Keresés

Részletes keresés

figyu Creative Commons License 2000.06.09 0 0 14
Hello SF & KI:-)))

Kosz a jotanacsokat - szinte hihetetlen, hogy a netet normalis celokra is lehet hasznalni:-)
Mivel amitas tekkknikkkat tanitok, ezert napkozben allok es tok faraszt, aztan itthon ulok a gep ele, es nehany orat biztosan ittragadok... Aztan ha felallok, akkor fajok... Mostanaban nem, mert ulni sem tudok egy oranal tobbet... Ez nekem rokkantsag! Tenyleg, nem vagyok en jogosult a rokkant statuszra? :-))) Csak nem! Egyeni gyogytornan meg soha nem voltam, de nem lehet rossz, ha egy tuzrolpattant menyecske egyengeti az ember gerincet! ;-)
Uszassal az a baj, hogy nem igazan tudok, mindig elmerulok... (((-:Nagy a fajsulyom?:-))) Hatuszasnal ez nem jo... Mellben a fejem log ki, attol faj a hatam, ebbe a vizbe pedig belemenni, fejet belerakni... Szoval ez nem egy eletbiztositas:(((
Indian! Mi az az ujsag, ahol a szekekkel foglalkoztok? Neten van belole valami? A labdat probaltam a konditeremben, nem volt jo rajta ulni. Egyebkent a kondiban csak nyujtottam, tolodzkodtam, huzodzkodtam. Semmi gerincosszenyomo gyakorlat! Mozgasban az elet! NEM lehet tok eltunyulni, bar amikor faj, akkor semmi mozgast nem illene eroltetni...
MA lenni nagy meglepetes! Hetfon feladott levelemre ma megjott a valasz, hogy a betegsegem alapjan teritesmentesen vehetem igenybe a gyogyfursdo szolgaltatasait! Ezert kellett szopni, felesleges koroket es allat embereket gyozkodni, hogy EGY _normalis_ orvos beutaloja utan sikeruljon megkapni azokat a kezeleseket _amelyek jogszabaly szerint_ jarnak!!! Ennyit az EÜ rejtelemeirol es az orvosok lelkivilagarol. Koszonet minden normalis orvosnak! Csak gyogyulnek meg... :-))) MEG IS FOGOK:-)))
Ennyit mara, mar kezdek fajni... Ez a szek nem oke vagy meg nem vagyok teljesen jol:-)))

Udv: figyu

Előzmény: Törölt nick (13)
Törölt nick Creative Commons License 2000.06.08 0 0 13
Nekem szerencsém volt. Én a gyógytornán nem tudtam szórakozni, mert az valahol egy nagy kínzás, ám én mazochista vagyok. A gyógytornászom egy nagyon aranyos jópofa, tűzrőlpattant nő, aki megdolgoztat, illetve ő is keményen dolgozik. Akkor viszont nincs mese, nem lehet lazsálni.

Nekem is kellene úszni járni, de nem szeretem, mert olyankor állandóan munkát csinálok az orvosoknak. A tömeget utálom. Akkor inkább a nagykörút a belső sávban péntek délután négykor.

Nekem is van egy rakás párnám, de én a hengerpárnámat nem adom, mert nekem az a legjobb.

Szék ügyben biztosan van megoldás. Az újságunkban van ilyen rovat is. Jövő héten megkérdem az illetékest, hogy mit ajánl, ha érdekel, akkor íroma tippeket.

Előzmény: Sfakutya (12)
Sfakutya Creative Commons License 2000.06.08 0 0 12
Kopasz Indián

Amikor azt írtam, hogy meg kell vele tanulni együtt élni, akkor arra gondoltam, hogy tenni is kell valamit.
Tornára feltétlenül szükség van, hiszen anélkül nem lehetne kibírni. De nem kondi , hanem gyógytornára van szükség. Ez szerintem csoportosan sokkal jobb, mint egyedül, hiszen akkor szórakoztató is. És látja az ember, hogy a többiek még nyamvadtabbak és az kicsit helyreráz.

