Keresés

Részletes keresés

mirage1900 Creative Commons License 2004.06.11 0 0 949
Sziasztok!

Egy problémával fordulnék hozzátok!

Hipermarketben vásárolt split klímát szereltettünk be zöldkártyás szerelővel (mint kiderült kb. 1-2 év klímaelőkészítési gyakorlattal rendelkezik). Már a beszerelés során is több kifogásom volt a kivitelezéssel kapcsolatban, ennek ellenére mégsem úgy szerelték, mondva azt, hogy így is jó lesz, így csinálta eddig mindig stb...

Az alábbiak voltak az aggályaim:

- a gyári csomagban lévő rézcsövet használták fel, teljes hosszában (4-5 m lehet). Az egységek közötti távolság kb. 2 m ! A csöveket nem szabták rövidebbre, hanem feltekerték és a kültéri egység ill. a fal közé szorították,

- a csövek szigetelését nem tekerték körbe a gyárilag adott szigetelőszalaggal,

- a kültéri egység tartója és az egység közé nem tették be a gyári gumi rezgéscsillapítót,

- az átfúrt falat nem tömítették semmivel, kívülről begipszelték a "bogarak" ellen,

- nem nézték meg, hogy tömített-e a rendszer (erre kell a vákuumpumpa?).

A klímát feltöltötték, működik.

Jogos-e az igényem, hogy újraszereljék az egészet, vagy jobb így hagyni, mert még több kárt tesznek???

Ha valakinek volt hasonló problémája vagy vannak ötletei akkor kérem, hogy válaszoljon!

gergo9 Creative Commons License 2004.06.11 0 0 948
Hű de pipa vagyok! Ezek a kontár szerelőim már megint keresztberaktak…Most kapcsoltam be a légkondim először a karbantartás (1-2 hét) óta és érzésra alig fúj valami hideget. Emlékeztek a kézzel méricskélők. Tavaly majd lefagyott a kezem amikor elétettem, olyan 7-7,5 fok körül fújta (low-ba) most 12,3 fok (low) a kilépő levegő (dig.hőmérő). Wind 12 ez ugye magas ? (2,6 kW Midea Plus) Még gondoltam, hogy egy picivel nagyobbat tetetek 19nm-es szoba. Tégla+ az egyik old. 4cm Dryvit+ jó tetőszig. Most már egy fél órája megy de alig hűlt valamit a szobám. Arra gondolok, hogy ezt is elnézték és a 2.1 kW töltethez mérték a gázt. Ezek voltak a kedves R22-es levegőbe „fingatósok”. „Oppá bocsi, egy kicsit túlnyomtuk szöveg kíséretében”. Mivel a karbantartásnál semmi mást nem csináltak, biztos ez is kamu volt, hogy valamit csináljanak. A t…m tele van velük. Ha mással szervizeltetek akkor is megmarad a garancia?
I.Blasius Creative Commons License 2004.06.11 0 0 947
A füldugó állítólag csak 20 db-it tompít.

Apámnak is Argo oscar van, az tényleg jó hangos. Az én 2,3-as Bosch-om érezhetően halkabb, napközben abszolút nem zavaró, északa mondjuk engem igen, de füldugó mellett könnyen elviselhető.

Előzmény: foldimogyoro (946)
foldimogyoro Creative Commons License 2004.06.11 0 0 946
Korci: Amit te átalakítottál kétcsövessé, abban kialakult két külön út a kétféle levegőnek (külső kör meleg levegővel, belső kör hideg levegővel), vagy egyszerűen raktál rá egy második csövet, ami a klímába bevitte a kinti meleg levegőt, hogy onnan pótolhassa, amit kifúj?

k2laci: igen, a mobil split jobb megoldás lett volna, de sokkál drágább volt, és nem tudtam többet áldozni rá. Ha meg már ez megvan, megpróbálom a legtöbbet kihozni belőle.

Ha meg tönkremegy a kompresszora, akkor valami más megoldás után nézek. Az a baj, hogy jelenleg a panelházunkon még nincsenek kültérik, és félek, hogy a szomszédok belekötnek a zaj miatt, vagy egyszerűen csak irígységből. Ha már lesz 4-5 darab fönn, én is rakatok föl, addig meg kihúzom ezzel.

