Kossuth Lajos, Magyarország kormányzó elnöke a mai napon magához kérette Windisch-Grätz urat, az Osztrák Császárság magyarországi nagykövetét, és tudomására hozta, hogy a Habsburg-Lotharingiai ház sokszoros hitszegése valamint lázadást szító, makacs és elvetemült ármánykodása okán Magyarország a nép fölsége által ezennel szabad, önálló és független európai státusnak, nevezett ház pedig trónvesztettnek nyilváníttatik. Windisch-Grätz úr Magyarország kormányzó elnökének fenti közlését széles mosollyal fogadta, szerencsekívánatait fejezte ki, és azon reménységének adott hangot, hogy az Európai Közösség Ivan Fjodorovics Paskievics herceg és tábornagy kiváló szervező munkájának köszönhetően már a legközelebbi jovőben százezer turistát küldhet Magyarországra, jó példáját adva ezzel a gazdasági fejlődés eltérő fokán álló népek közti együttműködésnek, mely korunk embere előtt az érdekek kölcsönös figyelembe vételén alapuló új világrend beláthatatlan távlatait nyitja meg. Tekintettel például a magyarországi turizmus közismert nehézségeire az Európai Köüzösség a turisták elhelyezését szovjet gyártmámyú tankokban gondolja kívánatosnak és célszerűnek; így nem lehet gond az ország szétlövése. A Magyarország kormányzó elnökének kezdeményezésére létrejött és baráti légkörben lezajlott találkozó záró aktusaként a tárgyaló felek a magyar szabadságra és a nemzetközi szolidaritásnak már eddig is sok próbatételt fényesen kiállott eszméjére ürítették poharaikat. A távirati iroda jelentése végül megerősíti, hogy a kormány a helyén van, jel nélküli tömegsírban, öszedrótozott kézzel és lábbal, arccal lefelé fordítva, két méterre a föld alatt.
Nagy Imre gyakorolta a katolikusságát? Ezt komolyan kérdezem, mert nem vagyok Nagy Imre szakértő. Az oké, hogy kissrác korában ministrálgat(hat)ott, de később, mint jó komcsi, jó marxista (annak vallotta magát, nem?), tartotta a wallást?
Az ünnepi lapok külön csemegék számomra, akár örömteli, akár szomorú gyászünnepről van szó. Ezért volt egy kicsit csalódás a számomra, hogy június 16-án csak egy kis cikket olvashattam Ki emlékszik június 16-ra? címmel. A cikk írójával mélységesen egyetértek. Szomorú, hogy senkinek nem jutott eszébe az emléktábla megkoszorúzása. Fokozódott a szomorúságom a következő nap, amikor Budapesten átutazóban láttam, hogy a Gyűjtőfogház falán lévő emléktábla szintén csupaszon „díszelgett”. Sajnos nem volt lehetőségem, hogy legalább egy szál virágot elhelyezzek ott, ahol Nagy Imre miniszterelnököt és társait kivégezték. Ezt megtehette volna az intézmény igazgatósága vagy a kerület polgármesteri hivatala. Az is elvárható lenne, hogy a főpolgármester úr, mint egykori szamizdatos, szívügyének tekintené az emlékhelyek ápolását, gondozását. Tizenegy évvel ezelőtt százezrek zarándokoltak a Hősök terére és a 301-es parcellához. És most? Szalmaláng volt csupán? Azok, akik életüket áldozták e hazáért és a szabadságért, többet érdemelnek.
Szilágyi Sándor (Kiskőrös)
szalonna,
Ez nem az ELTE műhelye, hanem a sumó-birkózásé :>
Megnéztem a Halottaink, 1956 c. kiadvány első kötetét, abban két Petri György vers is van, nagyon jók, de ezek a kulcsszavak, amiket írtál, nem szerepelnek benne. Egy-két saját korabeli újságomat is megnéztem, de valamivel többet jó volna tudni a versből, így elég reménytelennek tűnik.
Talán próbáld meg az Im memoriam Nagy Imre c. könyvet megnézni, nekem most nincs kéznél.
Kösz. Kell lenni egy másik versnek is, amelyik valahogy úgy szól, hogy "A kormány a helyén van, (dróttal) összekötözött lábakkal három méterre a föld alatt (arccal lefelé)" Szégyellem és rosszul esik ilyen hevenyészve idéznem, de már több mint egy éve keresem az eredeti szöveget.
