Keresés

Részletes keresés

bm613 Creative Commons License 2023.01.26 0 0 22253

Igen, de ezen belül ő csak az optikai leolvasásút említi. Az olyan, hogy a cukor hatására színváltozással járó kémiai reakció történik, és ezt a színváltozást nézi a gép. Ez valóban régebbi technológia, lehet, hogy tényleg nem forgalmazható már. Ettől még nagy baj nincs vele, én lehúztam vele kb. 12-13 évet, és még élek. Utána jöttek a más technológiával működők.

Előzmény: Új Testaccio (22251)
bakibaby Creative Commons License 2023.01.26 0 0 22252

"most olvasgattam a zegyik termé krendelős odlalt" - linkeld be ide, had' lássuk. Köszi!

Előzmény: Anon10 (22249)
Új Testaccio Creative Commons License 2023.01.26 0 0 22251

Nem értem. Tesztcsík megy a szúrás utáni vércseppre - nem ilyen a vércukormérő? 

Előzmény: Anon10 (22249)
Anon10 Creative Commons License 2022.11.13 0 0 22249

Venni szeretnék vércukormérőt, egyenlőre csak ellenőrzés céljából...(rémlem még nem vagyok az)

Apámnak már határértéken van, diétára is van fogva emiatt és arról a családi ágról többeknek is volt vércukor problémája.

 

Accu Chek Active gondoltam jó lessz

 

Aztán most olvasgattam a zegyik termé krendelős odlal visszajelzését és az alábbit írja:

Egy EU rendelet megtiltotta az optikai leolvasású tesztcsíkot használó vércukormérő készülékek forgalmazását az EU. területén, lassan már 2 éve! !!
Valóban pontatlanok! Sok minden befolyásolja a mérést!

 

 

Ez mennyire valós?

Csak mert ha így van, akkor az apámé is mérhet rosszul?

 

Szóval mit ajánlotok...max olyan 10 ehuf-ig ha nagyon jó akkor 13 e hufig gondoltam.

 

Koleszterin mérés se lenne rossz

dmke Creative Commons License 2022.11.13 0 0 22248

Találtam a kamrámban 2017-es lejáratú diabetikus tésztát (tarhonya és orsótészta). Szerintetek meg lehet kockáztatni a felhasználását? 

bm613 Creative Commons License 2022.10.27 0 0 22247

Sport előtt és közben is kell enni, különben jön a hipoglikémia. Nagyobb megterhelés esetén utána is, hogy pótoljuk a közben megfogyatkozott glikogénkészletet. Ez az "utána" jó néhány órát jelent, akár egy egész napot is, addig több CH és/vagy kevesebb inzulin kell.

Köszi :-)

Előzmény: dulci_nea (22245)
bakibaby Creative Commons License 2022.10.27 0 0 22246

Na ez szép összefoglaló volt a "diab-helyzetről" :-) Én is hasonló utat jártam be ;-) Kicsit azért segítettek a helyzeten a korszerűbb inzulinok (rapid pl.), de a lényeg a betegség kezelésének változása e néhány évtized alatt. 

Előzmény: bm613 (22244)
dulci_nea Creative Commons License 2022.10.27 0 0 22245

No, ez tényleg durva. A mai szabály inkább arra hasonlít, amiket magadtól változtattál. Nem kell csörgőórával kajálni. Felkeléstől számít az idő, lehetőleg 1 órán belül együnk. Két étkezés között 2-4 óra teljen el, nem a harangozáshoz igazodik. Sport után van egy kis extra gyors kaja. A fizikai munkát csak emlékezetből írtam, nem vagyok érintett. Stb, stb... de te már jobban ismered.

Igen, azt az alapvetőt nem kérdeztem, hogy inzulinos vagy tablettás vagy.

 

Sok sikert. Jó egészséget!

Előzmény: bm613 (22244)
bm613 Creative Commons License 2022.10.26 0 0 22244

Köszönöm a segítő szándékot, de ezek a dolgok nagyon rég voltak, 22 év rutinom van már, és minden rendben.

