Keresés

Részletes keresés

azanic Creative Commons License 2000.05.30 0 0 6
khm
Pancso, addig valóban jól megy a fizika, hogy szinte hibátlanul váltasz át m/s ból km/h ba és vissza.
Javaslom, hogy olvasd el mégegyszer Újlaki hozzászólását, annál szemléletesebben, érthetőbben nem tudom elmagyarázni.

"Ez ugyanis olyan, mintha én is mennék 100-zal a fal felé, meg a fal is 100-zal felém, aztán középen találkoznánk"

Ez teljesen nem olyan.
A különbség a következő: a fal ilyen példában (és a töréstesztekben) nyilván végtelen tömegűnek tekintendő, azaz ha nekimegyek a falnak, azt nem mozdítom el, vagy a te példádban: nem lassítom le....

vagy: üljünk rá a faladra, ebben az esetben 200al jön felénk egy autó, mivel fal vagyunk, nem megyünk hátra ha nekünkjönnek

Nem tudom, hogy hol láttál 30m/s os törésteszteket, nekem még nem volt szerencsém hozzájuk, de 15m/s est(~50km/h) láttam, és ha annak a 4-szereséről van szó, akkor azt gondolom, hogy az is éppen elég.
Ha 200 al tennék uezt, akkor az 16-szoros lenne, az pedig egy fél köbméteres kockát csinálna az autóból.
Amikor pl. Sennat láttad kiszállni a kanyarból, akkor mire a falhoz ért már messze nem ment 200al,és az ütközés is nagyon messze volt a tökéletesen rugalmatlantól és a frontálistól.

Előzmény: pancho (5)
pancho Creative Commons License 2000.05.30 0 0 5
Helyesbítve az előbbi:
Kedveskéim, tessék azt a fizikát átnézni (kinetika vagy kinematika, erre már nem emlékszem, rugalmatlan ütközések rész, bár persze nem teljesen az, az anyagnak valamekkora rugalmassága van, de ettől most tekintsünk el).
Ez ugyanis olyan, mintha én is mennék 100-zal a fal felé, meg a fal is 100-zal felém, aztán középen találkoznánk. Ez bizony 200-as sebességkülönbség, ugyanis a relatív sebességkülönbség (ha az egyik dolgot állónak vesszük, szemléletesség kedvéért legyen ez a fal). És a ható energia is E=mv2/2, ahol v=200km/h-val, azaz durván 60 m/s-mal kell számolni (55,56). Ha 30 m/s-mal viszed neki egy álló falnak a verdát, nem megy ennyire szét (láttam a képeket).
pancho Creative Commons License 2000.05.30 0 0 4
Kedveskéim, tessék azt a fizikát átnézni (kinetika vagy kinematika, erre már nem emlékszem, rugalmatlan ütközések rész, bár persze nem teljesen az, az anyagnak valamekkora rugalmassága van, de ettől most tekintsünk el).
Ez ugyanis olyan, mintha én is mennék 100-zal a fal felé, meg a fal is 100-zal felém, aztán középen találkoznánk. Ez bizony 200-as sebességkülönbség, ugyanis a relatív sebességkülönbség (ha az egyik dolgot állónak vesszük, szemléletesség kedvéért legyen ez a fal). És a ható energia is E=mv2/2, ahol v=200km/h-val, azaz durván 60 m/s-mal kell számolni (55,56). Ha 30 m/s-mal viszed neki egy álló falnak a verdát, nem megy ennyire szét (láttam a képeket).
Újlaki Creative Commons License 2000.05.29 0 0 3
Butaság. Képzeld el, hogy egyszerre nekimennek egy falnak kétfelől. Aztán képzeld el, hogy ugyanott összemennek, de most nincs ott a fal. Az eredmény, elméletileg, teljesen azonos: Rugalmatlan ütközést feltételezve mindkét jármű a falnál áll meg, a második esetben a fal helyénél. Rugalmas ütközésnél mindkettő a falról pattan vissza, a második esetben egymásról, ugyanonnan. A fal akár papírból is lehet közöttük, az eredmény ugyanaz.

Ha most a másik autó nincs ott, csak a fal, akkor ugyanott vagyunk, mint az előző esetben, csak "monóban".

Ez egy közkeletű tévedés, az újságírók szeretik elkövetni, mert olyan jól hangzik. 8 általános után már nem szabadna ilyet mondani. Érettségivel pedig legalábbis vissza kéne adnia a papírt.

Előzmény: hufnágel (1)
robicsek Creative Commons License 2000.05.29 0 0 2
a topiknyitónak igaza van, nincs olyan, hogy összeadódik a sebesség, (hufnágel: milyen erőről beszélsz? itt impulzus van meg energia)
hatodikos fizika, ki kell számolni menny mozgási energia van, ami átalakul, sajna emberi szövetek roncsolása utján.

De erről már rengeteg topik szólt.

Előzmény: hufnágel (1)
hufnágel Creative Commons License 2000.05.29 0 0 1
Nos, jelen esetben szerintem nincs igazad. A két autó tömege nagyjából egyenlő volt, az ütközés pedig közel totál frontális. Ebben az esetben biony összeadódik az erő, tehát egyesével 200 Km/h sebességgel kellene a falnak menniük, hogy ugyanakkora erő ébredjen, mint ami itt volt.
Előzmény: azanic (-)
bogyó Creative Commons License 2000.05.29 0 0 0
0+0=0?
azanic Creative Commons License 2000.05.29 0 0 topiknyitó
Néztem a 6os híradót az m1-en, természetesen a Százhalombatta és Ercsi közötti baleset az egyik központi téma. 2 autó (egy suzuki és egy golf) frontálisan ütközött, mindegyik 100-zal ment.
A híradóban a kommentárban elhangzott, hogy ez olyan, mintha 200km/h-val falnak ütköztek volna. Miután ezt nem először hallom, jó volna végre tiszta vizet önteni egyes emberek poharába.
Amúgy szerény fizikai tudásom alapján azt kell mondanom, hogy ez nem így van. Ha a két autó egyenlő tömegű, akkor a frontális ütközés során mindkettő a találkozás helyén áll meg és 100 km/h-ról 0-ra lassul. Teljesen ugyanúgy, mintha 100 km/h-val nekiment volna a falnak.
Ez persze nem azt jelenti, hogy egy 100km/h-s falnak ütközést túl sokféle autóban túl lehetne élni, hisz azokat az átlagos törésteszteket, amiket a tv-ben látunk 50km/h-val végzik, az ütközés erejét pedig az elnyelt energia adja, ami a sebességnek ugye négyzetes függvénye, tehát a különbség négyszeres.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!