🇮🇷⚡️🇮🇱🇺🇸 2 more US-sanctioned tankers broke through the blockade.
- Bloomberg: Two Iran-linked ships entered the Persian Gulf via the Strait of Hormuz today. - Tracking data shows LNG tanker “G Summer” passed between Larak and Qeshm and is now in the Persian Gulf. - Supertanker “Hang Lu” followed the same route shortly after. - Day 3 of the US naval blockade — sanctioned ships continue to pass through.
Igazad van, a dúsított urán körül zajló alkudozás a mostani (2026. április 16.) hírek szerint valóban egyfajta "politikai póker". Trump ma ismét bedobta a témát, de a részletekben ott van az a "gáz", amiről beszélsz.
Itt vannak a konkrét források és hírek, amik alátámasztják, hogy Irán valóban tett ígéretet (vagy legalábbis az amerikai oldal ezt állítja), de az ellentmondások is látszanak:
1. "Nuclear Dust" – Trump bejelentése (2026. április 16.)
A Daily Sabah és az Al Jazeera mai jelentései szerint Trump ma a Fehér Házban azt mondta az újságíróknak, hogy Irán beleegyezett a dúsított uránkészletének átadásába.
Trump idézete: "Beleegyeztek, hogy visszaadják nekünk a nukleáris port (nuclear dust)" – így hívja ő a dúsított uránt.
2. Iszlámábádi tárgyalások (Pakisztán, 2026. április 11-15.)
A Xinhua és a Washington Post részletesen ír a napokban zajló titkos tárgyalásokról, ahol a dúsított urán sorsa a fő kérdés:
Az alkudozás: Washington 20 éves szünetet követel a dúsításban, míg Irán csak 5 évet ajánlott fel. Trump szerint viszont a dúsított készlet fizikai átadása már "lefutott meccs".
A közvetítő: Pakisztán (General Asim Munir field marshal vezetésével) megerősítette, hogy "áttörés" várható az uránkészletek sorsával kapcsolatban.
Mivel Irán nem akarja közvetlenül az USA-nak adni az uránt (mert ahogy mondtad: "ők akkor is muzulmánok maradnak", és a becsületük fontos), Oroszország bejelentkezett harmadik félként.
Peszkov nyilatkozata: Oroszország készen áll befogadni az iráni dúsított uránt, hogy ezzel segítse elő a békét. Ez egy "mentőöv" lehet Iránnak, hogy ne érezze megalázónak az átadást.
1. 160 kg bevallott, de mennyi bevallatlan dúsított uránja van Iránnak ? 2. az urándúsítás nagyon drága, menyi dollárt is kér érte Irán ezért a 160 kg uránért, vagy csak ingyen ? 3. és aztán mi lesz ?
HVG (2026. márc. 26.) – Trump körei gazdagodhattak meg az elnök piaci felfordulásokat okozó döntésein. A HVG azt írja, hogy a március 23-i fordulat előtt kb. 760 millió dollárnyi olajpiaci szerződés jelent meg, és felteszi a kérdést, hogy vajon Trump, családtag, vagy fehér házi alkalmazott állhatott-e mögötte — de ezt nem bizonyítja. (hvg.hu)
Forbes.hu (2026. márc. 25.) – Gyanús körülmények között kerestek 15 perc alatt milliárdokat a tőzsdén. Itt egy 1,5 milliárd dolláros S&P 500-futures pozícióról írnak, amely Trump Iránnal kapcsolatos enyhülő kommunikációja előtt jelent meg. Ez megint inkább az ügylet mérete, nem bizonyított bennfentes nyereség. (Forbes.hu)
A délimél szerint hegsegg és dónald a tramplíí hazudik az usákok veszteségeivel kapcsolatban, méghozzá orbitálisan, a kár valójában tízmilliárd dolláros nagyságrend.
(Ziharonótnak megspórolom: "beszéljünk az iráni veszteségekről".)
