Keresés

Részletes keresés

Rendszer.hiba Creative Commons License 6 napja 0 0 138004

Értem. Tehát ha nagyobb vízszintes írányú erőhatás éri, akkor billen fel. 

Nálam valszeg azért nem billenhetett fel, talán, mert a vízszintes erőhatás átváltott kb függőlegesre. 

Előzmény: 409 (138003)
409 Creative Commons License 6 napja 0 0 138003

Félreértés van. Nem úgy billen fel mint a kézibillentésű, nagy erőre/ütésre mozdul meg. Van hozzá nekem egy rugós tartó a szállításkori alátámasztáshoz, annak 50kg-os a rugója és simán összenyomja.

Előzmény: Rendszer.hiba (138001)
Béci 72 Creative Commons License 6 napja 0 0 138002

Igen.

3 évvel később.Valószínű,hogy megrepedhetett egy fog.

Előzmény: 409 (137999)
Rendszer.hiba Creative Commons License 6 napja 0 0 138001

Fogalmam sincs, hogy miért nem billent fel, de nem billent. Igazából azt sem tudtam, hogy van ilyen védelem ezen a motoron. De baja sem lett. Szerencsére. 

Viszont nagyon praktikus az elektromos kiemelés. Többnyire kiszúrom a tuskókat (elől van a kormányállás), és emelem is fel a motort. Vagy dobom is hátramenetbe... De ehhez nagyon lassan kell menni, hogy pár méteren megálljon. 

Előzmény: lapar (137995)
Rendszer.hiba Creative Commons License 6 napja 0 0 138000

Rajta volt részben a lakóhajó súlya, s a tuskóba bele volt állva-szorulva az alsó terelő. A nem túl nagy lendület felvitt a tuskóra. Ha nem araszolok, hanem haladok normál tempóval, akkor valszeg valami szakad, törik... 

Előzmény: 409 (137997)
409 Creative Commons License 6 napja 0 0 137999

Ez volt amelyik később ledarálta a fogaskerekeket?

Előzmény: Béci 72 (137993)
409 Creative Commons License 6 napja 0 0 137998

"Ez esetleg a gépi trim/tilt miatt van?"

Most kizárólag arról van szó. ! A kézzel billentősnél alap, hogy felbillen. Ezért van reteszelés rajtuk a hátramenethez, anélkül hátrafelé felemelné saját magát. :)

(a hidraulikus emelős Suzukin is van reteszelő, de az a szállításhoz van, hogy üzemen kívül ne terhelje a hidraulikát)

Előzmény: lapar (137995)
409 Creative Commons License 6 napja 0 0 137997

Most valamit nem értek. Miért nem emelted fel a motort?

Előzmény: Rendszer.hiba (137994)
lapar Creative Commons License 6 napja 0 0 137996

Eszembe jutott emlékként, valamikor a Felső -Tiszán a Forellével ráfutottam egy régi hídláb tuskóra siklásban. A motor felcsapódott, és amikor megnéztem, kiderült, hogy nem a propeller, hanem propeller tengely tört el. 

Tivadaron kempingeztünk egy két hétig. A szép az egészben az volt, hogy pesti rokonnak telefonáltam, ment a Ráday utcába, és még a nyaralás alatt sikerült megjavítani. Mindezt 80-as években! 

lapar Creative Commons License 2026.04.14 0 0 137995

Akkora járgányon kis sebességgel fel kellett volna billennie. 

Valahol én is olvastam, hogy van olyan, ami nem, de nem nagyon hittem.

Állítólag van, ahol  reteszelhető a billenés, de, hogy ne legyen, az nonszensz.

Ez esetleg a gépi trim/tilt miatt van? 

Előzmény: Rendszer.hiba (137994)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2026.04.14 0 0 137994

Ezt jó tudni. A Suzukit tavaly ősszel odacsaptam egy tuskóhoz. Jobban m9ndva ráraktam :) Nem billent fel... Talán azért, mert szerencsére kissé feljebb volt hajtva óvatosságból, mert tudtam, hogy az a terep szívatós... Szóval felcsúszott a motor a tuskó tetejére, kb 10-12 centivel megemelve a lakóhajó végét. 

