Keresés

Részletes keresés

keszonbeteg Creative Commons License 2004.12.01 0 0 522
Ugyanonnan: „Mivel a kamara köztestület, határozata pedig közigazgatási döntés, amely megfoszthat valakit hivatásának gyakorlásától, a bíróságnak fokozott gondossággal kell ellenőriznie, nem visszaélésszerű-e a kamarai eljárás.” Ezek szerint nem csak visszaélésszerűnek látszott, hanem az is volt! Ha jogellenes volt a kamarai kizárás, akkor jogellenesen megfosztották S. M-t attól a lehetőségtől, hogy az utóbbi 2 évben tervezői munkát vállaljon? Ennyi? És mindenki megy a dolgára, mintha mi sem történt volna? Lehet viszontperelni az Építészkamarát? (Vagy, amíg nem emelkedett a döntés jogerőre, addig tervezhetett? De ha így is van, mi a helyzet a jó hírnévhez fűződő joggal?)
Előzmény: Törölt nick (521)
Pásztörperc Creative Commons License 2003.04.07 0 0 520
Nos, megnéztem a kamarateremben a Caligula helytartóját. Tetszett. Viszont: az épületről időközben elbontották a csapadékvizet a nézőkre csurgató kifolyónyílásokat. (Lehet, hogy vki olvassa itteni munkásságunkat? Vagy 1*űen csak megjött a józan esze?) És nincsen helyettük semmi: ott látszik a lukakon bévül a közönséges, barna műanyagcsatorna. Nem hittem, hogy meg tudok még döbbenni ott vmin: de ez annyira bazári, hogy mégiscsak sikerült...
Előzmény: Pásztörperc (518)
Tiborc Creative Commons License 2003.04.03 0 0 519
Ez viszont nem hosszú!
Most nem tudom, hogy kaserolnak, vagy csak a’la "Váncsa István Zongorába történő szarás (ÉS. 2000.07.07.)" történik?
Kép:
http://www.dnp.hu/kep.php?object=2765820

Cikk: http://www.dnp.hu/dnp.php?lang=HU&mode=full&cikk=845&depth=2

Kár volt pocskondiázni.
Tiborc

Előzmény: maplesyrup (292)
Pásztörperc Creative Commons License 2002.06.17 0 0 518
(folyt., ahogy a kimaradtak előjönnek, mint búvópatak a la Pokorni):

A kupola ugyebár egy kimondottan téráthidaló célzattal kifejlesztett építészeti elem. Ebből adódóan megvannak a maga normális arányai (görbületi sugár stb.). A vasbeton eluralkodásával fölöslegessé vált ugyan, dekorációs céllal azonban továbbra is alkalmazzák — nos ettől nevezett arányokat még illik megtartani, különben ez is giccsé silányul. A Nemzeti "kupolájánál" is kilóg a lóláb, hogy ez nem valami tényleges kupola, hanem csak egy odabiggyesztett, a szó összes értelmében lapos izé.

Mellesleg, elképesztő az ellentmondás a dísztelen bordákkal osztott "kupolda" és az alá függesztett, dús csüngőkkel fölszerelt kristálycsillár között: úgy ütik egymást, mint Lewis Tysont... Mint hallom, a kristálycsillár főként az akusztika vmelyes javítása végett van ott: nos, az akusztika továbbra is pocsék. A nézőtér szinte elviselhetetlenül visszahangos, a gépi hangbejátszások alig érthetőek, és a mikrofonba mondott szövegeknél is igencsak vissza kell emlékezni olvasmányemlékeinkre...

Nem tudom, ki hogy van vele, de szerintem ha valaki színházat tervez, akkor vagy legyen képzett akusztikus, vagy folyamatosan konzultáljon ilyen szakemberekkel (végtére is ez is csak egy szakma, amit sokan és jól megtanultak). Ilyen előzmények után tán kisebb lenne az ellentmondás a már-már rokokós pompát idéző folyosók és a már-már puritán, nagy, sík felületekkel "büszkélkedő" belső tér között.

Ha már itt tartok, valósággal a sikítófrász jött rám, amikor rá kellett ébredjek, hogy az úgymond "természetes anyagokat" derék építészünk úgy képzeli, hogy a márványt (szégyenszemre be kell valljam: nem ismertem fel, hogy az miféle) RÉTEGELT FAROSTLEMEZZEL kombinálja!!!!! (Ez egyúttal újabb csapás az akusztika pofájába.)

