Keresés

Részletes keresés

Falusi1 Creative Commons License 2024.02.20 0 0 17145

Nagyon köszönöm a részletes tájékoztatást.

Ma voltam orvosnál, aki a cd és a vizsgálat alapján azt mondta, hogy nem kell műteni, valószínűleg fel fog szívódni, de -mint ahogy te is írtad- kíméletes életmód mellett élethosszig tartó gyógytornára lesz szükség. A gerincem pedig, a reumatológusok és a neurológus véleményével ellentétben nincs túl rossz állapotban, főleg az életkoromhoz képest.

Nagyon köszönöm a jókívánságokat, hasonlókat kívánok neked is. Minden jót.

Előzmény: Graver (17144)
Graver Creative Commons License 2024.02.20 0 0 17144

Semmi gond! Hogy mire számíthatsz, azt én meg nem mondhatom, mert minden ember, minden eset más, úgy látom, mióta érintett vagyok ebben a betegségben.

A stabilizálást fúziós műtétként is szoktàk emlegetni, így tudsz utánanézni. Azt jelenti, hogy a problémás szakaszon a csigolyákat távtartókkal és csavarokkak rögzítik, fixálják. Ez a szakasz kb. egy év alatt összecsontosodik.

A komolyabb gerincgondok 2010 óta vannak nálam. Előtte pár évvel már időnként fájt a jobb lábam, de akkor még nem gondoltam, hogy a gerinc okozza. 2010-ben váltam egyik napról a másikra mozgásképtelenné az első sérvtől. Ezt műtötték, sikeresen felépültem. 2014-ben jött a második sérv, szintén műtétre került sor, ami akkor szinte megváltás volt, ebből visszamaradt és a mai napig megvan a jobb làbfejem zsibbadása. Ezt leszámítva minden ok volt 2021-ig, fájdalommentesen élhettem, mindent tudtam csinàlni, nagyobb, nehezebb túrákat is. 2021-ben harmadik sérv, ez  kiszakadt. Akkor már a stabilizálást javasolták. Olyan soká kellett várni, hogy közben felszívódott a kiszakadt darab, és javult az állapotom. Ezért végül elmaradt a műtét és gyógytornával próbáltam rendbehozni magam. Több dìcsért gyógytornával próbálkoztam, ennek ellenére erősen korlátozott maradt a mozgásom és elég gyakran visszatért a derékfájás, s nemrég "megnyertem" a 4. sérvemet is.

Életmód: mivel vidéki vagyok, ezért elég sokat kellett gyalogolnom, bicikliznem világéletemben, viszont ülőmunkát végeztem. Amellett, hogy szívesen túràztam, kirándultam, kertészkedtem, a munkàm maradt, mert ahhoz értek, és nem könnyű másikat szerezni, pláne gerincbetegséggel.

Tapasztalatom szerint olykor jobb, ha kiszakad a sérv, mert szerencsés esetben idővel felszívódik a kiszakadt anyag, és felszabadul az ideg a nyomás alól. Lehet, hogy esetedben is ez történt. Mint az elején írtam, nem lehet tudni, mi lesz a továbbiakban, hogy fognak viselkedni a sérveid. Az mindenesetre jó, hogy tornázol, és nem árt, ha kíméled magad a komolyabb megterheléstől, különösen a cipekedéstől, nagyobb súlyok emelèsétől. 

Remélem, továbbra is javulni fogsz, sok fájdalommentes hátralévő évet!

Előzmény: Falusi1 (17142)
Graver Creative Commons License 2024.02.19 0 0 17143

Köszönöm szépen!

Persze, beszámolok majd.

Előzmény: gombóc63 (17141)
Falusi1 Creative Commons License 2024.02.19 0 0 17142

Bocsáss meg, de én most tanulom a "szakmát" (sajnos) és szeretném tudni, hogy pontosan mit is jelent a stabilizálás, mióta van a gerincproblémád és milyen életmód mellett alakult ki.

Én nem fizikai munkás voltam, de igen aktívan kertészkedtem, fiatal koromban pedig - a rokonságon belül - több családi ház kalákában történő építésében, a sajátoméban is, vettem részt, amikor a cementes zsákok még 50 kilósak voltak.

Most már 73 vagyok, de még mindig aktívan kertészkednék, de nem tudom, ha elmúlnak a tünetek, mit engedhetnék meg magamnak.

Az orvos azt mondta, hogy a 4 évvel ezelőttihez hasonlóan most is egy ágyéki korongom van kiszakadva két másik sérv mellett.

A 4 évvel előtti eset után tornával teljesen rendbe jöttem 3 hónap után és ugyan úgy éltem (többnyire kertészkedtem) mint előtte, egészen a jelenlegi újabb sérvem kiszakadásáig.

Jelenleg torna mellett egész jól vagyok, fájdalmam szinte alig van.

