Keresés

Részletes keresés

Sfakutya Creative Commons License 2001.12.22 0 0 337
Xolo

Ha van időtök, akkor olvassátok végig a több, mint 300 hozzászólást. Szinte valamennyi kérdésre választ fogsz kapni.
A törölközőt el tudom hinni, bár én is ajánlok az írásomban másfajta párnát ( golyós ). Mindenkinek meg kell találnia az optimálisat.
Az írásokban fogsz találni derék és nyaki gerinsérvvel kapcsolatos véleményeket ( véleményeket és ellenvéleményeket ).
Majd kérdezz nyugodtan, mindenesetre sok kitartást!

Előzmény: Xolo (336)
Xolo Creative Commons License 2001.12.22 0 0 336
Sziasztok!

végigolvasom mindjárt ezt a topicot, mert most találtam, csak szertnék kérdezni valamit, de előtte egy kis előtörténet:

A barátnőmnek gerincsérve van, a deréktájon, illetve a nyakán is. Eddig konzervatív kezeléssel orvosolták a bajt. A Sérv úgy kb 5 éve van jelen. Küzdősportok gyakorlása közben sokat dobálták, legvalószínűbb, hogy ettől kapta :(((
A Nyak tájéki sérve eddig nem volt vészes annyira, néha kicsit érezte, de kb 2 hónapja úgy alszik, hogy egy törölközőt összetekerünk, amolyan beigli formára, az van a nyaka alatt, egy másik törcsi pedig kiterítve, és vélbehajtva a feje alatt. Azóta megszűnt a nyakfájása, nagyon ritkán, nagyon picit érez csak fájdalmat. Így hasonló eredményt kaptunk, mint az a bizonyos anatómiai párna, dde arra azt mondta a barátnőm, hogy már próbálta, és nem volt jó. Szerintetek létezik, hogy ezzel a törcsis módszerrel alszik, akkor jót tesz a nyakának?

A másik dolog viszont a deréktáji. 5 éve volt MR vizsgálaton, akkor 1 porckorong volt elcsesződve, azt mondta neki az orvos, nem is igazán a sérv a gáz ( bár néha picit zsibbad a lába, tehát elég veszélyes SZVSZ, de nem ez a lényeg) hanem az, hogy teljesen elvesztette nedvességtartalmát a porckorong, ( a képen egy fekete lapos csík csak... :(( ) ami azért veszélyes, mert összeérhetnek a csigolyák. Kb két hónapja megint elkezdett neki fájni, végülis odáig jutottunk, hogy beutalták megint MR-re, elmentünk, meg is van az eredmény, mostmár deréktályon nem egy, hanem 2 csigolya is ilyen állapotban van, egymás alatt. :(((( Viszont a régi, korábban meglévő porckorong állapota nem változott ( ha jól értettem, amit a barátnőm mond ). Konzervatív terápiával eddig egy bizonyos Vietnámi orvos ( Kim... nem tudom kicsoda, aki járatos ebben, biztos halotta már a nevét) kezelte régen, rendbe is jött, eddig szinte semmi baj nem volt a hátával. Most viszont sokszor nagyon fájt neki, az a vietnámi orvos nem nagyon tudja fogadni, mert nagyon be van táblázva, ezért nem jó megoldás. A gerincsebész azt mondta, műtét kellene ( de szerintem minden sebész műteni akar) idővel, mert másképp nem lehet semmit kezdeni vele. Viszont így három csigolyát ( közte 2 porckorong) kellene platinabetéttel összecsavarozni, és azt is mondta a doki, hogy ez bizony nem ki műtét.
A barátnőm nagyon fél... amit meg is értek, ezért próbálok most valami támpontot keresni.
Kérdéseim a következők lennének, hátha tud rá válaszolni valaki:

- ha 5 éve még csak 1, mostmár kettő csigolya ilyen állapotú, várható, hogy tovább romlik, amig az összes porckorong tönkre nem megy?

