Keresés

Részletes keresés

Aksi Creative Commons License 2001.03.26 0 0 29
-get up-
Aksi Creative Commons License 2001.03.16 0 0 28
mondom: szakmaja /csak rohantam :)
Előzmény: Aksi (27)
Aksi Creative Commons License 2001.03.16 0 0 27
Na nem keves melo lehet allandoan beadni a rohadt programnak, az ujabb es ujabb sexsite-ok cimet! Biztos megeri ezert kulon embereket fizetni...

Egyebkent mint jeleztem lent, nemcsak emiatt nem gazdasagos, hanem: ha sexkepeket akarok, akkor addig surfuzok mig megtalalom oket, csak igy ugye tovabb tart, mintha egy-ket favoritrol az ember neha megnezi 10p alatt az ujhusokat!

A mobilszamlarol meg annyit, hogy csak az elkerulhetetlen sajat ugyeket intezni egy ido utan rola az ember ilyen megszoritasoknal, es a munkval kapcsolatos dolgokkal meg var egy kicsit amig vonalashoz nem er.

Dehat ezeket magyarazhatod nehany primitiv baromnak!
Nem beszelve arrol, hogy a freenet ill. a racinalis keretek kozti free mobil egy olyan juttatas, ami nem kerul annyiba a cegnek amennyivel a dolgozok feelingjet noveli. Ha belegondoltok, hogy havi 20000Ft maganbeszelgetes a cegnek meg talan annyiba sem kerul (ktg.) mig ha 20000Ft-tal akarna novelni a nettomat az majdnem 60000Ft tobbletkiadast jelent neki.
En nem tudom, hogy miert olyan nehez ezt neha belatni annak akinek raadasul ez a szakmalya is...

Előzmény: __PT (26)
__PT Creative Commons License 2001.03.15 0 0 26
En is talalkoztam mar hasonlo marhasaggal. Ott is siman le voltak tiltva a szex- es gamez site-ok IP-cimei (!). Ha valaki tudja, hogy altalaban egy szerver tobb site-ot is hostol, akkor el tudja kepzelni, hogy milyen ostoba lepes is ez a fajta kivitelezes. Igy ha volt egy szakmaval kapcsolatos szerver - ahol min. 1 db kex site is volt - akkor azt nem lehetett elerni.

Masfelol ertheto a dolog, hogy a munkaltato probalja az alkalmazottait a munka fele orientalni a szorakozas helyett. Azonban ostoba modon teszi azt, ha megutaltatja magat ill. az Internet infrastrukrurat a dolgozokkal.

Mert lehet pl. a internetforgalmat priorizalni az igenyeknek megfeleloen, igy pl. a voice mindig elsobbseget elvez a www-vel szemben, etc.

Jelenlegi munkahelyemen pl. nincs korlatozva a net elerese, de megis dolgozik mindenki, mint az allat. Nem azt mondja a fonok, hogy ne nezegess kex oldalakat, hanem azt, hogy kesz lesz /van/-e idore a kiadott melo ? Ez megkozelites kerdese, es nekem inkabb ez utobbi tetszik jobban.

Az email egy erdekes kerdes. Nem jellemzo, hogy beleturkal a menedzsment, de ha nem titkositjatok, akkor jokat tud csemegezni 1-2 primitv rencergazda. Szoval a ceges levelezorendszert ne hasznaljatok masra, mint amire valo: ceges levelezesre.

A "telefonvonalra majd jol radugom a modemet..." otlet nem biztos, hogy jo otlet, mert a munkaltato k*rvara beraghat a csucsidoben keletkezett telefonszamlara. Foleg akkor, ha mondjuk 10-20 /ceg meretetol fuggoen akar meg tobb/ ember elkezd modemezni egesz nap.

Elozo cegemnel /a legnagyobb telco egy kis videki vegvaraban/ egy idiota barom kitalalta, hogy a mobiltelefonok hasznalatat korlatozzak: a ceg 5,000 Ft-ig allja a cech-et, folotte mindenki onkoltsegi alapon. Hat, barataim, akinek mar kellett a munkavegzeshez mobil, az tudja, hogy ez ebben formaban egy elegge kicsinyes, es ostoba lepes egy cegtol. Nem sokkal ez utan a lepesuk utan ott hagytam oket a fenebe /nem ez miatt, de ez is kozrejatszott benne, hogy megutaltam oket/.

