Ne féltsd Te az én lelki békémet. Azzal minden rendben (tán még a szmájlit is észrevetted...:-) Úgy vélem, Neked nagyobb szükséged van az egyensúly megtalálására. Tudod, nem minden politikai csoportosulásnál írják elő, hogy mi a hivatalos álláspont, s hogy attól eltérő véleményt nem lehet megfogalmazni. Tudod, nem minden frakcióban büntetik 30 e forintra a képviselőket, ha nem értenek egyet a főnökséggel. Nem mindenhol tilos az ellenoldal képviselőivel beszélgetni.
Szóval elképzelhető, hogy hasonló (nem ugyanolyan, csak hasonló) nézeteket valló politikai csoportosulások egyes kérdésekben nem állnak közös platformon. Nem furcsa? Ezt hívják pluralizmusnak, ha jól tudom.
Viszont a két ellenzéki párttal maradéktalanul egyetértek, szerintem sem teszi jól a dolgát az Orbán-kormány. Bár nem tudom, lehet, hogy csak nem megfelelő tanácsadókra hallgatnak? :-))))
Rá se ránts rezső, mások is fogják, ha kiderül, hogy nem ők, hanem őket fogják globalizálni.
És az a gyanum, hogy a globalizáció lesz olyan flegma, hogy egy vállrándítással elintézi.
A tények szerint a szónokok, és résztvevők kárhoztatták a globalizációt. A tények szerint a résztevők a szdsz-mszp tagok vagy velük szimpaizáns szervezetek tagjai voltak.
a következtetések természetesen nem tények. ha te más következtetésre jutsz, nosza.
Tudod Derek! Én mégis azt mondom, napi örömeinket, (anyádékét, a tiedét és másokét) a kékből vagy halványrózsaszínből ne feketítsük.
Az jutott, ami jutott. Ha megadatott a "normális" családi lét, ha nem kerültünk a politika sűrűjébe, ha tudtunk tanulni, dolgozni, szórakozni, szeretni, gondolkodni...ha egészségesek voltunk, akár még jól is érezhettük magunkat.
Soha nem fogok "visszakiabálni", mert a tűzokádással múlt meg nem változik, legfeljebb emlékeinkben eltorzul, mint az üvöltéstől mi magunk!
Hat bizony jo lenne elfelejteni es kitorulni azt a 48-90 kozotti idoszakot. Csak sajnos nem megy , mert annak isszuk meg a levet jo darabig.
Ahogy anyam irta amikor Taszarra bevonultak az amik:Draga fiam, vegre itt vannak az amerikaiak, csak sajnos kestek 50 evet es a mi eletunk erre a kesesre rament.
Pedig o aztan megrogzott szoci szavazo.
"de az igaz, hogy pl. az USA, nemzeti jólétének (gazdasági, katonai) biztosítása érdekében kénytelen
rátelepedni a világra. "
Hagyjuk man a szeminariumi dumat. Egyszeruen 45 ben nem voltak hajlandok eljatszani a balekot, mint 18-ban. Es hogy a fenebe van az, hogy ahol ok ott vannak ot viragzo gazdasagok vannak leginkabb, ahova meg a tovarissok mentek,ott minden lepusztult az alapokig.
Nezd meg Zalat mit epitettek ott, pedig csak 10 evet voltak arra, meg ma is Kanizsa legszebb lakonegyede a Maort telep.
"az internacionalizmus a globalizáció előszobája volt."
Mikor leírtam, megakadtam egy kicsit, hogy nem fordítva van-e, mint ahogy írod? De végül is mindegy.
Hiszen, Mao és Teng pedig a szuperhatalmak világméretű diktatúrájától óvta a világot. A SZU "felszívódását" ők sem látták előre, de az igaz, hogy pl. az USA, nemzeti jólétének (gazdasági, katonai) biztosítása érdekében kénytelen rátelepedni a világra.
Az, hogy a SZDSZ és MSZP korifeusai globalizáció ellenes tüntetést szerveznek nem baj. Szerveznek annyi tüntetést, hogy már azt sem tudják, mit szerveznek. Most vak túk is talált szemet.
Az érdekes az, hogy ezzel az ellenzék egységessé vált. Az SZDSZ és MASZOP felsorakozott a MIÉP mellé.
