Keresés

Részletes keresés

Mr Reacher Creative Commons License 1 napja 0 0 109533

május 20

Előzmény: s3v3n9st (109532)
s3v3n9st Creative Commons License 1 napja 0 0 109532

Sziasztok, a 2022 évi adóbevallást a 2253-as nyomtatványon kell bevallani? Illetve a kriptó bevallást a 4. alap 164. sorában tudom megtenni, viszont ide a 2022 előtti veszteséget is be lehet vallani vagy azt máshol kell megtenni? Előre is köszönöm a segítséget!

Mr Reacher Creative Commons License 2 napja 0 1 109531

1. Az áfa-alany vevőid mihelyst megtudják, hogy nincs levonható áfa a számládban, rájönnek, hogy te nagyon drága vagy.

2. Ha az adóhivatal ráhúzza a közbeiktatott magánszemélyedre az üzletszerűséget, akkor borul az egész üzlet.

Előzmény: Robotmen (109530)
Robotmen Creative Commons License 2 napja 0 0 109530

Sziasztok!

 

Segítséget szeretnék kérni a hozzáértőktől. Szeretnék EU-ból termékeket behozni, de egy bizonyos webáruház nem szolgál ki viszonteladókat, kizárólag magánszemélyeket. Hogyan lehetne teljesen legálisan elkezdeni az értékesítést? Pl magánszemélyként megrendelem a termékeket majd adás-vételivel eladom már itthon egy cégnek és ők tovább értékesítik, majd itt helyileg megfizetik utána az ÁFÁ-t?

Elnézést, ha hülyeséget kérdeztem, de sajnos nem találok rá sehol megoldást, pedig több helyen próbáltam informálódni. Ezt az egy normális írást találtam ezzel kapcsolatosan, de ez sem ad egyértelmű választ: https://ado.hu/ado/maganszemelytol-vasarolt-termek-ertekesitese/

Elvileg a magánszemélytől való megvásárlás a leírt módon, ha van mögötte adás-vételi lehetséges, de mivel üzletszerűen menne a termékek adás-vétele, szeretném kikérni egy hozzáértő véleményét is. 2 könyvelőt is kérdeztem de sajnos egyik sem tudott egyértelmű választ adni.

 

Segítségeteket előre is köszönöm!

wolfocska Creative Commons License 2 napja 0 0 109529

Nagyon szépen köszönöm!

Előzmény: Mr Reacher (109528)
Mr Reacher Creative Commons License 2 napja 0 0 109528

Útmutató:

 

A/5. Tevékenység(ek),  amelyeket nem bejegyzett egyéni vállalkozóként végez

...

A bejegyzett egyéni vállalkozóként végzett, az egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő tevékenységeit itt nem tüntetheti fel, ezeket a „Webes ügysegéd”- szolgáltatás segítségével kell bejelentenie:

https://www.nyilvantarto.hu/ugyseged/EgyeniVallalkozassalKapcsolatosUgyInditasa.xhtml

Előzmény: wolfocska (109526)
NB2 Creative Commons License 3 napja 0 0 109527

szerintem websegéden kell tevékenységet jelenteni

Előzmény: wolfocska (109526)
wolfocska Creative Commons License 3 napja 0 0 109526

Sziasztok! Nem látok a 23101E nyomin olyat, hogy be tudnám jelenteni az egyéni  vállalkozó új tevékenységét, ezt szeretné számlázni 100%-ban, és szeretnénk a régiekből egy jó párat törölni.

topikolos Creative Commons License 3 napja 0 0 109525

Sziasztok!

 

Az alábbi számlával kapcsolatban lenne kérdésem. Emag vásárlás de egy román partnercégétől. Szerepel a közösségi adószám mindkét fél részéről. Rajta 27% áfa felszámolva. Ez így szabályosan felhasználható itthon? Ha román számla, nem a román áfa mértéke kellene rajta lennie?

Ha a magyar cég elszámolja, le kell fordíttatni hivatalosan?

Az áfa visszaigényelhető?

 

Köszi

 

krixike Creative Commons License 3 napja 0 0 109524

köszönom szepen, en is ugyanezt talaltam:

''Végezetül bizonyos jövedelemtípusok (pl. ingatlan értékesítés) kizárólag a jövedelem forrása, azaz például az ingatlan fekvése szerinti államban adóztathatók.''

Mr Reacher Creative Commons License 3 napja 0 1 109523

Egy falusi boltosom van, aki megfelel a januárban kiírt rendkívül könnyű feltételű, működési költségre kiírt pályázatra. Tegnap 11:36-kor küldtem be az adóigazolás igénylést, és az időbélyeg szerint 15:38-kor alá is írták. A dicséretet is megérdemlik, ha azt megszolgálták.

