Keresés

Részletes keresés

quad Creative Commons License 2004.06.10 0 0 930
Tanácsot szeretnék kérni:
Kellene egy kb 2,6 KW-os csendes, nem túl drága, de azért megbízható split klima 100 ezer bruttó körül.

Mit ajánlotok?

Mi a véleményetek a Daewoo klímákról?

wind12 Creative Commons License 2004.06.10 0 0 928
Blasius

A mobil klímának a hatásfokát nem az rontja igazán, hogy a kondenzátor (ez fűt) is a hűtendő helyiségben van, hanem az, hogy a felmelegedett levegőt kifújja a csövön, és ezáltal a helyiségben kevesebb lesz a levegő, ami az ajtó és ablakréseken keresztül pótlódik. Magyarul beszívja kintről a meleg levegőt. Ez így nem túl gazdaságos. Soha nem lehet vele elérni egy splitklímának a hűtési hatásfokát.

Előzmény: I.Blasius (926)
Archibald Tuttle Creative Commons License 2004.06.10 0 0 927
ha csak szerelőket kérdezed, biztos hogy nagyon s..rnak fogják mondani, hiszen se telepítési díjat, se éves karbantartási díjat nem tudnak beszedni utána :-)

amúgy, ha jól olvasom neked is van, tehát meg tudod ítélni, hogy milyen...

nekem van mobil és ablak az egyik lakásban, splitek a másikban, mindkét lakás hűvös, s a mobil + ablak immáron 3 éve ragyogóan kihűt 80 nm-et.

a mobil hátrányait bizonyára már Te is látod:
- hangos
- a vizes tartályt 2-3 naponta üríteni kell
- böszme nagy és a szobából értékes helyet foglal el
- nehéz tologatni (bár, ha jó helyet találsz neki akkor nem kell)
- hatásfoka, a beltérben lévő "meleg radiátor" miatt alacsonyabb mint a splitnek vagy az ablakklímának

előnyei:
- jobb mint a semmi, sokkal

amúgy már léteznek mobíl klímában is profi szerkezetek, pont a Te klímád gyártója készít ilyeneket:
- duplacsövezésű
- halk (majdnem split)
- cseppvizet elvezeti szifonba vagy egyéb helyre
- nagyon design-os, kifejezetten szép polírozott fém
- távirányítható, programozható, a programja hűt, fűt, szárít, levegőt terít különféle irányokban, meg még kismillió extra

szóval szinte teljes értékű alternatíva a split-tel szemben. egyetlen "apró" probléma van vele, az ára. kb. másfél-kétszerese egy hasonló teljesítményű Daikin split klímának :-(

minden esetre, ha téged nem zavar a hangja és az időszakos kondenzvízöntögetés, akkor szerintem felesleges splitre kicserélned, majd ha bedöglik, ráérsz akkor.
évi 40 órától meg nem fog bedögleni még a legócskább sem, ez hülyeség, annyit még a "tesco gazdaságos"-nak is illik kibírnia egyhuzamban

inkább fúrass (és dugózz) falat vagy az ablakodra készíttess olyan átmérőjű vágatot amin kidughatod a csövet, így nem kell kinyitnod az ablakot. télen meg simán zárhatók ezek a nyílások. van pár cég aki foglalkozik ezzel, ha jól emlékszem 10-20.000 Ft körül ajánlottak ilyet. egész pofásak a nyílások.

Előzmény: I.Blasius (926)
I.Blasius Creative Commons License 2004.06.09 0 0 926
Hali szerelő urak!

Szerintetek is ócskák a mobilklímák?

2 haverom is a klímabizniszben dolgozik, és szerintük egy kalap s..t ér a Bosch 2,3 Kw-os mobilklímám, mivel az ablakot résnyire nyitva kell hagyni a hűtésnél. Szerintük ez a kompresszort hamar kifárasztja, és hamar meghal majd a gépem. (50 m3-t hűtök vele, elvileg 60-at bír)

Megéri lecserélni egy ugyanilyen erős ECO split-klímára, vagy jobban járok, ha inkább használom ezt? (kb. évi 40 órát használom, legalábbis tavaly és tavalyelőtt kb. annyit ment)

A segítséget előre is köszi.

