekintve.Nézd meg hány szakember van jelen ezen a fórumon,több kevesebb rendszerességgel és láthatod,hogy a téma mindig a szakmáról szól,akkor is ha nem mindig értünk egyet egymással.Sosem,ill.nagyon ritkán fajul személyeskedéssé egy egy vita.Pedig mi tulajdonképpen egymás konkurensei vagyunk még itt a lapon is,mégsem egymást mossuk le.Ki a nyertese ezeknek a szakmai vitáknak?Elsősorban a laikus olvasó,akinek sikerül képet kapni az őt érintő problémákról,másodsorban mi,tehát a szakik,akiknek sokszor segítség a mások által felismert,vagy elkövetett hiba,vagy akár egy jó anyag,ötlet,tanács megjelenése a lapon. Hiába dicséred magad három álnéven,ha valaki egy igazin azt írja,hogy sz.rul dolgozol,máris elvesztetted az olvasók bizalmát.
Példának hozod a légcsatornás rendszerről szóló vitát.
Kérlek,lépj vissza a 2397-es alap hozzászóláshoz és ennek tükrében olvasd a légcsatornás rendszerekről szóló hozzászólásokat.
Valaki vonzónak találta ezt a megoldást és véleményt kért róla.Szerintem tökéletesen megkapta azokat a pro-kontra érveket,aminek alapján eldöntheti,hogy még mindig vonzó-e a légcsatornás rendszer az ő számára,más pedig a jövőre nézve eldöntheti,hogy ő akar e ilyen rendszert.Itt a fórumon pedig bizony hozzájut az érdeklődő a negativ tapasztalatokhoz,nem úgy mint a legtöbb kereskedőnél,ahol esetleg "elfelejtik"tájékoztatni őt,az általa megálmodott rendszer hátrányairól.
Amit a hokedliról írtál,az meg nekem vicc.Ha spórolsz és úgy gondolod,hogy nem szereltetsz a rendszeredre motoros zsaluszabályozást,akkor bizony a hokedliről kell a szabályozást elvégezned.Ez nem hibája egy rendszernek,hanem hiányossága.Például ahol élek,sok redőny van az ablakokon,nagyon kényelmes lenne a motoros le-fel húzás darabonként kb.30ezerért,én mégis inkább naponta kézzel huzogatom,mert úgy gondolom hogy nekem ez nem ér harmincezret.
Ha jól sejtem te is szakember vagy,ha jónak tartod magad,lépj a közönség elé,segítsd a döntésüket és reklámozd a saját JÓ munkádat,hogy a kuncsaft ne lelketlen kontár szerelőkön keresztül szerezze meg az első klimatizálási élményeit.

Üdvözlettel: viricsi
Előzmény: fridzsimann (2422)
windy12 Creative Commons License 2005.01.17 0 0 2423

Tisztelt Fridzsiman!

 

Elnézést kell kérnem Tőled - és mindenki mástól is, akit ez zavart -, mint információéhes topiclakótól (bár itt inkább csak vendégnek "aposztrofálnálak", hiszen először szólsz hozzá a témához) ha bántottam a jóérzésed azzal, hogy néhány társammal nem átallottam reklám céljából is hozzászólni. Ami talán megbocsájthatóvá teszi ezt a vétkemet, az lehet, hogy jónéhány olyan kérdés is felmerült már e topic életében, hogy kivel szereltessen a t. klímavásárló. Azt gondolom, hogy az is segítség, ha ajánl az ember olyan céget, amely megtesz mindent, hogy lehetőség szerint maximálisat nyújtson klímaszerelés terén. Mivel én ilyen cégnél dolgozom, ezért is "reklámoztam" a céget az eddigi kb. 150 hozzászólásomban 3-4 alkalommal. Az is tény, hogy ha valaki innen a topicról megrendelőnkké válik, akkor kérni szoktuk, hogy alkalomadtán említse meg itt, hogy elégedett volt-e a munkánkkal. Nem érzem ezt túl agresszív reklámozásnak, tekintve, hogy írtak már a cégről rosszat is. Azt, hogy más nick alatt bejelentkezve reklámoznám a céget,  kikérem magamnak, ez igen rosszindulatúra sikeredett feltételezés.

