Keresés

Részletes keresés

alexandrosz Creative Commons License 2000.05.25 0 0 12
Akkor lehet, hogy még sem egyről beszélünk, ugyanis az általam ismert rendszer nem 900 Mhz-n működik, hanem nagyobb frekvencián és pusztán 2-3 km a hatótávolsága. Nem is beszélve arról, hogy Siemens gyártmány és igazából nem is elavult. Nem kell 2002-ig kiváltani sem. És nálunk DECT-nek hívják. Van az általad említett Motorola-ból is, annak kiváltása már elkezdődött...
Előzmény: pancho (11)
pancho Creative Commons License 2000.05.24 0 0 11
alexandrosz, amire te gondolsz, az nem a DECT, hanem az RLL (Raso in the Local Loop), és amennyire emlékszem, 2002-ig kaptak engedélyt, addig kell kiváltani kábellel (1995-től 7 év, nekem ennyire jön ki). Valóban nem alkalmas internetre, mert kb. 9600 b/s az átvitele (a maximális), de a Matáv amúgy is csak 2400 b/s-et szavatol, még a kábeleken is, ez egy 1000 éves előírás, de nem sietnek megváltoztatni, nehogy panaszkodhasson az előfizető.
Ja, a DECT és az RLL is 900 MHz-en (pontosabban annak környékén) működik, de a DECT csak párszor tíz méterig hatásos, az RLL-nél a torony és a végkészülék között kb. 10 km lehet (maximum). A magyarországi RLL-ek Motorola gyártmányúak, és igen elavult (kb. 25 éves technika) szarok egyébként.
alexandrosz Creative Commons License 2000.05.24 0 0 10
A fix telepítésű tornyok (RAS, asszem) valóban el kell, hogy tűnjenek az év végéig.
A DECT nem csak az általad említett telefonok gyüjtője, hanem azon rendszeré, amelynél az adótorony és a ház falán lévő vevő kommunikál. Bent teljesen úgy néz ki minden, mint egy normális telefon esetében. Ezek azonban nem 900 Mhz-en működnek, henem nagyobb frekvencián. Erre mondtam azt, hogy van most egy teszt-rendszer (Lucent technologies), mely elvileg tudja majd az internetet is...
Előzmény: Macimedve (8)
pfiszty Creative Commons License 2000.05.24 0 0 9
Maci ha jól értettem:

Van a "vidéki" telefon, egy doboz ami rádióhullámokat vesz, abba ugye sima telefonkészülék van bedugva, ezeket a szólgáltatóbnak ki kell cserélni.RLL rendszer.

A kábel nélküli 900hz telefon, ami kb 300 méterig használható azt hijják DECT-nek?

Pfiszty

Előzmény: Sárkány (7)
Macimedve Creative Commons License 2000.05.24 0 0 8
Ezeket a fix telepítéű (RLL) rádiótelefonokat ki kell váltania a szolgáltatóknak fix vonallal, mert az év végéig (ha jól emlékszem a dátumra) fel kell szabadítani a frekvenciasávot. (900 MHz-en működnek, kell a sáv a mobiloknak) Annak idején ezeket a kütyüket csak ideiglenes jelleggel telepítették, a fix vonal kiépítéséig.

A DECT egy kicsit más, (Digital European Cordless Phone) ezek a zsinór nélküli telefonok, a csak a kézibeszélő és a készülék között nincs drót, főleg kényelmi okokból. Max. pár tucat méterig működnek.

Sárkány Creative Commons License 2000.05.24 0 0 7
Rengeteg pénzért bárhova bármikor bármit elvisznek és felszerelnek. Pénzkérdés az egész.
Az nincs benne ahírben hogy az a néhány ember mennyit fizetett hogy odavigyék a telefont.
Szerintem semennyit, vagy ha mégis a szokásos tarifát. Mert az amik tudták már akkor hogy a KAPCSOLAT a fontos.
Előzmény: pfiszty (-)
pfiszty Creative Commons License 2000.05.24 0 0 6
Udv!

Az biztos, hogy ez nem szolgáltatás őshazája :(((((

Képzelem szerencsétlen emberek, akiknek "majd a kormány" most nyomatja az internetet, aztán kiderül, hogy a "vonalukon" (DECT) nem is lehet nyomulni.
Szerintetek ilyenkor a szolgáltatónak ingyen kell-e cserélni vonalat?
Ezt úgy értem, nekem van telefonom, és szeretnék rajta egy sima internet előfizetést használni, aztán kiderül, hogy nem műkődik rajta, és persze előre ezt nekem nem árulták el, a szerződésben sincs benne ilyen rovat.