Bumbula2 Creative Commons License 2004.06.09 0 0 924
Sziasztok!

Hát jó nagy galibát okoztam a zajos kérdésemmel, de elég kimerítő választ kaptam. Köszönöm!
Közben jutott eszembe, hogy a kültéri tulajdonképpen egy forgalmas útkereszteződés felé fog nézni, így lehet, hogy a zajjal kapcsolatos témám feleslegesen terhelte a fórumot. Lehet, hogy a gk.+ busz + tgk. forgalom miatt nem is az én kültérim fogja idegesíteni a szomszédokat? (idegesek azok már a többi zajtól)
Egyébként pénteken rakják föl a Pannonk.-ok a klímát (wind12). Majd beszámolok!

gergo9 Creative Commons License 2004.06.09 0 0 923
Szia Immike!

Nem veszem el a kenyerét a szerelő Urakank :-) , de kapásból az a legjobb, ha visszaolvasol legalább 100 hozzászólást, és akkor a kérdéseid 80%-ára tuti választ kaptál.

immike Creative Commons License 2004.06.09 0 0 922
Sziasztok,

Kérdésem lenne a hozzáértőkhöz.
20 nm-es nappalimat szeretném split klímával megajándékozni saját örömömre, de akokra a választék, hogy ötletem sincs melyiket vegyem...
Természetesen a pénz nagy úr a háznál, nincsennek nagy igényeim, csak, hogy működjön :)
Láttam 60eFt körül Dimarson (SAMSUNG) és Daewoo klímákat ezeknek tetszene az ára is, mindkettő 2,7 kW -os...
Az LG Fisher stb. meg 120 nál kezdődik, és természetesen mindegyiknél + szerelés...
Mennyire nem ajálnott az olcsóbb klima? Halottam már Niele.. stb ről is de azok már nevetségesen olcsóak...
Plííz adjatok tanácsot érvekkel, tapasztalatokkal akár mailben is :))

Köszönöm

wind12 Creative Commons License 2004.06.08 0 0 920
A zajszint és a hangnyomás is más érték. A gyártók egy része megadja mindkét értéket, sőt mindkettőt high és low üzemmódban is. A sokszor beharangozott 26 dB általában a lehető legalacsonyabb mért érték. Én ezt műszerrel 1 méteres távolságból nagyon sok (nem túl drága tipusoknál is) gépnél mértem, természetesen itt is a legalacsonyabb ventillátorfordulatnál. A beltéri egységnél nem nagyon van más, ami zajt keltene, hacsak nem nyikorog a swingelő lamella:)
A kültéri az már más, ott tényleg vannak különbségek még tipusokon belül is. A kompresszor rezgéscsillapítása, a fémes elemek egymáshoz illesztése, stb. az olcsóbb kategóriáknál sokszor nem olyan igényes, mint kellene, ez okozhat magasabb zajszintet. Dehát valamiért ki kell fizetni azt a plusz százezret.

Bumbula2

Az általad említett 58 dB-es zajszint az a következőkből állt: (saját, a napokban mért eredmények.)

Genex (Chigo) 3,6 kw-os kültéri egység, 1 méteres távolság.

Kompresszor-induláskor a szokásos kattanás, és a fordulat eléréséig szokásos rezonancia (kb 20-25 másodpercig): 56,4 dB

Üzemi hőmérséklet eléréséig (kb. 5-6 perc):56 dB-ről fokozatosan 53-52 dB

Aztán folyamatosan ez az érték maradt.

A kompresszor kikapcsolásakor (kattanás) 57 dB.