Végülis füldugóval lehet mellette aludni. A hálószobám kb 6-8 négyzetméter, falszigetelés nagyhalál, az ablak mellett egy nyári napsütéses nap után kézmeleg a beton belső fele (a külseje pedig forró). Aztán ez egész éjjel nyomja a meleget a szobába. Az elmúlt pár év nagyon meleg időszakaiban volt, hogy 30 fok volt, és maradt is a hálószobában. Ilyenkor még egy gatyában, takaró nélkül aludva is leizzadtam. Ha bevittem a mobilklímát, bekapcsoltam, szépen levitte 24-25 fokra a hőmérsékletet (kisszoba), rendesen pizsamában, vékony takaróval tudtam aludni, és frissnek éreztem a levegőt, nem pedig fülledtnek, mint a klíma nélkül. Persze füldugóval aludni nem egy életbiztosítás, mert bármi történik, nem tudok róla...

Szóval a jelenlegi egy szükségmegoldás, ami a semminél több, de messze nem tökéletes. Majd lesz jobb.

Előzmény: Korci_PÉCS (939)
k2laci Creative Commons License 2004.06.11 0 0 945
Talán mert két darabból áll ?! :-)))
Nyilván bonyolultabb a szerkezete, azon a vékony csövecskén meg ki a az áram, a gáz és a kondenzviz is, a kinti hőcserélő külön elektronikát igényel, meg minden bizonnyal azért is sokkal drágább mert aki ilyet akar venni, az tisztában van a gazdaságossági hasznával, tehát akkor is megveszi ha drága.

Én pl. azért vettem ilyet 5 éve, mert albérletben laktunk (panel) ahol ugy nem lett volna nyerő telepitett splitet feltenni, meg akkor még nagyon drága volt. Igaz ez is 200 eft volt, de nagyon megérte (aki lakott már panelben tudja miről beszélek). A kinti hőcserélőt kitettük az erkélyre és az ajtó mellett egy 3x3 cm-es kockát kivágtunk ott ment ki a cső.

Előzmény: zsoltpi (944)
zsoltpi Creative Commons License 2004.06.11 0 0 944
Miért kerül többe egy duál split klíma, mint az ugyanazon modell single változat árának kétszerese?
k2laci Creative Commons License 2004.06.11 0 0 943
Az igaz, de mobil klimát 5-10 évre vesz az ember (addig többnyire el is ketyegnek a jobbak), és 1 kWh most 30 Ft körül van, tehát hosszú távon behozza az árát ...
Előzmény: Infomaker (942)
Infomaker Creative Commons License 2004.06.11 0 0 942
Ja, kb .150től indulnak...
Előzmény: k2laci (940)
k2laci Creative Commons License 2004.06.11 0 0 941
k2laci Creative Commons License 2004.06.11 0 0 940
Én már leírtam a hatásfok javításnak a módját. Mobil split klimát kell venni, aminek kiakasztható kinti hőcserélője van.

Előzmény: foldimogyoro (938)
foldimogyoro Creative Commons License 2004.06.10 0 0 938
gondolkodtunk azon, hogy lehetne javítani a hatásfokát a mobilklímának. A probléma:

1. beszívja kintről a meleg levegőt. (amennyit kifúj, annyi be is jön)
2. a saját maga által korábban lehűtött levegőt beszívja, majd egy részét felmelegítve kifújja kintre, ezzel is rontva saját hatásfokát.

A megoldás, amin gondolkodtunk:

szétválasztani a külső, és belső légkörét a mobilklímának... tehát kintről beszívja a meleg levegőt, felmelegíti mégjobban, és kifújja kintre. Bentről szívja a hűtött belső levegőt, lehűti mégjobban, és visszafújja bentre. Ez megoldás lenne az 1. és 2. problémára is, csak sajnos az oscar ottoban nem két ventillátor van, hanem egy, így nem lehet megoldani a levegő útjainak szétválasztását.

Másik megoldás, amit idén lehet, hogy kipróbálok, hogy egy légcsövön hozom be a meleg levegőt kintről, és a cső végét beviszem a klíma szívóoldalához. Így a kintről beszívott meleg levegő nem itt-ott szivárog be a szobába, hanem egyből a klímába ér (legkisebb ellenállású út a cső). A kinti meleg levegőt a gép lehűti, illetve felmelegíti, és bentre hideget, kintre meleget fúj. Ez megoldaná az 1. problémát, de a másodikat nem. Talán így is javul a hatásfoka azért. Majd meglátom.