Az úszás közül a hátúszás a jó, csak az a baj, hogy az uszodákban mindig sokan vannak és vagy én úszok rá valakire, vagy énrám úsznak.
Én második éve májusban a Gellért Gyógyfürdő nappali kórházában voltam, ahol 3 héten kersztül torna, fizikotherápia, masszirozás, úszás egy jó darabig karbantart.

Továbbra is állítom, hogy nem találni optimális széket. A térdelő szék jó lenne a gerincnek, de nagyon megterheli a térdet.

Nekem is több féle párnám van. Az egyiket anatómiai párnának hívják, és én a Corában vettem. A másikat orvossal lehet feliratni: Gyo-Pár a neve /gyógy-párna/. Ez millió kis golyót tartalmaz és felveszi a fej és a nyak görbületét, lefekvéskor formára kell pofozni és egészen jó.

Előzmény: Törölt nick (11)
Törölt nick Creative Commons License 2000.06.08 0 0 11
Szék. Nem tudom, hogy mennyit ülsz egyvégtében. Ha kibirod a térdelőszéket, akkor az az ideális megoldás. Ha nem, akkor már bonyolultabb. Egy jó szék az kb. olyan, mint egy nagyon autóülés. Mindent méretre lehet állítani benne. Én is sajnáltam magamra ezt a pénzt, de van egy "főnöki" székem. Ennek az a baja, hogy nincs fejtámlája. A főnöki szék nem írásra való, hanem csak diktálásra. Túl alacsony (kb. 5 cm).

Gyógytorna. Ezek szerint te csoportos tornára jártál. Az sajna semmire sem jó. Az igazi az, amikor csak téged szadiznak. Szerintem ennek a fokozatai: fogorvos, szájsebész, gyógytornász:)

Viszont annak meg is van az eredménye. Eddig még általában túlélteék, sőt még én is.
Nekem bevált, neked szinte biztos, hogy nem: lábat fel az asztalra.

Ágybetét. Gyanítom, hogy az orvos neked is kemény ágyat javasolt. Amikor odébb sétálnak a csigolyáim, akkor csak a szőnyegpadló segít. Ezen nem aludni kell, hanem feküdni. 1-2 óra elég szokott lenni. Utána jó magaviselet miatt lehet harmadoltatni magad, és egy rendes ágyba is fekhetsz.

A kispárna semmire sem elég, mert nem ott és úgy tartja a nyakat, ahogy kellene.

Ha kell jó gyógytornász, írjál, van. Ez azonban nekiszánást igényel. El lehet bliccelni, de jobb előbb kikötni ott, mint később, mert nem fog annyira fájni, mire összekalapál.

Előzmény: figyu (8)
Törölt nick Creative Commons License 2000.06.08 0 0 10
A beletörődés nem jó lelkiállapot, mert passzivitásra utal. Ennél van 66ósabb is. Számot kell vetni, tudomásul kell venni, és ettől kezdve kell vele megtanulni együtt élni, illetve konstrukívan nekiállni annak, hogy mit lehet csinálni. Az a labda egy jó buli.
Előzmény: Sfakutya (9)
Sfakutya Creative Commons License 2000.06.08 0 0 9
Figyelj figyu !!

Nekem is van három protrusiom, de nekem a nyaki gerincemen. Ne gondold, hogy ez jobb, mint a lumbális szakaszon lévő, mert sajnos a fejem súlya is elég ahhoz, hogy nagy fájdalmakat okozzon. Már 4 éve kimutatták, de nekem is azt mondták, hogy csak végszükségben operálják. Én megértettem, hogy miért, hiszen valóban igaz, hogyha egyet eltávolítanak, akkor az alatta, felette lévő fog romlani. Sajnos meg kell vele tanulni együtt élni. Ebbe nagyon nehéz beletörődni, de muszály . De az biztos, hogy az ülés a legrosszabb a gerincnek, ill. a porckorongoknak. Olvastam, hogy üléskor hatszor olyan erő hat a porckorongokra, mint álláskor. Tehát teljesen mindegy, hogy milyen széket veszel, úgysem jó. Nekem van egy nagy gumilabdám, amit direkt gerinctornához ajánlanak. Ezzel szoktam időnként tornázni, de jó üléshez is. Most is azon ülök. Ez azért jó, mert állandóan izeg-mozog rajta az ember és igy a porckorong is mindig mozgásban van, nem terhelődik egy ponton.
Ha érdekel, hogy lehet kezelésre jutni, akkor írjál. Most nem írok többet, hátha nem érdekel.