A ventillátor működése 46 dB

Hangsúlyozom, hogy ezek saját mérések, és csak irányadóak, mivel nem valami szuperhitelesített műszerrel lett elvégezve. Még egy-két géptipusnál megcsináltuk, és egyetlen bukott el csúfosan, bár ez lehet egyedi eset is. Egy Daewoo készüléknek az értékei közel másfélszeresei voltak az előbb leírtaknak. Egyéves gépről van szó.

Előzmény: Bumbula2 (916)
gergo9 Creative Commons License 2004.06.08 0 0 919
A zaj egy kicsit összetettebb dolog, ugyanis a dB-ekkel nem lineálisan növekszik, hanem logaritmikusan, tehát 1 dB növekedés fizikailag 10-szer hangosabb. A valóságban viszont az emberi fül kb. +3dB emelkedést hall kétszer hangosabbnak. Mivel a fül középtartományokat (kb 2-3 kHz) érzékeli a legjobban ezért méréseknél ún.”A” szűrést alkalmaznak (ez a dB(A)) ami kevésbé veszi figyelembe a közepet.
Halványak a fizika emlékeim ezért lehet, hogy nagyon pontatlan voltam (akkor bocs!), de a lényeg az, hogy 1-2 dB is nagyon sokat számíthat éjszaka. Viszont ha van éjszakai funkció, akkor az bizti azért van, hogy az üzemmód a lehető leghalkabb legyen :-)
gergo9 Creative Commons License 2004.06.08 0 0 917
Nem nagyon volt szó az Elektrolux-ról, pedig az néha akciózva elég olcsó. Pl két hete az Electroworldben 79990 Ft. (Toshiba kompresszor. R407gáz, 3 év teljeskörű jótállás) Legalábbis a prosi szerint :-)
Bumbula2 Creative Commons License 2004.06.08 0 0 916
wind12:
Megnéztem a klímát és R407C gázzal van töltve (Genex). Ha jól tudom ez az engedélyezett.
A zajra vonatkozóan is találtam infót: 37-42dB beltéri és 58dB a kültéri. Ez nekem sajnos nem mond semmit! Ez zajos vagy elfogadható jó??? (szomszédokat /panel/ mennyire fogja a zavarni,..)
Les0130 Creative Commons License 2004.06.08 0 0 915
Üdv,
A múlt héten voltak kint a kötelező karbantartásra (Hisense). Szerencsére nem kellet sokat takarítani. Azt mondták, ha az elsőn laknék sokkal több por és egyéb lenne. A kűltérim pedig még mingíd gyönyörű halkan duruzsol ;-). Számla nélkül 4 rugó volt.
wind12 Creative Commons License 2004.06.08 0 0 913
Gergo9

És ebben igazad is van, ha néhány régebbi hozzászólásomat elolvasod, én is ezen a véleményen voltam. (Megjegyzem, értek is támadások emiatt.) Mindenki tudja, hogy mit bír a pénztárcája, és ha nem futja Daikinra, azért még nem kell megfőni a kilencedik emeleti panelban sem. A vérgagyiról persze azért megpróbálok lebeszélni minden megrendelőnket.

Ezt a felsőkategóriás listát (az én magánvéleményem, és tapasztalatom) csak ismeretterjesztés jelleggel írtam össze.

Üdv.