 

Elolvasni a szabályokat? Megvolt. Annyira, hogy a legelején, mikor bent voltam egy hétig a kórházban, pár nap után kérdeztem valamit a doktornőtől (nem emlékszem, mit, csak azt tudom, hogy valami könyvben olvasott dologhoz kapcsolódott), mire szúrós tekintettel ezt válaszolta: "Magával az a baj, hogy túl sokat olvas."
Nyilván egyszerűbb az olyan pácienssel, aki csöndben megjegyzi az utasításokat, és több teendő nincs vele, de előbb-utóbb belátta, hogy én nem ez az eset vagyok, és szerencsére együttműködőbb lett :-) 

 

 

Persze hogy 5-kor nincs vacsoraidő. Mégis azt mondták anno nekem, hogy nagyon szigorúan reggeli 6:30, ebéd 12, vacsora 5 órakor, mindig teljesen fix szénhidrátmennyiségekkel. Pár évig elhittem, de már tök jól elvagyok, amióta tojok a 160 grammra és az időpontokra nagy ívben :D Alapesetben kb. 220 gramm, és ahogy írtam, mindenféle aktivitáshoz plusz adag.

 

 

Komolyan mondod, hogy fizikai munkásoknak mondanak hivatalosan egy pár falatka pluszt egész napra??? Remélem, van annyi eszük az érintetteknek, hogy nem tartják be. Illetve egyszer lehet, hogy betartják. És amikor három órán belül negyedszer jön a hipoglikémia, rájönnek, hogy többet kell enni... basszus, a biciklizés (én arról tudok leginkább nyilatkozni) egy maximum közepes intenzitású fizikai aktivitásnak számít, ha nem emelkedőn megy az ember. És síkon az elvisz 20-25 km/h-s tempónál legalább 50-60 grammot. Nem naponta, mielőtt félreértenéd. Óránként. Komolyabb emelkedőn meg mondjuk félóránként, vagy akár 20 percenként. Akkor mire megy egy munkás szervezete egész napra 20-40 g plusszal? Még ha inzulinból is kevesebbet ad be, akkor is kb. semmit.

 

 

El kell ismerni, az időpontok rugalmasságát az is segíti, hogy már van 24 órás bázisinzulin. Akkor még nem volt. De ez sem volt valójában indok a szigorúan megszabott időpontokra, csak persze a protokollt hülyebiztosra kell kitalálni. Akinek van esze, az már akkor is lehetett jóval rugalmasabb, de erre magamnak kellett rájönnöm, az orvos nem mondta. Ő csak elmondta a 80-as IQ-júak által is követhető, viszonylag egyszerű szabályrendszert. Ekkor eszel, ennyit, és beadsz hozzá ennyi inzulint. Hát a nagy büdös lófület... még az elvileg szigorúan 5+5+5+9 óránként (amiből ugye egyenesen jön a vacsora és a reggeli között teljesen irreális 14 óra, pótvacsorától reggeliig is 11,5) beadandó Humulin R + Humulin N párosban is minimum 2 óra rugalmasság volt.

 

Éveken át keltem fölöslegesen minden szabadnapon is 6:30-kor, éveken át vacsoráztam fölöslegesen mindennap 5-kor, éveken át akármi is volt a kaja, akár több, akár kevesebb esett volna jól, fölöslegesen ettem pontosan annyit a megadott időpontokban, amennyit előírtak, éveken át az esték jelentős részén újra megéheztem és ehettem a szénhidrátmentes második vacsorát, mert elhittem a kőbe vésett szabályokat. Faszom bele, hogy finoman fogalmazzak...

Hogy miért szalonna és tojás volt a legfőbb szénhidrátmentes pluszkaja este? Nem sokat gondolkodtam, voltak sokkal súlyosabb gondolkodnivalóim is... Bevált, jóllaktam, nem került sokba. Csak rohadt unalmas volt egy idő után.

