nem akarok az ordog ugyvedje lenni, de azert nem szabadna egyetlen dolgot figyelmen kivul hagyni. az abszolut szamokat figyelembe veve a Havas iskolajabol kikerulok kerulnek legnagyobb szamban szinvonalas sajtomunkahelyekre. ez teny. az mas kerdes, hiogy az osszes odajaro 60 szazaleka meg egy szot se tud leirni az ot ev utan. de azert ez nem jelenti, hogy rosszabb lenne, minmt a tobbi szak. peldaul a pazmanynal es a szegddi jatenel is talan, meg a szekesfehervarinal is jobb, tomegevel jonnek ezekrol a helyekrol az emberek ide. az elten es pecsen durva egyetemi kepzes zajlik, de ujsagirok nem nagyon jonnek ki onnan.
Most már szégyellem magam , de még mindig nem értem mire célzol.
Tehetnék ugyan ugyis mintha érteném, de gondoltam, csak a végére járok.
Ugy érted, hogy riportokat készitesz az illetőkkel és folyamatosan leadod ?
Szégyenkezve, de kiváncsian: Anyuxxx
Anyuxxx, ritkásan járok erre, bocs, egész nap Pest..
Megkérdezem? Még mielőtt 400 Ft lenne a benzin, megpróbálok anyagot gyűjteni, hogy a hosszú téli hónapokban legyen miről írnom a kandalló mellett.
A Havas-iskolára vissza.
Nincs olyan tapasztalt újságíró ma magyarországon, mint a volt SZER-esek. Lovas az egyedüli, aki itthon is talpon maradt. Cseke László úgy-ahogy. Két másikat is ismerek, de egyikük sem tudott karriert csinálni. Nem találták a helyüket, már "öregek" voltak ahhoz, hogy felvegyék a kesztyűt az áldatlan hazai viszonyokkal - nem tudom, de ilyenkor mindig az jut eszembe: megkérdezem:-)
A felvételiről már megírtam a véleményem. ha meg - mint olvasom - vegyél pénzért újságírói végzettséget -, nos erről asszem a szakma véleménye azonos. Kérdés, ki fogja olvasni őket?
csodáltam is, hogy fogadták el tanárként Havast a JATE-n. azóta megnéztem az egész tanári kart. tobbsége ismeetlen számomra. tunál róluk valamit mondani?
Mivel én nem vagyok ujságiró, érdemben nem is tudok hozzászólni igazán
a témához.
Ujságolvasóként azonban olyan ujságot szeretnék olvasni, amely a
hireket korrektül adja le, tehát a hirek megfogalmazásából nem lehet
kiérezni az ujságiró véleményét, ugyanakkor a kommentárokból, véleményekből
és egyéb nem hir jellegü irásokból igenis emberközeli hangokat szeretnék hallani,
hogy ugy érezzem, mintha valóban egy ember szólna hozzám.
Ne haragudj, ha megint kicsit offolni fogok, de tképpen szerintem kapcsolódik.
Eszembe jutott, amig ezt a topicot olvastam az ujságirás mikéntjéről és
hogyanjáról egy rádióriport.
Egy régi FRADI focistát (nevére már nem emlékszem )kérdezgetett a
riporter hosszasan, hogyan tudja a csodálatos cseleket.. hogy lép jobbra,
hogy lép balra ,és mit tesz, hogy az ellenséget becsapja stb., percekig
tartott maga a kérdés, azután várakozásteljesen elhallgatott, várva a
nagy kinyilatkoztatást..
A focista lakonikusan csak ennyit mondott : Spilázni tudni kő.
Üdv: Anyu
Ui: Remélem nem voltam nagyon off :)
Anyuxxx, egyáltalán nem zavartál semmit. Asszem Havas, Lovas és mások iskolái fontos kérdéseket vetnek fel. Ehhez igencsak kapcsolódhat azoknak a véleménye és tapasztalata, akik ezen a kövön ülnek már régóta. Hogy mennyire, azt az ITTK hírlevele támasztya alá:
Újságírói gondok
Vezeto újságírók állítása szerint egyre nagyobb a harc azért, hogy az
újságok lépést tudjanak tartani az internettel, így egyre több kockázatot is
rejt ez a szakma, hiszen még szavahihetoségi problémákkal is küszködnek.
Még az olyan forrásokban gazdag újság, mint a The New York Times sem kivétel
ez alól. Frank Rich, az újság vezércikkírója az Amerikai Újságírók
Szövetségének éves ülésén elmondta, hogy nemrégiben dolgozott egy cikken,
amely hamarabb jelent meg a Times website-ján mintsem teljesen
megszerkesztette volna.
