Bocsáss meg, hogy szétoffoltam kicsit a topicodat.
Más okosabbak majd konstruktívabban válaszolnak a kérdésfeltevésedre, remélem.
Ami nekem elég költőinek tűnik. Tehát hogy eleve feltételezed a net elbambulását, elkurvulását, nem is tudom mi lenne ide a helyes kifejezés.
Szerintem a rákfene itt is az elit és a plebsz különválásában van, mint a filmnél, tévénél sajtónál, és némiképp a művészeteknél.
Van egy réteg, aki úgy használja, és arra, amire kell, és van a tömeges rész, akik marháskodásra, és nemfontos dolgokra fogják.
Hogy mi lesz, ha a net úgy lesz jelen mindenütt, mint egy villanyborotva, vagy egy rádió?
Nem tudom, ez nem is annyira technikai kérdés, sokkal inkább társadalmi. nem az a lényeg, hogy a net milyen lesz, hanem milyen lesz az ember aki használja.
No várjunk csak! Miért izgat téged az elbutulás?
Miért a globalizáció?
Hát nem tudod-e te, hogy boldogok a lelkiszegények, és a több tudás nem tesz boldogabbá sőt egyáltalán elégedetté?
De, valószínűleg tudod.
Élesebben fogalmazva, lehet-e majd TÖBB mint egy pénzcsináló gépezet, ha a cenzúrálás, moderálás, szolgáltató és tartalom-szolgáltató felvásárlás már megtette a magáét. Fog-e emelni a kultúrán, avagy esetleg(?) csak a civilizáción, tovább szélesítve a szakadékot a kettő között, és a félmüveltek további tömegét mint a fogyasztói társadalom táptalaját növeli majd - a televíziót követve a lejtőn.
Muszáj volt lenulláznom, (hogy fel legyen avatva :-), de nem értem a felvetésed.
Kifejtenéd bővebben, hogy érted a pénzcsináló gépezetet? A reklámokra gondolsz?