Keresés

Részletes keresés

ontur Creative Commons License 2019.12.12 0 1 397654

jó reggelt kívánok.

végülis a Fradinál is 5 sikertelen nemzetközi évbe tellett, mire rájöttek mi is kell, hátha itt is valami elindul.

azért maradok szkpektikus.

Előzmény: XGabika (397653)
XGabika Creative Commons License 2019.12.12 0 1 397653

Aki emlékszik még az „Álllami áruház” című filmre – sajnos egyre kevesebben… – igazolják, hogy Gertler Viktor rendezése, és Latabár Kálmán főszereplése maga volt a minőségi garancia! A történet szerint a fiatal áruházi alkalmazott azzal szembesül, hogy a régről ottmaradt, a felsőbb szerveknek hajbókoló igazgató eladhatatlan termékekkel traktálja az egyre elégedetlenebb vásárlókat. Az áruhát vezetőjének jelszava – korabeli mainstream! – a takarékosság. Azonban mindez csak fedősztori, a takarékosság csak a nettó lopást fedező üres lózung…
Akkor, és ott a leleplezett bűnbanda megfizet tetteiért, mert bizony a fogyasztókat még az átkosban sem illett átverni! Manapság, a fogyasztói társadalom korában pedig kifejezett bűn… A kereskedelemben, a pénzügyekben példátlan szabályozottsággal lépnek fel a monopol erőfölénnyel szemben, de egy szűz terület mégis maradt. Ez pedig a labdarúgás, ami bizony mindeddig egy szűk kör „játszótere” maradt.
Most azonban végre valakinek valahol elege lett abból a feltűnő értékaránytalanság, amit ma a foci jelent; rengeteg pénz áramlik be, de végtermékként jobbára csak selejtet termel a „gyár”. Lássuk be; az állam közreműködésével soha nem látott tőke érkezett a fociba, de nem, hogy eredmény nincs, hanem relatív lemaradásunk, ha lehet, csak még tovább fokozódott. Ez pedig nonszensz; „Ilyen nincs – és mégis van!”
Sokak, sokszor, sokféleképpen megfogalmazták már, hogy ez nem fenntartható, de a „szakma” mindig mereven elutasította, tűzzel-vassal irtotta ezeket a véleményeket. De ennek most vége! Alighanem elege lett a pénzt számolatlanul beöntő, azokat odacsatornázó döntéshozóknak, mert mindhiába a pénz, azok szakmai oldalon nem hasznosultak. Hogy hova lettek? Ez most majdnem mindegy, a lényeg, hogy megszületett a felismerés: a foci jelenlegi utánpótlás rendszere egyszerűen alkalmatlan akár egy csapatnyi (válogatott) minőségi játékos kinevelésére!
Ebben pedig döntő szerepe van annak az MLSz-nek, aki nem tud/akar valódi szakmai irányítóként eljárni. Erre példaként említhető, hogy a belga Double Pass rendre átvilágítja a klubokat, és – bár inkább csak áttekintő vizsgálatot folytat – kirívó hiányosságokat tár fel. De mindhiába, a gyalázatos eredményeknek nincs következménye…
Ezért aztán a kormány november közepén határozatban szólította fel az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjét, Kásler Miklóst, hogy dolgozzon ki egy állami akadémiai rendszert, ahol a sportági szövetséget megkerülve, végre minőségi munka folyik, és a ráfordított milliárdok végre a tényleges szakmai munkában manifesztálódnak.
Belső információk szerint az Emberminiszter ezt úgy oldotta meg, hogy az akadémiai minősítést mindössze a mai U19-es, első osztályú bajnokság szereplői, valamint két további klub tarthatja/kapja meg, a többiek lemondhatnak erről a címről. De itt nem áll meg a dolog, mert a finanszírozást az EMMI magához vonja és – bár az alkalmazottak a klub kötelékébe tartoznak – járandóságaikat az államtól kapják.
Elsőre azt gondolhatnánk, hogy ez elég komoly tehertétel, de az éves szintet 3 milliárd forint körüli összeg a fociban közvetlenül, vagy közvetve jelentkező kiadásokhoz képest elenyésző tétel. Az állami akadémiák tehát állami finanszírozásba kerülnek, és ezzel együtt elveszítik a jogot a Tao-támogatások igénybevételére. Ez azért van, mert a fent említett összeg bizony elég arra, hogy az immár kiváló infrastruktúrát működtessék, és az alkalmazottakat megfizessék.
Apropos, alkalmazottak! Akadémiánként négy csapat versenyez majd a különböző korosztályokban. Minden egyes csapat külön stábot kap, úgymint edző, pályaedző, erőnléti edző, rehabilitációs edző, kapusedző, video elemző, gyúró, kiropraktor, pszichológus, stb…. Ez csapatonként öt edzői képesítéssel, valamint 6-7 egyéb speciális szakmai tudással (és képesítéssel!) rendelkező szakembert jelent!