 

 

"olyan badarságokat, hogy jó megoldás a légcsatornás klímák esetében a zsaluk elzárása, meg olyanokat sem, hogy nem lényeg ill. elhanyagolható a tájolási adotság. ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ "

 

Olvastál valahol ilyet, hogy elhanyagolható a tájolási adottság?

Az én válaszom ez volt:

 

 "Az, hogy egy nagy 4-5 szobás lakásban az egyik oldal melegebb, mint a másik, azt már telepítéskor figyelembe kell venni, és olyan hűtött légmennyiséget kell juttatni, hogy ne legyen 4-5 fok a lakás egyik és másik vége között. "

 

Tehát ha figyelembe vesszük méretezéskor a napszakonkénti és helyiségenkénti felmelegedés-különbségeket, és akkor nem lesz számottevő a lakás egyik és másik oldalán a hőmérsékletkülönbség. Ahogy cool-klima is említette elviekben ugyan felmerül ez a probléma, de igazán a gyakorlatban még én sem találkoztam vele.

 

A zsalu elzárás, mint kardinális kérdés.

 

Én ezt írtam : "...hogy ha elzárjuk a levegő útját az anemosztátok rácsával, akkor mi történhet. Hát az, hogy elfagy az egész cucc,..."

 

Ha viszont felmerül egy olyan eset, hogy egy négy-öt hűtött helységes családi házban teszem azt megérkezik látogatóba a nagymama, és ő nem bírja a hűvöset, akkor esetleg egy szobában el lehet zárni a levegő útját az anemosztát rácsával, nagy valószínűség szerint nem fogja jelentősen befolyásolni a gép működését.

 Ha ez szerinted badarság, hát nekem akkor is ez a véleményem, és addig, amíg a gyakorlat ezt alátámasztja, nem is fog változni.

 

Az, hogy téli időszakban felszáll a párás levegő a csőbe, és ott lecsapodik a víz, az ellen igenis megoldás, hogy tél elején elzárjuk az összes légnyílást, és majd nyár elején újra nyitjuk. Akár hokedliről is.

 

 

Bocs Fridzsiman, de hol is "aposztrofáltam" magam szakembernek?

 

 

 

 

Előzmény: fridzsimann (2422)
fridzsimann Creative Commons License 2005.01.16 0 0 2422
Üdv. Mindenkinek!

Szerintem sokkal elegánsabb volna, ha nem reklámoznák- ill. nem itt ingyenesen- magukat egyes hölgyek/urak, mert úgy hihetőbb, sőt reálisabb lehetne az idetévedő, információéhes topiclátogatók számára.

Mert bizony én is betudok legalább három álnéven jelentkezni és eltudom mondani a topicban, hogy XY cég az király.

TISZTELT LÁTOGATÓK!

Van itt olyan szakember -ezt állítom, mert jócskán beleolvastam e topicba- aki nem önreklámozva, anyagiak reményében ad tanácsot, hanem talán, a szakma szeretetéből van itt, és nem beszél pl. olyan badarságokat, hogy jó megoldás a légcsatornás klímák esetében a zsaluk elzárása, meg olyanokat sem, hogy nem lényeg ill. elhanyagolható a tájolási adotság. ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ

Persze, 2005-ben szabályozni szeretnék egy klímát -mert az északi oldalon már nincs hűtésigényem akkor - hokedliért szaladok és azon egyensúlyozva elzárom a lamellákat...................

UGYE EZ VICC!!!????

Bocsi Windy12, de ha én szakembernek aposztrofálnám magam, akkor nem mondanék egy nyilvánvalóan nem szakmabélinek illet pl. (Wattocsak).
Ezennel, egy kis ingyen reklám............-nak, mert Ő rá gondoltam, nézze meg mindenki a bemutatkozását.

Igen, így is lehet!

Vajon nem lehet, hogy hitelesebb???

Ui.: Kitöröltem a nevet, hogy még véletlenűl se tűnjön úgy, hogy az én ál/nevem.