Ha már növényeknél tartunk: valamennyien tudjuk, hogy az ősidőktől fogva szokás a növénydíszek használata — még az állatábrázolásokat tiltó kultúrák is alkalmazzák. Ez természetesen valódi növények többé-kevésbé realista ábrázolásával kezdődött, majd kortól, helytől stb.-től függő mértékben az egyes növényeket különböző mértékben stilizálták: olykor a felismerhetetlenségig, és ez így mind rendben is van. Megjelentek a fantasztikus növények, és ez is teljesen rendben van. Az azonban, hogy roppant kevéssé stilizált benyomást keltő "növények" gyanánt totális biológiai képtelenségeket ábrázoljunk, ismétcsak maga a tömény giccs: a hazugság, ami a való látszatát kelti. (És itt mindenki szabadon vonhat párhuzamokat azzal a kormánnyal, amely ezt keresztülerőszakolta.)

Mint ez az egész.

A színeket összekötő, ismétlődő képsor (az a randa csővezeték) könnyen megfejthető módon a fantasztikus filmek sorából közismert időalagútra hajaz — mintegy annak magyar, nemzeti változata. Valószínűleg Szikora is hallotta közös gyermekkorunkban azt a viccet, hogy:

" — Vasból van, az égig ér, és csicsereg. Mi az?"
— ??
— Égig érő vascsicsergő. No most fából van, 10 centi, és totál semmi hangja. Mi az?
— ??
— Égig érő vascsicsergő. Magyar gyártmány."

Mondtam már, hogy ez a Szikora zseniális?

Pásztörperc Creative Commons License 2002.06.16 0 0 517
isemjük —> ismerjük (és egyéb hibák is vannak persze)
Pásztörperc Creative Commons License 2002.06.16 0 0 516
Háááát, én mindmostanáig azon az állásponton voltam, hogy nincs neköm esztétikai érzéköm, oszt mindenki jobban jár, ha nem szólok az illen, magvas dolgokhoz. No de ez aztán!

Úgy adódott, hogy csak most jutottam el Tragédiát nézni (ne feszegessük: ez volt az a bizonyos, májusról elmaradt előadás). Meg kell valljam, itt, nyílt színen, mindnyájatoknak: Szikora zseniális! Sikerült nyitó darabnak egy olyan előadást összeálmodnia, ami csodálatosan passzol ehhez a szimbólum értékű épülethez: részei nem illeszkednek se egymáshoz, se valamiféle egységes koncepcióba. Lenyűgöző volt! —mármint leszámítva azt az állandó, intenzív késztetést, hogy sikoltozva kirohanjak, elátkozzam az egészet, és hozzáfogjak nagyobb tétel robbanóanyag beszerzéséhez.

Mint tudjuk, a vasbeton és a százalékos tervezői díjak feltalálásáig az építészet története voltaképp nem más, mint a téráthidalás története (kersztgerenda, boltív, kupola, csúcsív stb.). A külső díszek eközben arra szolgáltak, hogy elfedjék a funkcionális elemek funkcionalitását.

Mióta vasbetonból építkezünk, akármit és akárhogyan át lehet hidalni: a kötelezően funkcionális elemek mexűntek, marad a művészi önkifejezés szabadsága. Azzal, hogy a végösszeg százalékában díjazzuk a tervezőket, egyértelműen a gátlástalan pazarlást és csicsát írjuk elő számukra: ők pedig ennek megfelelően kombinálják a rokokós cizellákat a hatalmas, kihasználatlan térségekkel. Iszonyatató dolog látni, ahogy a párkányról oszlop nélküli oszlopfők lógnak le — csak úgy, miközben a néhány, "maradék" funkcionális elem (vízkivezető nyílások) pucéran és fennkölten ötlixemünkbe.

Piciny gyermekkorom óta kedvelem az eklektikát (tán mert szüleim mindig azt mondták, hogy az pfuj). No de az eklektika lényege nem az, hogy minden, számunkra szimpatikus formát összehordunk egy helyre, vmi nagy kalapban összerázzuk, és aztán kiöntjük a nép elé — nevezett irányzat (amit itt már azzal a ténnyel is csúfolnak, hogy hivatkozni mernek rá) lényege a változatos formák egységes koncepció alá rendelése: Vajdahunyadvár rulez!

A fölöslegesség iskolapéldája a tető rácsozata: Szikora zsenialitását mi sem mutatja jobban, mint hogy ezt a rácsozatot szinte változatlan formában emelte át, de még rá is tett egy lapáttal: nála ez nem funkciótlan, mint az épületen, hanem kifejezetten antifunkcionális: Kepler csillagdájának tetejeként (!!!) jelenik meg.

A belsőépítészet egyetlen pozitívuma, hogy valósággal esszenciája a giccsnek: csodálatosan tudtam szemléltetni piciny lánygyermekemnek pl. a dohányzók asztalaival. Ezek üveglapjait úgy öntötték, hogy úgy nézzenek ki, MINTHA kalapáccsal leverdesték volna a peremüket: tökéletes, tankönyvbe illő!