Előzmény: figyu (8)
figyu Creative Commons License 2000.06.08 0 0 8
Hello k.indian!

Igen, volt gyogytorna is! Csak elfelejtettem - nyilvan a rossz tapasztalatok miatt...
Amikor eloszor jartam, akkor az volt az erzesem, hogy aki tartja, az tok unja es
ugy beszelt, mintha nagyothallo es ertelmifogyatekos emberekkel tarsalgott
volna... Azonkivul nem szemelyes torna volt kozos bemelegitessel, hanem
mindenki ugyanazt vegezte - mar ha tudta... Amikor meg jartam kondizni
logtam fejjel lefele is - dogoljek meg, talan az volt a legjobb...

Asztal - szek... Mondasz valamit. Egy cimboram mondta, hogy a fonoke
400.000+afa aru szeket talalt maganak... Azert az mar nem rossz...
Kar, hogy nem en vagyok a fonoke:-))) Az asztalomat magamra
szabattam, 8 butorlap, 20 rugo - nem penz, de valami nem jo...
Peldaul a szek... Csak eppen nincs fel millam, hogy... FK!

Alvas... Nekem kemenyen nem megy... Agybetetbol van egy specialis,
de lehet, hogy jobb kellene, mert ez csak nem az igazi... Kisparnaval
alszom, az is pont jo. Nekem:-) A lenyeg, hogy egyenes legyen
a gerincem, ha oldalra fordulok... Haton meg nem is szeretek
aludni - es gondolom, hogy olyankor horkolok is:-)))

Johetnek a tovabbi konkret mazopista otletek is:-)

Udv, kosz: figyu

Előzmény: Törölt nick (7)
Törölt nick Creative Commons License 2000.06.08 0 0 7
A gyógytorna a felsorolásból teljesen lemaradt. Erről mondott valamit az orvos? A merev és kötött állapot jól karbantartható, feltéve, ha az orvosi javaslatban szerepel torna, kis száraz akasztás, egyéb nyalánkságok.

Szék, asztal, ágy. A széknek nagyon jónak kell(ene) lenni. Kissé drága dolog. Kb. 200.000 forintnál kezdődnek azok a székek, amelyekbe bele is érdemes ülni. Nekem a kocsimban a vezetőülés a legkényelmesebb, de nem viszem fel a lakásba, mert kicsit macerás.

Szék és asztal viszonya. Jól be kell állítani, mert kényszertartás lesz a vége.

Ágy. Semmi rugó, merverv deszka, azon ágybgetét. Nekem 5-ös keménységű van (az a legkeményebb). Nyakpárna, hengerpárna. Utóbbi jobb. Ne legyen túl kemény, mert azon nem lehet jól aludni.

Vannak további mazochizmusok is, azokról máskor.

Előzmény: figyu (5)
Ev Creative Commons License 2000.06.07 0 0 6
Hello Figyu!!

Sajnos ill. szerencsémre a kérdéseidre válaszolni
nem tudok, mivel nem szenvedek az általad
ismertetett betegségben, de van egy ismerősöm aki
igen. A nála észlelt tünetkek alapján, csak egy
dolgot tanácsolhatok semmiképpen ne merülj el
a betegséged elemzésében, hanem próbáld meg minél
előbb elfogadni és megpróbálni együtt élni vele.
Szerintem ha ez sikerül, akkor már a gyógyulás
útjára léptél. Bocsi az okosságokért!!
Mielőbbi jobbulást!!