Elnézést kérek ha a kérdéseim esetleg diszkrétek, de szeretném tudni mire számíthatok a hátralévő (?) éveimben.

Előzmény: Graver (17140)
gombóc63 Creative Commons License 2024.02.19 0 0 17141

Nagyon sok sikert kívánok a műtéthez, várlak vissza, hogy beszámolj!

Előzmény: Graver (17140)
Graver Creative Commons License 2024.02.19 0 0 17140

Voltam a dokinál. Érdekes, nem a 2 éve kiszakadt sérvem újult ki, hanem egy korábban műtött porckorongom sérvesedett újra. Úgy láttam, csak azon volt kissé meglepve, hogy ezúttal nem sugárzik a lábamba (mondjuk én is). "Csak" a derekam fáj. 

Újból a stabilizálást ajánlotta. Mivel elegem van az àllandó problémákból, meg a folyton visszatérő fájdalomból és  mozgáskorlátozottságból, így bevállalom. Persze, be vagyok tojva rendesen, de minél tovább húzom az időt, annál kockázatosabb lesz a beavatkozás, úgy gondolom.

Nem sokára mennem kell az előkészítő vizsgálatokra, aztán várok a behívóra.

Graver Creative Commons License 2024.02.15 0 0 17139

Szia! Az Országos Gerincgyógyászati Központban bármelyik dokit merem ajánlani. Maszek rendelése többnek is van a Budai Egészségközpontban. 

 

Előzmény: Vandi79 (17138)
Vandi79 Creative Commons License 2024.02.15 0 0 17138

Üdv!Gerincsérvvel műtötteket szeretném kérdezni,hogy sebészt kit ajánlanátok?Ki a legjobb Budapesten?Ha magánrendelése van sem baj.Köszönöm!

Graver Creative Commons License 2024.02.15 0 0 17137

Köszönöm szépen, neked is jobbulást!

Előzmény: Falusi1 (17136)
Falusi1 Creative Commons License 2024.02.12 0 0 17136

Köszönöm a reakcióidat. Tapasztalatid hasznos információk számomra, bár gondolom örömmel lemondanál róla.

Jelenlegi állapotom alapján bizakodó vagyok, mert a tüneteim inkább enyhülnek, mint súlyosbodnak. Idegsebész eddig még nem látott, de rövidesen erre is sor kerül.

Javulást és minden jót kívánok.

Előzmény: Graver (17135)
Graver Creative Commons License 2024.02.12 0 0 17135

Ez egy butaság, hogy az idegsebészek szeretnek műteni. Van elég munkájuk anélkül is, hogy meg akarják műteni azt is, akit nem kell. Persze, ők ehhez értenek. Egyébként pedig, ha műtétet javasolnak, nem muszàj azt vállalni.

Én a magam részéről reumatológushoz, meg neurológushoz nem megyek, mert anno az első sérvemnél egyik sem segített. 

Az idegsebész legalább elmondta, ő mit tud csinálni, mik a kilátások abban az esetben, és mik az egyéb lehetőségek. Dönteni nekem kellett

Most is ez lesz, csütörtökön megyek hozzá, miután 2 éve kiszakadt a harmadik sérvem, de akkor elnapoltuk a fúziós műtétet. Mostanra viszont drasztikusan lerobbantam.

Két lehetőségem van: vagy elfogadom ezúttal a műtétet, és reménykedem, hogy jobb lesz, vagy maradok így, állandóan visszatérő problémákkal, mint az elmúlt 2 évben. Persze, be vagyok tojva...

Szóval nehéz ügy ez a gerinccel, és minden ember, minden eset más, garancia meg semmire nincs.

A te esetedben talán gyógytornàval még el lehet érni javulást. Mivel nem olyan súlyosak a tüneteid, egyáltalán nem biztos, hogy műteni akarnának. Régebben pl.  egy kiszakadt sérv egyből műtéti indikációt jelentett, ma màr a legtöbbször azt sem műtik, hacsak nem okoz bénulást, vagy egyéb súlyos tünetet.

 

 

Előzmény: Falusi1 (17132)
Falusi1 Creative Commons License 2024.02.11 0 0 17134

Köszönöm a vigasztaló soraidat.

A felvételt hamarosan idegsebész(ek)is látni fogják. Beszámolok az eredményről.

Előzmény: gombóc63 (17133)
gombóc63 Creative Commons License 2024.02.11 0 1 17133

Ma már ez csak egy régi beidegződés, hogy minden sebész műteni akar. Érdekes, évekig jártam egy idegsebészhez, mert ő volt ez egyetlen aki legalább gondolkodott a bajomat illetően, soha nem akart műteni. Így én egy konzultációt javaslok, ahol maga a szakember nézi meg a felvételedet és ad javaslatot. Reumatológusokat inkább nem minősítem és a neurológus is tévedhet.

