Nekem van eladó Paki skót duda. A kántort hangolni kell a burdonok szólnak. A leghosszabb burdon cső valahol enged javítható. Türelem és kitartás kell hozzá, ja meg tüdő.
Szia én tudom hol lehet megtudni hogyan kell skót dudát csinálni. Sokat keresgéltem skót dudát hogy kell készszíteni találtam egy angol honlapot ahol leírják hoggyan kell csinálni. elküldöm az oldal címét:
Helo! Mindenkitől kérdezném aki tudna segíteni, hogy tudnátok-e esetleg valami tippet adni hogy hol tudnék skót dudát venni illetve tanulni mert nagyon érdekelne a dolog. (előre is köszi)
Az enyémet még Bige József készítette annak idején.
A satuba fogáshoz 2db olyan fapofa kell, amiben árok van, parafával kibélelve.
Eszterga nélkül valóban elég bajos fafurulyát csinálni, de szándékomban áll kipróbálni azt a módszert, amit a Paetzold cég alkalmaz a nagy basszus furulyáknál: szögletesre csinálják, mint az orgona nagy fasípjait.
A balkánon a rendes fafúvósok (kavalok, furulyák) somfából készülnek, nem partfisból :-)
Szóba jöhet még az akác, főleg a szerbeknél, és igen kedveltek a gyümölcsfák, körte, dió, szilva, mind a bolgároknál, mind a románoknál.
Volt próbálkozás ébenfával is. Mindnek más a hangképe.
Kifúrni pedig esztergával szokták. Semmi lézer meg ilyesmi...
Szerintem menj el egyszer táncházba vagy népzenész hangszerboltba, olcsóbban megúszod és valódi hangszered lesz!
>A partvisnyelet hogyan próbálod kifúrni hogy ne legyen nagyon excentrikus?
Egyszerűen csak párhuzamosan tartottam a fúrót
a rúddal.Végülis egy karnis rúdnak álltam neki, a feléig (se) jutottam.Azt most már tudom, hogy tölgy az jó kemény fa.
Eddig még nem nyomtam át sehol a rúdat, csak kezdett megrepedni.
(Egyébként a kérdésed nyomán már lézerpointeres megoldásokon kezdtem gondolkodni)
És játszol is rajta? Az jó hangos.
Amikor 97-ben (vagy mikor) itt volt a szép emlékű BS-ben Atanaszovszki bácsi, hát nem nagyon lehetett megmaradni a teremben, pedig erősítés nélkül nyomta a küzdőtéren...
A tárogatóról tudok pár dolgot, de először azt kell tisztázni, hogy szerinted mi a tárogató.
Ma, ha valaki tárogatót emleget, akkor gyakran a Schunda Vencel József által kifejlesztett hangszerre gondol, ami leginkább egy fából készült szopránszaxofonra hasonlít.
Ellenben régi hangszerekről szóló könyvekben néha tárogató néven említenek egy schalmei típusú (duplanádas) hangszert, ami a balkánon zurna néven nevezett hangszerrel majdnem megegyezik. Ez utóbbi török síp néven is ismert. Egy ilyen van itt a fiókomban.
>A skót duda is duda, de valahonnan meg kell tudni, hogy mi a
szabványos hangolása, fogásrendszere, és hogy vannak kitalálva-behangolva
a bourdonsípjai. Azonkívül ha kimondottan skót duda kell, akkor nyilván
az sem mindegy, hogy hogy néz ki.
Különben is, aki dudás akar lenni...
>
...az tudjon magának dudát csinálni?
Kaptam egy ötletet, hogy először érdemesebb lenne tárogatóval kezdeni,
csak arról az altavistan keresztül nem találtam semmit.
(én partfisnyélból akarok csinálni egy kis furulyát:)Kíváncsi vagyok, hogy fog szólni.
A skót duda is duda, de valahonnan meg kell tudni, hogy mi a szabványos hangolása, fogásrendszere, és hogy vannak kitalálva-behangolva a bourdonsípjai. Azonkívül ha kimondottan skót duda kell, akkor nyilván az sem mindegy, hogy hogy néz ki.
Különben is, aki dudás akar lenni...
Innen lehet rendelni 149$-tól vannak dudák.
http://www.mondouno.com/bagpipes.htm
>komolyan: ha nem találsz, akkor írj nekem. Mandel Róbertnek van egy könyve, amiben többek között a dudakészítés is benne van. a címére nem emlékszem, de ha kell előkeresem. nagyon jó a könyv, szerintem meg tudod csinálni te is.
>
komolyan: ha nem találsz, akkor írj nekem. Mandel Róbertnek van egy könyve, amiben többek között a dudakészítés is benne van. a címére nem emlékszem, de ha kell előkeresem. nagyon jó a könyv, szerintem meg tudod csinálni te is.
addig is jó skótdudakeresést!