Előzmény: foldimogyoro (937)
foldimogyoro Creative Commons License 2004.06.10 0 0 937
nekem talán 3 éve van egy argo oscar asszem 2.1 kW-os mobil klímám. Nem tudom ajánlani senkinek a mobil klímát, mert

1. hangos. Fel kell hangosítani a tv-t mellette, olyan hangos. Aludni füldugóval lehet mellette.
2. egy kb 20 nm-es panel szobánál (nyugati oldal, süti a nap, kívül barna panel) lehúzott redőnyökkel folyamatosan menő kompresszorral 2-3 fokot tud lehűteni.

Tehát aki teheti kerülje el a mobilklímát jó messzire, és szereltessen splitet.

Előzmény: I.Blasius (926)
I.Blasius Creative Commons License 2004.06.10 0 0 936
Hali!

Hát, én csináltam már olyan próbát, hogy az egyik szobát légkondival lehűtöttem 26 fokra, este 11-kor kikapcsoltam, és az ablakok is zárva maradtak. A másik szobában kinyitottam az ablakot, akkor 30 fok volt, míg reggelre 26-ra lement a kinti levegőtől, míg a bezárt ablakos szoba a falaktól szépen felmelegedett 28 fokosra. Ergo, ha a 26 fokra lehűtött szobában éjszakára kinyitottam volna az ablakot, akkor ott reggel 26 körüli fok lett volna, ami elég ahhoz, hogy bekapcsolva a klímát, a szobát nappal is ilyen hőfokon tartsa.

De ezzel egyetértek, hogy a falak szinte fűtőtestként működnek, amit ellensúlyozni kell.

Előzmény: k2laci (933)
Lmr Creative Commons License 2004.06.10 0 0 934
"Ennek az az oka, hogy a falaknak az anyaguktől függően magas a hőtehetetlenségi mutatójuk, ezért ha kinn csak 20C-fok van, akkor is ezek este elkezdik sugározni a hőt befelé ...."

Ezt csak maximálisan megerősíteni tudom. A vákumtól nem kell félni, a régi nyílászárók olyan tökéletesen oldják meg a szellőzést, hogy akár ipari szabvány is lehetne :)

Előzmény: k2laci (933)
k2laci Creative Commons License 2004.06.10 0 0 933
Nekem már négy éve mobil split klimám van (itt a beltérit a kültéri hőcserélővel csak egy vékony cső köti össsze), igy ennél nem gond amiről Te irsz, hogy honnan pótlódik a levegő. Egyébként elég logikus honnan pótlódik: a nyilászárók tömítetlenségéből adódóan ömlik be a forró levegő. Na ez nincs nálam itt a benti, már lehűtött levegőt keringeti.
Az viszont súlyos tárgyi tévedés, hogy "a 26 fokra lehűtött szoba északa a kinyitott ablak mellett úgysem melegszik jobban."
Ennek az az oka, hogy a falaknak az anyaguktől függően magas a hőtehetetlenségi mutatójuk, ezért ha kinn csak 20C-fok van, akkor is ezek este elkezdik sugározni a hőt befelé ....
Előzmény: I.Blasius (932)
I.Blasius Creative Commons License 2004.06.10 0 0 932
Hali, köszi a válaszokat.

A split klímám előnyeit természetesen látom, mivel a lakásom 30 fokos levegőjét 26 fokosra lehűti egy óra alatt (a nem klimatizált szobába átmenve érzésre ég és föld a különbség, pedig csak 4 fok a differencia), után a fél kw/h-s fogyasztással azt tartani is tudja, ami nekem elég.

A hangosság sajnos igaz, bár van egy 2,1-es Argo mobilklíma is a családban (igaz az csak 106 ezer Ft volt, míg az enyém 170 ezer), az sokkal hangosabb, az már nappal is zavar (igaz a szemembe csorgó izzadság még annál is jobban, így azt is használom ha épp ott vagyok). Aludni a Bosch mellett sem tudok (állítólag ez 50 db-es), de tulajdonképp fölösleges is éjszaka bekapcsolva hagyni, hiszen a 26 fokra lehűtött szoba északa a kinyitott ablak mellett úgysem melegszik jobban.

Mivel split klíma a helyiségben még nem volt, így azt nem tudom megítélni, hogy egy split klíma használata mennyivel lenne nekem kellemesebb (és a haverjaim szerint olcsóbb). A klímás haverom szerint egy split 7-8 évet bír ki általában, annyit remélem a mobil is kibír, főleg ennyi használattal.