Fent említett lánygyermekemnek jól fejlett érzéke van az ilyen színharmóniákhoz és más efféle izékhez; ez az érzék belőlem (sajna) teljesen hiányzik. Így eleinte nem is értettem, miért takarja el a szemét és hallat panaszos hangokat némely zöld-kék kombinációk láttán: nekem azok sem tűntek randábbnak a többinél. De annyit mondta, hogy elhittem neki: van ott néhány, kiemelkedően rusny részlet is...

A gyermek egyebekben az ún. alternatív kultúra lánglelkű prófétája —— ekképpen meglehetősen hitelesnek tűnt a meztelenkedős jelenetek okán érzett felháborodása; mi tagadás, engem sokkal jobban zavart pl. a magát gyalogosan, teljes vértben a színre épp hogy bevonszoló Tankréd, aki kb. fél perc múlva ebben a szerelésben leguggol(!), majd leül, és úgy általáűban ropaant kötetlenül viselkedik. Sz'al, a gyemexerint ez nem azért Nemzeti színház, hogy itt láthassuk az alternatív kísérleteket, hanem azért hogy hiteles képet kaphassunk a klasszikusokról — és nemcsak mi, a magunk többé-kevébé felnőtt fejével, hanem a tíz évesek is, akiknek ez épp most kötelező olvasmány stb. Úgy véli, hogy ez a kép nem hiteles, és nem is kimondottan erkölcsnemesítő: egyet kell értsek vele. Egyebekben még azt is mondja, hogy a rendezés vezérlő elve a túlfűtött szexualitás, és ebben is van valami. Jó-jó, isemjük Németh László zanzáját ("Megcsalt a feleséged? Bossuld meg a világtörténelmen!") de ha elfogadjuk, hogy tényleg ez a lényeg, akkor ez nem drámairodalmunk kimagasló remeke, hanem egy közönséges kis pszichopatológiai öngyógymód... és mi közünk ahhoz nekünk, mi köze hozzá a nemzet színházának?

Beryll Creative Commons License 2002.02.06 0 0 515
Ma megnéztem a kivilágított Nemzeti Színházat.
Gyönyörű !
Különösen a budai partról nézve meseszép, a
Dunában tükröződő fények még csodálatosabbá teszik.

Köszönet a Tervezőnek, hogy ilyen szépet álmodott és
köszönet mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy ez az álom
megvalósuljon.

Dave Bowman Creative Commons License 2001.04.26 0 0 514
köszönöm!!! meg is nézem.
zöld agyar Creative Commons License 2001.04.25 0 0 513
Íme: Sydney Operaház
Lassan tölti be de megéri kivárni.
Előzmény: Dave Bowman (512)
Dave Bowman Creative Commons License 2001.04.25 0 0 512
nohát. várni fogom, nagyon érdekesen hangzik.
Előzmény: zöld agyar (511)
zöld agyar Creative Commons License 2001.04.25 0 0 511
A barátomnak.
Előzmény: Dave Bowman (510)
Dave Bowman Creative Commons License 2001.04.25 0 0 510
kinek írtál Sydneybe?

mindenesetre lekötelezel, köszönöm.

Előzmény: zöld agyar (509)
zöld agyar Creative Commons License 2001.04.25 0 0 509
Írtam Sydneybe, ott könnyebben megtalálják. Nézz majd be ide, beteszem ha megjön. ZA
Előzmény: Dave Bowman (508)
Dave Bowman Creative Commons License 2001.04.25 0 0 508
oksz. majd én is rákeresek, de azért köszönöm.
Előzmény: zöld agyar (507)
zöld agyar Creative Commons License 2001.04.25 0 0 507
20 perce ezt keresem és nem találom, origo index helyi keresőjét is aprítottam pedig. Majd csak előjön. Virtuális kamerák voltak az épület több pontján és ezeket lehetett körbe forgatni. Az egész épületet be lehetett járni, szintenként több kamera volt az ép. belsejében és kívül is. ZA
Előzmény: Dave Bowman (506)
Dave Bowman Creative Commons License 2001.04.25 0 0 506
rendben, mindenesetre kíváncsivá tettél, szavad ne feledd!
Előzmény: zöld agyar (505)
zöld agyar Creative Commons License 2001.04.25 0 0 505
Kerestem a linket de nem találom, majd előkerítem mert kezd bosszantania dolog.
Előzmény: Dave Bowman (504)
Dave Bowman Creative Commons License 2001.04.25 0 0 504
s válasz is érkezett.
Előzmény: zöld agyar (503)
zöld agyar Creative Commons License 2001.04.25 0 0 503
Kössz a linket igazán értékes hely, feltettem a kedvencek közé. Mail ment, a linkre mindjárt rákeresek.
ZA
Előzmény: Dave Bowman (502)
Dave Bowman Creative Commons License 2001.04.25 0 0 502
nem leltem, de ajánlok fiygelmedbe egy linket, ha érdekel az építészet... :)

ez az.