Előzmény: gergo9 (912)
gergo9 Creative Commons License 2004.06.07 0 0 912
Ez mind vili, de úgy gondolom, hogy többségünknek egy otthoni jó ár/értékű klímára van szüksége olyan 100 alatt, vagy körül. Ha valaki tanácsot kér, hogy milyen fúrót vegyen otthonra, nem biztos, hogy a legoptimálisabb egy nagy Hiltit vásárolnia, csakazért mert az biztos nem megy tönkre egy „képszög” befúrásnál. Gyakran az arany középút válik be leginkább, ezért én is a „corollara” szavazok.
wind12 Creative Commons License 2004.06.07 0 0 911
Azt értem, hogy ha túl magas az ár, az visszanyomja a gép ár-érték arányát, dehát csak óvatosan tekintsünk rá a Fujitsu-ra, miért is sorolódott a Daikin mellé? Hogy a Hiyasu-t ne is említsem. Mi alapján ? Ha én felső kategóriáról beszélek, akkor talán a York, az Acson, Airwell, a Daikin, Carrier, Toshiba (aminek kompresszora igen sok más gépben ketyeg 10-15 évig is) a teljesség igénye nélkül. Ezeknek igen komoly referenciáik vannak, és szélsőséges körülmények között is (Pl. Acson, York a Hortobágy közepén a mobiltelefonok átjátszó tornyainak a műszereit hűtik, pedig gyakorlatból tudom, hogy néha nyáron azokban a fémkonténerekben 70-80 fokos hőmérséklet is lehet klíma nélkül) Vagy a Matáv szerverhelyiségeiben +-0,2 fok eltéréssel tartják az állandó hőmérsékletet immár 8-10 éve.
Szóval szakmai szempontból talán ezek az érvek szólhatnak néhány gyártó mellett.
Üdv.
Előzmény: Korci_PÉCS (910)
wind12 Creative Commons License 2004.06.07 0 0 909
Egy kicsit én meglepődtem ezen a kategóriába soroláson, mely szerintem félrevezető.
Talán azzal egyet lehet érteni, hogy a Daikint legfelülre soroljuk, de hogy a Fisher, és az Argo legalulra kerül, hát az meglepő. Mindkettő klímagyártó cég, nem vásárolja meg a más által gyártott (esetleg Kínában összerakott) készülékeket, mint pl. a Tekno Point, a Panasonic, stb.
Történetesen azt biztosan tudom, hogy a Sharp az utóbbi három évben 1300 db. oldalfali splitet adott el Mo.-on, ami nem túl sok, viszont még nem volt meghibásodás. Egy sem. Ez sem sok.

Cégünk most vacillált egy nagyteljesítményű légcsatornázható Fujitsu, és egy Fisher gép között, és senki nem tudott komoly objektív érvet felállítani a 600.000 forintos Fujitsu mellett az 500.000 forintos Fisherrel szemben.
Minden műszaki jellemzőjük közel azonos, fogyasztás, zajszint, stb. Szóval tényleg nehéz a döntés.

gergo9 Creative Commons License 2004.06.07 0 0 908
Na ja! Abszolút igazság nincs. De tény, hogy szerintem egy légkondi működésénél talán a legfőbb szempont a megbízhatóság. Egyrészt mi van akkor, ha irodában vagy lakásban laza 35 fokban két-három napot várni kell várni a szerelőre (vagy az emlegetett csere panelre :-) + az anyagiak…
De hát pont ez amiért nem vesz mindenki mondjuk Daikin-t, Ugye, ha tehetnénk sokan szívesen szaladgálnánk mondjuk Lexus-sal is :-)) Bár a Daikin esetében is fennál a veszély, hogy valami kontár szerelő elbarmolja.
Ezért véleményem szerint a jó szerelő a második legfontosabb dolog.

gergo9 Creative Commons License 2004.06.07 0 0 906
Archibald olvasd el figyelmesen milyen szempont alapján írta Korci
„A kategóriába sorolást nem ár, hanem ár/érték/minőség arány alapján kell értelmezni.”
Mindamellett tényleg nehéz kategorizálni, akárcsak pl. egy gumiabroncstesztnél (fékezhetőség, zajszint, kopás ár…stb)Ki melyik szempont alapján dönt?!
Archibald Tuttle Creative Commons License 2004.06.07 0 0 905
szerintem mielőtt csoportosítjuk a termékeket érdemes megmondani, hogy mit is értünk "számunkra jó alatt". mitől lesz jó a termék?