Amúgy ha lukat vágatok a falba a kivezetőnek, akkor a kiszívott levegő honnan pótlódik? Magyarán idővel a szoba egy vákuum lesz, oxigén nélkül?

Amúgy a 40 órát/évet komolyan gondoltam, nekem akkor kell a klíma, ha a lakásom levegője 27 fok fölé megy és a páratartalom is megnő, ez pedig évente kb. 20 napig fordul elő (tavaly már áprilisban is előfordult, idén még a 25 fokot se érte el). Mivel nem vagyok otthon olyan sokat, így átlag napi 5 óra üzemelés elég.

quad Creative Commons License 2004.06.10 0 0 931
Kicsit beleolvastam az elöző hozzászolásokba, ezért pontosítanám az előbbi kérdéseim:

Olyan kb 2,6 - 2,8 kw-os, hűtő-fűtő klima kellene, ami 32 db-nél hallkabb a legcsendesebb üzemmódba. (sajnos a WEB-en nem mindenütt adják meg ezt az adatot.) És lehetőleg az alattam lakó se kapjon hülyét a zajtól (kültéri egység természetesen az én ablakom alá, azaz az övé fölé kerül) Mivel elég koszos a levegő (szemétégető) nem ártana valami jobb féle tisztító rendszer sem a klímába

Igazából 150-180 ezer forintot szánnák a klímára - beszereléssel, ÁFÁ-val (számla kell!) együtt. Van-e itt, vagy tudtok-e ajánlani olyan céget, aki ezért az árért a káposztásmegseri lakásomra hozza és felszereli a kívánt készüléket. (lehetőleg egy héten belül) Ajánlatokat lehetőleg E-mail-be kérném.

Egyébként mi a gond azzal, ha egy szupermarketben vásárolok?
Pl a GENEX klima az Auchanban több mint 20 %-kal olcsóbb mint a GENEX-nél. Gondolom mindkét cégnél ugyanazt a minőséget kapom. Tudomásom szerint a "komolyabb" klimáknál is fenn áll ugyanez a helyzet.

quad Creative Commons License 2004.06.10 0 0 930
Tanácsot szeretnék kérni:
Kellene egy kb 2,6 KW-os csendes, nem túl drága, de azért megbízható split klima 100 ezer bruttó körül.

Mit ajánlotok?

Mi a véleményetek a Daewoo klímákról?

wind12 Creative Commons License 2004.06.10 0 0 928
Blasius

A mobil klímának a hatásfokát nem az rontja igazán, hogy a kondenzátor (ez fűt) is a hűtendő helyiségben van, hanem az, hogy a felmelegedett levegőt kifújja a csövön, és ezáltal a helyiségben kevesebb lesz a levegő, ami az ajtó és ablakréseken keresztül pótlódik. Magyarul beszívja kintről a meleg levegőt. Ez így nem túl gazdaságos. Soha nem lehet vele elérni egy splitklímának a hűtési hatásfokát.

Előzmény: I.Blasius (926)
Archibald Tuttle Creative Commons License 2004.06.10 0 0 927
ha csak szerelőket kérdezed, biztos hogy nagyon s..rnak fogják mondani, hiszen se telepítési díjat, se éves karbantartási díjat nem tudnak beszedni utána :-)

amúgy, ha jól olvasom neked is van, tehát meg tudod ítélni, hogy milyen...

nekem van mobil és ablak az egyik lakásban, splitek a másikban, mindkét lakás hűvös, s a mobil + ablak immáron 3 éve ragyogóan kihűt 80 nm-et.

a mobil hátrányait bizonyára már Te is látod:
- hangos
- a vizes tartályt 2-3 naponta üríteni kell
- böszme nagy és a szobából értékes helyet foglal el
- nehéz tologatni (bár, ha jó helyet találsz neki akkor nem kell)
- hatásfoka, a beltérben lévő "meleg radiátor" miatt alacsonyabb mint a splitnek vagy az ablakklímának

előnyei:
- jobb mint a semmi, sokkal

amúgy már léteznek mobíl klímában is profi szerkezetek, pont a Te klímád gyártója készít ilyeneket:
- duplacsövezésű
- halk (majdnem split)
- cseppvizet elvezeti szifonba vagy egyéb helyre
- nagyon design-os, kifejezetten szép polírozott fém
- távirányítható, programozható, a programja hűt, fűt, szárít, levegőt terít különféle irányokban, meg még kismillió extra

