Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2005.02.04 0 0 141
Collina a világ legjobb bírója és nekem az is marad :) és ő volt a legjobb akkor is :)
contra Creative Commons License 2000.07.04 0 0 140
Nekem az tűnt fel, hogy Franciaország és Hollandia csapatát meglehetősen segítették a játékvezetők. A "franciák" esetében több lest elengedtek nekik, amikből nemegyszer gól született, ezen kívül sok durva megmozdulást nem fújtak le (pl. Zidane talpalása a döntőben.)
A döntőben semmi szükség nem lett volna 4 perces hosszabbításra, de úgy látszik, a bírónak meg kellett várni, amíg kiegyenlítenek. A "franciák" némi játékvezetői segédlettel és óriási mázlival nyerték meg az EB-t, egyébként a VB-t is.

Contra
Hajrá Kispest!

Előzmény: Szőnyi Zsófia (139)
Szőnyi Zsófia Creative Commons License 2000.07.01 0 0 139
Egyértelmű, egy 'felsőbb hatalom' kezére játszottak.
KV Creative Commons License 2000.06.30 0 0 138
hát ja, nagyon igazatok van, a bírók elrontották a tornát. Ez az EB róluk szólt ! :(
md95857 Creative Commons License 2000.06.30 0 0 137
Egész érdekes dolgok jöttek itt elő. Üdv mindenkinek

Szóval van itt az, amit a Puhl Sanya mondott, mármint sárgák, lesek, büntetők.
Korábbról kezdeném. Volt őutána nekünk egy Vágnerünk, aki (csöppet árulkodó módon) kategorikusan kijelentette; ő az adott mérkőzés után nem beszél arról a mérkőzésről, mert őneki ez az elve. Na hagyjon már a f*szomba.

Emlékezzünk vissza, ´98 VB skót-norvég. Skót gyereknél ottfelejti a lábát egy viking pont a jobboldali büntetővonalon. Vágner szalad, mint a hülye, rámutat a vonalra, szabadrúgás. Skótok fogják a fejüket, norvégok röhögnek. Namost kérdem én, miből állt volna megadni a 11-est? Kis felelősséghiány van? Ugyanott egy másik meccs; Chile-Kamerun, tök szabályos gólt les címén nem ad meg, ezzel kiesnek az afrikaiak. Ő továbbra sem beszél utólag elemzésként se.

Tehát itt vannak az esetek:
- Játékvezetés felelősség nélkül (tétmeccsen nem állítok ki senkit, az uccsó 20 percben nem ítélek büntetőt)
- Fújok mindent, amit lehet, de pl. a "hazai pálya előnye" kifejezést nem véletlenül találták ki (pl. Collina)
- Fújok mindent, és majd én megmutatom, mennyire nem félek (a hazaiak, vagy az esélyesebb ELLEN fújok - Bede (UTE-Duneferr) vagy '94 VB Olaszo.-Nigéria 1/8 döntő (Zola kiállítása))

Szóval, ezek közül én a középsőt, a kisebbik rosszat választanám (amit a mostani EB-n tapasztalunk).

Valamint itt van még az egyik legjobb játékvezetői ítélet, amire emlékszem; '90 VB nyitómeccs Omam Biyik Caniggia 100%-os gólhelyzetben történő felvágásáért kiáll rögtön, majd még a lemenetekor Michel Vautrot mutatja, hogy egyébként még volt egy sárgája. És ezt nem láttam azóta senkitől, hogy egy lappal a tarsolyban egy olyanért rögtön pirosat ad valakinek; nem, ilyenkor mindig jön a sárga-majd-a-piros, lehetett az akár egy tuti pirosos szabálytalanság is. Ilyenkor is hiányzik a felelősség, és nem tudni, miért.

robi25 Creative Commons License 2000.06.30 0 0 136
A tegnapi meccs apropóján (főleg a tizenegyesekén) a bírók legnagyobb hibája, hogy teljesen össze-vissza fújták be a büntetőket. Gondolom volt valami eligazítás az Eb előtt, ahol jól bekavarták őket. Az volt a legbosszantóbb, hogy így teljesen kiszámíthatatlan lett minden meccs, mert amiért az egyiken tizenegyes járt, azért a másikon esetleg sárga szinészkedésért......Ezzel sikerült elbaszni egy nagyon jó színvonalú tornát
Előzmény: vashorda (135)
vashorda Creative Commons License 2000.06.30 0 0 135
Üdv!