Lesley Stahl a "60 Minutes" címu újságtól a fórumon elmondta, hogy szinte
érzi az elkövetkezo médiavilág végzetét, ahol az újságírók egyszerre lesznek
hírgyujtok, írók, szerkesztok és operatorök. "Miért kell, hogy az újságírók
egyszemélyes csapattá váljanak?" - tette fel a kérdést - "Mikor fognak
információk után kutatni? Mikor fognak telefonálni? Nagyon aggasztónak
tartom, de, sajnos, ilyen irányba haladunk."
Steven Brill, a Brill's Content kiadója szerint "ombudsmanokat" kellene
alkalmazni, és ki kellene dolgozni egy az egész szakmára kiterjedo etikai
törvénykönyvet. "Szerintem egyfajta arroganciától szenvedünk, amitol minden
olyan csoport is szenved, amelyik ellenorizetlenül végezheti munkáját. De
azért nem azt szeretnénk, hogy a kormány felügyelje az újságírókat." -
mondja Brill.
Jay T. Harris, a Mercury News kiadója szerint van jobb módszer is a
szenzációhajhászás és a pontatlanságok elkerülésére, mint az ombudsmanok
alkalmazása. A Mercury News például minden egyes cikke végére kinyomtatja a
hírforrások listáját, ezzel is bizonyítva, hogy az újság legfontosabb
feladatának a hitelességet tartja.
Stahl aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy minél inkább
interaktívvá válnak a hírek, az újságírókkal szemben annál több követelmény
lesz mind az olvasók, mind a nézok oldaláról. De leginkább attól tart, hogy
a hírek háttérbe szorulnak majd a versengések és tulajdonosi viták
közepette. "Régen mi mentünk és tudósítottunk mindenrol, amirol az
embereknek tudnia kellett. Ez az, ami lassan eltunik a nagy versengés és a
túlszabályozások miatt."
Nem a bioritmusom furcsa, hanem az Internet hozzáférésem.
1o-2-ig szünetel.
Azért maradtam fenn 2 óráig, mert kiváncsi voltam Rád
Ne haragudj, ha zavartam a topicodat.
Üdv: Anyu
Ui: köszönöm a linket, végigolvastam..
Alapvetően későn csatlakakozom a társalgáshoz, de úgy nézem, hogy eddig jobbára nem is volt érdemes. Hogy Rezső alapkérdéséhez visszatérjek: ez az egész Havas-suli kérdéskör (amiről azért valljuk be, többnyire semmit sem tudnak az emberek, mert a sulit magát Havas habitusán keresztül ítélik meg) jóval nagyobb terjedelmet igényel, mint az itt egy hozzászólásomban meg tudnék tenni, de ezért, megpróbálom. Én oda jártam, ott végeztem. Mármint Szegeden. Mert hogy van a Bp-i "tagozat", ami valójában Havas korábbi magán-iskolája, a BMI, csak hát úgy alakult történetesen, hogy az is adhat diplomát. Maga a folyamat úgy zajlott le, hogy 1991-ben, amikor már működött a sulija, kigrundolt magának Szegeden egy tanszéket, ez lett a JATE kommunikáció szak, amit aztán akkreditáltak, nagy nehezen. Itt (egyetemi szak lévén) diplomát lehetett szerezni, négy év után. Aztán jött a következő lépés: a BMI-t, mint a JATE k. szak kihelyezett tagozatát felturbósították, vagyis "alkalmas lett" főiskolai, egyetemi diploma kiadására, így valójában egy magán-iskola (ahova 100egyhéhány ezer pénz a félév) lett állami diploma-képes, ami ugye azt jelenti, hogy pézé dploma elv érvényesül. Másrészt azt jelenti, hogy minden hülyét felvesznek, aki fizet, mivel ott mások a felvételi "szabályok". Csakhogy a JATÉ-n nem, mivel az egyetem (és a szak lelkiismeretes) vezetése annak idején nem ment bele, hogy a felvételiket hígitsák. Erre azért lett volna szükség, mert sok "érdekes" figura fordult meg ott, többnyire olyanok, akik újságírók akartak lenni, nempedig történészek és irodalmárok (ez a két tárgy a felvételi). Emiatt aztán Havas szerette volna (némileg jogosan), hogy a felvételi ne egyetemi felvételi legyen (vagyis szigorúan írásbeli, szóbeli, pontozás, stb.), hanem lazább, jobban személyre szabhatóbb. Na ez nem ment és ahogy elnézem még most sem megy. Igazán nem tudok állást foglalni az ügyben, mert valahol Havasnak van igaza, aki azt mondja, hogy nem az számít, hogy ki milyen töri-felvételit ír, hanem, hogy milyen újságírói képességei vannak (nem csak az írásra értem), másrészt az egyetemi színvonalat is érdemes tartani, mert hát én láttam, milyen sötét alakok próbáltak egy egyetem szakára bejutni, másrészt az egyetem adja nevét ehhez a szakhoz, és mint ilyen, követelheti a színvonalat. Ha ez nem tetszik, akkor nem kell egyetemi szakra menni, van elég magán-suli.