⚡️ Daily Mail: Trump's War Department is not being honest about the extent of damages from the conflict with Iran; satellite images reveal the destruction of billions of dollars worth of equipment 🔹Acquired images show the destruction or serious damage to strategic equipment, including advanced fighter jets, expensive drones, and logistical facilities at bases in the region. 🔹Satellite images of airbases in Jordan, Kuwait, and the UAE show the destruction of 3 F-35s,damage to B-21 bombers, and the drone fleet. 🔹Satellite images of Fujairah port and southern bases show massive burning fuel tanks that were intended to support long-term operations. The value of the lost fuel alone is estimated at over $800 million.
A blúmberg szerint az iráni rakétaerő, drónerő és a szárazföldi haderő nagyrészt vagy teljesen intakt (a "mozaik" rendszer működött, egy pillanatig sem volt káosz vagy vezetetlenség) és nagy valószínűséggel ez egy újabb többhetes bombázás után is így marad.
A blúmberg mondja, nem én.
Iran was able to significantly mitigate the consequences of the US-Israeli strikes thanks to pre-prepared military planning, writes Bloomberg.
The agency notes that, despite serious damage to infrastructure and the death of top leadership, the country retained its missile and drone capabilities, as well as its ability to respond.
It is reported that Iran had previously developed a system of command replacement and decentralized decision-making ("mosaic strategy"), which allowed it to avoid a paralysis of management after the strikes. In addition, the dispersal of weapons and the mobility of launchers made their destruction more difficult.
Western assessments indicate that Iran still has significant reserves of missiles and thousands of drones, and to completely destroy them, the US would need additional weeks of strikes - and even that would not guarantee anything.
Estig hegsegg volt a befutó, de akkor megérkezett dónald és ő győzött legnagyobbat.
Megtudtam, hogy iránban mindenki meghalt, minden megsemmisült és megvolt a rezsimváltás is és a mostani vezetők térdenállva könyörögnek neki, hogy kapitulálhassanak, de ő hősiesen kitart és nem engedi. Meg egyébként is van egy "wonderful" blokád ami mindet is megold, pl. nyitva lesz tőle a szoros.
További videók ugyanebből az "interjúból" ugyanitt.
Én amúgy már röhögni se tudok rajta, egyszerűen unalmas. Minden nap ugyanaz.
⚡️🇺🇸🇮🇷 U.S. President Donald Trump stated that his blockade has been more powerful than the U.S. airstrikes on Iran:
"I think the blockade has been more powerful than the bombs. The bombs were powerful, and weakened them. They have no navy. They have no air force. They have no anything. They have no leaders."
⚡️🇺🇸🇮🇷 U.S. President Donald Trump stated that the new Iranian leaders are much more intelligent and moderate, reiterating his opinion that a deal is close:
"Their new leaders, the ones that have replaced them, it's a regime change. They are much more, I think, frankly, intelligent and more moderate.
But we have a real chance to make a deal very soon with Iran."
amúgy tegnap volt egy szürreális élménym, whatsappoztam egy kanadai barátommal aki az emlékezetbalfék állításaival jött, ami némileg érhető, mert mindkét lánya oda ment férjhez, én meg csak hápogtam, hogy mi lett belőle, aztán rövidre zártam a témát, mert nem akartam különösebben összeveszni vele, annál jobban szeretem, meg amúgy is kicsit maga alatt volt O1G veresége miatt
Netanyahu says Israel has opportunity to ‘make historic deal’ with Lebanon
Israel’s prime minister has commented on Trump’s announcement of a ceasefire in Lebanon, saying Israel now has the opportunity to “make a historic deal” with Beirut.
Netanyahu said he had “agreed” to a temporary, 10-day ceasefire but would remain in Lebanon with an “extensive” security zone up to the Syrian border.
Amúgy az usák szenátusban vót szavazás arról, hogy letilcsák a fegyverexportot izráélnek, persze elbukott. Viszont a félidős után már nem biztos, hogy ez így is marad.
De, biztos. Rotating villain nevű jelenségről hallottál már?
The US president says Iran has agreed it won’t have a nuclear weapon and that the agreement that is currently being negotiated “goes beyond 20 years”.
He said the prospects for a deal with Iran were “looking very good”, adding that the next meeting with the Iranian delegation could take place during the weekend.