Ahogy latom a portugal meccs ujra eletet lehelt a topicba. En mindenesetre szarul ereztem magam. Ennek a meccsnek nem igy kellett volna eldolnie, ennel a tizenegyesek is igazsagosabbak lettek volna.
Ami magat a buntetot illeti, szerintem jogtalan volt. Minden lassitasbol latszott, hogy Abel Xavier teljesen termeszetes modon mozdult a labda fele (barki kiprobalhatja, ha oldalazva mozog akkor a keze olyan szogben lesz a teste mellett). Marpedig a szabalyok nem azt kovetelik meg, hogy hatrakotott kezzel jatszanak... Mellesleg a 11-es tukreben a legjobb taktika ezentul a vedok kezere lovoldozni a labdat. Azonban Benko nemcsak emiatt hibaztathato, szerintem a meccset koveto kiallitasok egyszeruen bunkosagnak minosithetoek.
Az UEFA persze megint megvedte a birot (birokat)es Zidane-t sem fogjak eltiltani sportszerutlen magatartasert (a biro lehulyezese).
Engem elsosorban az szomorit el, hogy egy kivalo EB-n nagyszeru meccsek mellett kritikan aluli biroi teljesitmenyt lathatunk. Ami a tizenegyeseket illeti, gyakorlatilag nem iteltek valoban jogos buntetot, ellenben az olyan rutinos szineszek, mint Abelardo jo esellyel palyaztak egy-egy 11-esre. Szerintem szomoru, hogy ezzel kell foglalkozni a foci helyett.

UI. Kisse off topic de azert az olíasz drukkerek elgondolkodhatnanak a mai antifutballon (ha mar Paraguayt sikerult ezugyben megbiralniuk)

under mango Creative Commons License 2000.06.29 0 0 134
KV!

Nyilvan feltunt, hogy csak en gondolom igy, kulonben nem irtam volna le megegyszer azt, amit ti mar sokan. Egyebkent meg mocsok nehez eldonteni, hogy mi volt szandekos meg mi nem. Eppen mindkettore lehetett volna tizenegyest adni, es tenyleg szar erzes, hogy igy lett vege a tegnapinak. Dontoben majd az olaszok talan adnak nektek elegtetelt.

Előzmény: KV (133)
KV Creative Commons License 2000.06.29 0 0 133
UNDER MANGO:

"Egyebkent tizenegyes volt szerintem vita nelkul. Zidane-e meg a spanyolok ellen nem lehetett az, mert hattal alt"

Nem, tűnt fel hogy csak te vélekedsz így? :)

Zidane akár háttal állt, akár nem, mivel hátrafordult, látta hogy jön a labda, és alkarral-könyökkel le is csapta azt. A másik vitás kérdés azon a meccsen, a francia nem a teste mellett lefeszítve tartotta a kezét, hanem a melle előtt volt behajlítva . Rárúgták a labdát, és semmit nem ítélt a bíró. Szóval a spanyoloknak 4 darab (!!!!!) büntetőhöz kellett volna jutni, de ehelyett csak 2-t kaptak...

Tehát ahogy valaki már említette előttem, ilyen alapon jobb, ha a focisták kezét tőből amputálják, mert csak akkor nem fordulhat ilyen elő... Az más kérdés, hogy ki érdemelt vona továbbjutást, szerintem mind2 csapat, de ezt hahgyjuk, az a lényeg hogy egy egy teljesen jogtalan 11-es volt. Amúgy se ment volna be a labda, de amúgyis teljesen vétlen volt.