Anyuxxx,
fura a bioritmusod. Ha nem is tudod léevenni az emiljeidet, írni bizton tudsz, esetleg valami free szolgáltatásról (www.primposta.com vagy hu például).
Tedd meg, hogy a személyeseket áttereled oda, mert nagyon off-ba megyünk.
Te már biztosan alszol, de azért én irok neked.
Nagyon tetszett, amit a régi időkről és az ir példáról irtál.
Amikor azt irtam magunkra ismertem a RUNÁZÁS-ra, WEYERBÉLÁ-zásra
gondoltam. Én is olvastam ezekről, és jó igy összefogottan, szépen meg-
fogalmazva látni a problémát .
Jó éjszakát és holnapra (mára) jó napot kivánok : Anyu
Ilyenek vagyunk mi nők, legalábbis én.
Rögtön a fényképedre kattintottam, és láss csodát ilyennek gondoltalak. Sajnos
most nem tudok olvasni, mert már nagyon álmos vagyok, de majd holnap..
Ha alszol is már, jó éjszakát kivánok és köszi: Anyu
az én dial-upommal cirka 3-4 perc alatt lett volna lehetséges, van mikor a küldés önmagában 60-90 sec, utána rákattintani a "válaszra erre" bepötyögni és újraküldeni ...
Arielnek külön sávszélességet ad az index szerver ?
bocs, csak a gyakorlati kivitelezhetőségről szólva
SimliS válasz erre | adatok | e-mail 2000-05-21 16:01:02 (20)
Köszi, te legalább kedves voltál.
[előzmény : hajnalpír, 2000.05.21 15:52]
Ariel válasz erre | adatok | e-mail 2000-05-21 16:00:58 (19)
hajnalpir
gusztusdolga, hogy nem tetszik vkinek a stilusa, gondolatai, stbje es kritizalja. de hogy szemelyeket ugy unbloc fikazni milyen polgari erkolcs diktalja az mas kerdes.
rezso "politikaja" neha mar odaig fajul hogy egyesek szemelynevevel "viccelodik" (lasd svaby, bolgar). a kevesbe szeretett egyenekrol csak szimpla x.y. hazudott cimmel nyit topicot.
majd ertetlenkedik, miert ez a sok szemelyeskedes a politikaban(itt).
miota egymasrol huzzak le a vizeslepedot, kiderul hogy a legveresebb szaju jobboldali nickek mint firkaszok. es meg csodalkoznak miert mennek tonkre ujsagaik.
[előzmény : hajnalpír, 2000.05.21 15:44]
---
SimliS válasz erre | adatok | e-mail 2000-05-21 15:36:46 (8)
Kedves Aurora!
Én nem mondtam, sőt nem is tudtam, hogy ő a közellenség. Aki ilyen bevezetőt ír, hát ...... mitismondjak? Semmit. Ez a legjobb.
Rezső bácsinak mi a baja a coclibekkel? Ő hova húz? Azt már látom, hogy a Havast utálja.
SimliS
a tudatlan/de ráérez a csízióra
[előzmény : hajnalpír, 2000.05.21 15:21]
Ariel válasz erre | adatok | e-mail 2000-05-21 15:35:16 (7)
valoszinuleg egyesek arra mar gondolni sem mernek, van aki
mondjuk felevig csak olvassa a forumokat es csak utana kezd irkalni.
en is igy voltam vele es mikor nyitottam egy azaz 1 topicot, a jobboldali veresszaju banda rogton atharapta a torkomat, hogy is merem ezt tenni.
ilyen az elet.
rezso meg nyitja a szemelyneveket tartalmazo fikazo topicjait, mintha fizetnenek neki (fizetnek?)