Egy-egy akadémia tehát négy csapattal, csapatonként kilenc-tíz szakemberrel működik, azaz összesen 40-48 stábtagot foglalkoztat. Ez azt jelenti, hogy az összes akadémia nem kevesebb, mint 400-480 szakember alkalmaz majd. Nem kell megijedni, „a matek kiadja”: ilyen számban vannak ma Magyarországon A, A elit, és Pro licenszes edzők! Az más kérdés, hogy a licensz önmagában nem jelent minőséget, de ez nem ennek a cikknek a témája!
És melyek lesznek azok a klubok, amelyek akadémiai státuszt kapnak? Ebben egy elég komoly regionális lefedettséget igyekeztek megvalósítani, de mintha a dél kimaradt volna. Ennek nem tudjuk az okát, de úgy néz ki, hogy Budapesten négy (Vasas, MTK, Kispest, Fradi) keleten három (Debrecen, Kisvárda, Diósgyőr), és nyugaton szintén három (Felcsút, Győr, Szombathely) klub tarthatja meg akadémiai minősítését.
Az utánpótlás bajnokságokat is átszervezik ehhez! A 2019/20-as idényben elért helyezések, valamint további (nevezzük helyosztónak) meccsek alapján a klubokat három, egymás alá rendelt Nb1-es, és három, egymásnak alárendelt Nb2-es bajnokságra osztják fel. Az Akadémiák elvileg bármely osztályba besorolódhatnak, azt kizárólag a most futó bajnokság, és a helyosztók eredményei határozzák meg.
ÉS mi lesz a többiekkel? Elvesztik, vagy nem kapják meg többé az akadémiai minősítést, finanszírozásuk marad az eddigiek szerint, náluk gyakorlatilag nem történik semmilyen változás ezen a téren. Ők tehát maradnak az MLSz szárnyai alatt, és továbbra is a Tao-ra, valamint a központi bevételi forrásokra támaszkodva finanszírozzák működésüket.
Amit most látunk tehát:
Az állam megelégelte, hogy nincs eredmény (azaz nem termel ki a hazai utánpótlás ütőképes játékosokat) annak ellenére sem, hogy minden anyagi és infrastruktúrális támogatás rendelkezésére állt a kluboknak. Ezért az utánpótlás egy részét kiveszi az MLSz alól, közvetlen állami kontroll alatt működteti, mert azt reméli, hogy így a ráfordítások jobban hasznosulnak, és a (mennyiségben mindenképpen) megfelelő szakember-gárda végre minőségi terméket, azaz fiatal játékosokat fog előállítani a magyar futball számára!
Ez remek gondolat, és bizakodásra ad okot, hogy végre megindult a gondolkodás arról, hogy mit kellene tenni, sőt lépések is történtek egy hatékonyabb rendszer kialakítása irányába! Persze fontos az is, hogy ha már a tíz utánpótlás műhely tényleg mindent megkap (most már szakembereket is!), akkor ott nem csak a költségvetéseket, hanem a szakmai munkát is kontroll alatt kell tartani! Ebben is van már sok-sok gondolat, mert igenis léteznek megbízható mérési módszerek, az eszközök pedig rendelkezésre állnak ahhoz, hogy minden egyes játékost, annak minden egyes sklill-jét alaposan felmérhessék, illetve ezek eredményét felhasználva fejlesszék, adj isten, akár még fejlődési naplót is vezessenek róluk!
Sajnos ez utóbbi területen csak még elég képlékeny dolgokat hallottunk, ez nincs még komolyan kidolgozva, de bízunk bennne, hogy ha már ilyen komoly változásokat eszközölnek, akkor az utánpótlás termékfejlesztési munkáját vissza is akarják mérni, és azt kontroll alatt kívánják tartani! Tudjuk, hogy vaannak akik még emlékeznek a Kutasi-féle követelményrendszerre, így az ilyen központilag vezérelt visszamérések nem igazán keltenek bennük jó érzést. Hozzá kell tenni azonban, hogy ezúttal nem az edzések hogyan-ját, hanem a kívánt eredményt kell majd kontrollálni. Magyarul: minden egyes korosztályra meg lehet adni azokat a sztenderdeket, amelyek elvárhatók adott életkorban, ezek pedig ma már igenis mérhetők! Nem ám arról van szó, hogy a 100 métert mennyi idő alatt futja a játékos… A foci összetett játék, rengeteg készség és képesség kell hozzá, és nem csak fizikai, hanem más tulajdonságok terén is.
Összességében tehát minden okunk megvan arra, hogy lelkes figyelemmel várjuk a további fejleményeket, mert amit eddig megtudtunk az több, mint biztató. Persze ez itt Magyarország, ahol könnyen uram-bátyám lesz mindenből, de ezúttal éppen azt gondoljuk, hogy ennek a rossz értelemben vett magyaros viselkedésmódnak a kiirtására tesz egy komoly kísérletet az állam.
Ennek értelmében:
HAJRÁ MAGYAROK!!!!