 

 

De voltak napok, amikor semmiképp nem volt mód betartani az időpontokat, mondjuk sokórás laborgyakorlat miatt, és jéééé, láss csodát, kiderült, hogy az inzulinnak nincs stopperórája :-)

Aztán mertem kísérletezni azzal is, hogy nem keltem föl szabadnapon 6:30-kor, és jééé, újabb csoda, nem baszódott föl a cukrom az egekbe 8-ra sem, hiába fenyegettek azzal, hogy nagyon rosszul járok, ha nem tartom be az előírást. Nahááááááát! (Igen, direkt használok ilyen szavakat, akit zavar, ne nézzen ide. Volt elég bajom a betegséggel meg más, még sokkal komolyabb dolgokkal is, mi a faxért nem lehetett elmondani, hogy ésszel kell csinálni, nem pedig kőbe vésett parancsolatok alapján? Laikusként persze hogy mindent elhiszünk a Szakembernek, pláne fiatalon...)

Aztán jött az, hogy a(z akkori életkoromhoz képest nagyon ritka, de a nullánál azért gyakoribb) hajnalig tartó fennmaradások során egy negyedik adag gyors inzulint és negyedik főétkezést is be mertem iktatni. Elképesztő, ettől sem lett bajom!

És nem tudom, hogy mikor, ezek előtt, között vagy után, de jött az inzulinmennyiség rugalmas állítgatása is az épp elfogyasztani kívánt CH-mennyiséghez alkalmazkodva. Ez is bevált, hihetetlen :D

 

160 g CH az akkor is 640 kcal, ha megfeszülünk. Természetesen a szénhidrát mellett még valamennyi fehérje és zsír is szokott lenni az ételekben, feltételezem, hogy te ezzel együtt érted az 1000-et a tésztában. De az már akkor is fehérje meg zsír. Márpedig az nem jó, ha 640 kcal CH mellé kb. 1500-at eszünk fehérjéből és zsírból, ennél a CH arányának többnek érdemes lennie.

Előzmény: dulci_nea (22243)
dulci_nea Creative Commons License 2022.10.25 0 0 22243

Cukorbetegség mellett nagyon szabados, ahogy kezeled, szerintem. Jó a cukorértéked?

Ha csalódtál a szakemberekben, legalább magadnak olvasd el a "szabályokat", szerintem segít. A FB-on van több cukros csoport. A neten cukorbeteg diétáról tudnivalók. Ne utasítsd el.

 

Én du. 5-kor még csak uzsonnázni szoktam. Minden étkezésnél kell szénhidrát, nem eszünk magában szalonnát és tojást. Még u.n. pótvacsora is szokott kelleni, hogy kellően elosztódjon a napi szénhidrát bevitel. Esti és reggeli étkezés között semmiképp ne legyen több 10 óránál. 

 

Miért pont szalonna és tojás, míg megutálod? Másképp mit eszel, mi a kalóriabeviteled, ami így hiányzik, és most nem eheted? Nálam az jön ki, hogy kb ezer kalória a 160-180 szénhidrát, teljeskiőrlésű tésztával számoltam. Ajánlanám pl. a szénhidrátcsökkentett kenyereket. Akkor több kalóriát viszel be egy étkezésnél. Pl. zsíroskenyér lilahagymával? Én nagyon szeretem. Bab, borsó, lencse, olajos magvak...

Előzmény: bm613 (22242)
bm613 Creative Commons License 2022.10.24 0 0 22242

Csomó szabálytalanság :D:D:D

Kb. 2000-2200 kcal kell egy átlagos férfinak, ha nem a szobában poshad egész nap. Ha ebből csak 640 kcal a szénhidrát, az baromi sok zsírt és fehérjét jelent. Akkor elég ennyi szénhidrát, ha jóval kevesebb az összes kalóriabevitel is, ami leginkább fogyókúránál fordulhat elő. 