[előzmény : hajnalpír, 2000.05.21 15:21
Érdekes, hogy SimliS és Ariel kétszer is 1 kb. 1 perc különbséggel egymás után írtak ebbe a topicba, és az is, hogy Ariel volt az aki rögtön védelmébe vette SimliSt, és az is, hogy mindketten rá vannak izgulva rezsőre. De természetesen elfogadom, hogy mindez lehet csupán a véletlen műve is. :)
És persze nem bűn, ha valakinek több nickje van, de nem árt, ha figyel arra, hogy elkerülje a leleplezést... (mivel nem hiszem, hogy ennyire ügyetlen vagy, ezért elhiszem, hogy mégsem te vagy SimliS:))
bizonyara a sok beirast feluletesen olvastad.
en nem a te sok nickedrol beszeltem.
beszeltem arrol hogy sok szemelyrol nyitsz topicot.
illetve arrol hogy sok ujsagirocska ir ide alneven, majd pedig azt cafoltam hogy en lennek simlis. slussz. valassz :))
nekem több kollegám is olvas két-három nyelven, és a gyakorlatban is olvasnak, természetesen, nem csak elméletben.
El kell ismernem, hogy az ÉS-t és a Magyar Narancsot újabban, amióta áttértek a gyűlöletbeszédre, nem olvasom. A Népszabit, illetve a Magyar Hírlapot (valamint, természetesen, a jobboldali sajtót) igen.
Sajnos a fent említett egyik napilaptól sem tudnék egyetlen olyan újságírót sem említeni, aki nyelvi műveltségével, nyelvtudásával nyűgözött volna le. Tapasztalatom éppen ellentétes: mindkét lapban már az alapvetô angol és német kifejezések helyesírásával is gond van. Valaki itt az Indexen egyszer kigyűjtötte a Népszabi legdurvább angol hibáit. Ami a németet illeti: aki a 'zusammen'-t 'zuzammen'-nek írja (kb. 1 évvel ezelôtti, teljes oldalas cikk, amit a megfigyelési ügy lezárásaként jelentettek meg), ott bizony még a legalapfokúbb némettudás is hiányzik. Számtalan hibát találtam a két lap angolságában is - ha akarod, szívesen megkeresem az ezzel foglalkozó, általam olvasott indexes hozzászólásokat.
a nagyon művelt lírai túlzás, de talán az un. hagyományos bölcsész műveltség alapjaival rendelkezem.
a tesztet meg tudnám csinálni, desok kérdésben csak felületesen. nem ezt mondtam, hogy (vagy akartam mondani), hogy nem , hanem arra akartam a figyelmet felhívni (valszeg csoma értette legjobban, hogy vannak benne túlzások.
egyébként Érdit sejtem mögötte...
bizony, sok függ a generációktól. az enyém már keveset tud, de még hajlandó utána járni.
nekem több kollegám is olvas két-három nyelven, és a gyakorlatban is olvasnak, természetesen, nem csak elméletben.
mellesleg rezső nagyon művelt, ha ő nem tudja a tesztet, az rosszat jelent.
Demokritosz s tsai ismerete már filozófiai szakismereteket feltételez, melyek megléte viszont feltehetőleg kizárja a jogi vagy közgazdaságtani szakismeretek meglétét, és viszont.
az ott tanító bölcsész ismerőseim szerint a Havas-iskola színvonala nem nevezhető kifejezetten magasnak. sőt. de nem nevesíthetek.
újságíró iskolával el van árasztva a piac. a kérdés az, hogy melyik újságíró iskolának van vagy lesz olyan presztízse, hogy állást is kapjon vele az ember (értsd: ne csak flekkhonorra fizessék, mert abból nem lehet megélni, ha színvonalas anyagokat akar írni az ember).
tudomásom szerint eddig a Bálint György iskolának (ti ezt neveznétek coclib ügynek: főleg MH és Népszabadság alapokon áll) van a legjobb híre, továbbá az eredetileg az ELTE BTK Esztétika alszakjaként működő média-szakról kerülnek még ki nagyobb számban újságírók (főleg az online vonalon, mivel a mondott iskola György Péter iskolája).
a jobboldali iskolákról ti többet tudtok.
az újságíróképzés ugyanakkor, szerintem, gyakorlati oktatást igényel, tehát valószínűleg abból lesz újságíró, aki elkezd gyakornokként vagy alkalomi szerzőként dolgozni egy lapnál, nem abból, aki letesz harminc vizsgát médiaelméletből.
Magyarországon sajnos az én generációmtól lefelé egyre fokozottabb mértékben lesznek az emberek lelkifurdalásmentesen műveletlenek. harminc alatt az a kínos, ha nem tudod, mi a url, nem az, ha nem tudod, ki volt Platón vagy Arisztotelész (far cry Demokritoszhoz képest).