Mr Reacher Creative Commons License 3 napja 0 0 109522

Nem ismerem konkrétan a megfelelő kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményeket, de azon elvei szerint az ingatlanból származó jövedelmek esetén jellemzően az ingatlan fekvése határozza meg az adóügyi illetőséget. Ebben az egy esetben Magyarország lesz.

Előzmény: krixike (109521)
krixike Creative Commons License 4 napja 0 0 109521

köszönom szepen mindkettötöknek!

Termeszetesen el fogom kerni a kanadai közjegyzö hivatalos okmanyat az adobefizetesrol.

 

Mas tema:

Viszont közben egy masik kerdes is felmerült... ez a külföldi munkavegzes több kerdest is felvet az esetemben:

Tavaly ingatlant adtam el Budapesten... az adot ez utan bevallani es befizetni viszont Magyarorszagon tervezem annak ellenere, hogy nem vagyok otthon adoalany. Ez lehet szerintetek?

Most Nemetorszagban vagyok hivatalosan munkavallalo, itt is adozom, viszont a lakaseladas idejen akkor meg Nagy-Britanniaban eltem (szinten bejelentett es rendes adozo munkakörben)...

'Felek' ertelmezni a kettös adozasrol szolo megallapodasokat, azonban kicsit felhaboritana, ha Magyarorszagon kivül mas orszagban is 'igenyt' tartananak a helyi adohivatalok a Magyarorszagon eladott lakasom- adoja utan... szerintetek lehet közük hozza?

Mr Reacher Creative Commons License 4 napja 0 0 109520

Ha nincs magyar adóilletőséged, akkor felejtsd el a magyar adóhivatalt.

Előzmény: krixike (109518)
Akár Kati Creative Commons License 4 napja 0 0 109519

Fogalmam sincs, mi hogy működik Kanadában.

Ha mást nem, az adóbefizetés banki igazolását

őrizném meg, bár gondolom csak kapsz valami

felhívást, akármit, közjegyzői iratot az örökségről,

amiben szerepel az adófizetési tájékoztatás is.

Angol nyelven bármit el kell fogadnia a NAV-nak.

És igen, amit idéztem, aszerint jelenleg nincs teendőd

Mo-n.

Előzmény: krixike (109518)
krixike Creative Commons License 4 napja 0 0 109518

azt is szeretnem megkerdezni, hogy amennyiben egyszer igazolnom kellene a NAV fele a kanadai adolevonast, akkor elegendö-e a kanadai közjegyzö altal kiallitott papir (angol nyelven) vagy a kanadai adohivataltol kellene valami igazolast szereznem erröl? Az angol nyelvü hivatalos igazolasokat el szokta fogadni a NAV vagy fordittatni kellene ? köszönöm.  

krixike Creative Commons License 4 napja 0 0 109517

Köszönom szepen!

 

''A külföldön történt illeték- vagy adófizetés tényének bizonyítása az örököst terheli. ''

 

Ez ugye akkor azt jelenti, hogy amennyiben a NAV vizsgalodna, csak akkor szükseges ezt bemutatnom/bizonyitanom, ugye?

Tehat most semmilyen adobevallast nem kell keszitenem rola, ugye jol ertelmezem?

Köszönom.

Akár Kati Creative Commons License 4 napja 0 0 109516

Mo-n biztos nincs teendőd, ha Kanadában megadóztatják az örökséget. A magyar illetéktörvény szerint:

Magyar állampolgár, illetve Magyarországon élő nem magyar állampolgár vagy belföldi székhelyű jogi személy által örökölt, külföldön levő ingóhagyatékra, valamint a külföldi hagyatékba tartozó vagyoni értékű jogra abban az esetben kell alkalmazni, ha a hagyaték helye szerinti államban öröklési illetéket vagy ennek megfelelő adót nem kell fizetni. A külföldön történt illeték- vagy adófizetés tényének bizonyítása az örököst terheli. 

Előzmény: krixike (109515)
krixike Creative Commons License 4 napja 0 0 109515

rendben, köszönöm.

Előzmény: Mr Reacher (109514)
Mr Reacher Creative Commons License 4 napja 0 0 109514

Csak a 109509-ben írtakat tudom én is ismételni.

Előzmény: krixike (109513)
krixike Creative Commons License 4 napja 0 0 109513

Nos, Magyarorszag eseteben örökösödesi adonal elo van irva a magyar allampolgarsag is... tehat lehetek adoalany mas orszagban ettöl, nem?

Előzmény: Mr Reacher (109512)
Mr Reacher Creative Commons License 4 napja 0 0 109512

Adózás szempontjából nem számít az állampolgárság. Az adóügyi illetőséget kell nézni a két ország viszonylatában, amit a kolléga is írt.  