Előzmény: Falusi1 (17132)
Falusi1 Creative Commons License 2024.02.11 0 0 17132

Együttérzéssel olvasom sorstársaim írásait, bár régen nem írtam ide, de most közzé teszem a bajomat.

4 évvel ezelőtt volt az első porckorong sérvem, amit gyógytornával rendbe hoztak. Ezt követően úgy éltem az életemet, mint előtte. Aktív mozgással, kertészkedéssel. Most úgy tűnik nagyobb a baj. Lassan kialakuló de egyre intenzívebb derékfájást követően készült MR. felvétel három sérvet is mutat, melyek közül az egyik, reumatológusok szerint, nyomja a gerincvelőt és nagy valószínűség szerint műtétre lesz szükség.

A fájdalom nem elviselhetetlen és általában csak éjszaka jelentkezik. Felkelés után lassan csökken és délutánra lényegében megszűnik. Fájdalom csillapítót csak éjszakára veszek be, viszont a bal lábam elgyengült és az izom egy része is eltűnt ( mint 4 évvel ezelőtt). Ezzel együtt mozogni bírok, autót vezetek, feleségemet ápolom.

 

A mostani MR. felvételt megnézte egy neurológus is, aki Parsonage-Turner szindrómát diagnosztizált.

A diagnózist megmutattam az előbb említett reumatológusok egyikének, aki a neurológus véleményét, finoman szólva, kétségbe vonja és ismét a műtét szükségességét valószínűsíti. Azt mondta, hogy meg fog mutatni egy idegsebésznek.

 

Az említett neurológus szerint, ha az MR felvételt megnézi egy gerincsebész az valószínűleg meg akar majd műteni, mert ők szeretnek műteni.

 

Nem tudom mitévő legyek, de a műtétet szeretném elkerülni.

Tisztelettel kérek minden sorstársamat, hogy írja meg a véleményét és tanácsait.

 

gombóc63 Creative Commons License 2024.02.07 0 0 17131

Jajj, nagyon sajnálom, ez nem jó hír:-((( pedig muszáj leszel és minél hamarabb, mert a várakozással a szenvedésedet hosszabbítod meg. Jeletkezz majd, minden jót kívánok!

Előzmény: Graver (17130)
Graver Creative Commons License 2024.02.07 0 0 17130

Megvan az MR-lelet, azt írja, kiújult sérv, 15 mm, nyom kb. mindent. Felteszem, ez az a sérv lehet, ami 2 éve kiszakadt, és azóta is bajlódtam vele.

Még el kéne jutni a dokihoz, ami nem egyszerű, mert a curidol ellenére alig tudok mozdulni. 

Előzmény: gombóc63 (17129)
gombóc63 Creative Commons License 2024.02.06 0 0 17129

Írj a fejleményekről, addig is tarts ki! Remélem gyorsan dokihoz kerülsz.

Előzmény: Graver (17128)
Graver Creative Commons License 2024.02.06 0 0 17128

Ma sikerült eljutnom MR-vizsgálatra, lelet 2 napon belúl, bár a CD a lényegesebb, mert azzal megyek majd a gerincgyógyászhoz. Nem volt egyszerű, mert még mindig jóformán csak feküdni tudok.

Érdekes, hogy a lábam nem fáj (egyelőre), csak a derekam. De az a legkisebb terhelésre is tiltakozik.

Mindenkinek fájdalommentes napokat kívánok!

gombóc63 Creative Commons License 2024.01.19 0 0 17127

Akkor most pihenj, szedd össze kicsit magad és indulj az úton. remélem minden rendben lesz. Várlak vissza:-)))

Előzmény: Graver (17126)
Graver Creative Commons License 2024.01.19 0 0 17126

Viszem a dokihoz, aki műtött, hogy mondjon véleményt, mi legyen. Ha most is a stabilizálást ajánlja, akkor elfogadom. Elegem van. Azt gondolom, hogy mivel már 3 porckorong is tönkrement azon a szakaszon, teljesen instabillá vált, nyeklik-nyaklik az a rész, hiába tornázom. Ezért tér vissza folyton a probléma, s egyre rosszabb. Lehet, a halogatással csak többet ártok. 

Előzmény: gombóc63 (17125)
gombóc63 Creative Commons License 2024.01.19 0 0 17125

A friss felvétel az jogos, de akkor azzal kihez fordulsz? 

Előzmény: Graver (17124)
Graver Creative Commons License 2024.01.19 0 0 17124

Azzal, aki műtött, illetve műtött volna? Nem igazán, és nem ártana egy friss felvétel. A 2 év alatt bármi történhetett a gerincemmel. 

 

Előzmény: gombóc63 (17123)
gombóc63 Creative Commons License 2024.01.19 0 0 17123

Az már komoly...nem tudsz beszélni az orvosoddal?