Előzmény: figyu (5)
figyu Creative Commons License 2000.06.07 0 0 5
Hello kopasz indian + mindenki:-)

Diagnozis egy fel oldal az idegsebeszeti zarojelentesben... Jobos LS. porckorong protrusio,
serv lathato az MR felvetelen, (jobb)labujhegyre nem tudok allni, es az also 4 porc degeneralt.
Roviden tan ennyi. A mutetet azert nem javallotta az idegsebesz, mert javulo tendenciat mutat
az allapotom - es szerinte tiz even belul kiszedhetne az osszes porcomat = toloszek... Ehhez
meg meg fiatalnak talalt:-))) 1994 februarjaban egy kabelcsatornat szereltem a suliban, es meg
nyomtam a falon, hogy bepattanjon - ekkor beszurt valami a hatamba - aztan annyi... Ugy men
tem haza, mint a lillehammeri gyorskorcsolyazok (derekszogben) csak nem olyan gyorsan...
Akkor hat het volt a betegallomany. Aztan elkezdtem uszni, kondizni (semmi emeles!!!) meg
fogyni. Egesz jol elvoltam, evente 1* - 2* befekudtem a gyogyhazba masszazsra. 1997-ben
munkahelyet valtottam, a heti negy edzesbol let heti ketto, tavaly novemberben bezart a suli
konditerme - es most itt vagyok. Lehet, hogy nincs osszefugges? :-((( Na, ennyi a kortortenet.
Kezdhetem elolrol az egeszet. De most sokkal komolyabban akarom csinalni! Nem lesz
fontos a gepterem, a dolgozatok kijavitasa... Elso az egeszseg... Jokor jut eszembe!?!?! :-)
Szoval arra varnek valaszt, amit a topicnyitoban felsoroltam (szek, agy, etkezes, beutalo...)
Tudsz valami jot mondani? Kaptam egy jogas konyvet, de azokat a gyakorlatokat akkor sem
tudtam volna megcsinalni, amikor "egeszseges" voltam:))) Kisse merev es kotott vagyok:-()
Udv: Kosz: figyu

Előzmény: Törölt nick (2)
Syd Barrett Creative Commons License 2000.06.07 0 0 4
Hello figyu!
Köszi a meghívást, fel is vettem a Kedvencek közé:-)))
Most hozzászólni nincs időm, viszont ajánlom figyelmedbe a Mikor orvos egy orvos? topicot.
Üdv: Syd
Calliope Creative Commons License 2000.06.07 0 0 3
Apámat pár éve akarták kés alá küldeni szintén porckorong problémával, amikor már ő is alig bírt létezni, és a mindennapok is óriási kínnal jártak számára.
Az anyám azt mondta: Kés alá NEM!
És szépen fogyókúrára fogta az apámat, a dokitól kapott beutalót az egyik fürdőbe, ahová rendszeresen lejárt, és mivel (mint kiderült) igen komoly csontritkulása is lett addigra, így kalciumkészítményt és multivitamint kezdett szedni (nem a tévében harsogott művitaminokat).
2 hónap múlva sokkal jobban lett.
Azóta vigyáz a súlyára, szedi a vitaminokat és a kalciumtablettát, és teljesen jól van. Persze oda kell figyelnie magára, de megéri.
Törölt nick Creative Commons License 2000.06.06 0 0 2
Nem kell aggódni, majd megszokod. Talán először a pontos diagnózist kellene megírnod, mert ebből csak gyanítom, hogy porckorongsérved van.

Nekem 25 év gyakorlatom van az ilyenekben, ebből 13-at félrekezeltek. Most képben vagyok. Semmi sincs rendben, illetve minden rendben van, mert uralom a saját betegségemet.

Amit komolyan vehetsz: az úszást, a fogyást, a fürdőt.

Nem ítad, hogy hány éves vagy, mi az előtörténeted. Ha a sebész nem akar megműteni, annak oka szokott lenni. A konzervatív kezelések néha csodát tudnak tenni (rövid időre). De azzal kell kihúzni, amíg csak tudod.