https://www.facebook.com/SemlegesTerfel/posts/2380421378729019

aljas8as Creative Commons License 2019.12.12 0 1 397652

Ezt a nyitott optimista kedves népet:)

Előzmény: Törölt nick (397650)
aljas8as Creative Commons License 2019.12.12 -2 0 397651

A lényeg átjött.

Előzmény: Barry Unger (397649)
Törölt nick Creative Commons License 2019.12.12 -3 0 397650

"A hibázó játékost nem szekáljuk, hanem biztatjuk – sajnos otthon többnyire mást tapasztaltam"

 

nicsak egy újabb sorosbérenc, aki báncsa a magyart :(

Előzmény: aljas8as (397646)
Barry Unger Creative Commons License 2019.12.12 -1 1 397649

megint egy tipikus hype cikk. Klopp mindig, minden játékoshoz odamegy meccsek után.

Előzmény: aljas8as (397646)
Green Army Creative Commons License 2019.12.12 0 1 397648

teljesen más foci ez.

kiskokó sírdogált a walesi meccs után, hogy nem kaptunk sárgát sem. (ő azért beleszállt a walesi-be, amikor beállt rögtön) a Liverpoolnak ezen a meccsen talán a 35. perben volt az első! szabálytalansága...

Előzmény: aljas8as (397646)
aljas8as Creative Commons License 2019.12.11 0 3 397647

Mindig azt hallom hogy a magyar tehetséges szorgalmas okos stb .

 

Szerintem egy dologhoz van tehetsége a dolgozni akaró embereket elüldözni.

 

Szobi helyében lemondanám a válogatottat és ott a pénz a foci a kocsik és a csajok.

 

A fotel szakértőknek meg feleljen meg Messi meg CR7.

Előzmény: aljas8as (397646)
aljas8as Creative Commons License 2019.12.11 0 2 397646

http://www.nemzetisport.hu/bajnokok_ligaja/jurgen-klopp-szoboszlai-dominikot-dicserte-2737243

 

"– A salzburgi öltözőben több nemzetiség képviselteti magát, hatalmas a harc a csapatba kerülésért, a pályán mégis egységes együttes benyomását keltik. Ez minek köszönhető?
– Annak, hogy minden pozícióért nagy a harc, minden edzésen odatesszük magunkat, de nem rúgjuk agyon egymást a gyakorlásokon azért, hogy a másik ne játszhasson. A rivalizálás révén jobb teljesítményre ösztönözzük egymást, nem pedig lenyomjuk a másikat. A hibázó játékost nem szekáljuk, hanem biztatjuk – sajnos otthon többnyire mást tapasztaltam."

