No az idén is volt Láttatok lidércet vagy más élyi manókat? elég mozgalmasan telt. Volt buzifelvonulás,meg nyitott múzeuméj tömegtaposással ja és szent lászló nap tatán. az utóbbiról egy fotó is van meg 1 cikk http://www.mult-kor.hu/cikk.php?article=5710
eMM 2004,
Örülök, hogy élsz:)))))
4 évet aludt át a topic,
S azalatt győztek a szocik:((((
Ébredj Szentivánéj,
2006-ban nincs banánhéj:DDDDDDDD
Május éjszakán
Csúszik a banán,
Banán helyett,
Mást kér a babám:)))))
Kéri (nem a László:DD), mint Zeusz akkor tette,
Mint Aphroditét esőképpen kefélgessem:)))DDD
Meg is teszem, mint tettem tegnap.....
Jaj, de mit csinálok holnap????:((((
Elfogyott a vizem, nincs többé eső,
Már látom, manó lesz a nyerő:DDDDDDDDDDD((((((
Na megvolt.
Mi vízparton töltöttük rablópulykát sütve kb hajnali eggyig, de egy szem manót seMM láttunk,de még kóbor macskát/menyétet seMM (az szokik lenni)
Annyi lett a változás, hogy reggel már szakadt az eső.
Rosszul tudod. Azért tették akkorra Jézus születését, mert akkor van a napforduló. (Egyébként Krisztust nagybetűvel írjuk.) Két különböző dolog a csillagászati napforduló (amely a naptárhoz képest 2-3 napos szórást mutathat) és Szent János vagy Iván névünnepe, amely hagyományosan összekapcsolódik a nyári napforduló kultuszával.
eMM, nem akartam itt semmifele kinyilatkoztast vegezni, csak azert irtam, hatha valakit erdekel, valahol maskor unneplik ezt. kicsit kapkodva irtam, dehat mindegy ki-mikor,
csak valamikor mindenki. valahogy igy.
Jo mulatast mindenkinek!!!
;-)
nomeg kerdezted korabban a Shakespeare-es dolgot, nem? ja, hasonlo dolog, hogy
ennek az ellentetet, a karacsonyt is egyesek (en nem) dec. 21-en unneplik,
merthogy akkor van a fordulo. fura. csak szokas kerdese.
Hoppa, a lenyeg lemaradt, de tenyleg lecsekkolhatjatok ti is barhol.
"...(also known as Midsummer, Summer Solstice etc.), June 20-21.
The sun is at it's strongest, the longest day of the year. "
"This is the home of Midsummer, a Welsh festival: GWYL CANOL HAF, Midsummer Eve, Alban Hefin, or Litha Sabbat. It
begins sundown, June 20th or 21st or the day before Summer Solstice. "
Persze a szokas 24-hez kotodik, de megis 21-e az igazi napja.
"Many ancient cultures celebrated Midsummer, not on the actual day
of the solar event (usually June 21st), but on June 24th. Many
traditional folk festivals are still held on the 24th, especially in Europe."
(http://altreligion.about.com/religion/altreligion/library/weekly/aa061600a.htm)
bocs ha zavartam, vegulis tokmindegy melyik nap tartjuk, es mikor bulizunk,stb,
mindenesetre ennyi.
Olvasva a topicot, gyorsan szeretnek par infot kozolni mindenkivel. Ugyanis
Szent Ivan-ej ma van!!!!!!!!!! Figyelem!!! Ma van a leghosszabb nap, a nyari napfordulo,
stb.
Errol bovebb info sokfele akad a neten is, peldaul:
"Again, it must be remembered that the Celts reckoned their days from sundown to sundown,
so the June 24th festivities actually begin on the previous sundown (our June 23rd). This was
Shakespeare's Midsummer Night's Eve." http://www.tylwythteg.com/Midsum.html
Nagy tévedés. Aludni egyet se kell, de különben éjszaka van még addig (20. - ez van ma -, 21., 22., 23.).
Igazad van, csak kötexem (hogy Rapsonné is örüljön).
Kedves PÁNCSÓ!
Nem akarsz a "Belekötök" c. topikba írni?
Na csak azért, mert időnként az emberek nem véletlenül vagy tudatlanságból vagy bunkóságból írnak bizonyos dolgokat másképpen, mint ahogy azt a Grétsi tanár úr megkövetelné.
Tudod, én mindig jeles voltam magyarból, és jól esik időnként direkt véteni.
csókolom
Szilvi
eMM:
Nem, csak azóta ki tudja, hányszor és hogyan változott a naptár. Tudod: az oroszoknál az októberi forradalom is november 7-re esett, pedig az nem volt annyira régen :-)
Shiro:
Nem tudom, ők hogy tudják, de én éltem egy ideig Finnországban, ott - és a többi skandináv országban - ez a szokás.
A kelták ilyen rosszul tudták kiszámolni a legrövidebb éjszakát,hogy két napot tévedtek?
Pedig mégott volt nekik Stothenenge(biztos rosszul írom) is..........
Először is Szent Iván-éj.
Másodszor:
Shiro, rosszul tudod. A skandináv országokban legalábbis 24-én éjjel vannak a bulik, és ünnepnap is a nap (a finneknél az év legnagyobb ünnepe Juhannis néven, veri a karácsonyt - joulu - is).
Harmadszor:
_Nem_ ez az év legrövidebb éjszakája és leghosszabb napja, hanem június 22.
A többi nagyjából stimmel. Azt kivéve, hogy ez is csak egy olyan nap és éjszaka, mint a többi, a hosszától eltekintve. Az eredete valami kelta nyárközép-ünnep (a tűzugrás is onnan van, meg a máglya vízre tolása, meg a lerészegedés is, ha valakinek mentség kell erre az éjszakára).