relatív,nyilván így van.
A megdöbbentő szerintem az, hogy ezért, ha jól belegondolsz, kevés logikusabb dolog van, mint a tekintély.
Hogy a példáidnál maradjak.
Egy másodikos valóban tekintély egy elsősnek, de nem az egy ötödikesnek. Szegény elsős: csak az alapján követ valakit, hogy magasabb 5 centivel, jobban tud összeadni, stb... Mindenkivel megeseik ez. De, később komolyabb helyzetekben, irtóra beéghetsz, ha áltekintélyeket követsz.
A másik eset: egy író irodalmilag tekintély, de emberileg már nem az. Na, de kérem. hadd legyek szándékosan naív, mert valamit felfeda problémából: egy erkölcsileg nulla, vagy ostoba, esetleg perverz pedofil, stb hogy lehet tekintély, mint író? Mitől van, mitől lenne az, hogy egy bizonyos területen való kiválóság elfogadhatóvá teszi a többi, esetleg szörnyűséget.
Tényleg elválasztható lenne ez? Az embert, személyiségét, képességeit lehet darabonként, szeletenként méricskélni? Azt hisszük, hogy nem komplex egész, ahol minden hat mindenre?
Kicsit más.
A totalitáriánus diktatúrákban meddig elég a tekintély, a szuggesztív erő a fennmaradáshoz, és szerintetek, hol jön el az a pont, ahol már CSAK a fegyver tartja fent a rendszert?
Hát, most nagyon lapos dolgot mondok; de a tekintély is, mint minden, relatív.
Alapvetően a kortól (mindkét fél korától), a személyes értékrendből és kapcsolatból, illetve a többségi ítéletből következik.
Lehet egy második osztályosnak tekintélye az egész osztályában; az iskola többi részében már biztos nem lesz. Van, akinek egy jó író tekintély, de sok embernek, aki nem olvas lehet, hogy egy senki. Lehetnek valaki számára a szülei tekintélyek, miközben a munkahelyükön esetleg nem tiszteli őket senki. STB.
S még akkor nem is beszéltünk a részleges tekintélyről, pl. vkit nagy tekintélynek tekintek a szakmában, emberileg meg nem tartom semmire.
Szóval, szerintem így műkszik.
És, Téged befolyásolnak tekintélyek? vagy csak tekintélynek látszó kis vöcsök(pöcsök)?
A Wagner pl nagy tekintély erre, de nem csak attól, hogy TEKINTÉLYes sörmennyiséget fogyaszt.
Nélküle sokkal szegényebb lenne az asztal. A tekintély hiánya ebben az esetben fájó(lenne).
Miért? Vezérfonal, vagy mértékadó? vagy mértéktartó?
GYerekkoromban, első randevúm előtt "tekintélyes" 3 évvel idősebb unokabátyám okított egy fél délután. Állatmód untam és amúgy nem tiszteltem, de mégis odamentem hozzá randevú előtt, és késöbb úgy is csináltam mindent.
Olyan tekintélyeket tisztelünk, akik nem mindig azok. Miért?
sok féle van szerintem.. lehet a tudás, a személyiség.. kisugárzás.. a jószivü ember, mindenesetre terhes lehet ha az ember nagy tekintély, mert nem lehet akkor jókat bohóckodni :))) /nem illik/