 

"– A Liverpool elleni meccs előtt önbizalomtól duzzadó, mosolygós salzburgi játékosokat láttunk, akik az angol sztárcsapat ellen a hatalmas tét ellenére is élvezték a játékot. Ilyen hangulattal és testbeszéddel miért nem találkozunk a magyar válogatottnál?
– Ezt nehéz párhuzamba állítani, mert a világ legjobb együttese ellen teher nélkül léptünk pályára. Úgy álltunk a mérkőzéshez, hogy hozzuk ki magunkból a legtöbbet, élvezzük a pillanatot, a válogatottnál viszont inkább a meg kell csinálni a jelszó. Elvégre ha itthon legyőzünk egy nálunk erősebb válogatottat, idegenben miért ne sikerülne? Akkor is, ha az ellenfélnél a Juventus, a Real Madrid és a Manchester United játékosai szerepelnek. Minden meccsen azért hajtunk, hogy megfeleljünk az elvárásnak, de amíg Salzburgban a kezdő sípszó pillanatában többnyire felszabadulunk, ez a válogatottnál az elvárás miatt nem mindig történik meg."

 

 

És akkor el lehet olvasni a hsz-et.

ingersheim Creative Commons License 2019.12.11 -1 0 397645
Nálam is kb az a lényeg, hogy játszon, fejlődjön és hasznára váljon a válogatottnak.
Többi leszarva, mindegy hol focizik, címeresben legyen oké.
Előzmény: XGabika (397643)
Törölt nick Creative Commons License 2019.12.11 0 1 397644

Mit akarsz mindig anyámmal meg bödével, in absentia lucis, tenebrae vincunt?

 

Én csak azt nem értem, hogy miért kell egyes játékosokat isteníteni, a másikat, egy 19 évest meg lekárogni. 

Ugyanaz a magyar foci. Aztán egyet hibázik és kurvagyenge (nem szar, nem azt írtad). 

Előzmény: Törölt nick (397639)
XGabika Creative Commons License 2019.12.11 0 0 397643

nem is biztos, hogy lepnie kellene

itt jatszik, fejlodik, felesleges kispadra erosebb ligaba/csapathoz igazolni

Előzmény: Barry Unger (397642)
Barry Unger Creative Commons License 2019.12.11 0 2 397642

nem tudom miért gondolod hogy most adnának érte szép pénzt, és azzal az alábbi hozzászólással sem értek egyet, hogy a Salzburg pénzt akarna belőle csinálni, azért játszik. Éppen ellenkezőleg:

 

Egyrészt, tekintve, hogy komoly klubok azért már nem ad-hoc alapon, vagy hype alapon igazolnak, hanem a lentebb linkelt statisztikákat veszik alapul, és arra jön rá minden más, szerintem az teljesen nyilvánvaló mindegyik klubnak, hogy most nincs olyan szinten, hogy egy topbajnokság akármelyik csapatába beférjen. Tehát, az, hogy "figyelik", az annyit jelent, hogy a fejlődését figyelik. Van jópár olyan fiatal tehetség, akit évekig figyelnek, míg elviszi valaki. Tipikus példa pl. a belga Tielemans, akit már 16 évesen hatalmas tehetségnek kiáltottak ki, jól is ment neki a belga bajnokságban, de nem vitte senki. 20  évesen vitte el a Monaco, majd onnan a Leicester, most 22. Tielemansért az Anderlecht a saját szintjén jó pénzt kapott (18M, ha jól látom), egy ~3 évet Salzburgban eltöltő Szoboszlai is simán érhet annyit, ha továbbfejlődik. Ha jól rémlik, kb 1 éve játszik a Salzburg felnőttcsapatában, tehát még minimum két szezon kell neki reálisan ahhoz, hogy kinője őket, ha egyáltalán.

Másrészt a Salzburg nem azért játszatja, mert el akarják adni, hanem, mert attól fog fejlődni. Bagóért igazolták, ha nem válik be, akkor sincs semmi, nem veszteség.