persze itt sincs minden, de most elkezdtem nézegetni az Operaházat. ezt a poént is csak egyszer lehet elsütni, olyan eredeti, s egyszerű.

na, ezt nem tudja Márti néni, s görcsöl keményen. sokszor láttam már ilyet, ez ennek az iskolapéldája, csak sajnos túl drága mulatság.

zöld agyar Creative Commons License 2001.04.25 0 0 501
Kb. 2-3-hete volt az Origon egy link ami a Sydney Operaházba kalauzolt. Most néztem nem tettem-e el a linket, sajnos nem volt meg, de a keresőjéből könnyen előjön. Ilyen jól demonstrálva egy épületet mint ezzel megtették még nem láttam. Mintha ott lennél a Harbour Bridge környékén. Én láttam élőben is, de így virtuálisan is érdemes felkeresni.

ZA.

Előzmény: Dave Bowman (500)
Dave Bowman Creative Commons License 2001.04.25 0 0 500
nem persze, csak kíváncsi voltam.

sajnos az egész már inkább szól politikáról, mint építészetről. láttam például a norvég nemzetit, no, az úgy is nézett ki (terven pesrze), mint egy nemzet színháza. a felelősség persze más, mint négy éves választási ciklus, hiszen hosszú évekre itt fog állni.

mikor magát a modellt megláttam, nem hittem a szememnek, ilyen nincs, az a formai kavalkád egyszerűen hihetetlen volt. annak idején Bán Ferenc nyert, a kor és a Műszaki Egyetem hangulatának erősen megfelelő tervvel, s az mai szemmel fényévekre van SM "győztes alkotásától". este is írogattam ide mindenfélét, nem szeretném magamat ismételni.

Előzmény: zöld agyar (499)
zöld agyar Creative Commons License 2001.04.25 0 0 499
Számít ez?

Szerintem nem, én a véleményemet írtam le. Kérdezz nyugodtan amire tudok felelek, vagy mondd mivel nem értesz egyet.

ZA

Előzmény: Dave Bowman (498)
Dave Bowman Creative Commons License 2001.04.25 0 0 498
tán csak nem Te is építész vagy?
Előzmény: zöld agyar (497)
zöld agyar Creative Commons License 2001.04.25 0 0 497
Mindhárom építmény a maga korában formabontó alkotás volt, a mienk sajnos nem. Makovecz Pázmány P. Tud. Egyeteme az (formabontó) nem is tetszik még a híveinek sem, ez pedig egy remek alkotás. Nem véletlenül van nevesítve (MI) mint a világ ma élő 10 egyik legjobb építésze.

Siklósi Mária néhai építészről és munkájáról hasonló jókat sajnos nem lehet elmondani. Semmilyen jelentős alkotása SM.-nek ezidáig nem volt gyalázat hogy egy építészetileg egy senki tervezi a nemzet színházát. Lehet hogy Swajda Gy. családi házának megfelel egy ilyen kvalitás hát lakjon benne.

zöld agyar

Előzmény: Papirhold (495)
Dave Bowman Creative Commons License 2001.04.25 0 0 496
Lujzi is építész? :)
Előzmény: Papirhold (495)
Papirhold Creative Commons License 2001.04.25 0 0 495

"Attól nem kell félni hogy ez BP. jelképe lesz"

ZA !
Az Eiffelről se gondolták volna :)
Egyébként nem értem mi vele az a nagy gond ?

Lujziiiiiiiiiiii ! Te épitész vagy !
Gyere és magyarázd el miért nem jó ? :(

Előzmény: zöld agyar (494)
zöld agyar Creative Commons License 2001.04.25 0 0 494
"Annakidejen az Eiffel tornyot is egy torzonak tartottak es nezd meg: Paris jelkepe lett."-írod

Attól nem kell félni hogy ez BP. jelképe lesz. Botrányoktól hangos volt egyébként a Sydney Operaház és a Big Ben építése is.

ZA

Előzmény: Papirhold (484)
Papirhold Creative Commons License 2001.04.25 0 0 493
"Mondd! Szándékosan írtál ekkora marhaságot, vagy csak ennyire nem ismered budapestet?
:-)
(Azért a IX. ker. még Csepeltől is picit messze van, nemhogy Soroksártól :-)) ) "

Vszin Soroksári utat akart irni :)
Előzmény: Utálom a Narancsot (489)
lujza Creative Commons License 2001.04.25 0 0 492
Nekem se tecc. Nem a Duna partjára terveződött.

Sőt, szerintem nem is mostanában kellene építeni.

Előzmény: Utálom a Narancsot (491)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!