Amúgy láttátok hogy a végén mikor Figo és társai lementek a pályáról, ill megtámadták a parjelzőt és a bírót, a belga vagy holland TV-s rendezők inkább a szurkolók, a kispad és a játékosok örömeit mutatták lassitva, mintsemhogy azt lássák a nézők, hogy elszabadult a pokol, ez rossz fényt vetett volna a két ország EB-rendezői képességeire.

under mango Creative Commons License 2000.06.29 0 0 132
udv

bocs mindenki, en meg mar csak ilyen szerencsetlen franciadrukker voltam tegnap este, de en is sajnaltam hogy igy lett vege - nem volt melto a meccshez, meg a portugalokat is sajnaltam. Egyebkent tizenegyes volt szerintem vita nelkul. Zidane-e meg a spanyolok ellen nem lehetett az, mert hattal alt. Raadasul a spanyolok nem erdemeltek volna dontobe jutast, a portugalok meg igen (de a franciak is) - ezert kar, hogy osszekerultek.
Amugy szerintem tuti Collina fogja vezetni a dontot (vagy mar van kijelolve valaki?), es mindenki cseszegeti, pedig a legtutibb biro. Talan Puhl volt ilyen utoljara, aki ennyire tudott banni a jatekosokkal.
Azer' a "hajra portugalok" topicban egy kicsit sok a fekazas, nem?

undermango

ADAM17 Creative Commons License 2000.06.29 0 0 131
En birom pl. ZIZOUT nagyon, de most a portugaloknak szurkoltam.
Es en is hajlok arra, hogy nem volt szandekos kez, ill. ZIZOU kezezeset szinten be lehetett volna fujni. Lehet persze, hogy szandekosan utotte ki a labdat, de olyan kozelrol ottek ra, hogy lehetett egy szimpla reflexmozdulat is.
Egyebkent nem szandekos kezezesert nemigen jar szerintem sarga, bar ez kapu fele meno labda volt, s ilyenkor talan mas megiteles ala esik. Az megint mas kerdes, hogy nem ment volna be.
Mindent osszevetve ezt talan ug kellett volnas tekinteni, mintha testrol ment volna ki, mert nem szerintem nem volt szandekos. (?)

Mas.

A biro hulyezese.

Parades jelenetsornak lehettunk szemtanui a 2. felidoben.
Petit egy eros, jol helyezett lovessel kinalja meg a porugal portast.
Az se piskota, ahogy Vitor Baia kitornazza a bogyot a jobb alsobol.
De a legnagyobb bravur az, hogy a biro ezek utan kirugast fuj.

Az viszont egyertelmu, hogy ZIZOU sargat erdemelt volna egyertelmu jelzeseiert.

gabriolet_d Creative Commons License 2000.06.29 0 0 130
Srácok, igazatok van!

(Ezt már a harmadik fórumba kell leírnom, mert nagyon kiakasztott a tegnapi "dicstelen" befejezés. Nem a portugálokat illeti a jelző, hanem a bírókat, illletve a baromi okos újságírókat.)

Undorító dolog, hogy egy remek EB-n a
játékvezetők (partjelzők) Úristennek
képzelik magukat, és ők döntik el,
hogy ki is jusson tovább.

És az is nagyon érdekes, hogy egészen
véletlenül mindig csak az esélytelenebb
kárára tévednek (csehek, törökök -
többször is - és most a porugálok).

Az meg szintén eléggé gyomorforgató,
hogy kedves hazai újságíróink többsége
minden esetben a győztes mellé áll, a
pártatlan véleményalkotásról mit sem
tudva. (Origo, Index cikke a meccsről,
a Telesport "szakértői").

Remélem ma az olaszok tudni fogják,
hogy több góllal kell vezetniük a végén,
mert különben a "spori" át fogja segíteni
a házigazdákat a nehézségeken.

Azt kívánom a franciáknak, hogy ha mégis -
legnagyobb bánatomra - a hollandok mennének
a döntőbe, akkor saját bőrükön éljék át,
hogy milyen is az amikor a tegnapihoz
hasonlóan pártatlan a játékvezetés.

Hajrá portugálok!
Hajrá olaszok!