Előzmény: Törölt nick (397640)
polovcev Creative Commons License 2019.12.11 0 3 397641

Ez csak egy hipotézis. Egészén pontosan senki sem tudja az ideírók közül, hogy miként tekint rá az egyesülete. Mint ahogy, a "hype" is legfeljebb a hazai sajtó cikkeiből következtethető. Nekem fogalmam sincs arról, hogy az osztrák szaksajtó miként viszonyul hozzá, míg a németben jóformán fel sem bukkan (Vagy én nem találkoztam vele ). Ennek megfelelően az állítólagos elvárások, amiknek meg kell felelnie nem valósak, csak általunk kreáltak. 

 

 

Meglátásom szerint a Salzburg megengedheti magának, hogy magánál tartsa még 1-2 évig. Csak mert a Barca vagy City nem jelentkezik be érte hetente, nem jelenti azt, hogy 3-4 év múlva nem lehet fix kezdő a Lipcsében. Ha pedig az a csapat a német élvonal tagja, akkor a gyerek már elég komolyt karriert ért el. Legalábbis magyar viszonylatban. 

Előzmény: Törölt nick (397640)
Törölt nick Creative Commons License 2019.12.11 -2 0 397640

Amikor Szoboszlainak nem kellett futnia a labdával,addig jól végezte a feladatát. Mikortól már vezetnie kellett, onnantól lett pontatlan vagy szerelték. A védekezésben kivette a részét jól helyezkedett.

Elég átlagos volt. 

A Salzburg tele van kiemelkedő játékossal  így elbírja ,hogy Szoboszlai "csak" fogaskerék legyen,de idővel fejlődnie kell, hogy ő is húzóember lehessen. Majd az idő eldönti.

Az osztrákoknak kicsit rizikó is a megtartása,mivel most adnának érte szép pénzt.

Törölt nick Creative Commons License 2019.12.11 -1 0 397639

(Túl azon, hogy sikerült lemenned kutyába, sőt az alá két szinttel)

 

Amiket idéztél, azzal semmit nem cáfolsz. Sehol nem azt állítom, hogy kategorikusan szar, hanem az aktuális teljesítményét kritizálom. De persze nem várom, hogy megértsd a különbséget. Az meg, hogy azt írtam, hogy nem a kedvencem (egyébként úgy folytattam: a mostani formájában! a mainzi formában az lehetne)... Hát ezzel még csak kritikát sem fogalmaztam meg a játékát illetően. Messi sem a kedvencem, attól még elismerem a tudását.

 

És mellesleg, ezt közvetlenül a 2016-os. osztrák meccs kezdő sípszava előtt írtam:

 

Faszom a trollfocis népségbe. Szalai gólt lő ma és kész.

 

(Amúgy anyád végül elmondta, milyen volt Böde?)

Előzmény: Törölt nick (397635)
losik Creative Commons License 2019.12.11 -3 0 397638

Mi nem az ő szintje? A Bl csoportkör? Ezért játszott hatból öt meccsen?

Előzmény: Törölt nick (397629)
losik Creative Commons License 2019.12.11 -3 0 397637

Én a második félidőt láttam a meccsből, akkor bal oldali középpályás volt, nem hiszem, hogy ő lett volna a játékszervező játékos.

Előzmény: Barry Unger (397631)
fidelio-Pyrandus Creative Commons License 2019.12.11 0 0 397636

Priskin rosszabb. (mindegy)

Előzmény: Törölt nick (397635)
Törölt nick Creative Commons License 2019.12.11 -1 1 397635

Jogos, valóban nem mondtad, hogy szar:

 

Szalai: sajnos ismét a kajla, béna, esetlen énje kerekedett felül. A labdákat helyzetben eltörte vagy mellérúgott. Veszélytelen volt a játéka.

 

Szalai, Priskin tragédiák,

 

 

Szalai de főleg Nagy D bűngyengék voltak.

 

Finoman szólva nem a kedvencem Szalai.