-design? (ebben SZVSZ talán az LG a legjobb, de másban nem nagyon jeleskedik..., ja de igen, a marketingben :)
-megbízhatóság?
-teljesítmény?
-áramfogyasztás, gazdaságosság? (ebben az esetben csak az inverteres klímák jöhetnek szóba)
-szerelhetőség/alkatrészellátás? (megette a fene a világ legjobb és legdrágább klímáját is, ha egy sima elektronikai panelt nem tudnak benne itthon kicsrélni)
-szolgálltatások (én pl. a Daikinek extráinak felét sem használom, pl. beltéri mozgásfigyelő, éjszakai üzemmód, de talán a Pana az ami a (számomra) hasznavehetetlen extrák legtöbbjét kínálja, pl. ionizátor, mikróbaszűrő)

-vagy nézzünk bele?: ha "brand" kompresszor van benne akkor már jó, vagy minden alkatrésze származzon jónevű gyártótól?
-tartalmazzon mindenféle technológiai high-tec ujítást (pl. némelyik képes a kompresszor frekvenciáját az emberi fülnek "kellemesebb" hangtartományba elhangolni, más érzékeli a kültéri önrezgésszámát és ez alapján állít a ventillátor fordulatszámán) vagy legyen benne 100 éves, de elpusztíthatatlanul megbízható technika mint pl. a Szaratov hűtőkben...

szóval mitől is jó egy klíma?

k2laci Creative Commons License 2004.06.07 0 0 903
Na ezen lehetne vitatkozni !
Nem biztos hogy egy csoportba kellene sorolni mondjuk a Daikint a Fujitsuval vagy a Panasonicot a TeknoPointtal....
Előzmény: Korci_PÉCS (902)
gergo9 Creative Commons License 2004.06.07 0 0 901
Én még private nem találkoztam Stiebel klímával, de remélem nem olyan minőségű klímákat gyárt mint a kézszárítói néhány multi wc-jében, mert azok kerek-perec használhatatlanok :-))
dodika66 Creative Commons License 2004.06.06 0 0 900
Köszi a válaszokat!
wind12 Creative Commons License 2004.06.06 0 0 899
Azért az Elnett nem Stiebel Eltron. Nem ők gyártják, (valami Hsziang meletti rizsföldön épült egy gyár, ahol a volt rizstermesztők most klímákat raknak össze) viszont Németországban MEO-zzák, és hát valamilyen szinten adja evét hozzá a Stiebel. Egy fokkal jobb, mint a többi noname, de nagy tapasztalata nem lehet senkinek róla, hiszen most lehet először kapni.
Előzmény: dodika66 (895)
_vadaszg_ Creative Commons License 2004.06.06 0 0 898
nekem a héten szereltek egy VESTEL klímát, 3,5kW-osat, és mikor felszerelték, kiderült hogy panelhibás :( azt elvitték a panelt, a héten hozzák az újat :) remélem így már minden ok lesz..
fusim Creative Commons License 2004.06.06 0 0 897
Elnett -> Stiebel szerintem egész jó szerkezet csendes megbízható. Lehet hozzá kapni kartelfűtést amivel -9C alatt is használható. 2.6kW-os kb. 100K körül van hűtő fűtő. Nem adnak hozzá csöveket.
Előzmény: dodika66 (895)
sose láttalak Creative Commons License 2004.06.06 0 0 896
köszi!:)

Előzmény: Archibald Tuttle (892)
dodika66 Creative Commons License 2004.06.06 0 0 895
Sziasztok!

Van valakinek tapasztalata Elnett klimával? Mivel én is műszaki ember vagyok mindig próbálom lebeszélni a vevőimet, ismerőseimet a gagyiról csakhogy dunsztom sincs klímában mi a gagyi mert ehhez nem értek. Ráadásul a pénz is jelentős tényező. Ha ez gagyi akkor mit szabad 60.000 körül megvenni. A teljesítményből elég a 2,2-2,4 Kw ezt már körül jártam. Minden ilyen tanácsot örömmel vennék. Előre is köszi.