Hát ha még komolyan is gondolnák!
"Arról beszélsz, ha jól értelek, hogy
az internacionalizmus a globalizáció előszobája volt."
Ha mar ebbe belementunk, akkor pont forditva volt. Az internacionalizmus a globalizaciora torteno valaszreakcio volt a mult szazad munkasmozgalmaban, mert a globalizacio nem ma kezdodott, hanem kb a mult szazad kozepen, amit par szerencsetlen haboru megakasztott.
Nezd meg a mult szazadi magyar bankok es nagy reszvenytarsasagok tulajdonosait , de a nyugatiaket is, mar akkor nemzetkozi cegek voltak ezek sok esetben. Meg az az internacionalizmus leginkabb ilyesmirol szolt, hogy ha sztrajkoltak a Philips belgiumi uzemeben akkor nem jottek at sztrajktorok, mondjuk a nemetorszagi leanyvallalattol, meg hogy a magyar melosok a szakszervezetek segitsegevel elmehettek valcolni egesz ajropaba, a nemet, osztrak meg hozzank.
Amit te internacionalizmus alatt ertesz, mert gondolom itt a szovjet terjeszkedesre gondolsz az a hagyomanyos cari nagyorosz expanxio folytatasa mas draperiaba csomagolva. Vegytiszta politikai es katonai imperializmus a globalizacios imperializmus gazdasagi elonyei nelkul.
Arról beszélsz, ha jól értelek, hogy
az internacionalizmus a globalizáció előszobája volt.
A rajgazt én nagyon szerettem, nyáron. Ponyva nélkül igazán happy volt! (ajánlott sebesség 17.5l/100km gazdaságos fogyasztással 45km/h) 1967-72-ig munkára használtam főleg , Szentes, Szeged, Vásárhely környékén.
Hat miccsinaljunk, ha egyszer a szovjetice globalizacio nem sikerult verrel es vassal, jon az imprilista penzzel es coca cola-val, music TV-vel, meg a show biznisszel,mert azert a borotvalt csajok valamivel gusztusosabb latvanyt nyujtanak amint a labukat emelgetik,mint Lenin sapka nelkul. Nem tudom, hogy lehetett ez, de valahogy az Alfa Romeo, meg a Jeep jobban tetszett, mint a Zaporjozsi, vagy a rajgaz. Meg Jimmi Hendrix is inkabb , minht Anna Pugacsova, es inkabb Woodstock, mint Artyek. Biztos a SZER propagandaja ,meg hogy 20 eves digo sracok jartak at hozzank csajozni a Lancia-val, es nem a szovjet aranyifjusag a Moszkviccsal.
A XX. század utolsó évtizedeire a globalizáció folyamatai nyomják rá bélyegüket. A világ termelőkapacitásainak több mint felét nem az adott országokon belüli, hanem külföldi tulajdonosok irányítják. A világgazdaság nagy részét az amerikai, japán és a legfejlettebb EU-országok társaságai határozzák meg, és egy szűk csoport világméretű uralma egyre teljesebbé válik. A kulturális termékek fele az USA-ból származik, a kultúra, a szellemi élet minden területe amerikanizálódik. Az USA rákényszeríti erkölcsi felfogását, értékítéletét a világra.
A világ végérvényesen szegények óriási táborára és gazdagok kicsiny csoportjára oszlik, országok, népek, társadalmak veszítik el a fejlődés, a felzárkózás mindenfajta lehetőségét. A tőke lebontja a nemzeti határokat, lebontja a nemzeti intézményeket. A globalizáció az új imperialista világrendet is jelenti, a nemzetközi kapcsolatok olyan rendszerét, amelyben az ENSZ-t félrelökve az USA vezet a NATO segítségével. A NATO a világ csendőrévé vált. A fegyveres „béketeremtést” nagyhatalmi céljaik törvényes eszközének tekintik.
A globalizáció eszköze a neoliberális gazdaságpolitika. A neoliberalizmus a piaci erőknek kívánt kedvezőbb mozgásteret adni, leépítve az állam funkcióit. Az állami tulajdont privatizálják, egyre kevesebb munkahelyet teremtenek, állandósul a lakosság jelentős részének munkanélkülisége. Új társadalmi különbségek jönnek létre, és tartósan konzerválódnak. Az állami oktatási, kulturális kiadások csökkennek, ezzel együtt megszűnik az esélyegyenlőség, a társadalom kasztosodik. Az állami feladatok korlátozása az infrastruktúra, így a közegészségügy elhanyagolását is okozta. Kevesebb pénz jut az állampolgárok biztonságával kapcsolatos feladatokra is.