Tsááá : all




Előzmény: windy12 (2407)
cool_klíma Creative Commons License 2005.01.12 0 0 2421

Kedves Klíamkirály!

 

Böngészgetve ezt a topikot, látom, hogy nem ma kezdted ezt a szakmát, de azért mégis - maximális tisztelettel hozzáértésed iránt - egy picit vitába szállnék Veled.

 

  1.  Nem tudom, VRV, VRF árszínvonal kapcsán mennyire vagy naprakész. Mi azért szerelgetünk ilyeneket folyamatosan, de ott ritkán első szempont az "olcsó ár". Nekem van egy ökölszámom, ami úgy szól, hogy nettó 500.000,-FT/beltéri (tervezve, telepítve és a kültérit is beleértve.) Hogy megér-e ennyit (SZERINTEM IGEN!) az egy kicsit hosszabb téma.
    De a lényeg: egy 4 beltéris klímázás VRV-vel messze drágább mint egy légcsatornás megoldás.
  2. Szerintem (ha nem is rondább) de feltűnőbb egy beltéri, mint egy befúvó elem. / Plána, ha 15 m dekorcsatorna lóg az oldalából! :) /
    Az elszívók melletti elkoszolódás szintén egy olyan téma, ami jogos és igaz, de a családi házas megoldásainknál (van közötte 7-8 éves) én még nem találkoztam ezzel, mint problémával. Egyrészt nem folyamatos az üzem (plázákban az), másrészt más egy lakás takarítása/szennyeződése, mint egy plázáé. És az üzemidő max 10-e egy pláza 7/7 24/24 órás üzemének.
  3. Árak: az én kalkulációim szerint egy 4-es, ki-be kapcsolós LG multi telepített árából meg lehet építeni egy 7 kW körüli DAIKIN inverteres hűtő/fűtő csatornás rendszert viszonylag szép anemosztátokkal. 4 db Dimarson árából nem.
  4. Téli friss levegő: igaz, csak motoros szeleppel szabad feltenni.

 

Előzmény: klimakiraly (2420)
klimakiraly Creative Commons License 2005.01.12 0 0 2420
Hello :)

Válasz ami nem az, csak könnyebb így.

Ennyiért már egy VRV, VRF, TPS Multi ... meg Super multi modular (vagy mi a neve) is kijőn.
Nem rondább mint egy befúvó elem körül a mennyezet.
Tessék Plazakban felfelé is nézni, de irodákban is.
Más....
Friss levegő télen, nem automata vagy motoros levegőszelepekkel.
Hát .... lelke rajta aki magánszemélynek berakja.
(Dolgoztam olyan munkahelyen ahol megtettük, és alig volt képem ki menni hibára, azt azt mondani 'Ennyi pénzért ennyi jár'. Egyszerüen fogalmazva nagyon drága!)


K.K.
Előzmény: cool_klíma (2414)
cool_klíma Creative Commons License 2005.01.12 0 0 2419

Kedves Scratch!

 

Szerintem a víz bárhol megáll, ahol keletkezik, és szinte mindehol keletkezik, ahol levegőt hirtelen lehűtünk.

Márpedig egy klímában többnyire ezt tesszük...

 

Szóval a víz megáll, ha nincs (jól) megoldva az elvezetés. Megállhat az ablakklímában, megállhat a splitben a fan-coilban, megállhat a roof-topban, és persze megállhat a légcsatornás klímában.

 

És aztán jön a nagy kaszás....

 

Kicsit komolykodva: Ez a problémakör jóval nagyob érzelmeket kavar, mint az reális lenne, de ezzel együtt nem alaptalan, és úgy gondolom, lehet és kell vele komolyan, de megfelelő "nagyságrendben" foglalkozni.

 

Egy-két oldal "büdös klíma" történetet ide tudnék firkálni nagy hirtelen, de újoncként nem akarok nagyon szószátyár lenni.

Ha van kérdés a témában, természetesen szívesen megosztom a rendelkezésemre álló információkat.

Előzmény: scratch (2416)
cool_klíma Creative Commons License 2005.01.12 0 0 2418

Tisztelt Wattocsak!