A legnehezebb azt megtanulni, hogy helyesen értékeljed az inforációkat. Azt, ami eddig volt, fáj valami, akkor ott nincsen rendben valami, egy időre felejtsed el.

Tán a legegyszerűbb lenne, ha küldenél egy mélt. Holnap este benézek egy kicsit. Akkor tudok válaszolni.

Előzmény: figyu (-)
figyu Creative Commons License 2000.06.06 0 0 1
Szia SQ!

Koszi az elso hozzaszolast, es azt, hogy ez nem egy nullas volt:-)))

Ero-Egeszseg:-)))

Bye: figyu

Előzmény: Suzi Quatro (0)
Suzi Quatro Creative Commons License 2000.06.06 0 0 0
Szia Figyu!
Sajn0s nem tehetek mást csak
j0bbulást kíván0k!
Suzi Quatro
Előzmény: figyu (-)
figyu Creative Commons License 2000.06.06 0 0 topiknyitó
Sziasztok!

Most, hogy mar lassan negyven napja vagyok betegallomanyban
a gerincemmel, kezdem atertekelni az elet aprobb es nagyobb
dolgait. Ket hetig mozdulni sem tudtam, iszonyatos fajdalom
gyotort, semmi nem hasznalt... "Csak" menni, allni, ulni es
fekudni nem tudtam, a tobbi jo volt... A magyar EgeszsegUgy
minden lepcsojet megjartam oda-vissza (k.orvos,reumatologia
neurologia, MRI, idegsebeszet) a vegen mattot kaptam... Azt
mondta az idegsebesz, hogy o nem szivesen mutene meg:) mert
ugy latja, hogy javulok. Egyebkent a fajdalmaimat a legalso
porc okozza, es ha o azt most kiveszi, akkor mar csak harom
(deformalodott) porc marad- es ket even belul az egyiket ki
kell venni. Aztan a masikat. Aztan tiz even belul toloszek!
Kicsit korai lenne!!! Usszak, fogyjak le, gyogyfurdo, stb:)
Ezt javallotta mutet helyett. Beutalot nem tudott adni,mert
az a korzeti orvos dolga... A korzetben azt mondtak, hogy a
neurologia... Ott elfogyott a keret, majd a reumatologia...
Itt meg azert nem adtak, mert nem vagyok megmutve!!! Allat!
Egy fogszakorvos baratom dobott egy hatast,azt mondta, hogy
ilyen nincs, beszel a TB-vel... Ott igen csodalkoztak... Az
volt a jo, hogy tudtak egy olyan foorvost,aki meg "szokott"
beutalot irni:) Igy lepek a felepules utjara... Hihetetlen!
!
Vannak itt olyanok,akik hasonlo bajokkal kuzdenek? (Remelem
nem minden masodik tag!:) TUDNATOK SEGITENI? Hogy miben?Pl:
.Milyen szeken es egyfolytaban max. mennyit ultok?
.Hogyan es hol alszotok? Testhelyzet, agybetet, parna, stb.
.Van a derekfajosok kozul tulsulyos? :-) Hogyan fogytal le?
.Gyogyfurdokrol,kezelesekrol (masszazs,iszappakolas) ki mit
tud?:) Mi tett jot? Melyik gyogyviz milyen baj(ok)ra jo?
.Mi a beutalo _normalis_ megszerzesenek modja? Mikor jar?
.Milyen uszast erdemes vegezni? Mennyit kell(ene) uszni?
.Mikor eremes kes ala menni? (Soha, minel elobb/kesob...)
.Van-e itt valaki, aki a mutet utan tud ujra jarni, stb.?
.Segithet-e az akupunktura? - EGYALTALAN, SEGIT-E VALAMI?
?
Aki tud valami ertelmeset! a meg "egeszsegeseknek" es a mar
betegeknek az tegye kozkincse! Nehogy ugy jarjatok,mint en,
mert ha bekerultok az EU "karmai" koze,nagy valoszinuseggel
mar vegetek is van!?:-) Persze vannak kivetelek! Meg jo!:-)
)
Koszi: figyu

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!