'97-ben már Horn sem ment a 301 parcellába, csak a Vértanúk terére, mert akkor már kész volt az emlékmű. Egyébként én is az SZDSZ-eseket hiányoltam. Hol volt Vásárhelyi, meg Mécs?
Amikor kellett keresztet vetett, illetve az evengéliumkor a jobbkéz nagyujjbegyével keresztet rajzolt a homlokára, szájára és mellére.
Ezen kívül úgy láttam a tömeggel együtt válaszolt a papnak: pl: (Az Úr legyen veletek:)"és a te lelkeddel" ,stb.
Éppen arról beszélek, hogy kellett, megadta és egymást követték az övével, aztán meg mentegetözött.
Éppen erről írtam korábban.
Most is tudták, mikor lesz a 301-ben az ünnepség és nyilván úgy egyeztették, hogy egyidőben legyen Esztergommal, mert akkor nem kell ott lenni:::))))))
Igazad van speaker kicsit elöreszaladtam, az Imrédy misét még nem celebráltátok, de gondolom ami késik nem múlik.
Paskai mentegetözésére viszont határozottan emléxem.
Paskai előtt?
Miután Paskai László budapest-esztergom érseke, szinte minden héten misézik a pesti bazilikában. Hogy az említett Bárdossy (és nem Imrédy!)gyászmise napján misézett-e, nem tudom, én speciel ott voltam a Bárdossy emlék gyász-misén és a mise után elmenve sem láttam, hogy ott lenne az érsek úr. Igaz, hogy a gyászmise vasárnap kilenckor volt, és fél tizenegykor szokott a templomigazgató kanonok misézni, amit néha átvesz Paskai László, de a gyászmise jóval fél tizenegy elött véget ért, így aligha zavarhatta meg a főpapi misét. A Bárdossy misét ketten celebráltak, Halas István, fiatal piarista töténelem tanár, rendkívül okos és visszafogott szentbeszéddel, melyben arra buzdított, hogy imádkozzunk egy bűnös ember lelkéért, mert bár lehet véleményünk földi pályafutásáról, és a háborúban elesett emberek hozzátartozói feltehetően őt okolják gyászukért, nem a mi dolgunk az itélkezés, és egyetlen szót sem volt hajlandó szólni Bárdossy politikai ténykedéséről, pályafutásáról sem mentegetőleg, sem gyalázkodólag. Aki segédkezett neki a misén, az főtisztelendő Alberti Árpád atya volt, aki korábban már celebrált misét a MIÉP által sezervezett megmozdulásokhoz kapcsolódva, és aki hosszú ideig volt pap a Szent István bazilikában, de most csak vendégként jött, mert már régen kinevezték máshová plébánosnak, peremkerületi templomba, és ő most kizárólag a liturgiában vett részt. Csurka István a tömegben elvegyülve, nem katolikus létére a liturgiai előírásokat korrekten követve vett részt a szép hangulatú gyászmisén. Ezeket csak azért írtam le, mert akik nem voltak ott, azt hiszik itt valami provokáció történt a Bárdossy rehabilitálását ellenzőkkel szemben, holott, csak arról volt szó, hogy külső kezdeményezésre ugyan, de az egyház alapvető kötelességét teljesítette, amikor megadta a végtisztességet egy embertársunknak, akitől ezt a bolsi hatalom -szokása szerint- igaztalanul és embertelenül megtagadta.
Azt azonban beismerem, hogy kizárólag ez utóbbi tény miatt nem offtopik ez a beírásom itt, a Nagy Imre és mártírtársaival foglalkozó topikban.
Tavaly, a tizedik évforduló kapcsán volt egy topic a Törzsasztalon. Megpróbálom idelinkelni, hátha valakit érdekel. Szerintem érdekes.
Tíz év - privát történelem
Mikor volt együtt Paskai Csurkával? Már csak kíváncsiságból, mivel Csurka református és most olvastam önvallomását, hogy nem vallásos és "éber óráinak 99 %-ban nem hisz istenben." De ezt elég fiatalon írhatta. Ahogy az ember öregszik egyre "hiszékenyebbé" válik, kivéve a megátalkodottakat.
Tudod Derek ez a Paskai tud időpontot egyeztetni.
A múltkor sikerült a Bazilikában a Csurkával, hogy együtt legyenek, most meg sikerült 56-al, hogy külön legyenek.
Bár nyilván egy sima szokásos ez se jöt össze ügy...