Ha ugyanezt ehető formában is el akarod készíteni, akkor tojásfehérje elfelejt, helyette kemény tejszínhab megy a vaníliakrémbe (nem puding, hanem 8 tojássárgával, vaníliarúddal főzött igazi sodó), képviselőfánkba szintén. Na ezért nem eszünk cukrászdait szutykot... Darált dió helyett pedig ezerszer finomabb durvára tört, enyhén megpirított törökmogyoróval (no és ez a dióallergiásokat sem zavarja így). :-)
Somlói galuska
Hozzávalók: 3 vékony piskótalap (sima, diós, kakaós) a vaníliakrémhez: 5 dl tej 4 tojássárgája 15 dkg cukor 8 dkg liszt 1/2 rúd vanília citromhéj a sziruphoz: 2,5 dl víz 20 dkg cukor 1 dl rum a töltelékhez: 8 dkg dióbél 8 dkg mazsola 1-1,5 dl rum 1 evőkanálnyi kakaópor a csokoládéöntethez: 15 dkg étcsokoládé 25 dkg cukor 1,5 dl víz 1 dl rum a habhoz: 6 dl tejszín
A vaníliakrémhez szükséges tejet forrald fel egy darabka citromhéjjal és a vaníliával, majd hagyd langyosra hűlni. Közben a tojássárgákat keverd habosra a cukorral és a liszttel, majd folyamatos keverés mellett szűrd bele a langyos tejet. Ezután lassan melegítsd újra (teheted gőzfürdőbe is), s változatlanul kevergesd, amíg be nem sűrűsödik. Ekkor tedd félre, s hagyd teljesen kihűlni. A szirup elkészítéséhez forrald fel a vizet, old fel benne a cukrot, majd vedd le a tűzről, s ha már langyosra hűlt, keverd bele a rumot is. A töltelékhez daráld le a diót, a mazsolát pedig áztasd be a rumba. A csokoládéöntethez a csokoládét darabold fel, tedd a vízbe, add hozzá a cukrot és a rumot, majd gőzfürdőben felmelegítve keverd simára, aztán hagyd kihűlni. Miután minden hozzávalót előkészítettél, fogd az egyik piskótalapot, azt öntözd meg a sziruppal, kend meg a vaníliakrém egyik felével, szórd meg dióval és lecsurgatott mazsolával, majd tedd rá a következő piskótát. Arra megint szirup, krém, dió és mazsola jön. Végül következik a harmadik piskóta, annak a tetejét locsold meg a maradék sziruppal és hintsd meg kakaóporral. Az egészet csomagold alufóliába, s tedd egy fél napra jégszekrénybe. Másnap egy kanállal szaggass galuskákat a piskótatortából, azokat halmozd egy-egy kistányérra, locsold meg a hideg csokoládéöntettel, végül díszítsd tejszínhabbal.
Kedves Chupi:itt a somlói receptje:hozzávalók:9 tojás 20 dkg cukor, 20 dkg liszt, 6dkg dió, 1,5 dkg kakaó.A tojásfehérjékből a cukorral kemény habot verünk,majd hozzáadjuk a tojássárgákat is és könnyedén hozzákeverjük a lisztet is.A tésztát 3 részre osztjuk, egy részből sima piskótát sütünk, a másikhoz hozzáadjuka diót, a harmadikhoz a kakaót és ujjnyi vastag lapokat sütünk.Puncslé: 25 dkg cukor, 3,5 dl víz 1,5 dl rum,vanília /ha van rúd/, narancs és citromhéj.Mindezt felforraljuk és hidegre tesszük.Sárgakrém:0,5 l tejből 4 tojássárgájából, 4 dkg lisztből vaníliával sárgakrémet főzünk és még melegen belekeverünk 1,5 dkg hideg vízben áztatott zselatint./ én ehelyett a sárgakrémet 2 zacskó vaniliás pudingporból készítem el/Csokoládéöntet:30 dkg cukor, 3 dkg kakaópor v. 15 dkg csokoládé 2 dl víz 1 dl rum, mindezt felforraljuk és lehűtjük.Töltelék:10 dkg darált dió, 6 dkg mazsola 10 dkg sárgabaracklekvár.Elkészítés:Az egyik piskótalapot beletesszük abba a formába amiben sütöttük / én a kakaóssal kezdem/, meglocsoljuk a puncslé egyharmadával a sárgakrém felét rákenjük, megszórjuk a darált dió és a mazsola felével.Rátesszük a másik lapot és megismételjük az előzőeket.Tetejére tesszük a harmadik lapot megöntözzük a megmaradt puncslével, ezután bekenjük baracklekvárral és megszórjuk szitán átszórt kakaóporral.Betesszük legalább egy éjszakára a hűtőbe.Tálalásnál kiskanállal kiszaggatjuk, tejszínhabbal felspricceljük és meglocsoljuk a csokoládéöntettel.Jó étvágyat! Nyami-nyami....
Egy időben én is nyomoztam a recept után, mert gyemekkoromból kellemes emlékeim vannak. Aztán a tizedik változat körül abbahagytam. Ahány forrás, annyiféle, és a többségük képzeletben megkonstruálva nem nagyon hasonlít ahhoz, amit valamikor ettem. Amelyik pedig biztató (Gundel-féle), ahhoz nem árt egy tojófarm tulajdonosának lenni...
