Korábban volt az egyik "csúcstartó" zárt cellás felitatott elektrolitú (tévesen zselésnek hívják de nem az, olyan is van), amit anno úgy hirdettek, mélykisülésből feléled. Más kérdés, a profi szünetmentes tápegységek nem engedik 11V alá sülni az akkut, lekapcsolnak
Amióta ezen akkuk Made in Italy meg Germany felirata lecserélődött Made in Vietnam meg China feliratokra, ez a képességük is eltűnt, ráadásul a kötelező csereidőt (4 év) se szokták megérni.
A csúcs számomra az volt, amikor a téli időszakban egy faszi előbb rajta hagyott valami fogyasztósztót az autón, az NULLÁRA merült (sde nem sok időre), mert észrevette és a szomszed lengyelpiacos (vagy szeléncellás?) töltőjével feltöltötte FORDÍTOTT POLARITÁSSAL.
Betette az az autóba, ott sikeresen kiégette a generator diódahídját, majd behozta garanciában :)
Újra kisütöttük nullára, feltöltöttük "rendesen"...
és az akku működött. (Valameddig)
Csak mert megsajnaltuk csórót.
Én ha akkot tesztelek, MINDIG fogyelem a polaritást is a műszeren
Kitaláltam, de azért ilyen felhasználást is megnehezíti, ha megnő az akksi belső ellenállása és nem tartja jól a töltést. Pár hét állás után lehet nem fogja vinni a kiskompresszort se, de persze ki lehet próbálni, csak most még bármiféle próba nélkül korai erről bármit mondani.
Mindez nagyon függ az aksi minőségétől is. Meg a korától, előéletétől. Egy eleve gagyi hitványság már új korában is csak nagy hunyorítással tudja a kötelezőt. Egy jó gyártmány ilyen gyötrést is kisebb kárral kibír.De egy újraélesztés után egy kvázi formázásos kezelés mindenek jót tesz. Inkább a fapados módszert kedvelem. Egy izzó a lemerítéshez és óra és ampermérő a töltéshez. A rendes 1/10-es ökölszabály szerint.
Ha a feszültség még 11-12V között van, jó eséllyel rendben lesz.
Teljesen lemerült, de nem túl régóta (1-2 hónap) Jó (~70-80%)
Érdemes intelligens töltővel próbálkozni (pl. CTEK).
Teljesen lemerült, hosszú ideje (>3-6 hónap) Gyenge (~20-50%)
A szulfátosodás már rontja a kapacitást, rövid ideig bírhatja csak.
Több mint 6-12 hónapig teljesen lemerülve állt Nagyon kicsi (<20%)Valószínűleg visszafordíthatatlanul károsodott.
-----------
Az én megjegyzésem: egy károsodott akku (pl. a kapacitása lefeleződött, a maximális kivehető áram ötöde csak) is teljesen jól használható lehet sokféle célra, pumpához, lámpához stb. Autóba nem tenném, nehogy az út szélén hagyjon egy hideg napon, de ettől még másra jó lehet.
A "megmentést" majd később mond ki. Most kapott egy defibrillátoros újraélesztést. Igazából jó pár teljes töltést-kisütést el kellene vele végezni. Annak jó eredménye előtt csak remény van.
Gondolni sok mindent lehet, de azért egy akkunál az még önmagában nem jelent túl sokat, hogy felvette a töltést. Én is töltöttem egy napig a már említett autóakksit, de utána egy hétig se tartott meg annyi töltést, hogy beinduljon az autó. Szóval így még korai pezsgőt bontani, pláne ha most egy ideig megint nem nyúlsz hozzá
Akkor most kellene mondjuk a kapacitás 10%-val kisütni (de nem mélykisütni...), majd RENDESEN tölteni, majd ugyanezt néhányszor. És akkor utána egy kapacitásteszt.
Biztosan sokat simít az impulzus csúcsokon. Csak elég combosat kell használni, hogy a fűtőtest áramát is elbírja. Bontottam ilyet egy törött indukciós főzőlap hálózati részéből. Abban volt anyag....Az elektronika jó harmada ez volt.
Kapacitást tényleg le is tesztelted? Hoztam már vissza én is mélykisülésből ólomakksit egy buta de erős trafós töltővel, de azért utána már nem igazán tartotta a töltést (mondjuk az egy elég vén akksi volt)
Van egy szünetmentes hálózat aminek a színuszos inverterét érezhetően gyilkolja a fázis hasításos motor. (Mosógép, valszeg triakos.) Van erre valami megoldás? Pl. LC szűrő?
Megmentettem egy ólmos akksit. Tavaly vettem, de úgy alakult, hogy sohasem töltöttem. Másfél év után 2.8V kapocsfeszültsége lett már csak. A hivatalos ólmos töltő nem csinált vele semmit. Rákötöttem egy 31V feszültséget adó lítiumos töltőt. Egy nap alatt felhozta, azután a normál ólmos töltővel még két napig töltöttem és voila! 45Ah, 12V.
Alacsony intenzitású akadályfények csak állandó, rögzített tereptárgyakra vonatkozóan
„A” típusú alacsony intenzitású akadályfény: állandó vörös fény, min. 10 cd fényerősség, függőleges irányszög: 6-10°.
„B” típusú alacsony intenzitású akadályfény: állandó vörös fény, min. 32 cd fényerősség, függőleges irányszög: 6-10°.
Közepes intenzitású akadályfények
„A” típusú közepes intenzitású akadályfény: villogó fehér fény, 20-60 fpm. (felvillanás/perc), 20 000-2000 cd (adott háttérvilágítás erősségétől függően).
„B” típusú közepes intenzitású akadályfény: villogó vörös fény, 20-60 fpm., 2000 cd. • „C” típusú közepes intenzitású akadályfény, állandó vörös fény, 2000 cd.
Nagy intenzitású akadályfények
„A” típusú nagy intenzitású akadályfény: villogó fehér fény, 40-60 fpm., 200 000-2000 cd (adott háttérvilágítás erősségétől függően).
„B” típusú nagy intenzitású akadályfény: villogó fehér fény, 40-60 fpm., 100 000-2000 cd (adott háttérvilágítás erősségétől függően).
Ha jobban érdekel, olvass utána, neten elérhető, "Légi akadályvilágítás"-ként keresd.