Itáliában szokás a hideg kávé ( nem tévesztendő össze a jeges kávéval !) Eszpresszót főzök, felhígítom 3x tiszta vízzel, kevés cukrot bele (lehet cukor nélkül is, aki így issza a kávét), és kész. Fél litert szoktam csinálni egyszerre, be a hűtőbe és kánikulában kortyolgatom , két napra elég.
Lehet, hogy nem vagyok meteorologiailag nagyon időszerű, de nekem eszembe jutott, hogy azon nyáron a következökkel próbáltuk enyhíteni a meleget: pálinka ( ilyen-olyan, ált. erős ) bor, víz, szóda, sör, vermut, bőrfotel, párlat, likőr, turmixgép, bbq, kellemes árfolyamok, erőspaprika, vermut, pezsgő, üdítő ( leginkább koktélhoz ) abszint, zene, terasz, csajok, kaja, még ital, még zene, buli stb.
Alaphelyzetben:
1. Coca-cola/Cherry Coke....
Ha ez nem muxik:
Jeghideg margitszigeti asvanyviz Fanta citrom Citromle 2 literes uvegben 3dl, az uveg felig megtolt, fagyasztoba be (elfektettve hogy az uvegszaja felig nyitvalegyen miutan megfagyott benne a viz), amikor megfagyott a maradek nyilason hideg viz. Igy nem kell figyelni, hogy na most jegkasa.. a francba mar megfagyott igy nem tom meginni... Tea sajnos nalam nem rulz, (fekete) de hideg harsfatea+mez nagyon rulz, fel er egy eneriabombaval...
Horasz
A sűrítmény neve "zavarka".
S isteni tud lenni (még ebben a hőségben is) egy kis fekete tea, szájban a lekváros cukorka, s lapostányérból szürcsölni a teát.
Most is teázom, de sajnos ohne szamovár.
:-(
Bár mára enyhült az idő, azért eszembe jutott, hogy kéne egy ilyen topic, elvégre éppen csak, hogy elkezdődött a nyár. Olyan italokra számítok, ami egy átlag munkahelyen is elkészíthető és fogyasztható, tehát pl. nem alkoholos. Az sem árt, ha az elkészítési trükk is benne van, ha van ilyen.
No, akkor az ice tea, munkahely módra:
Lefőzök egy kis adag, de bazi erős teát. (Kb. 2-3 deci, de 1,5 literre való fűvel. Olyan, mint az roszoknál a szamovárhoz való sűritmány.) Utána egy 1,5 l-es üdítős palackot feltöltök hideg vízzel, majd ebbe megy bele a sűrítmény. Így azonnal mehet a frigóba, nem kell vele várni. Ha sietsz, mehet a mélyhűtőbe is. Ha időben veszed ki a mélyhűtőből, szinte jégkása. Az otthoni verzió annyiban különbözik, hogy a szódás szifonba töltöm a dolgot, majd bele a patront. Készítéskor ízesíteni nem szoktam, csak fogyasztáskor, így ki-ki úgy ihatja, ahogy akarja. Jégkocka mindig jó bele.
Ízesítések:
a./ Keserűen, cukorral, vagy citrommal.
b./ Rostos gyümölcslével keverve. (Ugyanazt az ízt kapod, mint a bazi drága gyárinál.)
c./ A boltban kapható Szilas aromával. (Ötlet, még nem próbáltam.)