Keresés

Részletes keresés

Asherine08 Creative Commons License 2015.03.27 0 0 113

Hány nap van még az esküvődig? :)

Kiszámolom neked itt!

ametiszt Creative Commons License 2006.02.07 0 0 110

Hátdetélleg hogymitkinemtalálnak azok az anyakönyvvezetők úri kedvükben.....

1982. évi 17. törvényerejű rendelet az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről

Megállapodás a gyermek családi nevéről

18. § (1) Amennyiben a szülők a házasságkötés után nem viselnek közös házassági nevet, a házasságkötést megelőző eljárás során meg kell állapodniuk arról, hogy a házasságból származó gyermekek az apa vagy az anya családi nevét, vagy a mindkét szülő családi nevéből képzett, legfeljebb kéttagú családi nevet viselik. A megállapodást a házassági anyakönyv is tartalmazza. A gyermekek nevére vonatkozó megállapodás legkésőbb az első közös gyermek születésének anyakönyvezéséig módosítható.

(2) Ha a gyermek születése anyakönyvi bejegyzésének időpontjában az egyik szülő a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben a szülői felügyeleti jogát - annak megszüntetése vagy szünetelése folytán - nem gyakorolhatja, a másik szülő egyedül határozhatja meg, hogy a gyermek melyik szülő családi nevét viselje.

Előzmény: Csárlíz Teron (109)
Csárlíz Teron Creative Commons License 2006.01.20 0 0 109
Tavaly májusban volt az esküvőnk, megtartottam a leánykori nevem, és nagyon meglepődtem, mert amikor bejelentkeztünk, megkérdezték, hogy a gyermekeink kinek a vezetéknevét fogják kapni, természetesn a férjemét. És mikor a kezünkbe vettük a házassági kivonatot, mit látunk?! A megjegyzés rovatban ez áll: (nem szó szerint idézem): a születendő gyermekek az xy vezetéknevet fogják viselni. :))) Jót nevettünk, mit ki nem találnak! :)
EbiHall Creative Commons License 2005.12.17 0 0 108

Kedves párom elfogadta, hogy a nevét nem fogom viselni. Nem esik jól neki, de megértette, hogy ebben nekem kellett volna meghagynia a döntést.

De ha előállnék a házassági sezrződéssel, akkor szerintem azt már nagyfokú bizalmatlanságnak érezné.

Ráadásul mindketten elmúltunk már 3x, gőzerővel akarjuk utána a családot alapítani és mindketten hisszük, hogy ez most örökre szól. Nálunk nincs elvált a családban, nálunk viszont túl sok van - szóval különböző okokból, de egyikünk sem szeretne idáig eljutni. Mi az igazi vagyunk egymásnak, és kész!

De azárt rákeresek arra, amit javasoltál elolvasni, végülis a jog azért nyilvános, hogy mindenki ismerhesse! :-)

Csak sajna olyan nehéz kiigazodni a jogszabályokban ...

Előzmény: ametiszt (107)
ametiszt Creative Commons License 2005.12.15 0 0 107

2 megjegyzésem lenne ezzel kapcsolatosan.

1.

Munkatársam férjhez ment, a vőlegény részéről felmerült az az igény, hogy  a lány vegye fel a nevét. Mire a lány mondta, hogy, OK, de akkor te is vedd fel az én nevemet. Férj "pechére" ugye erre 2004. január 1. óta lehetőség van.

Ennyiben maradtak.

2.

Ráadásul, ha közben a társammal Kft-t alakítunk, és rá pár hónapra meg névváltoztatásom lenne, az helyből kb. 100.000 Ft állítólag, hogy az Alapító Okiratot módosítsák, az meg azért kicsit nagy luxus pénzkidobás lenne. És nem biztos, hogy a Kft-vel tudunk várni az esküvőig ...

Ez elvben nem akadály.Lehetőség van "normál" névmódosítási eljárás keretében már a házasságkötés előtt szert tenni olyan névre, melyet a házasságkötés folytán tudnál "megszerezni" (nem a -né-t tartalmazó változatokat). 

Ezt egy évfolyamtársam meg is tette.

A lánynak volt egy jó csengésű, nem nagyon gyakori vezetékneve, azonos betűvel kezdődő keresztnévvel, erre külön eljárásban vagy fél évvel az esküvő előtt felvette a fiú tucatvezetéknevét is (kitalált névvel:  Almádi Annamáriából lett Takács-Almádi Annamária)

Ez mire volt jó????Máig sem értem.