szóval szinte teljes értékű alternatíva a split-tel szemben. egyetlen "apró" probléma van vele, az ára. kb. másfél-kétszerese egy hasonló teljesítményű Daikin split klímának :-(

minden esetre, ha téged nem zavar a hangja és az időszakos kondenzvízöntögetés, akkor szerintem felesleges splitre kicserélned, majd ha bedöglik, ráérsz akkor.
évi 40 órától meg nem fog bedögleni még a legócskább sem, ez hülyeség, annyit még a "tesco gazdaságos"-nak is illik kibírnia egyhuzamban

inkább fúrass (és dugózz) falat vagy az ablakodra készíttess olyan átmérőjű vágatot amin kidughatod a csövet, így nem kell kinyitnod az ablakot. télen meg simán zárhatók ezek a nyílások. van pár cég aki foglalkozik ezzel, ha jól emlékszem 10-20.000 Ft körül ajánlottak ilyet. egész pofásak a nyílások.

Előzmény: I.Blasius (926)
I.Blasius Creative Commons License 2004.06.09 0 0 926
Hali szerelő urak!

Szerintetek is ócskák a mobilklímák?

2 haverom is a klímabizniszben dolgozik, és szerintük egy kalap s..t ér a Bosch 2,3 Kw-os mobilklímám, mivel az ablakot résnyire nyitva kell hagyni a hűtésnél. Szerintük ez a kompresszort hamar kifárasztja, és hamar meghal majd a gépem. (50 m3-t hűtök vele, elvileg 60-at bír)

Megéri lecserélni egy ugyanilyen erős ECO split-klímára, vagy jobban járok, ha inkább használom ezt? (kb. évi 40 órát használom, legalábbis tavaly és tavalyelőtt kb. annyit ment)

A segítséget előre is köszi.

Bumbula2 Creative Commons License 2004.06.09 0 0 924
Sziasztok!

Hát jó nagy galibát okoztam a zajos kérdésemmel, de elég kimerítő választ kaptam. Köszönöm!
Közben jutott eszembe, hogy a kültéri tulajdonképpen egy forgalmas útkereszteződés felé fog nézni, így lehet, hogy a zajjal kapcsolatos témám feleslegesen terhelte a fórumot. Lehet, hogy a gk.+ busz + tgk. forgalom miatt nem is az én kültérim fogja idegesíteni a szomszédokat? (idegesek azok már a többi zajtól)
Egyébként pénteken rakják föl a Pannonk.-ok a klímát (wind12). Majd beszámolok!

gergo9 Creative Commons License 2004.06.09 0 0 923
Szia Immike!

Nem veszem el a kenyerét a szerelő Urakank :-) , de kapásból az a legjobb, ha visszaolvasol legalább 100 hozzászólást, és akkor a kérdéseid 80%-ára tuti választ kaptál.

immike Creative Commons License 2004.06.09 0 0 922
Sziasztok,

Kérdésem lenne a hozzáértőkhöz.
20 nm-es nappalimat szeretném split klímával megajándékozni saját örömömre, de akokra a választék, hogy ötletem sincs melyiket vegyem...
Természetesen a pénz nagy úr a háznál, nincsennek nagy igényeim, csak, hogy működjön :)
Láttam 60eFt körül Dimarson (SAMSUNG) és Daewoo klímákat ezeknek tetszene az ára is, mindkettő 2,7 kW -os...
Az LG Fisher stb. meg 120 nál kezdődik, és természetesen mindegyiknél + szerelés...
Mennyire nem ajálnott az olcsóbb klima? Halottam már Niele.. stb ről is de azok már nevetségesen olcsóak...
Plííz adjatok tanácsot érvekkel, tapasztalatokkal akár mailben is :))

Köszönöm

wind12 Creative Commons License 2004.06.08 0 0 920
A zajszint és a hangnyomás is más érték. A gyártók egy része megadja mindkét értéket, sőt mindkettőt high és low üzemmódban is. A sokszor beharangozott 26 dB általában a lehető legalacsonyabb mért érték. Én ezt műszerrel 1 méteres távolságból nagyon sok (nem túl drága tipusoknál is) gépnél mértem, természetesen itt is a legalacsonyabb ventillátorfordulatnál. A beltéri egységnél nem nagyon van más, ami zajt keltene, hacsak nem nyikorog a swingelő lamella:)
A kültéri az már más, ott tényleg vannak különbségek még tipusokon belül is. A kompresszor rezgéscsillapítása, a fémes elemek egymáshoz illesztése, stb. az olcsóbb kategóriáknál sokszor nem olyan igényes, mint kellene, ez okozhat magasabb zajszintet. Dehát valamiért ki kell fizetni azt a plusz százezret.

