Remélem, elfér itt egy podcast adás ajánló vagyonadó témában. Nyugtával dicsérd a NAV-ot // Vagyonadó Magyarországon: ezek a lehetséges forgatókönyvek https://youtu.be/24Hv1BEMjAI
Csodálkozom, hogy a sok profi szakértő (én nem vagyok az) topictárs ellenére se pro se kontra semmilyen hozzászólás már több mint egy hete nincs ehhez a témához. Pedig jó lenne.
A temetési költség valóban nem, de az ingatlan megszerzésével és eladásával kapcsolatos kiadások elszámolhatók. Ez a szerzés módjától függetlenül minden ingatlan értékesítésre érvényes. Öröklés esetén ilyen kiadás lehet a hagyatéki eljárás közjegyzői díja, értékbecslési díj, földhivatali díjak, ügyvédi díj, ingatlanközvetítő díja, az eladással kapcsolatos igazolt költségek. Azt én sem tudom hogy hol van ez így tételesen felsorolva csak azt hogy ez az elfogadott gyakorlat.
Örökölt ingatlan eladása esetén én nem látom semmilyen jogszabályban és NAV tájékoztatóban leírva, hogy a temetési és hagyatéki eljárási költségek elszámolhatóak lennének.
Tud valaki hivatalos forrást mondani ezek költségkénti érvényesítéséhez?
Ez akkor azt jelenti, hogy az egyszeri kifizetést feloszthatom azokra a rákövetkező hónapokra, amelyekre tekintettel kifizették azokat és azokra a hónapokra is számolhatok a családi kedvezménnyel? A megszűnt munkahelyem csak az egyszeri kifizetés hónapjára vette figyelembe a kedvezményt (talán feltételezték, hogy lehet más jövedelemforrásom azutánra, és majd abban lesz igénybe véve). Ha utána nem volt egyéb jövedelmem, ahol kedvezményt vettem volna igénybe, igényeljem a felmondási idő további hónapjaira is a kedvezményt? Ugyanígy számolhatok tovább a végkielégítés hónapjaira is visszaigényelhető családi adókedvezményt?
A mesterséges intelligenciát már én is kérdeztem. A Gemini összehordott hetet-havat, még az éveket sem sikerült eltalálnia, hogy melyik évben mikori jövedelmet kell bevallani, azt se tudta, hogy a családi kedvezmény mértéke változott. Kb. 4 hibáját megemlítettem, amit megköszönt, megdicsért és mindent újraszámolt, de éreztem, hogy ez nem ugyanaz, mint a már itt is említett fizetős szolgáltatás.
Munkahelyem tavaly megszűnt. Felmondási idő alatt munkavégzéstől eltekintettek, így a következő hónapban egyben kifizették a felmondási időre járó több havi bért és a szintén több havi végkielégítést. A családi adókedvezményt csak abban az egy hónapban tudom érvényesíteni, amikor a tényleges kifizetés történt, vagy minden olyan hónapban, amire járt (tehát ha szeptemberben egybe fizették, akkor csak szeptemberre számolhatok a családi adókedvezménnyel, vagy tovább október, november stb.)? És ha a munkaviszony tényleges megszűnése felmondási idővel átlóg az idei évbe, akkor a kifizetés dátuma szerinti adóévben (tavaly) kell bevallani, vagy elosztani a jogosult hónapokra (tavalyi+idei adóbevallásban)?
Csakis a nevesített személynek érvényesíthető a kedvezmény. Utána viszont ahogy korábban a költségeket elosztották egymást közt ugyanúgy a kapott kedvezmény összegét is osszák el háromfelé. Becslésem szerint ez nem haladja meg a fejenként a 90.000-100.000 Ft-t.
Szja. bevallással kapcsolatos kérdés. Egy ingatlant örökölt a három testvér, amelyet aztán tárgyéven belül el is értékesítettek. Ilyenkor úgy látom, hogy érvényesíthetők a temetésről, a hagyatéki eljárásról és a holltest tárolásával szállításával és hűtésével kapcsolatos költségekek bizonylatai. Ezek a bizonylatok csak az egyik testvér nevére szólnak, miközben ezeket a költségeket egyelő részben valójában elosztották egymás közt. Keménynek kell lennem és csak a bizonylaton nevesített személy szja. bevallásában érvényesíthetem a bizonylatokon látható összegeket vagy az igazságérzetemre támaszkodva osszam el három felé? A mi szakmánk nem lehet érzelmes, de a szívem viszont nagy. :)
A visszatöltés elvileg (nem próbáltam még ki) ugyanúgy működik, mint a gazdasági társaságoknál. A különbség csak annyi, hogy amíg ott minden belépéskor egy üres nyomtatvány vár, itt egy lementett.
Erre irtam, hogy hol lehet a mentést törölni.
Egyébként meg meghatalmazással be tudod te is adni a beszámolókat.
Ne felejtkezz el a kettős könyvvitelűeknél a kiegészítő mellékletről sem. Azt is idén tudtam meg, hogy már 2020-tól kötelező. (De soha senki sem reklamált még a hiánya miatt!)
Akkor ezt meg kell nézzem, hogy lehet-e kitölteni és utólag visszatölteni, vagy ott kell ülni az elnöknek, belépni és nekem ott rögtön felpötyögni. Fasza :(
Okulásul a nonprofit szervezettel foglalkozóknak: a beszámoló kitöltési online működik az OBH felületén. Lementés után, az új bejelentkezésnél a be nem adott beszámoló jelenik meg. De, ha másik civil szervezetnek is kell ugyanolyan beszámolót készíteni, akkor az előzőt úgy lehet törölni, hogy a "mo.hu"-ra belépve a baloldali szürke sáv felülről második ikonját megnyitva ("Profil" oldalt) megjelennek a saját tevékenységek, és ott a "Piszkozatok" pontban van a mentett beszámoló. A mellette lévő kuka gombbal lehet törölni és azután lehet üres beszámolót kérni.
Sajnos segítségre szorulok. Adva van egy adózó, aki egyrészt önkormányzati képviselő és tiszteletdíjat kap, másrészt e.v. lakásbérbeadás (hosszútávú, nem airbnb) tevékenységgel és átalányadózó.
Jól gondolom-e azt, hogy az önkormányzati pénz után adózik a klasszikus módon, azaz 10%-os költséghányad levonása után 15%-ot, másrészt a bérleti díj bevétele után átalányadózóként???
Bocsánat, ha kissé laikus vagyok, és előrre is kszönet.
A kérdés az, hogy a dolgozó igényelhet-e a kiküldetésre hivatkozva azokra a napokra teljes költségtérítést (30ft/km + NAV üzemenyag norma.) amikor megkezdte, illetve befejezte a kiküldetést? Vagy ezekre a napokra nem jár neki több, mint egyébként amit amúgy is megkap egy sima hétköznap (30ft/km) munkába járás költségtérítésként, hisz a megtett távolság ugyan az: lakhely > munkahely, munkahely > lakhely.