Volt vagy 50 mm eső, de azóta is szárítja a szél, sokat elvisz. A nap meg éget, az apró meggy kényszer érik. Meleg napok jönnek, de a nap égetése miatt nem az a májusi nevelő idő, mint ifjú koromban. Ilyen időket élünk.
Egy óra volt a két menetrendi időpont között, de tulképpen ott várt a vonat amikor megérkeztem is, csak éppen nem írták ki, hogy az az, és ráadásul nem a szokásos vágányról indult.
De rettenet éhes voltam amúgy is, szal bekerekeztem a váróba, vettem enni-innivalót, kint leültem, megettem, majd gyanús lett a vonat, és akkor már ki volt írva, így fel is szálltam. Csak kb 20 percet fagyoskodtam.
Kb. jó lehet a becslésed, az ásó mélységig simán átázott, sőt lejjebb. Az egy kérdés, hogy mi kéne ahhoz, hogy 1 méteren is helyrejöjjön a vízháztartás. Szerintem leginkább nagy hó, ami tavasszal sokáig olvad, mint a 60-as években volt.
Ma napsütés, élénk szél, 15.5 fok, jó nevelő idő, a májusi arany dolgozik.
Én azt tartom, hogy amennyi mm eső, annyi cm átázott talaj. Ha nem fún őrült szél és èget a nap.
Úton vagyok, hajnalban még esett, de már a vo aton, és nyugatról Budát már elérte a napsütés. Én meg alámentem a 8 oktás felhőzetnek. De Szolnokon kell csak átszállni, ha esne is, nagyon nem ázhatok meg.
Viszont holnaptól komoly melegeket írnak, nekem meg ma kabát is kellett, mert 7 fokban indultam.
Biciglivel hurcibálni egész héten a kabátot... jó lesz.
Igen, tegnap még úgy tűnt, hogy ma már csak a Duna hosszában lesz eső, de kiterjedt felénk is, áztak a TDH bringások, meg küzdöttek a brutális ÉNy-i széllel. 49 mm-el zárt nálunk a ciklon összesen. Nem tudom, ez milyen mélységig szivároghatott le, holnap letesztelem.
A Viharsarokra jó híreim vannak, nem lesz ott eső egy darabig (ennek ott biztos nem örülnek).
Eddig a 3 napban 30-35 mm esett. Valami még lehet, de a ciklon a jelzettnél délebbre van, úgy látom. Holnap ide már nem nagyon várható eső. Most délben 10 fok van, május közepén. Ez olyan március közepi időjárás, fűtés megy. Holnap viharos szél várható. Lassan fog csak melegedni az idő.
DNy felől órák óta közeledik a radaron egy nagy tömb. Zidőkép 14 órára 100% esőt jósolt (egy csepp sincs), és a radarképet mozgatva látszik, hogy a Sopron-Veszprém vonalon a közeledő tömböt egyszerűen szétcsapja/megeszi a lezúduló szél, ott elfogy. Most a zidőlép 16 órára ad 100% csapadékot. Figyelem :)
Még mindig NAGY NULLA. A Dunántúlon esőelhárítás működik egyelőre. Keletebbre sokfelé jeget láttam, no, az aztán végképp nem hiányzik. Pesszimista vagyok, tán a hét második fele hoz valamit.
Nem mernék állast foglalni. Csúnya hajnal volt, kicsit váratlan, mert az előrék inkább az előző napra adtak nagyobb fagyot, de erre a hajnalra is adtak. Valami miatt hidegebb lett a vártnál. Mi megúsztuk, de brutális károkról olvasok országszerte.
Most meg nálunk sivatagi száraz délies szél tépázza a növényeket. Esőre ide nem tennék nagy tétet, a szél el fogja vinni. Már pár mm-nek is örülnénk!