Kedves rezső, ha arra a következtetésre kellett jutnod, akkor elérted a célod és arra jutottál.
Meg lehetsz elégedve, hogy sikerült.
Szerencsétlen tények csak néznek mint a moziba, erre bezzeg nem gondoltak.
rezso, az fol sem merul benned, hogy az ellenzeken belul nincs kotelezo direktiva, hogy mit kell mondani a globalizacioval kapcsolatban? Egyik igy gondolja , masik meg ugy. Akkor lenne logika a felvetesedben, ha ugyanaz mondana egyszer ezt egyszer meg azt.
Megaztan ha valaki kritizalja a globalizacioval jaro karos folyamatokat, mert mi tagadas van ilyen is, az meg nem jelenti azt, hogy ettol elutasitja magat a globalizaciot. Meg aztan mi van akkor ha elutasitja , attol meg az van.
kedves eoemr, ha visszanyered a lelkibékédt, kérlek magyarázd meg nekem, hogy az az ellenzék, amelyik azért vádolta eddig a kormányt, hogy nem eléggé lelkes híve a globalizációnak, sőt időnként kifejezetten ellene tesz (pl. a nemzeti jelképek jelentőségét hangsúlyozza), most azzal vádolja a kormányt, hogy nem áll ellen a globalizácó elszegényesítő hatásának.
No ebben a látszólag ellentétes állsápontban csak egy közös van. A kormány kritikája, akárhogyan is viszonyul a globalizációhoz.
Vagy nem értesz egyet a két ellenzéki párttal, és szerinted jól teszi dolgát az Orbán-kormány?
„Budapest, 2000. május 24. (MTI) - Több mint ezren tüntettek szerdán a
szegénység ellen Budapesten, a Parlamentnél, a Kossuth téren. A félszáz civil szervezet által rendezett demonstráción a többi között Ferge Zsuzsa szociológus, Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke és Vadász János, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének elnöke állt a tüntetők elé kifejtve véleményét.
- Magyarország vagy mindenki Magyarországa lesz, vagy nem lesz belőle semmi - hangoztatta Ferge Zsuzsa szociológus, azon a megmozduláson, amelyen több mint ezren gyűltek össze demonstrálva a szegénység, a kirekesztés és a társadalom
kettészakítása ellen. Hangoztatta: a kirekesztés türelmetlenséget, a türelmetlenség pedig gyűlöletet szül. Gyenge ez a demokrácia
ahhoz, hogy ennyit elviseljen - hangoztatta Ferge Zsuzsa. „
Forrás:MTI
Korrekt kérdések hozzá:
- a szegénység mit szül?
- a társadalom kettészakítása mit szül?
- mikor történt mindez?
- miért most tüntetnek?
Csúnya, gaz ellenzéki pártok!!! Ártani akarnak a kormánynak, pfújjjj. Micsoda dolog ez?! Ahelyett, hogy rendes birka módjára bólogatnának az összes baromságra, amit Orbánék csak ki tudnak találni. Hogy nem szégyellik magukat! Micsoda népség!
kedves a_libi ha szerinted ez az említett lapokra jellemző, szeretném megkérdezni, hogy mikor születtél, hallottál-e az MSZMP-ről aés az ő Politikai Bizottságáról?
arra az uditoen egyszeru vilagkepre (ideologiara?) probaltam utalni, miszerint van egy politikai iranyvonal, amit "valakik meghataroznak" es mindenki akinek a leghalvanyabb koze is van a baloldalhoz, az valahogyan megkapja az aktualis iranyvonalat es aszerint jar el.
Ezt a vilagnezetet en eddig a Mao-hoz ill. a Demokratahoz asszocialtam.
A kerdesed alapjan (marmint hogy ki hatarozza meg az iranyvonalat) az az erzesem, hogy Te osztod ezt a nezetet, ezert irtam, hogy a vilag ennel bonyolultabb.