Nem hinném, hogy sok káros anyag lenne benne, ugyanis azt az Auchan saját cukrászata készíti a helyszínen, és csak 2 nap a szavatossági ideje! Emiatt szerintem no tartósítószer.
Az előrecsomagolt Somlóikat én nem szeretem, ez alól csak a Mazsi kft dobozos Somlóija kivétel, az valahogy kiirály!. A recept jöhet, engem is érdekel!
Hát igen, szerintem egyre kevesebb helyen lehet jó somlói galskát enni :-(( Régebben marcaliban, a Mézes Mackóban isteni volt, de tegnap véletlenül arra jártam, hú, örültem, vettem párat: otthon nekilátunk, hát csalódás.
Aztán a kedvenc keszthelyi cukrászdámban is már egy idelye száraz, piskótából készült, jellegtelen ízű valamit adnak somlói helyett, amit alig lehet lenyelni, olyan száraz :-(( Pedig a somlói akkor jó, ha egy kicsit "tocsogós", és van íze rendesen.
Anyu szokott csinálni (sajnos, ő is csak régebben ;-) , na, abban benne volt az anyag rendesen ;-) Majd rábeszélem, hogy csinéljon legközelebb, ha megyünk hozzájuk, és ellesem a titkot ;-))
Különben manapság egyre több sütiben fellelhetőek az előző heti el nem fogyott sütik maradványai :-(( Szeretem a berlinert, de azt sem ettem már jót évek óta. Így jártunk, marad az otthoni sütögetés a cukrászdák helyett ;-))
Nem maradt véletlenül egy kis odaragadt maradék? :) Csak hogy a házi változatot is tesztelhessem. Eddig a házi kivitelek mind csalódást okoztak, általában a rum-rumaroma a dió-dejó és a tejszínhab-tejszínhabpor konfliktus miatt.
Tegnap szolgáltam fel a vendégeimnek saját fejlesztésű egyszerűsített somlóimat. Imádták és nem ők voltak az elsők!
6 tojásból piskóta, fele kakaós, de sülhet együtt, úgyis keveredni fog.
Krém: 1 tojás, 2 ek kakaó, 3-4 ek kakaó, 1 púpos ek liszt, 1/2 l tej összekeverni csomómentesen. Felfőzni. Belekeverjük a rumba áztatott mazsolát (leszűrni sem muszáj) és a darélt diót, 5 dkg margarint.
A piskótát kihűlés után felkockázni, szórni a tálba vegyesen, locsolgatni a krémmel, rétegezni, a végén nyakon önteni csokimázzal.
Csokimáz: 3 ek kakaó, 3 ek porcukor, 3-4 ek víz, 3-4 kocka étcsoki. Gőz fölött felolvasztani, majd belekeverni 5 dkg margarint.
Jól kihűteni, tejszíhabbal kínálni. Mindig sikerem van vele.
igen,igen!
a somlóit sok helyen készitik maradékból, ami nem szép! én már ettem olyat is, amiben dobostorta darabok voltak!
szégyen...
én ha somlóit csinálok, veszek három féle tortalapot
simát, csokisat, na meg, diósat
felkockázom
rétegekbe szedve, megkenve minden réteget baracklekvárral, jól megszórva darált, cukrozott dióval,(nem dejóval, de nem ám!) és jól meglocsolva hig vanilia krémmel, esetleg pudinggal, na meg jó sok rummal!
a végén az egészet leöntöm kicsit keserűbb csoki öntettel...
be a jégre, ha lehet egy egész éjszakára...
aztán másnak hidegen még locsolok rá csokit és tejszinhabbal tálalom!
hmmm
ha a piskótát készen veszem, kb 15 perc alatt össze lehet állitani és a lábnyomomat csókolgatja az éljenző tömeg!
Kár volt ezért a topikért. Át kellene nevezni Somlói Galuska Fan Club -ra. Én egyébként egy éttermet az alapján szoktam megítélni, hogy milyen a Somlóijuk, ugyanis minden helyen kipróbálom. Eddig a Mátyás Pince a nyerő, de mások is jeleskedtek már. Pl fénykorában a Café Miró.
Igazad van, Debrecenben a jó somlói ritka, mint a fehér holló. A cukrászdákban a kimaradt süteményeket darabolják bele, pfújjj. Arra egy kis csokikrém mazsolával, dióval, tejszínhab és kész. Hol van ettől a Gazsur mester által leírt költemény?
Igazán jót ettem Vácott. Évekig visszajártunk arra ahelyre, de egyszercsak hűlt helyét találtuk. Nagy kár.
Egyszer volt az a fazon a tévében, aki a Somlóit kiötlötte. Őt is kérdezték a készítés fortélyairól. Természetesen elmondta, hogy kell elkészíteni a finomságot, de minden második mondata az volt :
ÉS NE FELEDJÜK EL JÓL NYAKON ÖNTENI RUMMAL GAZDAGON :)))
Egyébként tényleg akkor lesz igazi, ha viszonylag erősen érződik rajta a rum íze.
Tehetnél egy linket, nem hiszem, hogy utánajárnék.
Viszont éppen Debrecen az egyik olyan hely, ahol somlói alatt híg csokipudinggal leöntött töltött piskótakockát értenek, egy kis tejszínhabbal. (Több mint húsz év Debrecen után csak pár éve költöztem vissza a Dunántúlra)