Gabriolet

Előzmény: atthy (128)
Marcus Aurelius Creative Commons License 2000.06.29 0 0 129
Egy trikócsere, és lehetne belőle Európa-válogatott kontra Gyarmatbirodalom meccs is... De nem lesz! Pippo megrázza magát, és a hollandok sírni fognak!
Előzmény: atthy (128)
atthy Creative Commons License 2000.06.29 0 0 128
ÉLJEN AZ ÖRÖK ÉS MEGBONTHATATLAN FRANCIA-SZLOVÁK BARATSÁG!!!
A franciáknak megint mázlijuk volt, és az lesz ma a hollandoknak is.Szegény olaszok csinálhatnak akármit, akkor is SZENEGÁL-SURINAME "álomdöntő" lesz, ahol a "gall kakasok" majd visszavágnak mert akkora mákjuk van. Kezd elmenni a kedvem az egésztől. :(((
Shadowrunner Creative Commons License 2000.06.29 0 0 127
A franciáknak megint mázliuk volt :((
Hiába voltak jobbak, azért életveszélyes helyzetük nem volt sok. És a portugálokban mindig ott volt a gól.
Persze ilyenkor jön egy bíró vagy partjelző és készségesen befúj egy 11-est a franciáknak.
De ezt Pl. Zidannal szemben nem teszik meg (lsd. spanyol-fr. meccs)
Marcus Aurelius Creative Commons License 2000.06.29 0 0 126
Ad 1: nem ment volna be a labda.
Ad 2: a büntető ettől függetlenül jogos volt, max. nem jár érte (piros) lap, mert nem volt szándékos.
Ad 3: kövezzetek meg, ha rosszul emlékszem, de nem pont a franciák ellen nem fújtak be egy hasonló 11-est a negyeddöntőn? Ki emlékszik pontosan?
Ad 4: jobbak voltak a franciák.
Előzmény: McDee (122)
tot tibi_d Creative Commons License 2000.06.28 0 0 125
Remélem,hogy a hollandok hasonlóan a franciák zsákjába is rámolnak hatot, mint a jugóknak!!!!Igaz, hogy meg lehetett adni, de annak a tükrében, hogy mit kezezett Zidan,valamint a mostani meccsen nyilvánvalóan lehülyézte a bírót!?!? Azért ennyire nem kellene a sztárokat védőháló mögé helyezni!!! A Benkő meg egy suttyó burgerlandi.........!!!!!!
HOLLANDIA!!!!!!!!!!
KovácsP Creative Commons License 2000.06.28 0 0 124
Iléyenkor jön jól ez a topik!
Rohadt szerencsés franciák!Már megint!
Hayim Papa Creative Commons License 2000.06.28 0 0 123
Teljes merteknben egyetertek KV-val. Zidane-t imadjak, sztaroljak, es a portugalok ellen iteltek. Ezt nem adtak volna meg a franciaknak, a hollandoknak es a tobbi nagycsapatnak. Hajra Portugalok, es utalom az ilyen biraskodast. Asszem emlekeztek a csehek meccsere is :(((.
Előzmény: KV (121)
McDee Creative Commons License 2000.06.28 0 0 122
Hiába volt vétlen a kéz, ha egyszer bement volna a labda a kapuba, ha nem ér bele kézzel a papagály. Igaz, a francia-spanyolon hasonló kéz volt Zizoutól, de akkor Collina vezette a meccset, és ő már egy más történet.
Előzmény: KV (121)
KV Creative Commons License 2000.06.28 0 0 121
Hát a rohadt életbe !!!! Szlovák partjelző suxx!!! VÉTLEN KÉZ VOLT !!!!!!!!!!! VÉTLEN!. Leszorítva, a teste mellett !!! Ez nem 11-es. Bezzek mikor a spanyol-francián Zidani lebaszta a labdát könyökkel az semmi nem volt !!! Meg amikor szintén kezezett egy francia a 16-osán belül! Hááát ilyet, a franciáknak mindenki benyal basszák meg !
ADAM17 Creative Commons License 2000.06.20 0 0 120
Valaki

Nos, akkor most mar jo lenne latni egy szabalykonyvet, hogy okosdjak! A neten hol van szabalykonyv?
S az se mindegy ugye, hogy a szabaly valtozott-e vagy csak a szemlelet. Jobb lenne, ha elobb a szabaly valtozna. Mert ha leirjak kristalytisztan, hogy csak akkor aktiv les, ha a lesen levok kozul er valaki legkozelebb a labdahoz, akkor tiszta sor.
Vagy azt, hogy ha egybol fele megy a labda, csak akkor aktivizalodik.