Nagyon ajánlom, hogy amennyiben házasságot kívánsz kötni, olvasd el a Csjt. házassági vagyonjogra (és a lakáshasználatra) vonatkozó részeit (Csjt 27-33 §)- igazán nem hosszú -, ha pedig még közös vállalkozásba is kívánsz kezdeni, akkor a házassági vagyonjogi szerződés megkötését kifejezetten tanácsosnak tartom.

A jogászi "huhogást" mára abbafejeztem:)

Előzmény: EbiHall (105)
luisen Creative Commons License 2005.12.14 0 0 106

Épp szívesen megtettem volna neki ezt a gesztust, ha ez tőlem jöhetett volna ajándékként, de így, hogy ő nem is egyszerűen kérte, hanem biztosra vette - így nekem már nem olyan. Sokak számára ez biztos visszatetsző, de én így érzek, ez van.

Értelek, én is pontosan így lennék vele.

Előzmény: EbiHall (105)
EbiHall Creative Commons License 2005.12.14 0 0 105

Kedves ametiszt!

Köszönöm a szuper kimerítő és részletes választ - minden kérdésemre meg tudtál felelni, örök hála és barátság! :-)

Mindenki másnak:

Az a helyzet, hogy ifjú koromban én is úgy gondoltam, hogy nem változtatom meg a nevem. Aztán szerelmes lettem, és úgy gondoltam, hogy mégsincs abban semmi, ha Z.né XY leszek.

Aztán viszont kiderült, hogy a párom biztosra vette, hogy én Z.né akarok lenni, ettől meg én éreztem azt rögtön, hogy a névviselésnél sokkal fontosabb, hogy ÉN döntsek.

Így most XY leszek egyelőre. És aztán majd még eldöntöm... csak tudni akartam, hogy megtehetem-e, mert sejtettem, hogy lehet rá lehetőség, de jobb, hogy biztosat tudok.

Épp szívesen megtettem volna neki ezt a gesztust, ha ez tőlem jöhetett volna ajándékként, de így, hogy ő nem is egyszerűen kérte, hanem biztosra vette - így nekem már nem olyan. Sokak számára ez biztos visszatetsző, de én így érzek, ez van.

Ráadásul, ha közben a társammal Kft-t alakítunk, és rá pár hónapra meg névváltoztatásom lenne, az helyből kb. 100.000 Ft állítólag, hogy az Alapító Okiratot módosítsák, az meg azért kicsit nagy luxus pénzkidobás lenne. És nem biztos, hogy a Kft-vel tudunk várni az esküvőig ...

Szóval ennyi a sztori.

Köszönöm mindenkinek a véleményét és segítségét.

Ebi

Előzmény: ametiszt (99)
luisen Creative Commons License 2005.12.14 0 0 104

leánynév megtartása - jóval kényelmesebb, ha munkahelyen, szakmában így ismernek, legalább nem kell magyarázkodni, papírokat újra gyártani, stb..  

hátrányt nem tudok mondani, ha valaki "beszólna", az az ő baja, nem a tied. :-)

Előzmény: EbiHall (98)
caixa Creative Commons License 2005.12.13 0 0 103

Ebi-hal,

En is megtartottam a lanykori nevem, de az anyakonyvvezeto ugynaerre a kerdesemre egeszen biztosan azt mondta, hogy a hazassag fennallta alatt barmikor megvaltoztathatom a nevem, es felvehetem a ferjem nevet, csak annyi a kulonbseg, hogy akkor mar a valtoztatas illetekkoteles.

Eddig ferjezett baratnoim x-ne y.z. neven szerepelnek, nekem ez is szimpatikus verzio, de nalunk megis esszerubb volt mindenkinek a sajatjanal maradni.

Semmifele hatrany nem ert ebbol. Sot, elonyos, hogy megkimeltem magam a nevvaltoztatassal jaro hercehurcatol, hogy megtalalnak a regi ismerosok es hogy a nevem is tukrozi a hazassagkotes utan is valtozatlan fuggetlensegem, az eddig elert eredmenyeimet.

rocher Creative Commons License 2005.12.13 0 0 102
Hátrány az nem ért, csak a bunkó anyakönyves kérdezte meg fiam születésekor, hogy a gyerek anyuka nevét fogja viselni? Mert a férjem családneve+ a keresztnevem a nevem. Mondjuk furcsa is voltam magamnak, mert 8-an szültünk egyidőben és mindenki valamilyenné volt. De ez engem egy csöppet se zavart se akkor, se később.
Kormos Mici Creative Commons License 2005.12.13 0 0 101

Öreg nyanyák pusmoroghatnak a hátad mögött, hogy férjnél sem vagy (hiszen nem vagy né!), mégis ott virít melletted 5 gyerek.