- menniyre kockázatos ez a műtét? ( feketén fehéren kérdezve mi az esélye, hogy megjavulhat, hogy nem változik, hogy romlik, hogy lebénul a műtéttől)

- létezhet-e, hogy nagyon függ az időjárástól is a fájdalom( ugy vettem észre, nedvesebb, párásabbb, hidegebb időkben jobban fáj neki, pl két hete a hósesékor nagyon rossz volt, szinte menni alig bírt, most a száraz időben kimondottan csökkent a fájdalma) Ezt azért kérdezem, mert adott esetben hajlandó lennék vele elköltözni egy szárazabb/melegebb országba ) Görögörszág...), ha ez segít

-Milyen alternatívák vannak még a megoldásra ( hagyományos kezelés pl eddig úgy tűnt, bevált, mert faájdalmai nem voltak, az MR mégis romlást mutat)

Nagyon szeretem ezt a lányt, és szeretném segíteni őt mindenben, maximálisan. Kiméljük mindenféle terheléstől ( emelés, hajlás stb) és szeretném tudni még, mire figyeljünk, esetleg valami étrend változás ( ezt nem tudom, van e hatással a gerincre), essetleg valami jó gyógytornász, valami jó gerincsebész ismerős ( hogy több orvos véleményét is kikérjük, nem akarunk 1 orvos véleménye alapján dönteni) Bármilyen ötletet, felvetést szívesen várok, csak ne ímélre, hanem ide a fórumba...

Köszönöm előre is, Kelemes Ünnepeket mindenkinek!!

( bocsi ha kicsit zavartnak tűnik az írásom, csak nagyon zaklatott vagyok, ha valami nem tiszta, kérdezzetek nyugodtan)

Sziasztok!!!

Sfakutya Creative Commons License 2001.12.22 0 0 335
Mindenkinek nagyon kellemes ünnepeket kívánok ( fájdalom menteset!!!!!!)

Sfakutya

lao-ce Creative Commons License 2001.12.11 0 0 334
333!
muzsa Creative Commons License 2001.12.10 0 0 333
Még mielőtt elengedem magam itt karakterileg, mindenkitől elnézést, hogy offtopic vagyok eléggé.
Nem emlékszem kullancsra, de az igaz, hogy augusztusban vmi megcsípett, de nem tudtuk hogy mi, mert csak egy nagyon kicsi része maradt benne a kezemben és azt is csak kb. 1 hét múlva "operáltuk" ki. Én persze mondtam az Amerikai úton is, meg a Balassa utcában is az összes neurológusoknak, hogy de nem lehet ettől? Ők meg azt mondták, hogy ááá, dehogyis. Most aztán a körzeti orvosnál, ahova a táppénz papír miatt kell zarándokolnom hetente, a nővérke agyában született meg az ötlet, hogy mi lenne, ha a Lászlóba is elnéznék. Befeküdni a múltkor azért kellett, mert akkor épp a szklerózis multiplexre gyanakodtak, és az MRI-t csak akkor csinálják meg gyorsan, ha befekszel, egyébként mg mindig várnék a soromra. Ja, és lumbálást meg pláne, utána 24 óráig feküdni kell és néznek. (Elvileg.)
De a Lyme ügylet miatt is lehet hogy be kell, mert először van 1 vérvétel, ami ha negatív, akkor nincs bajom, de ha pozitív, akkor tovább vizsgálnak, mert az lehet false alarm is. És a Western blot vagy nemtom milyen nevű vizsgálatot állítólag csak befekvéssel csinálják, mert csak akkor támogatja az OEP, járóbetegnek nem. Hát ez van. Nekem már mindegy az is, csak járjunk a végére.
De az biztos, hogy bármi bajom van, azt most már maximálisan meg tudom érteni, hogy milyen az, amikor vkinek fáj valami, mint itt az egész topiknak:(
Előzmény: Sfakutya (332)
Sfakutya Creative Commons License 2001.12.10 0 0 332
A 327-es hozzászólásodat újra elolvastam és lehet, hogy igazuk van, amikor a László kórházba küldenek. Csak azt nem értem miért kell befeküdnöd. Először kellene egy vérvizsgálatot csináltatni, az kimutatná, hogy valóban van-e Lyme kórod. Volt az elmúlt egy évben kullancs a testedben?
Előzmény: muzsa (331)
muzsa Creative Commons License 2001.12.10 0 0 331
Na most jön a legjobb: holnap megyek a Szt. László Kórházba, hogy megnézzék, hogy nem vagyok-e Lyme-kóros.
Lehet, hogy el kell fogadnom, nincs mese, hogy bármi más bajom lehet, de a gerincemmel nincsen probléma? Bár senki nem vizsgálta még meg tüzetesebben?
jack Creative Commons License 2001.11.30 0 0 330
Tanácsokat köszönöm, qtatunk tovább...
muzsa Creative Commons License 2001.11.30 0 0 329
ja, az MR az koponya MR volt, a gericemmel nem foglalkoztak.
muzsa Creative Commons License 2001.11.30 0 0 328
na hat elmondom mi tortent.
hazajottem, 21 oras buszut, ami mar magaban se volt egy leanyalom. korzeti orvos, neurologia (mas nem is merult fel) onnan amerikai utra ismeros neurologushoz, aki egyertelmuen NEM porckorongservre gyanakodott, hanem valamilyen demyelinizacios betegsegre de akkor meg konkret nevet nem mondtak, de az egyetlen ilyen altalam ismert az a szklerozis multiplex. szivinfarktus, vagy majdnem a hir hallatan. adott idopontot VEP (ez szemvizsgalat) es MRI vizsgalatra, decemberre. de mivel meg azon a hetvegen tok szarul lettem, bementunk vasarnap az amerikai utra es tok ismeretlenul csinaltak egy koponya ct-t. negativ lett. de masnap a neurologus tovabbkuldott a neurologiai klinikara, ahova befektettek es kivizsgaltak SM ugyben. standard labor negativ, szemfenek negativ, MR negativ, gerinclumbalas!! negativ. es ezzel elengedtek es nem is mondtak mast csak hogy januarban nezzek be hozzajuk. en ugyan mondtam, hogy a gerincem is szokott fajni, de az elsikkadt. vagy nem tudom.
most itt vagyok, a fajasok ugyanazok, zsibbadas, eges, gyeengeseg, es mit kaptam: rivotrilt (antidepresszans, hogy ne szorongjak a betegsegtol, de hogyne szoronganek, ha nem tudjak es en se hogy mi a bajom) es B vitamint de csak ugy mellesleg (milgamma), ami ilyen idegrendszeri hetegsegeknek lehet kiegeszito kezelesere alkalmas.
ismeroseim szerint menjek pszichiaterhez, voltam is, tegnap eloszor. de meg mindig gyanus, hogy a gerincemmel van a baj. azzal, ami nekik eszukbe se jutott. micsinaljak megis ilyenkor. elkezdtemuszni.:)
Előzmény: Törölt nick (303)
Thomas Creative Commons License 2001.11.30 0 0 327
Tan surgosen kellene egy beutalot szerezni az MR-re? A lab zsibbadas, ha nem az alkohol alacsony vertartalma okozza akkor nem jo jel. Rontgen meg igen sok felbontasu letezik.....