 

 

Előzmény: Törölt nick (397629)
XGabika Creative Commons License 2019.12.11 -1 1 397634

szob83, jun71, mina67,mwep93 passz

 

nem igazan log ki a sorbol

es szvsz a ket kozepso kp-nek 30-50%-al tobb passzanak kellene, hogy legyen

Előzmény: Barry Unger (397631)
XGabika Creative Commons License 2019.12.11 0 0 397633

irtam a tobbi kozeppalyassal osszevetve is.

Előzmény: Barry Unger (397631)
Barry Unger Creative Commons License 2019.12.11 0 0 397632

Nagy Ádámot a rossz csapatválasztása tette tönkre. Az olasz bajnokságba viszonylag fiatal játékosként nincs értelme igazolni. Meg egyébként is, egy topbajnokság az NB1-ből túl nagy lépés. Holland, belga, vagy esetleg portugál bajnokság erősebb csapatai sokkal jobb választás lett volna, feltéve ha keresték onnan. 

Szoboszlai és a menedzsmentje úgy tűnik leszarják a hazai hype-ot, nagyon helyesen. Más miatt vannak kétségeim vele szemben.

Előzmény: fidelio-Pyrandus (397623)
Barry Unger Creative Commons License 2019.12.11 0 0 397631

a passz szám tkp. alacsony ahhoz képest, hogy ő lenne a játékszervező játékos, és kulcspassza meg nulla van. 

Előzmény: XGabika (397628)
XGabika Creative Commons License 2019.12.11 0 0 397630

Van egy kiváló rúgótechnikája,

 

van esze a focihoz

Előzmény: Törölt nick (397629)
Törölt nick Creative Commons License 2019.12.11 -1 0 397629

Szalaira sosem mondtam, hogy szar. Egyébként Szoboszlaira sem, csak ez nem az ő szintje, és érthetetlen a felhajtás, ami körülötte van. Van egy kiváló rúgótechnikája, de pusztán ebből nem lehet megélni. De mondom, nagyon fogok örülni, ha rám cáfol.

Előzmény: losik (397626)
XGabika Creative Commons License 2019.12.11 0 0 397628

passzszamban is a masodik a 4-bol, a masik szelen levo kozeppalyas elozte meg (ami eleg fura, es gaz a vkp es a kozepso tamado kp-ra nezve)

 

igy adatok alapjan a kozeppalyasok jobbik feleben helyezkedik el

Előzmény: XGabika (397627)
XGabika Creative Commons License 2019.12.11 0 0 397627

most megneztem, mindharom masik kozeppalyasnal pontosabban passzolt

labdatartasban 2. legjobb volt 4-uk kozul

labdaszerzesben 2.

legi parbajt csak o nyert 4-uk kozul (2-t)

 

meccset nem lattam, csak ezt a statot neztem at

Előzmény: Törölt nick (397625)
losik Creative Commons License 2019.12.11 -1 1 397626

Tudjuk, Szalai is szar, közben meg volt csapata szurkolói "Futball-isten"-ként tekintenek rá...


Szoboszlai 19 éves. Hány ilyen játékosunk játszott Bl csoportmeccsen stabilan? De persze csak azért, mert el akarják adni. Ha most továbbjutottak volna, nagyjából többet keresnek, mint amennyiért el tudják adni, de ők kockáztattak azzal, hogy kezdették.. Akkor nagyobb hülyék mint a magyar klubok együttvéve. Ez azért kizárt

Törölt nick Creative Commons License 2019.12.11 -1 0 397625

"Szoboszlai csapata második leggyengébb játékosa volt, és csak az egyik középső védő van mögötte, akinek konkrét hibája kapott gólhoz vezetett. Ezen felül nulla kulcspassz, és kaput eltaláló lövése van, és a passzainak száma is átlagos."

 

Ha az ember nem veszi figyelembe a hype-ot, akkor pontosan ez látszik a meccseken. Nem is értem, hogy ez másoknak miért nem nyilvánvaló. És akkor a védekezésben mutatott lötyögéséről még nem is beszéltünk. Szerintem rohadtul el akarja adni a RBS, azért nyomják ennyire. Ezzel együtt, látva a teljesítményét, nagyon meglepődnék (de remélem, lesz alkalmam mea culpázni), ha az Arsenal, illetve egyéb topcsapatok egyike vinné el.

Előzmény: Barry Unger (397622)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!