Egyébként én felvettem párom vezeték nevét, hozzátettem a magam keresztnevét. Így persze nekem sem tudják, hogy férnél vagyok, sőt meg is kaptam érte a kritikát. De most őszintén, valakit ez érdekel? Nekem így jobban tetszett, hát így lett. Szerintem te is tedd azt, amit akarsz.

vizinikk Creative Commons License 2005.12.13 0 0 100
amikor én mentem férjhez először, 69-ben, nem volt még divat lánynéven maradni, (más variáció, mint lánynév vagy asszonynév akkor még nem létezett) de emiatt engem soha semmi hátrány nem ért.
ametiszt Creative Commons License 2005.12.13 0 0 99

1.

16. § A házasulók a házassági szándék bejelentésekor a Csjt.-ben foglaltaknak megfelelően nyilatkoznak arról, hogy a házasságkötés után milyen házassági nevet kívánnak viselni. A házasság megkötéséig a korábbi nyilatkozat megváltoztatható.

/1982. évi 17. törvényerejű rendelet az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről/

2.

A postai küldemények személyes kézbesítése

16. § (1) A postai szolgáltató a könyvelt küldeményt, továbbá a levélszekrénybe méretei miatt nem kézbesíthető, nem könyvelt küldeményt - a postai szolgáltató és az igénybevevő eltérő megállapodásának hiányában, illetve a 14. § (3) bekezdésében meghatározott eltéréssel - a címzettnek, illetve az egyéb jogosult átvevőnek személyes átadással kézbesíti.
(2) A címzetten kívüli egyéb jogosult átvevőnek tekintendő a meghatalmazott, a helyettes átvevő (19. §) és a közvetett kézbesítő (20. §).
(3) A címzett a postai szolgáltatóhoz intézett írásbeli nyilatkozatában kizárhatja azt, hogy postai küldeményét helyettes átvevő részére kézbesítsék.

17. § (1) A címzett, illetve az egyéb jogosult átvevő a személyazonosságát az alábbi - érvényes - okiratokkal igazolhatja:
a) személyi igazolvánnyal, illetve személyazonosító igazolvánnyal, vagy annak igénylését igazoló hatósági okirattal,
b) katonai igazolvánnyal,
c) tartózkodási engedéllyel,
d) letelepedési engedéllyel,
e) bevándorlási engedéllyel,
f) ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolással,
g) útlevéllel, vagy
h) 2001. január 1-jét követően kiadott vezetői engedéllyel (jogosítvány).
(2) Meghatalmazottnak történő kézbesítés esetén a személyazonosság igazolására csak olyan okirat fogadható el, amelyben a meghatalmazott nevén kívül legalább egy olyan - a személyazonosság megállapítására alkalmas - adat szerepel, amelyet a meghatalmazás is tartalmaz.
(3) Postai küldemény postai szolgáltató helyen történő kézbesítése esetén, ha a címzett lakcíme nem azonos a küldeményen feltüntetett címmel, a postai szolgáltató a címzett átvételi jogosultságának igazolásául az (1) bekezdésben felsorolt okiratokon túl a küldemény kézbesítéséhez kérheti a címhelyen hátrahagyott értesítő bemutatását is. Az értesítő bemutatása kérésének lehetőségéről a címzettet az értesítőn tájékoztatni kell.

Helyettes átvevő
19. § (1) Ha a természetes személy címzett a kézbesítés időpontjában nem tartózkodik a címben megjelölt helyen és ott nem található meghatalmazottja sem, a postai küldemény - ha a címzett azt nem zárta ki - az ott tartózkodó alábbi személyeknek (helyettes átvevő) is kézbesíthető:
a) a címzett 14. életévét betöltött közeli hozzátartozója (Ptk. 685. §-ának b) pontja) vagy élettársa,
b) a címzett bérbeadója vagy szállásadója, ha az természetes személy.
(2) A helyettes átvevőnek a kézbesítési okiraton, aláírása mellett, az átvételi jogosultságának (1) bekezdés szerinti jogcímét, valamint - külföldi hivatalos irat belföldi kézbesítése esetén - nevét és lakcímét is fel kell tüntetnie. Ha a jogcím fennállásával kapcsolatosan a szolgáltatóban kétség merül fel, a jogcím közokiratba foglalt igazolásának bemutatását kérheti. Igazolás hiányában a szolgáltató a küldemény érkezéséről értesítőt helyez el a levélszekrényben.
(3) Postai szolgáltatóhelyen történő kézbesítésnél helyettes átvevőnek abban az esetben tekintendő az (1) bekezdésben megjelölt személy, ha a kézbesítéskor hatósági okirattal igazolja azt is, hogy lakcíme a küldeményen feltüntetett címmel azonos.
(4) Helyettes átvevőnek nem kézbesíthető:
a) sérült állapotban levő könyvelt küldemény,
b) a 100 ezer forintot meghaladó értéknyilvánítással feladott postai küldemény,
c) az olyan küldemény, amelynek helyettes átvevő részére történő kézbesítését a címzett a 16. § (3) bekezdése alapján kizárta.