Dodika

boomerhu Creative Commons License 2004.06.06 0 0 894
Helló mindenkinek!

Klímát vásároltam, kettőt, LG-t a múlt héten. Egy cégtől kijöttek felmérni, adtak árajánlatot, aztán a megbeszélt időpontben vártam rájuk 3 órát, és nem érkeztek meg. Se telefon, se más. Amikor aztán rájuk telefonáltam, még csak nem is szabadkoztak. Ha valaki kíváncsi, privát szívesen megírom melyik cég volt ez.
Aztán innen a fórumról néztem ki a Pannon-klímát, ők is kijöttek, felmértek, másnap reggel nyolckor elkezdték a munkát, fúráskor lefóliázták a falat, porszívózták a lehulló port, nagyon vigyáztak mindenre a tök új házamban. Fél kettőkor kész voltak a két géppel, és nagyon szép tisztaságot hagytak maguk után. Nagyon profin fel voltak szerelve, (szerszámboltot vezetek, úgyhogy meg tudom ítélni) műszerrel kimérték a falban húzódó vezetékeket, nehogy elfúrják, a vezetékek végeit felhüvelyezték, gépeik, szerszámaik (Hilti, Bosch, stb.) a leghatékonyabb munkára alkalmasak. Ja, és ők is ügyesek.
Szívesen ajánlom őket bárkinek, aki klímát akar felszereltetni. Elnézést a reklámért. Honlapjuk:www.pannonklima.hu

wind12 Creative Commons License 2004.06.06 0 0 893
Azért nem minden szerelő szereli fel az R22-vel töltött klímákat. A közömbösítés sajnos tényleg nem megoldott, egy helyen veszik át a lefejtett freont, és egyáltalán nem vagyok meggyőződve arról, hogy ők nem engedik-e a levegőbe. Cégünk vett jónéhány R22-vel töltött gépet (tényleg elég olcsón), lecseréltük benne a gáz, Az R22-t pedig tároljuk, és szervízcélokra felhasználjuk. Err hivatalosan még kilenc évig van lehetőségünk. Sajnos jobb megoldást egyelőre nem találtunk, reméljük, hogy, ahogy közeledik majd az időpont, amikor már egyáltalán nem lehet felhasználni, akkorra megoldják a semlegesítést.
Az a baj, hogy nagyon sokan nem tudják, hogy milyen mértékben károsít ez az anyag, ezért nem is tulajdonítanak nagy jelentőséget ennek. Pedig egyetlen R22-ből felszabadult klóratom a sztratoszférában akár 10-15 éven keresztül több millió ózon molekulát bonthat le.
Előzmény: Archibald Tuttle (892)
Archibald Tuttle Creative Commons License 2004.06.06 0 0 892
megrögzött környezetvédőként, szelektív pillepalack, üveg, elem gyűjtőként, szemeteszsákkal túrázóként, pumpás dezodor használóként kérdezem, miért is ne vegyél R22-est?

- jelenleg is szinte mindegyik szerelő szereli (legfeljebb a garancialapon visszadátumozva), legfeljebb vétel előtt megkérdezed tőle
- az R22-es gáznál a mai napig nincs jobb, hatékonyabb hűtő közeg, a hatásfoka egyaránt jobb az R407C-nél és a 4010A-nál, ergo spórolsz vele egy kevés áramot
- környezetszennyezőbb a többinél, ez igaz, de!: ha Te nem veszed meg megveszi más és nála ugyan úgy szennyez (kidobni mem fogják, hidd el)
- ha még is lefejtik (erre minimális az esély), a freont (a tudomány mai állása szerint) nem lehet közömbösíteni, tehát a tároló palackból ugyan úgy elszivárog az idő során, ha naivan azt is feltételezzük, hogy nem engedik ki a levegőbe

szóval, miért is ne vegyél R22-est?

a jogkövető magatartás igényét és az erkölcsi okokat, mint indokot elfogadom :)

Előzmény: sose láttalak (890)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!