 

A kis légcsatornás rendszerek szabályozása (légszelepmotor nélkül) a következő képpen történik:

a légcsatornás készülék - mint a legtöbb splitklíma - alapértelmezésben a visszaszívott levegő hőmérsékletét méri. Tehát nincs termosztát. Sem egyik szobában, sem a másikban. Mivel a visszaszívott levegő a különböző helységek levegőjéből keveredik össze, ez elvégzi a tényleges hőmérsékletek "átlagolását", így igazából a hűtőteljesítmény szabályozással nincs sok gond.


Ezzel együtt természetesen elvi megközelítésben a szobák napszakonkénti eltérő felmelegedése még okozhat egyenetlenséget. Ha a mérnök fejemmel közelítem meg a dolgot, én is aggódnék ettől.

Az elmúlt tízegynéhány éves tapasztalatomból viszont azt szűrtem le, hogy gyakorlatilag érezhető hőmérséklet különbségek (ami 2 oC, vagy annál nagyobb) nem alakulnak ki, és akik ezt választották, szeretik az ilyen megoldásokat.

 

Az előző hozzászólásomban  leírtakat kb. 40-50 ilyen rendszer tervezése és kivtelezése kapcsán szerzett tapasztalatokból szűtem le.

Ez nem egy borzasztó nagy szám, az összes "elkövetett" telepítésünk csupán töredéke, tehát ennek megfelelően én is kellő alázattal és figyelemmel kísérek minden észrevételt.

Ahhoz viszont elég nagy, hogy egy családi házas megoldásnál nagy biztonsággal meg tudjam mondani, milyen működést eredményez egy ilyen rendszer.

 

Az utóbbi időszakban főleg inverteres megoldásokat alkalmaztunk, ahol is a hűtés "mennyiségének" szabályozása is megoldott, és ezekkel a gépekkel nagyon "finom" kis rendszerek jöttek össze.

 

Teljesen egyetértek azzal, hogy a hűtésnek, légkondícionálásnak még számos más, kiváló műszaki tartalmú megoldása lehet.

 

Én bejelentkezéssemmel Annának szerettem volna egy kis segítséget nyújtani, és Ő ezekről a rendszerekről érekődött.

 

Legtávolabb állt tőlem bármely más megoldással szemben szubjektív módon feljebb vagy lejebb sorolni. Elnézést kérek, ha mégis ez hangzott ki szavaimból.

 

Előzmény: Wattocsak (2417)
Wattocsak Creative Commons License 2005.01.12 0 0 2417
Én azért nem venném olyan könnyedén a szabályozást. Jó esély van egy tetőtérben, hogy a nap körüljárja. Ebben az esetben, ha generálisan kezeljük a rendszert, akkor lesznek hidegebb, és nagyon hideg helyek, és egy ahol minden nagyon szép és jó.
Ehhez a berendezéshez gondolom egy termosztát, tartozik. Amelyik helyiségben van ott a hőmérséklet biztos, hogy jó lesz. De a többiben akkor is hűt, amikor nem kell, illetve fordítva. Ez aggályos energia felhasználás szempontjából és a komfort érzet sem a megfelelő irányban mutat.
Tehát lesz egy vezér helyiségem, és a többi jön utána, ha akar, ha nem.
Nem vagyok ellene a légcsatornázható berendezéseknek, de a megosztással nagyon csinyján kell bánni. Amennyiben a helyiségek hasonló jellegűek és a terhelésük időbeni eloszlása is hasonló akkor ez jó megoldás lehet!
Cool klíma által említett automatizált megoldást szvsz csak Szemlédi úr engedheti meg magának. 

Versenyen kívül halkan megjegyezném klímatizálni nem csak splittel lehet.
scratch Creative Commons License 2005.01.12 0 0 2416
Nem ez az, amibe megáll a víz, aztán jönnek a halálozások? :)))
Előzmény: cool_klíma (2414)
windy12 Creative Commons License 2005.01.12 0 0 2415
Teljes mértékben egyetértek cool clima által leírtakkal. A légcsatornás berendezések megfelelő tervezés és méretezés alapján telepítve lényegesen kellemesebb hűtést eredményezhetnek, mint a sima splitek, és elegánsabb is.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!