A fizikai munkásnak +20-40 g szénhidrát meg röhej. Annyit azzal elpusztít a szervezetem, hogy nem ülök a tanári asztalnál az órák során, hanem mászkálok ide-oda a teremben, nézem, ki mit csinál... hol van ez a fizikai munkához képest? Komolyabb fizikai erőkifejtéssel töltött nap (nálam ez biciklizést szokott jelenteni akár 100 km fölötti mennyiségben is) többszáz g extra szénhidrátot is igényelhet.

Előzmény: dulci_nea (22239)
dulci_nea Creative Commons License 2022.10.24 0 0 22241

Mindig a csomagoláson írott szénhidrát tartalommal számolunk. A száraz anyagot, vagy nyers zöldséget kell számolni, hogy kijöjjön az étkezésre tervezett ch mennyiség. A kuszkusz nincs korlátozva, de ajánlott lehetőleg minden étkezésnél valami zöldséget is fogyasztani. Persze beleszámolva a pl. ebédbe. 

Előzmény: Városliget Fényőre (22240)
Városliget Fényőre Creative Commons License 2022.10.24 0 0 22240

Köszönöm! Most még a kuszkuszról kérdeznék, könnyű és jó. Mennyit szabad belőle? Köszönöm, üdv.

Előzmény: dulci_nea (22239)
dulci_nea Creative Commons License 2022.10.23 0 0 22239

ch - szénhidrát (szén jele a C)

 

Igen, jó a tojás, sütve, főzve, bundáskenyérnek. Legyen mellette annyi szénhidrát, amit az orvos vagy dietetikus mondott. Általában, leggyakrabban azt szokták: reggeli 30ch, tízórai 20ch, ebéd 50ch, uzsonna 20ch, vacsora 40ch. 

Kenyérből nekem leginkább a Roberto teljeskiőrlésű vagy a purpur kenyér vált be.

 

Ahhoz képest amit én tanultam, az alattam szóló csomó szabálytalanságot mond. Olvasd a FB-ot, minden ilyen kérdésedre választ találsz. Akinek nagy az energiafelhasználás, pl. fizikai munkás, annak 180-200 ch-t szoktak mondani. 

 

Ha elakadsz, kérdezz itt nyugodtan.

Előzmény: Városliget Fényőre (22236)
bm613 Creative Commons License 2022.10.23 0 0 22238

Bár kémiailag nem korrekt, a szénhidrátot rövidítik CH-nak sokszor az egyszerűség kedvéért.

Mellesleg 160 g semmire sem elég, kivéve komoly fogyókúra esetén. 160 g szénhidrát (640 kcal) mellett tömni kell magadba brutális adagban a zsírt és fehérjét, hogy ne éhezz. Az első években elhittem, hogy a 160-at nagyon fontos tartani, ráadásul még azt is, hogy az időpontok is létfontosságúak, benne a délután 5-ös "vacsorával"... esténként meg zabáltam a szalonnát és tojást kenyér nélkül. Aztán rájöttem, hogy ez így totális baromság volt. És évekig nem ettem tojást meg szalonnát, annyira elegem volt belőlük.

Előzmény: Városliget Fényőre (22236)
Városliget Fényőre Creative Commons License 2022.10.23 0 0 22237

Még valami, addig is: Reggelire tojás? Ajánlott?

Előzmény: dulci_nea (22235)
Városliget Fényőre Creative Commons License 2022.10.23 0 0 22236

Köszönöm, keresem. Addig is: mi a "ch"? Kösz.

Előzmény: dulci_nea (22235)
dulci_nea Creative Commons License 2022.10.23 0 0 22235

Amit írtam, elkezded írni és bejön. Egészen pontosan - "Cukor nélkül - szénhidrátdiéta cukorbetegeknek, IR-eseknek (160g ch)"

Előzmény: Városliget Fényőre (22234)
Városliget Fényőre Creative Commons License 2022.10.23 0 0 22234

Köszönöm. FB-ot keresem: mit kell beírni, hogy ez a hely bejöjjön?