Előzmény: Graver (17122)
Graver Creative Commons License 2024.01.19 0 0 17122

Nem tudok aludni sem a fájdalomtól, úgy hogy itt esz a fene a neten...

Nektek mi vált be fájdalomcsillapításra?

Eddig az Aflamin jó volt nekem, most kevés. Sirdalud végül is egész jó lenne, csak nem tart ki a hatása a következő adagig.

Este beveszem a gyógyszereket, nagy nehezen alszom picit a Sirdaludtól, de 3, max. 4 óra múlva felébredek a fájdalomra. :(

Mi a szöszt csináljak?

Graver Creative Commons License 2024.01.18 0 0 17121

Az jó, hogy ilyen rendesek az ambulancián, és keresik a megoldást. Sajnálom, hogy egyelőre sikertelenül, de hátha lesz, ami beválik. Drukkolok neked.

Persze, megírom, ha lesz valami fejlemény.

Előzmény: gombóc63 (17120)
gombóc63 Creative Commons License 2024.01.18 0 0 17120

Most jöttem meg a vásárlásból és ez nekem a mumus. Nagyon fáj. A fájdalom ambulancián egy jó csapattal hozott össze a sors, gondolkodnak, próbálkoznak, nem hajtanak el azzal, hogy tornázzak és kész, december elején és most egy hete kaptam injekciót farok, majd keresztcsonthoz. Semmit nem segít, ma már ezt ki tudom jelenteni. Február elején megint összeszúrkálják a fenekem, mert amit még sose hallottam, de nálam fennálló probléma, lehet az izmokat és inakat, inszalagokat erősíteni ezzel. Összetett a problémám. 

Nagyon sajnálom, hogy ilyen állapotba kerültél, remélem sikerül mielőbb orvoshoz jutnod. Írj majd!

Előzmény: Graver (17119)
Graver Creative Commons License 2024.01.18 0 0 17119

Köszönöm!

Hát igen, azt hiszem most lett elegem a 2 éve tartó vegetálásból. Én nem utasítottam vissza a műtétet, az orvos döntött úgy, hogy egyelőre még nem kell, mivel akkor javult az állapotom. Persze, örültem, nem tudtam, hogy ez lesz: elfogadható állapot, időnkénti visszaesésekkel. De az elfogadható is annyit jelentett, hogy nem élhettem teljes életet, csomó mindenre nem voltam képes, dolgozni is csak úgy, hogy itthonról lehetett, bejárni már nem tudtam volna.

Most el kellene érnem egy olyan állapotot, hogy el tudjak menni az MR-re, meg a dokihoz, mert jelenleg erre nem lennék képes.

 

Te hogy vagy? Mi történt a fájdalom ambulancián?

Előzmény: gombóc63 (17118)
gombóc63 Creative Commons License 2024.01.17 0 0 17118

Neked is minden jót kívánok az új évre! Tudom senkit nem vigasztal a másik szenvedése, de nem vagy egyedül. Egyenlőre nálam is folyik a szélmalom harc. 

Talán az a legjobb ha most durvábban vagy rosszul, hogy egy friss MR-rel felkeresed az orvosod és átgondolod a jövőt. Én megértelek, hogy nem akartad a műtétet, de mindig van egy pont amikor betelik a pohár. Jobbulást kívánok!

Előzmény: Graver (17117)
Graver Creative Commons License 2024.01.16 0 0 17117

Idén még nem  jártam erre, úgy hogy egészségesebb, boldog új évet kívánok mindenkinek!

A magam részéről rosszul zártam és rosszul indítottam az évet. Decemberben írtam utoljára, akkor vacak derékfájdalommal küszködtem, alig tudtam kiegyenesedni. Ez pár nap alatt rendeződött szerencsére. Viszont Karácsony előtt egy héttel egy nagyot estem, és úgy lezúztam a bal térdemet, hogy a sürgősségin kötöttem ki, mert nem tudtam ráállni a lábamra. Szerencsére nem tört el, de ìgy is hetekig szenvedtem vele és emiatt gyógytornázni sem tudtam. Lehet ennek a hozadéka, hogy tegnap ismét megadta magàt a derekam, csak most durvábban. Csak feküdni tudok, és kétszer meggondolom, mielőtt a 3 lépésre lévő mosdóba megyek. Ilyen durva már nagyon rég volt a helyzet, hogy gyakorlatilag csak feküdni tudok. Ilyenkor erősen bánom, hogy nem lett meg a fúziós műtét. Ha kicsit jobban leszek, lehet, csináltatok egy új MR-t, hogy mégis mi a helyzet.

 

Remélem másoknak jobban indul ez az év.

gombóc63 Creative Commons License 2024.01.12 0 0 17116

Meg fogom próbálni, köszi.

Előzmény: balnatur (17115)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!