Mi is azon vagyunk, hogy a zsibbadast eloidezo allapotot elkeruljuk. Uszni kellene, csak ido es penz, torna, mozgas (mi meg tudunk futni, igaz ovatosan) ek-uloparna, Bioptron-lampa, jo lenne megint nappali korhaz, nem gondolni emelesre es lehajolasra...:-)))

Előzmény: jack (324)
Sfakutya Creative Commons License 2001.11.29 0 0 326
A röntgen nem elég a porckorong-sérv kimutatásához.Tovább kell keresni.
Előzmény: jack (325)
jack Creative Commons License 2001.11.29 0 0 325
perckorong=porckorong
nem mindegy...:)
jack Creative Commons License 2001.11.29 0 0 324
Sziasztok!
Egy kérdésem lenne: a barátnôm korábban panaszkodott hogy néha zsibbad az egyik lábfeje. Ahogy telt múlt az idô, már a lábszára is kezdett érzéketlenné válni, aztán a térde, most meg már a combja is. A jelenség nem állandó...elzsibbad, aztán eg idô után ez megszunik, pár nap múlva újra kezdi. Szerintetek mitôl lehet? Az orvos perckorong sérvre gyanakodott, de a rtg. szerint nincs semmi...ja, ez a jelenség kb. 1.5 év alatt jutott el a lábfejétôl a combjáig.
Elôre is köszi!!!
jack
Duda Creative Commons License 2001.11.29 0 0 323
Ezt cafolom, szinten tapasztalatbol.
Előzmény: Kisflaska (320)
rigojanos Creative Commons License 2001.11.29 0 0 322
A termeszetgyogyaszat egy nagyon tag fogalom. En a jogarol beszeltem.

Egyebkent igaz, hogy vannak sarlatanok, de azok a nyugati orvostudomany kovetoi kozott is szep szammal akadnak.