Előzmény: dulci_nea (22233)
dulci_nea Creative Commons License 2022.10.23 0 1 22233

Nem kell ragaszkodni a szokásos reggelihez, hogy kenyérre valami. Lehet bármilyen főttétel is, főzelékek, rizses lecsó... csak meglegyen az előírt ch mennyiség. Azt megkaptad, milyen diéta legyen? Napi 160 ch a legáltalánosabb. Teljeskiőrlésű kenyér legyen, vagy teljeskiőrlésű tészta. Az extrudált nem jó, az gyors felszívódású. Reggel ne legyen gyümölcs és tej. 

 

Fenn vagy a FB-on? Van egy jó csoport, mindent ott tanultam. "Cukor nélkül - szénhidrátdiéta... "

Előzmény: Városliget Fényőre (22230)
Városliget Fényőre Creative Commons License 2022.10.23 0 0 22232

Nem kaptam, csak tanácsot, hogy reggel csak teljes kiürlésőt. Koprpovit, Abonett? Azt hittem, ezeket is szabad, van, aki szerint nem tanácsos. Akkor mi a reggeli?

Előzmény: dulci_nea (22231)
dulci_nea Creative Commons License 2022.10.23 0 0 22231

A patikában esetleg nem írták a dobozra 2x1 vagy csak úgy, hogy 2? Mivel XR-es, tehát egész napos felszívódás, nagy bajt nem csinálsz, amíg meg tudod kérdezni, beveszed valahogy. Én 2x1-et vennék be. Kaptál esetleg kiegészítőt, Diabet-et?

Előzmény: Városliget Fényőre (22229)
Városliget Fényőre Creative Commons License 2022.10.23 0 0 22230

"Kellene lennie".

--- Ezenkívül. Kenyér helyett "teljes kiőrlésűt" ajánl. Van. Viszont reggelikre bevsároltam sok Korpovit kekszet, sok "extrudált" (vékony szeletek) rozsos szeletek. - Erre valahol azt olvasom, hogy ezekben is hamar felszivódó szénhidrát van. Csak reggel problémám a kenyér vagy helyette mi? kérdés, mert később egész nap soha nem eszem kenyeret, régebben sem ettem. - Akkor mit lehet?

Városliget Fényőre Creative Commons License 2022.10.23 0 0 22229

Kösz a választ. "Retard tabletta", 500 mg. 

Orvosi előírás: 2x500. - ebből nem világos, egyszerre 2-t, vagy reggel és este 1-et. Az orvosnak teljesen egyértelmúnek, félreérthetetlennek kelene lennie, sajnos.

Előzmény: dulci_nea (22228)
dulci_nea Creative Commons License 2022.10.22 0 0 22228

Sima Metformin vagy XR-es?

 

Én napi egyet szedek, nem vagyok tudósa a használatnak. Csak lásd, hogy nem vagy egyedül.

Ha sima, akkor biztos reggel és este. Az XR jelű elhúzódó, egész napos hatású, akkor nem tudom.

Előzmény: Városliget Fényőre (22227)
Városliget Fényőre Creative Commons License 2022.10.22 0 0 22227

Zenofor - (metformin).

Előzmény: Városliget Fényőre (22226)
Városliget Fényőre Creative Commons License 2022.10.22 0 0 22226

Üdv. Viszonylag kezdő sorstárs vagyok, nem jó vércukor-mutatókkal. Kezdetnek napi 2x500 mg Zenofort kaptam. Kérdésem: este kell 2szemet bevennem, vagy reggel majd este 1-1 szemet? (Hétvégén nincs orvos). - Köszönöm.

öreg_néne_b Creative Commons License 2022.10.07 0 0 22223

Hová lett innen mindenki? :o
Én is...

Norman Patrick Bates Creative Commons License 2022.08.12 0 0 22219

Jajjne... mi történt vele? (Én nyitottam ezt a topicot)

:(((

 

Előzmény: quantumNr2 (22216)
proszim Creative Commons License 2022.08.10 0 0 22218

Részvétem!

 

Előzmény: quantumNr2 (22216)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!