Minden nehezet a hajó orrába hordtam, minden vödröt megtöltöttem vízzel, és így sikerült némi feszegetésssel kiszabadulni a kellemetlen helyzetből. A motornak és a hajótestnek sem lett semmi baja. 

Előzmény: 409 (137991)
Béci 72 Creative Commons License 2026.04.14 0 0 137993

Az Evinrude kb.4 éve Vir-sziget mellett egy nagy ütéstől felbillent.

Olyan érzés volt,mintha darabokra tört volna a csónak...

Előzmény: 409 (137991)
baada2 Creative Commons License 2026.04.13 0 0 137992

kb. polcrol lehet venni a markaker-ben, de ha epp nincs, mint par eve, amikor semmilyen motort nem lehetett venni (yamaha varolista tobb, mint fel ev volt), akkor 2-3 het alatt megjott japanbol 

Előzmény: Rendszer.hiba (137990)
409 Creative Commons License 2026.04.13 0 0 137991

Attól is függ mekkora ütést kap. Elvileg mindben van biztonsági szelep, ami ilyenkor engedi felbillenni a motort. Persze nagy sebesség mellett bármi megtörténhet.

Előzmény: baada2 (137987)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2026.04.13 0 0 137990

Köszönöm. Még eladót se nagyon látok Selvát, valamiért nem tudott népszerűvé válni kishazánkban. 

Előzmény: csipike01 (137984)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2026.04.13 0 0 137989

Köszönöm az informaciót. Ezt jó tudni. A Suzukihoz vettem másik csigát is, az nem volt olcsó...

Előzmény: jancsiii (137980)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2026.04.13 0 0 137988

Még nézelődöm, mert nem vagyok a zsebem ellensége, s valószínűleg valóban az új Yamaha lesz a befutó. Kapkodni most nincs értelme. 

200 óra, az sok idő. Csónakkal kissé máshogy tellik ez is. Erre számítok majd én is. Főleg hogy nem kizarólagos eszköz, hanem egy alternatíva lesz.

A lakóhajom lassan cammog, s jellemzően nem egy kilométerre állok meg a kikötőtől. Ott máshogyan ketyeg az óra.

Köszönöm, már meggyógyultam annyira, hogy vizen legyek. A csalad jo resze még betegeskedik, egesz biztosan kering többféle nyavaja is a levegőben... Bárhol-bármi elkapható... a fiamék is valszeg a repülőn kaptak el valami vackot pár hete, mint ahogyan Ti is.

Tegnap délután úgy döntöttem, hogy megtettem a hazámért amit kellett, most jöhet az élmény...

Ebben még nem igazán partnerek a halak. Csalihalat nehèz fogni, a harcsás mücsalijaimra meg csak csukák vertek oda. Stupekon meg semmi. 

A nagy harcsa megfogása az élmény miatt nagy-nagy vágyodásom... Nem célom a dicsekvés meg a net elárasztása a fotóival... 

Még nem fogtam ilyen nagyot...

Jellemzően csak 100 és 150 centi közti harcsákat tartok meg, a kisebbeket és a nagyobbakat is visszaengedem. 

A tervezett csavargások miatt majd fel kell térkepeznem a sólyázási lehetőségeket. De jó, hogy van net... :)

Amúgy le a kalappal a türelmed előtt. Mármint hogy kivárod a megszokott hely elkészültét. 

Előzmény: Sz.G.E270CDI (137981)
baada2 Creative Commons License 2026.04.12 0 0 137987

szakad a tukor es/v. torik a csizma

Előzmény: Béci 72 (137986)
Béci 72 Creative Commons License 2026.04.12 0 0 137986

Ha elég gyorsan mész,biztos,hogy felcsapódik🙂

Előzmény: baada2 (137985)
baada2 Creative Commons License 2026.04.12 0 1 137985

a negyvenes az ar 3 hengeres. csak hosszu csizmasban van es trim-es. nem valo olyan helyekre, ahol lehet fogni vmit a viz alatt, mert nem csapodik fel

Előzmény: csipike01 (137984)
csipike01 Creative Commons License 2026.04.12 0 0 137984

Azèrt ne írd le a Selvàt. Az elô

őző motorom egy 9,9 xs volt, ami a 20.-as Yamaha butitottváltozata. Minden Yamaha alkatrész kompatibilis vel. (nem javitás miatt csak fejlesztettem távkarosra és öninditósra)

A mostani egy 20 xs ez a 40.-es butitott változata. Semmi bajom nincs velük.