Tegnap az olasz-sved meccsen is volt 1-2 -hagyomanyos - hatareset.

Valaki aki ott volt Creative Commons License 2000.06.19 0 0 119
Én a szlovén gólt nem láttam, de a mai török-belgán is volt egy ugyanilyen, nevezetesen a második, mikor Sukür (vagy hogy hívják) lesről sétált a kapu felé, és lőtt (szép) gólt. De ez még nem volt durva (még szimpla bírói hibának is lett volna nevezhető), azonban a török gólfelelős annyira felbátorodott ezen, hogy innentől kezdve rendszeresen a belga fal mögött sétálgatott (néha 3-4 méterrel) is, és nem egyszer kapta meg a labdát, egy hasonló bejátszás után.
Szóval, mostmár biztos, hogy ez egy új bírói szemlélet, és a lestaktikával játszó csapatok ellen "nyerő taktika". Gyakorlatilag a lesszabály részleges eltörlését jelenti, így a támadó szellemű csapatoknak is meg kell majd a védelmüket erősíteni. Remélem nem jön vissza a korábbi bunkerfoci...
ADAM17 Creative Commons License 2000.06.19 0 0 118
Puhl egyik nap eleg korrektul elmondta, hogy 3 fo hibat lat.

-sarga lapok hatarainak nagyon eltero megitelese
-lesek
-11-esek

Igen, valahogy igy.

Egyre tobb lest neznek el. Rengeteg nemlest fujnak be, mikozben a francia 3. gol utan most a szlovenok is ugy lottek egyet, hogy a vegen erkezok korabban rohadt nagy lesen voltak. Akkor ez most tenyleg szabalyos???
Pl. angol-nemet SHEARER - Owennek adja be, a kicsi begyalogolhatna, de totalis nemles befujva...

A nemet-romanon is ugye erdekes nem11-esek, aztan a cseheke a franciak ellen siman kivul...

A sargaban is igazat adok neki. Ez egyebkent mar rogton az elso 2-3 meccsen latszott. Az egyik biro korrektul nyomta minden tahozasert a szerintem jgogos sargakat. Mert ha nem is egyik naprol a masikra, de igy lehet leszoktatni a focistakat a miegymasrol(rangatas, odapakolas,...).
A masik biro meg laza tovabbokat int, mi meg csak nezunk, hogy megis hogyan gondolja...

rendi Creative Commons License 2000.06.17 0 0 117
Na jó.

A nagyoknak és a házigazdáknak fújnak. Ezért adtak a holland-cseh meccsen 11-est a hollandoknak, és ezért nem fújták be a belgák ellen a 11-est a belga-svéd meccsen.

Rendi

Professzor úr Creative Commons License 2000.06.17 0 0 116
Szóval a nagyoknak fújnak? Akkor miért nem adott 11-est a bíró az olaszok javára a belgák ellen szándékos kezezés miatt? Az is röhej volt,amikor 30 másodpercenként kapták a belgák a semmire a szabadrúgásokat a második félidő elején...mégis 2-0-ra nyertek az olaszok.Miért nem tették ugyanezt a törökök az azzurrik ellen?Válasz:mert közük nem volt a meccshez,és ahelyett,hogy megköszönték volna Allahnak,hogy nem kaptak egy hatost csak a Del Piero helyzetekből,lecsaptak a meccs egyetlen vitatható bírói ítéletére...
Tócsa Creative Commons License 2000.06.16 0 0 115
A csehek kapott tizije is jogosulatlan volt, el is b.szta a tippemet!:-(
ADAM17 Creative Commons License 2000.06.15 0 0 114
HegeG