Előzmény: Kisflaska (320)
hitMan Creative Commons License 2001.11.29 0 0 321
Igen, az uszas nem vita targya. . A termeszetgyogyaszatrol pedig erosen megoszlanak a velemenyek, es ez igy is marad.
Kisflaska Creative Commons License 2001.11.29 0 0 320
Véleményem szerint mindennemű gerincproblémára az úszás a legjobb gyógymód. A természetgyógyászatok sz@rt sem érnek. Tapasztaltam.
Előzmény: rigojanos (317)
Thomas Creative Commons License 2001.11.28 0 0 319
A futas valoszinu nem minden esetben jo, de nalunk kifejezetten jo, mivel nem eroltetjuk es nem betonon ami szerintem fontos. Nyilvan nem minden stadiumu prockorongnal lehet ez. No meg a felesegem foleg csak enyhe lejton felfele tud-szeret futni, lefele veszelyes, illetve kellemetlen.
Előzmény: rigojanos (317)
hitMan Creative Commons License 2001.11.27 0 0 318
Akinek ez az elete, annak hiaba mondod , hogy felejtse el. Ugyse hagyja abba, max mutet es utana folytatja. Jopar ilyen sportolo van. Aki meg nem versenyszeruen nyomja, az meg ovatosabb, nem csinal szakitasokat, rotalasokat , stb. . Kozben nyujt, szedi a csonterositoket, nehanyszor helyrerakatja a gerincet, es remenykedik , hogy nem romlik az allapota. / egy kis szerencsevel javul ; )/
rigojanos Creative Commons License 2001.11.27 0 0 317
Kedves Mindenki,

Gerincproblemakra a leheto legjobb karbantarto gyogymod a joga. De nagyon fontos, hogy a tanarod tisztaban legyen vele, hogy milyen egeszsegugyi problemakkal milyen gyakorlatokat lehet/nem lehet vegezni. A gerinc koruli, illetve a hasizmok karbantartasa elengedhetetlen. Minel erosebbek, annal kevessebb stressznek van maga a gerinc kiteve. A nyujtas ugyanilyen fontos, hiszen minel rugalmasabbak vagyunk, annal kissebb a serules eselye. Mind a nyujtas, mind pedig az izomerosites resze a joganak.

A futas nagy stressz a gerincnek. Akinek gerincproblemaja van, az felejtse el. A sulyzozassal ugyanez a helyzet.

rigojanos Creative Commons License 2001.11.27 0 0 316
Rheumatoid Arthiritis?
Előzmény: muzsa (301)
Törölt nick Creative Commons License 2001.11.27 0 0 315
köszönöm szépen
:-)
Előzmény: Sfakutya (309)
Thomas Creative Commons License 2001.11.27 0 0 314
Nekünk szerzodesunk van a Meteorologiai Szolgalattal :-(((( es mi mondjuk meg nekik 1-3 nappal elore, hogy milyen front jon.
110-150 %-os megbizhatosaggal.
Mi meg a front kezdemenyt is jelezni tudjuk....
Es az evek elore haladtaval ez meg javul is...:-))

Ja az ek alaku (elore lejto!) uloparna folyamatosan hasznalatban van es jol mukodik.

Előzmény: figyu (312)
hitMan Creative Commons License 2001.11.26 0 0 313
Hivtal , hat itt vagyok. : ) Nekem ezek a nagy hidegek nem igazan jonnek be. Altalaban ilyenkor jobban erzem a derekam es a kisugarzast is. A telet szeretem, de a hideget nem. Vannak derekmelegito ovek, azt szoktam ilyenkor felvenni, de egy nagy hideg ugyis kirohogi. :(
figyu Creative Commons License 2001.11.25 0 0 312
Most meg igen:-) De ha ilyen szemet ido lesz, uszoda utan meg fogok fagyni:-(
Vannak itt idojarasfuggok? :-) En meg alig erzem, de egyre gyakrabban:-(((
Megoldas? Csak elviselni lehet, megszuntetni nem?
Udv, jobbulast, keves panaszt:-) figyu
Előzmény: Sfakutya (310)
hormoSapi Creative Commons License 2001.11.25 0 0 311
hátaha valaki érdekel :
gerinceseknek
hS

Sfakutya Creative Commons License 2001.11.25 0 0 310
Mindenki jól van?
Sfakutya Creative Commons License 2001.11.12 0 0 309
Még egy kis információ:
A Scheuermann-féle betegség a serdülőkorban jelentkező átmeneti csontosodási zavar, amelynek következtében a csigolyaszerkezet meggyengül, és a csigolyák ék alakban deformálódnak.