Előzmény: Rendszer.hiba (137979)
lapar Creative Commons License 2026.04.11 0 0 137983

Akinek Hondája van, az ne nevezze magát csórónak :-)

Csóró én vagyok a 4-es Yamahával. :-) (és lehet, hogy ez se igaz)

Előzmény: jancsiii (137980)
Sz.G.E270CDI Creative Commons License 2026.04.11 0 0 137982

" ha nem, akkor majd megveszem az új Yamahát... "   Újat vegyél! ;-) 

Sz.G.E270CDI Creative Commons License 2026.04.11 0 0 137981

" nem lenne jó alternatíva az, hogy addig is máshol rakod vízre? "  De, de annyira nem sűrgős, már betonozzák az utat. ;-)

Mivel az ismerőseim is ott sólyáznak, sólyáznának, így csak annyi infóm van, hogy lefele fogtak pár pontyot. Ott szoktuk megbeszélni a "dolgokat", de most szünet van. :-) Ez a hónap így megy a levesbe...:-(((

235cm, az nem semmi!  Nekem elég a fele is. :-) Nálam a fárasztási idő 20 perc, a többi már szenvedés. ;-) Én enni a 3kg körülieket szeretem, mert húshorgász vagyok. :-DD

A 200 óra nekem is pár év, nincs ezzel baj, többet kell horgászni, mint motorozni. ;-)

Gyógyulj meg gyorsan! :-)  Voltunk tengeri hajókiránduláson 1 hétig - a 17-en volt a szobánk, csak hogy mekkora hajó volt:-)-, mire hazaértem, piszok beteg lettem. Covid!!! ..hogy a hajón, vagy a repülőn kaptam el, soha nem tudom meg. 2 hét szenvedés lett belőle......:-((  (Azért betegen is csináltam a csónakot, mert már félig megbolondultam a semmittevéstől a covid miatt.)

Előzmény: Rendszer.hiba (137978)
jancsiii Creative Commons License 2026.04.11 0 0 137980

Tudom nem mindenki csóró mint én! De a választásban még segíthet,hogy yamahához és hondához kapsz a temun stb.. 12.000ft- ért jó minőségű csigát!

Rendszer.hiba Creative Commons License 2026.04.09 0 0 137979

Sziasztok! Köszönöm a jótanácsokat. Abban már biztos vagyok, hogy mi minden nem lesz.... :) 

Fura az árképzés a használt motoroknál is. Pl láttam egy 2002-es Hondát 800 ezerért ... 2021-es alap Suzukit dettó ennyiért ... naaaa, mindez már szerintem az eszement ár. 

Mindegy, most egyelőre kivárok, nézelődök ... Ha találok jót, nem újat, arra csapok le, ha nem, akkor majd megveszem az új Yamahát...  

Rendszer.hiba Creative Commons License 2026.04.09 0 0 137978

Huh de jó néked, hogy már teljesen készen vagy a csónakkal. 
Ha a szokásos sólyázó helyedet ippeg szétszedték, akkor az nem lenne jó alternatíva az, hogy addig is máshol rakod vízre? Tesztelgeted, kicsit (sokat) kuttyogtatsz...  Járod és élvezed a vizet, az új csónakodat.. :) 

A 200 üzemórával azért mondasz valamit ...  :) 

Nem kevés az a 200 :) 

Nálam, a lakóhajón lévővel ellentétben a csónakon valszeg több év alatt jönne ez össze ... Bár csavargós típus vagyok ... :) 

Bár most csak álmaimban csavargok ... nem tudok kikeveredni a taknyosságból, pedig már múlt héten vízre került a Sangria. Pedig az ügyesebb, kitartóbb cimborák már szépen elkezdték fogdosni a kisebb-nagyobb hareszokat. Egy ismerős 235 centiset is fogott a tározó egyik eldugottabb részén ... Súlyra nem nézte, hosszra mérte, majd elengedte.  