/79/2004. (IV. 19.) Korm. rendelet a postai szolgáltatások ellátásáról és minőségi követelményeiről/

Ptk. 685. § b) közeli hozzátartozók: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és neveltgyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő, valamint a testvér; hozzátartozó továbbá: az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a jegyes, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, valamint a testvér házastársa;

Nehogy mán a postás miatt kelljen Gipsz JakabNÉvá válni.Az, hogy egyes postahivatalokban nem tartják be a szabályokat, más kérdés.

3.
A házassági név
27/B. § (1) A házassági név az a név, amely az érintettet a házassági anyakönyvi bejegyzés alapján megilleti. A házasságot kötő személy a Csjt.-ben felsorolt házassági névviselési formák közül választhat házassági nevet.
(4) A házassági névviselési forma - a házasság fennállása alatt, illetve annak megszűnése után - a Csjt. szabályainak megfelelően az érintett kérelmére módosítható.
(5) A házassági név módosítására irányuló eljárás lefolytatására a házasságkötés helye szerinti anyakönyvvezető az illetékes, de a kérelem a lakcím szerint illetékes anyakönyvvezetőnél is előterjeszthető.
(6) A házastársa nevét viselő személy a házasságkötés folytán szerzett nevet (a házastársa nevét) névváltoztatással nem változtathatja meg.

/1982. évi 17. törvényerejű rendelet az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről/

+1

Kis kiegészítés, előrelátó módon:

Csjt. 26. § (1) A házasság megszűnése, illetve érvénytelenné nyilvánítása után a házastársak a házasság fennállása alatt viselt nevet viselik tovább. Ha ettől el kívánnak térni, ezt a házasság megszűnése, illetve érvénytelenné nyilvánítása után az anyakönyvvezetőnek bejelenthetik. Ilyen esetben sem viselheti azonban a volt férje nevét a volt feleség a házasságra utaló toldással [25. § (1) bekezdés b)-c) pont], ha azt a házasság fennállása alatt nem viselte.

EbiHall Creative Commons License 2005.12.13 0 0 98

Örülnék, ha feléledne egy kicsit a topic ... nekem.

Voltunk hétfőn a párommal az Anyakönyvi Hivatalban, ahol a házassági szándék bejelentése mellett arról is nyilatkoznom kellett, hogyan akarom majd viselni a nevem?

A történet és az ok-okozat mese hosszú, kihagynám.

A lényeg: úgy nyilatkoztam, hogy megtartom a leánykori nevem.

Három kérdésem lenne ezzel kapcsolatban:

1. Ha a következő 6 hónapban meggondolnám magam, és szeretnék mégis A.né KB lenni, akkor még megváltoztathatom a döntésem?

2. Ha férjhez megyek és megtartom a leánykori nevem, utána felvehetem még a férjem vez.nevét nevét később is? Továbbra is az A.né verzióról beszélek...

3. Kit milyen hátrány ér(t már) az életben azért, mert férjezettként a leánynevét viseli?

Olyasmikre gondolok itt, mint pl. a postán a küldemények felvétele, dokinál, gyerek iskolájában, stb? Gondolom, vannak itt olyan sztorik is, amit egyébként elképzelni sem tudnék...!