Ha jol irtam, amit kicsit lejjebb irtam a 3. francia gollal kapcs. az aktiv/passziv lesrol, akkor nincs benne olyan kriterium, hogy ugyanabba az iranyba kell mennie ahhoz, hogy aktiv legyen. Ha igy van, akkor azok alapjan a megfogalmazasok alapjan (persze jo lenne pontosan idezni az aktualis szabalyt) ez LES volt.
A legtisztabb az lenne, ha mar az ilyet se akarjak lesnek venni, hogy aszongyak, hogy csak akkor aktiv, ha olyan valaki ER LEGKOZELEBB labdaba, aki lesen volt. Nekem igy is jo lenne, ha ez tobb golt eredmenyezne. Csak ezzel a vedekezes is megvaltozna egy kicsit. Nem gondoltam igazan bele, hogy igy mennyire valtozna meg a jatek kepe (eloremegy valaki a 16-osra...?), de nem biztos, hogy igy rossz lenne.

Salas

Cruyffot nekem nem kell dicserned, orola csak felsofokon tudok beszelni.
Hat lehet, hogy o maskepp latta, egyebkent is az jart a fejeben, hogy csalodott a jatek lattan.

Ronald ugrandozasan/ollozasan lehet vitatkozni, mint ahogy azon is, hogy minden csapatban vannak-e olyan jatekosok, akik dobaljak magukat (pl. Spanyolo., akiknek tobbek kozott szurkolok).
De szerintem ez rohadtul nem erdekes a 11-es szempontjabol, max. sargalap szempontjabol, amit kaphatott volna a holland.
De a cseh gyerek nem kicsit huzta a mezet, ez egyertelmu 11-es! Sokszor nem fujjak be, sokszor nem adnak erte sargat, egyesek szerint a kiscsapatokat sujtjak foleg, szerintem nincs megkulonboztetes.(szerintem potocsi osszekevert minket) Ez mas kerdes. De ott az jogos - szerintem. Mint ahogy szerintem az olasz is, de mar errol is irtam.

A Nuno-golok asszem lesek voltak, de erre nem emlekszem tutira.
A roman meccen 1 tuti 11-es maradt el, s lehet, hogy meg egy. A 2 kezzel ellokes pedig sarga, tiszta sor.

Dzsoni

Kamerakkal egyetertek.
Tobbet, tobb helyrol, jobban kene lassitani (de nem akkor, mikor epp gol van, mint ahogy az egyik meccsen...)!

AMugy a teganpi meccsen voltak erdekes iteletek...
(kez, ilyesmi...)

pótöcsi Creative Commons License 2000.06.15 0 0 113
S még ezek után szidjuk a magyar bírókat?
Az olaszoknak két tizenegyest nem adott meg, egyértelmüen a hazaiaknak fújt, kivétel talán a Delveccio talpalás amiért akár ki is állíthatták volna. Egyébként nem vagyok elfogult az olaszokkal szemben, mert a belgáknak szurkoltam, de két tiszta tizenegyest nem adtak meg nekik. Nem tudjátok, hogy eltiltották-e Collinát illetve a skót bírót? Vezethetnek még meccset az EB-n?

pótöcsi

Fallguy Creative Commons License 2000.06.15 0 0 112
Mit szóltok a tegnapi olasz-belga meccs spanyol birójához? Szerintem katasztrofálisan fújt:
1. Nem adott meg az olaszoknak egy tök szabályos gólt.
2. Helyenként olyan durva szabálytalanságokat nem fújt be illetve nem adott lapot, hogy az pofabőrégető volt. Pl. amikor Delvecchio nyújtott lábbal ment rá a kapusra.
3. Ugyanakkor viszont egy olyan "szabálytalanságért" adott sárgát az egyik olasz védőnek, ami egyértelmű műesés volt.
4. Annyira elhitte a belgáknak, hogy működik a lestaktika, hogy a végén egy méter hátrányból inditott csatárra is ráfújta a lest, pedig 100 százalékos ziccer lett volna belőle.
Eddig nem osztottam azt a véleményt, hogy szarok a birók az EB-n, de lassan kezdem elvesziteni az illúzióimat...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!