Előzmény: Sz.G.E270CDI (137974)
jancsiii Creative Commons License 2026.04.08 0 1 137977

Nekem nagyobb motorban csak a hondával van tapasztalatom,meg látom a vízen mások más típusát de az nem releváns mert nem tudni hogyan szervizelik és használják,tárolják!

Az első 2008-as hondámban mikor vettem 300-at mutatot az üó. számláló,olaszból behozott lepusztított kokányolt darab volt! Olajakat,vízkereket,gyertyákat,vezérműszíjjat,komplett kéziszívató rendszert és ultrah. porlasztó takarítást kapott,minden gyári honda volt amit bele tettem,annyiért vagy olcsóbban mint az úgy-sek,kb.:30eFT! Utána ment még nyélgázon 200 üó-t és semmi gond nem volt vele,de kellet egy nagyobb és eladtam!

A mostanit tavaly nyárelején vettem,2006-os bf20,az akkori és mostani piaci árakhoz képest fele annyiért  ,ez is megjárta már a földet 2x körbe,tavaly 160 órát ment! Az ára miatt sejthető volt,hogy valami nem lesz jó vele,így is lett! 10-20 óránként elkezdett fehéredni a hajtómű olaj! Télen szédszedtem,motor olajat,gyertyákat,minden szimeringet,vízpumpát és összes csapágyat kicseréltem és úgylátom sikerrel! Ez egy 45.000Ft-os akció volt! Most 20 óra száguldás van már benne azóta!

Motorolajat motul külmotorhoz valót használok,szűrőt a gyári densoval megegyező hengs vagy mann-t,gyertya belevaló denso, az egész 10.000Ft és bárki meg tudja otthon csinálni a cserét!

Amikor a fentiek elkészültek,semi de semmi nem történt a vizen,innentől kezdve csak olaj és gyertya csere volt!

Előzmény: Rendszer.hiba (137970)
Deleted name Creative Commons License 2026.04.07 0 1 137976

Ha megengeded ....
Megfordult már nálam egy- két Selva. Javítottam őket. Igaz, régebbi, karburátoros modellek, 15 - 20 évesek.. 15, 18 lóerősek.
Alkatrész gyakorlatilag európai, már nem elérhető hozzájuk. Mindent Kínában gyártat a Selva, az ottani partner cégükkel, a Chongqing Zongshen-Selva Marine Co., Ltd -vel. A név ismerős lehet sokunknak. Zongshen ... Kína egyik legnagyobb motorkerékpár és blokk gyártója.
Ezekhez is volt már szerencsém, tucat számra. És ezek miatt én már nem jegyzem a Selvát, mint külmotor gyártót.
Remélem nem vagyok illúzió romboló !!

Előzmény: _matel_ (137975)
_matel_ Creative Commons License 2026.04.07 0 1 137975

Ez így kicsit érthetetlen szerintem az avatatlanok számára. Szóval a Selva a mai napig tervez és gyárt motorblokkokat. Ha jól tudom csak 15-20 lóerőig. Viszont ez a termékpaletta egy kis részét fedi le. Főként hogy a nagyobb teljesítményű blokkok a motorjaikon mind de jelentős része ebben az alsó szegmensben is olyan blokk van amit a Yamahától készen vesznek. Yamaha blokkal szerelt motort bátran meg lehet venni. Nem rosszabb a Yamahánál mivel az alkatrészek teljesen azonosak így az alkatrészellátása és a motorok minősége is egyforma jó.

Az előzőeket amiken saját fejlesztésű blokk van illik nagy ívben elkerülni. A gyenge minőség mellett akadnak típushibás szériák is mint a 5XS volt ahol a széria eleji blokkok mind besülnek. Valamikor a 4T-re váltás során kezdtek a Yamahával együtt dolgozni tehát az idősebb 2T motorról látatlanban is lehet tudni hogy felejtős.

P.S.

Gondoltam írok ha már benéztem és számomra nem ismeretlen a téma...

Előzmény: aamen (137972)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!