Köszi a válaszokat előre is,

Ebi

kissamson Creative Commons License 2004.06.26 0 0 97
Nincs előirva.
Csak éppen tényleg teljesen más a megitélése egy szóló pasinak (milyen jó parti) mint egy egyedülálló nőnek (se kutyája, se macskája, nem kellett senkinek).
Előzmény: Gabiiiiii (96)
Gabiiiiii Creative Commons License 2004.06.26 0 0 96
Látod,itt is megjelennek azonnal a társadalmi elvárások.Hol van az előírva,hogy egy nőnek kötelező férjhezmennie?
Egy agglegény egész más megítélés alá esik,mint egy vénlány.
Előzmény: kissamson (95)
kissamson Creative Commons License 2004.06.26 0 0 95
Volt egyszer egy barátnőm, aki hosszú ideje élt boldog párkapcsolatban, ami egy idő után mégiscsak krizisbe került. Sörözéses lélekápolás közben arra a következtetésre birtunk jutni, hogy a krizist kétféleképpen lehet megoldani: vagy szakitani kell vagy házasodni. És talán mégis inkább házasodni, mert egy elvált nő státusza azért mégiscsak más, mint egy vénlányé... A sör amúgy tök jó volt. :)
Előzmény: Gabiiiiii (82)
Nehez Creative Commons License 2004.06.25 0 0 94
Ez szuper!!!!
Előzmény: Fafara (89)
Gabiiiiii Creative Commons License 2004.06.24 0 0 93
Jol van na,nem kotozkodni akartam,mert azert lassuk be ma ez meg nem altalanos.
De nekem nagyon is tetszik:)
Előzmény: Fafara (92)
Fafara Creative Commons License 2004.06.24 0 0 92
felvettÜK EGYMÁS családnevét kötőjellel
szerinted? :)
Előzmény: Gabiiiiii (91)
Gabiiiiii Creative Commons License 2004.06.24 0 0 91
Kolcsonosen,vagy csak Te vetted fel?
Előzmény: Fafara (89)
Biovadász Creative Commons License 2004.06.24 0 0 90
"és akkor mi lesz, ha majd neki is gyereke lesz? vajon meddig lehet összeragasztani a szülők [és nagyszülők] neveit"

Hmm, jó lesz, a következő házasságnál a Tóth-Kovács Klára és a Varga-Nagy Robert gyereke már Tóth-Kovács-Varga-Nagy Péter lesz és így hatványozódik minden generációnál. :)

Előzmény: kaviat (88)
Fafara Creative Commons License 2004.06.24 0 0 89
mi felvettük egymás családnevét, kötőjellel elválasztva
amíg iskolába járnak majd a gyerekeink, biztos utálni fognak érte, de szerintem később nem. :)
kaviat Creative Commons License 2004.06.24 0 0 88
és akkor mi lesz, ha majd neki is gyereke lesz? vajon meddig lehet összeragasztani a szülők [és nagyszülők] neveit

.kav]4t reneofittnesspop spacegéza

Előzmény: Biovadász (87)
Biovadász Creative Commons License 2004.06.24 0 0 87
Aztén szegény gyereknek le kell írnia százszor a nevét a suliban, hogy Szentszépbirsalmási-Körbenfelsőbélási Henrietta és ott átkoz el benneteket egy életre, ha nem fordul be teljesen attól, a a Kis Pál már akkor hazament, amikor ő még csak ötödször írta le a nevét. :)
Előzmény: Hayloft Ezekiel (86)
Hayloft Ezekiel Creative Commons License 2004.06.24 0 0 86
Azért kérdeztem, mert én nem hiszem, hogy akarnám a leendő nejemet Hayloftné XY-nak tudni. Viszont a leendő gyermekeink nevét mindkettőnk családnevével szívesebben látnám, mert ha csak az apjok nevit kapják, akkor olyan, mintha egyedül csináltam volna őket :)

Meg tetszenek is az összevont családnevek...

Előzmény: Biovadász (85)
Biovadász Creative Commons License 2004.06.24 0 0 85
"és olyat lehet, hogy Röntgen-Ultra Ibolya?"

2004.01.01-től lehet, azóta, hogy a férfi is felveheti a feleség nevét.

"Vagy a gyerek kaphat Röntgen-Ultra Zsoltika nevet?"

Szabályt erről nem tudok, de az egyik kollegám már több mint 10 éve így használta, bár a személyijét nem láttam.

Előzmény: Hayloft Ezekiel (84)
Hayloft Ezekiel Creative Commons License 2004.06.24 0 0 84
és olyat lehet, hogy Röntgen-Ultra Ibolya?

Vagy a gyerek kaphat Röntgen-Ultra Zsoltika nevet?

Előzmény: Biovadász (80)
kaviat Creative Commons License 2004.06.24 0 0 83
én a fijam nevét vettem föl [vagy fordítva, most kicsit belezavarodtam]

.kav]4t reneofittnesspop spacegéza

Gabiiiiii Creative Commons License 2004.06.24 0 0 82
Hiaba volt ra jogi lehetoseg, a szokasok sokkal erosebbek.Meg a le nem irt tarsadalmi szabalyok.

Emlekeztek meg,mondjuk 25 evvel ezelott milyen volt elvaltnak lenni?Foleg egy nonek?

Most mar senki nem utkozik meg rajta,de pl egy faluban ma is elkepzelhetetlen,hogy valaki ne vegye fel a ferje nevet.
Persze nem ismerek minden falut,de amit igen,ott ilyen elkepzelhetetlen:)))
Meg mielott valaki belekot

Előzmény: Biovadász (80)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!