Bumbula2

Az általad említett 58 dB-es zajszint az a következőkből állt: (saját, a napokban mért eredmények.)

Genex (Chigo) 3,6 kw-os kültéri egység, 1 méteres távolság.

Kompresszor-induláskor a szokásos kattanás, és a fordulat eléréséig szokásos rezonancia (kb 20-25 másodpercig): 56,4 dB

Üzemi hőmérséklet eléréséig (kb. 5-6 perc):56 dB-ről fokozatosan 53-52 dB

Aztán folyamatosan ez az érték maradt.

A kompresszor kikapcsolásakor (kattanás) 57 dB.

A ventillátor működése 46 dB

Hangsúlyozom, hogy ezek saját mérések, és csak irányadóak, mivel nem valami szuperhitelesített műszerrel lett elvégezve. Még egy-két géptipusnál megcsináltuk, és egyetlen bukott el csúfosan, bár ez lehet egyedi eset is. Egy Daewoo készüléknek az értékei közel másfélszeresei voltak az előbb leírtaknak. Egyéves gépről van szó.

Előzmény: Bumbula2 (916)
gergo9 Creative Commons License 2004.06.08 0 0 919
A zaj egy kicsit összetettebb dolog, ugyanis a dB-ekkel nem lineálisan növekszik, hanem logaritmikusan, tehát 1 dB növekedés fizikailag 10-szer hangosabb. A valóságban viszont az emberi fül kb. +3dB emelkedést hall kétszer hangosabbnak. Mivel a fül középtartományokat (kb 2-3 kHz) érzékeli a legjobban ezért méréseknél ún.”A” szűrést alkalmaznak (ez a dB(A)) ami kevésbé veszi figyelembe a közepet.
Halványak a fizika emlékeim ezért lehet, hogy nagyon pontatlan voltam (akkor bocs!), de a lényeg az, hogy 1-2 dB is nagyon sokat számíthat éjszaka. Viszont ha van éjszakai funkció, akkor az bizti azért van, hogy az üzemmód a lehető leghalkabb legyen :-)
gergo9 Creative Commons License 2004.06.08 0 0 917
Nem nagyon volt szó az Elektrolux-ról, pedig az néha akciózva elég olcsó. Pl két hete az Electroworldben 79990 Ft. (Toshiba kompresszor. R407gáz, 3 év teljeskörű jótállás) Legalábbis a prosi szerint :-)
Bumbula2 Creative Commons License 2004.06.08 0 0 916
wind12:
Megnéztem a klímát és R407C gázzal van töltve (Genex). Ha jól tudom ez az engedélyezett.
A zajra vonatkozóan is találtam infót: 37-42dB beltéri és 58dB a kültéri. Ez nekem sajnos nem mond semmit! Ez zajos vagy elfogadható jó??? (szomszédokat /panel/ mennyire fogja a zavarni,..)
Les0130 Creative Commons License 2004.06.08 0 0 915
Üdv,
A múlt héten voltak kint a kötelező karbantartásra (Hisense). Szerencsére nem kellet sokat takarítani. Azt mondták, ha az elsőn laknék sokkal több por és egyéb lenne. A kűltérim pedig még mingíd gyönyörű halkan duruzsol ;-). Számla nélkül 4 rugó volt.
wind12 Creative Commons License 2004.06.08 0 0 913
Gergo9

És ebben igazad is van, ha néhány régebbi hozzászólásomat elolvasod, én is ezen a véleményen voltam. (Megjegyzem, értek is támadások emiatt.) Mindenki tudja, hogy mit bír a pénztárcája, és ha nem futja Daikinra, azért még nem kell megfőni a kilencedik emeleti panelban sem. A vérgagyiról persze azért megpróbálok lebeszélni minden megrendelőnket.

Ezt a felsőkategóriás listát (az én magánvéleményem, és tapasztalatom) csak ismeretterjesztés jelleggel írtam össze.

Üdv.

Előzmény: gergo9 (912)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!