Ráadásul az eredeti téma szerint még mindig nem építettek ki egy pusztába 3 ember (egy farmer, 2 bányász) számára telefonfülkét :(((((
Pfiszty

Előzmény: alexandrosz (5)
alexandrosz Creative Commons License 2000.05.24 0 0 5
Így van, ezt hívják DECT rendszernek. És igen, internetezni valóban nem lehet vele. Létezik belőle Siemens, Motorola, Alcatel mind egykutya... Most állítólag kisérlet szintjén működik egy újabb és jobb rendszer, ami az internetezést is lehetővé teszi majd.

De visszatérve az eredeti témára: szerintem Magyarországon nincsenek akkora távolságok, melyek kábelesen ne lennének áthidalhatóak, csupán a szolgáltatók mozdulnak nehezen (vagy sehogy).

A szabályzókat nem ismerem tökéletesen, de nyílván vannak olyan esetek, melyeket nem KELL a szolgáltatónak saját pénzén megoldania.

Saját környezetből egy példa: Ügyfélnek ISDN2 kell, a közelében csak DECT rendszer van. X db oszlopon kell kivinni neki vonalat(némi rézkábelt ugye). A költségek felét elvállalta, 1-2 héten belül már volt is nagysebességű összeköttetése.

Előzmény: pfiszty (4)
pfiszty Creative Commons License 2000.05.24 0 0 4
Udv

Próbálj meg kicsit szelesebb, esősebb, viharosabb időben telefonálni, hallod is amint fúj a szél, mást nemigen, illetve dombosabb vidékeken, időnként úgy eltűnik a hang, hogy csak na, előszőr fémes csengésű lesz, majd eltünik, néhány mp múlva vissztér.

Pfiszty

Előzmény: Laci (2)
pfiszty Creative Commons License 2000.05.24 0 0 3
UDV!

Két dolog ami lehet, hogy ne szúrt szememt:
1. a 60s évekről volt szó, tehát valószínűsíthetően kábalről van szó.
2. Telefonfülkét építettek, és ez mint olyan csak akkor fizetnek, ha telefonálnak, az ottlakóknak ez ingyen volt......

Szóval szerintem, mivel ma MO-n vidéken kisebb falvakban is az eltérő üzelemtetési körülményű rádióhullámos telefont szerelik fel (kábelt NEM építenek), és ezt is a telefon későbbi használójának befizetése ellenében történik, ilyen jellegű telefon kiépítésére 0% körüli az esély
Pfiszty

Előzmény: alexandrosz (1)
Laci Creative Commons License 2000.05.24 0 0 2
Jaja. Ahol eddig laktunk ott is egy rádió állomást helyezett ki a Matáv, abba kellett bedugni a telefont, azt meg a 220-ba (ugye áramszünet esetén nincs telefon ilyenkor) és az egyik környező magas építményen volt a körantenna.

A hang minőségével nem volt különösebb probléma, de állítólag internetezni nem igen lehet vele.

Előzmény: alexandrosz (1)
alexandrosz Creative Commons License 2000.05.24 0 0 1
Hello!

Mit félig-meddig szakmabeli:o)) úgy tudom, hogy ez nem csupán hajlandóság kérdése, hanem bizonyos előírások kötelezik a szolgáltatót erre. Akár 1 tanyát is el kell látnia telefonnal. Extrém esetekben a tulaj fizeti a költségek 50%-át. Nomeg aztán nem csak vezetéken ellátott vezetékes telefon van, az időnként segíthet...

Előzmény: pfiszty (-)
oranje Creative Commons License 2000.05.24 0 0 0

0 lakos, az mar igen!
pfiszty Creative Commons License 2000.05.24 0 0 topiknyitó
Sziasztok

Az index főlapjáról elérhető hir szerint az USA-ban leszerelték a Mojave sivatagban álló telefont, melyet a 60s években szereltek fel 3 ott lakó ember számára,a legközelebbi település 30km-re van.
A véleményeteket szeretném tudni, hogy szerintetek idehaza (MO-n) mekkora az a legkisseb távolság, illetve a legkissebb népességszám ahová a szolgáltató hajlandó kábelt húzni a telefon számára
pfiszty

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!