Előzmény: krixike (109511)
krixike Creative Commons License 4 napja 0 0 109511

Köszönöm szepen! Nos, kicsit bonyolultabb a helyzetem, es ha azt is megemlitenem, hogy brit-magyar kettos allampolgarsagom is van, de a halal idopontjaban Nagy-Britanniaban voltam adoalany, meg jobban bonyolitja a kepet :-)

Annak ellenere, hogy Nemetorszagban dolgozom most, ott megtalaltam azt a szabalyt, hogy a halalt megelözö 5 evben Nemeto-ban kellett legyen munkaviszonyom/lakasom, hogy adoztathatova valjak, ami termeszetesen akkor meg nem volt, igy az kilöve. Nagy-Britanniaban pedig 300,000 font alatt nincs ado orokosodes utan, igy az is kilove.. (mivel kevesebbet örököltem).

Igy maradt Kanada vagy Magyaro. 

De az megnyugtato, amit irtatok, hogy nincs teendöm Magyarorszagon. Abban nem voltam biztos, hogy a Kanadaban nevezett 'income tax', amit az öröksegböl vonnak le megfelel-e magyar adoszabalyok szerint örökösödesi adonak (vagy annak megfelelö adonak). Mivel ha megfelel annak, akkor Magyarorszagon mar nem kell adoznom, mert Kanadaban levontak/jak az öröksegbol. Az viszont, hogy Magyarorszagon bevallani sem kell, nem tudtam. Ujdonsag nekem, hogy csak jövedelmet kell bevallani otthon. (vegülis az öröksegböl 'jövedelmem' keletkezett)... de ha azt mondjatok, hogy bevallani sem kell, eleg az igazolas, ha esetleg valaki majd kerne, akkor megnyugodtam. 

Laci/Zápolya Creative Commons License 5 napja 0 0 109510

Köszönöm!

Előzmény: wolfocska (109506)
Laci/Zápolya Creative Commons License 5 napja 0 2 109509

A jogi tanácsok oldalon azt is írtad, hogy Németországban dolgozol. Akkor adóilletékesség szerint ott vagy köteles adózni, így ezt a kérdést ott kell, hogy megválaszolják neked.

Szerintem Magyarországon nincs öt ember aki teljesen tisztában van a magyar-kanadai, a magyar-német és a német-kanadai kettős adózást elkerülő egyezményekkel egyszerre. És ők szinte biztos, hogy nem itt fórumoznak!

Előzmény: krixike (109507)
wolfocska Creative Commons License 5 napja 0 1 109508

Nincs ezzel kapcsolatban bevallani valód. Jövedelmet vallunk be, nem örökséget. Igen, ha külföldön megfizetted az ottani illetéket, vagy adót, nyilván van róla igazolásod, akkor itthon nincs semmi teendőd.

Előzmény: krixike (109507)
krixike Creative Commons License 5 napja 0 0 109507

Sziasztok! Kicsit bonyolult a helyzetem külföldi örökseggel kapcsolatban, remelem, valaki tud segiteni: magyar allampolgar vagyok es Kanadaban elö nagynenem halala utan en vagyok az örökös. Az örökseg nem ingatlan, hanem penz/befektetesek utan. Mivel Kanadaban nincs örökösödesi illetek, hanem jövedelemado, amit a vegsö öröksegbol ott kint vonnak le. A magyar külföldi örökösödesi szabalyok szerint ha külföldön örökösödesi adot mar levontak (vagy azzal egyenertekü adot), akkor itthon mar nem kell adot utana fizetnem. Azonban mi ujsab a bevallassal? Szerepeltetnem kell-e az idei bevallasomban, annak ellenere, hogy itthon valoszinüleg nem kell mar fizetnem adot utana, vagy ne is emlitsem meg? Köszönom a tanacsaitokat!

wolfocska Creative Commons License 5 napja 0 1 109506

Szerintem az egész 43-as TESZOR a 80%-os költséghányad alá tartozik. Nézd meg! sok tevékenységet részletez akár 6 karakterig is, de itt nem bontja tovább, tehát az összes 43-as alatt lévők idetartoznak. De vigyázz!! arról a tevékenységről  kell szólni a számlának, teljesítés igazolásnak, és minden papirnak, és csak ilyet számlázhat ki, mert ha egy 1000 ft-os 40%-os költséghányadú számlája is volt a tárgyévben az összes tevékenysége után csak 40%-os költséghányaddal számolhat.

Előzmény: Laci/Zápolya (109504)
Alex Raps Creative Commons License 6 napja 0 0 109505

Most kezdem érteni Kendet. :D

Előzmény: Laci/Zápolya (109504)
Laci/Zápolya Creative Commons License 6 napja 0 0 109504

Kicsit: lenne "munka jó pénzért", de hogy elvállalja-e, vagy sem az függ az átalányadó besorolástól. Nem merem azt mondani, hogy a TESZOR 43 alá tartozik, akkor 80 %-os költségátalány vonatkozik rá, mert külön van nevesítve ide a 43.21, 43.22 és 43.29. Mi alapján lehet eldönteni, hogy a többi 43-as ide tartozik, vagy a 40 %-osba.

Előzmény: Alex Raps (109503)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!