A betegség oka a mai napig ismeretlen. Holger Scheuermann dán sebész 1921-ben írta le a jellegzetes csigolyaszerkezeti elváltozásokat, amelyek oldalirányú röntgenfelvételen jól megfigyelhetők. Örökletes tényezők játszanak szerepet a kialakulásában.

Gyakori betegségről van szó, a különböző statisztikai adatok szerint előfordulása 5-15 százalék között mozog. Fiúk, lányok között előfordulása közel azonos. Rendszeresen végzett szűrővizsgálatokkal a betegség korán észrevehető, és az eredmény annál jobb, minél hamarabb kezdik a beteget kezelni.

A betegség megjelenésének pontos idejét nehéz megállapítani, mert a Scheuermann-kórra jellemző röntgenelváltozásokat 10-15 éves kor előtt csak ritkán lehet kimutatni. A gyermekek rossz tartása, vállak előreesése, has kidomborodása, lapockák előemelkedése, fej lógatása felhívhatja a figyelmet a betegségre. Ilyenkor röntgenfelvétel készítése szükséges!

Az esetek többségében a háti gerinc érintett, s egy nagyívű, ún. kerekhát deformitás jön létre (B, C képek). Az ágyéki gerinc betegsége jóval ritkább, ilyenkor a hátprofil alakja szokatlanul egyenes, laposhát alakul ki (D kép). Súlyos esetben az ágyéki homorulat domborulattá tud átalakulni (E, F képek).

Az ismeretlen kóreredet miatt oki terápia természetesen nincsen.

A tüneti kezelés lényege a betegség okozta deformitások megelőzése, ha már kialakult, akkor mérséklése, a panaszok csökkentése, s a lehetséges későbbi szövődmények elkerülése.

A Scheuermann-féle betegség hosszan tartó, krónikus kezelést igényel. Eredményességének előfeltétele, hogy a beteget speciálisan képzett szakemberek segítsék (szakorvos, gyógytornász, ortopéd technikus).

A Scheuermann-betegség kezelésére ajánlott fűzők száma nagy. Amiben a szakemberek megegyeznek, az a fűzőkezelés indikációja: jellegzetes röntgenelváltozások, mobilis, rugalmas gerinc, növekedésben lévő, így rosszabbodásra hajlamos szervezet. A fűzők műanyagból készülnek, könnyűek, higiénikusak, a ruhából nem látszanak ki, ezért a betegek különösebb kellemetlenség nélkül tudják viselni.

A kezelés fontos része a rendszeresen végzett speciális gyógytorna, kiegészítésképpen ajánlható az úszás. A versenyszerűen végzett, gerincet terhelő sportok kerülendők. Nagyon fontos a megfelelő pályaválasztás, nem ajánlott pályák: varrónő, csecsemőgondozó, óvónő, fodrász, kozmetikus, pincér, cukrász, szakács, kőműves, hentes, autószerelő.

Súlyos, elhanyagolt esetekben a betegség műtéti korrekciója is lehetséges.


Előzmény: Törölt nick (307)
Sfakutya Creative Commons License 2001.11.12 0 0 308
A Scheuermann-betegség viszonylag gyakori megbetegedés, amelyben a hátfájást és a púposságot (kifózis) a csigolyák rendellenességei okozzák.

A betegség serdülőkorban kezdődik, gyakrabban érinti a fiúkat, mint a lányokat. A Scheuermann-betegség valószínűleg nem önálló kórkép, hanem inkább hasonló megbetegedések csoportja. Az okok ismeretlenek.

A gerinc rendellenességeinek szűrésére végzett rutin iskolai vizsgálatok során gyakran diagnosztizálnak enyhe eseteket. Tünetei általában a legömbölyített vállak és a tartósan fennálló enyhe hátfájás. A felső gerincszakasz görbülete nagyobb, mint rendesen. A betegség hosszú ideig tarthat ­ gyakran több évig ­ legtöbbször azonban enyhe lefolyású. A tünetek megszűntével a gerinc alakja kis mértékben kóros maradhat.

Enyhe, nem súlyosbodó eseteket a hát megterhelését csökkentő fogyással és a fárasztó tevékenységek kerülésével lehet kezelni. Időnként, amikor a púposság súlyosabb, gerincmerevítő viselése vagy merev ágyon történő alvás válhat szükségessé. A betegség súlyosbodása esetén a gerinc rossz helyzete miatt műtét lehet indokolt.

Előzmény: Törölt nick (307)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!