Nohát ez az. A monetáris unióba úgyse tartozik bele mindenki, ez biztos, s akkor most kijön nyíltan a belső föderáció. Ennek - csak gazdasági szempontok miatt - feltehetően Mo. nem lesz tagja.
Szerintem minket felvesznek, már nem lesz mibe belépnünk :)
Én megígértem rezsőnek, hogy többé nem fogalmazom bele semmilyen módon első hozzászólásomba azt a bizonyos számot. Amit erről szeretnék mondani, az az, hogy a dolog régóta kialakuló-félben van. Van egyrészt a gazdasági érdek, másrészt a vele korreláló politikai szándék. A kettő között vannak azok az országok, amelyek politikai szándékok miatt lettek vagy lesznek tagjai az Úniónak. Inkább valószínűsíthető, hogy Portugália és Görögország ide tartozik, mint a gazdasági racionalitás alapján meghozott döntések halmazába.
Ennek folytán a folyamatnak kétféle kimenetele lehet. Vagy sok olyan kis országot lehet majd találni az Únióban, amely együtt elég határozott ahhoz, hogy ne engedje kialakulni az "únió az únióban" jelenséget, vagy nem ússzuk meg. Az egységes pénz miatt már régóta megy a kavarás ugyanezen témában. Ezzel még el lehet játszani úgy 10-15 évig. Ha a gyengék addigra nem tudnak kellőképpen megerősödni, akkor a kutya se fogja az Úniót egybetartani. Akkor ugyanis nagy lesz a szakadék a gazdasági racionalitás és a politikai szándék között, és rend szerint az előbbi szokott győzni.
2000. május 19., péntek (MTI) - Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke "az Európára vonatkozó francia-német kezdeményezés újraindítására elhangzott felhívásként" üdvözölte pénteken Joschka Fischer európai föderációra vonatkozó javaslatát. Prodi a párizsi Le Monde kérdéseire válaszolva kifejtette: "ennek a két országnak az erőteljes kezdeményezése nélkül nincs Európa". A Fischer javaslatában foglaltakkal egyetért: "örülök, hogy nem állok egyedül ezekkel a gondolatokkal, végre jó társaságban vagyok" - mondta. Elismerte, hogy maga a ÍföderációÍ szó tabu "egyes országokban, például Angliában", ezért ha személy szerint számára kedves is ez a modell (amely közös alkotmányt, kormányt és parlamentet feltételez), nem lehet azonnal megteremteni. A "megerősített együttműködési formákról" - az Európai Unió tagállamainak arról a lehetőségéről, hogy meghatározott területeken csoportokba tömörülve gyorsabban haladjanak az integrációval, mint mások - Prodi leszögezte, hogy szerinte ez nem lehetséges két vagy három országonként. "Azt javasoltuk, hogy legalább a tagok egyharmada legyen a küszöb, mások magasabb számot mondtak. Mindenesetre nem szabad a la carte Európát csinálni. Egészen konkrét intézményes folyamatra van szükség a megerősített együttműködési formákhoz". Az EU belső reformját kidolgozni hivatott kormányközi konferencia sorsa nagymértékben múlik a rambouillet-i találkozó eredményein - utalt Prodi a péntek estére Párizs mellett összehívott nem hivatalos francia-német csúcstalálkozóra. A föderációs javaslatnak a Bizottság elnöke szerint nem kell a kormányközi konferencia napirendjére kerülnie.
No, ez szerintem érdekes. Mi kepesztünk az EU-ba, s mire odaérünk, azon belül is lesz egy külön kis társaság, ahová megint lehet nyomulni. Nem véletlen, hogy több kis EU-állam máris tiltakozott: Görögország, Portugália. Gondolom, ők is kívül maradnának.