Mivel az internet meg uj a menedzsmentek szamara is /foleg, ha nem latjak vilagosan a potencialis elonyeit/, konnyen beleszaladhatnak abba a hibaba, hogy esz nelkul kezdenek intezkedeseket hozni, anelkul hogy atgondolnak a lehetseges hatasait.

Azonban egy biztos: ezt a problemat nem technikai szinten, hanem HR-szinten kell megoldani.

Perverz Tata

Aksi Creative Commons License 2001.03.15 0 0 25
Nem csakhogy loggoljak, de majd ki is fizettetik!
Előzmény: lolka_bolka (24)
lolka_bolka Creative Commons License 2001.03.14 0 0 24
Jah tenyleg, valaki mar emlitette, veszel egy modemet, es belerakod a gepbe. Csak nehogy a telefonforgalmat is loggoljak :)))

Lolka

Előzmény: Saláta (22)
lolka_bolka Creative Commons License 2001.03.14 0 0 23
Ezt se fogod tudni megkerulni, ha a proxyn keresztul megy minden.
Root or god what is the different ?
Csak a rendszergazda tud segiteni, egyebkent ha ert hozza, siman eszreveszi, ha mas uton mesz ki.

Egyebkent nem tudom, hogy pl ha a haloban statikus ip cimek vannak, es az alapjan figyelik a forgalmat, majd ha megtalaljak azt a gepet, ahova letoltottek a sex.iso 650 megas filet, akkor az korlatozza -e a szemelyisegi jogokat, itt nincs se nev, se semmi, csak egy ip cim, es egy gep.
En meg nem hallottam ilyen tilto progirol, de ha akadalyozza a munkad, mondd csak meg a fonokodnek, hogy sorry, nincs kesz a munka, mert nem fertem hozza a forrasokhoz amik kellettek volna. A masik meg, hogy az ember a munkaerejet adja el a cegnek, nem magat, ugyhogy ha 8 orabol 2-t internetezik, meg lehet hogy akkor is hatekonyabb, mintha 8 -bol 8-at szenved.

Lolka

Előzmény: Saláta (22)
Saláta Creative Commons License 2001.03.14 0 0 22
Nekem annak idején csak úgy sikerült, hogy leszedettem. Megkerülni belülről nem lehetett, bár persze én nem nagyon értek hozzá, de a webes szakirodalom se kecsegtetett sok reménnyel.

Azért sok sikert!

Előzmény: Aksi (21)
Aksi Creative Commons License 2001.03.13 0 0 21
Egyebkent sokkal tobbe fog kerulni nekik ez az okoskodas a vegen, mert addig jo sok idot el fogok cseszni amig kitalalom, hogy hogyan kell megkerulni a rendszer; utana meg azert mert kerulouton gondolom lassabb is lesz elerni az adott oldalakat.
Hulyeseg? Nem teljesen: pl. a PC-ben nincs CD. Az adataim CD-n vannak. Amennyi idot eltoltottem mar azzal, hogy a Workstationre masolgattam, majd onnan ftp-gettem at a PC-re a cuccokat abbol mar jonehany CD meghajtot lehetett volna venni. Es mindannyionknak sokkal kenyelmesebb, olcsobb lett volna.
Előzmény: Saláta (-)
Aksi Creative Commons License 2001.03.13 0 0 20
Na en is ebbe a tetu Websense-be futottam bele...
Előzmény: Saláta (-)
Törölt nick Creative Commons License 2000.12.14 0 0 19
Elolvashatja-e a főnök beosztottja e-mailjét?
Nyugat-Európában komoly munkahelyi konfliktusokat gerjeszt az elektronikus levél használata. Hiányzik az egységes törvényi szabályozás, sem a munkaadók, sem a munkavállalók nincsenek tisztában jogaikkal és kötelezettségeikkel. Spanyolországban egy utcára tett dolgozó perre vitte a dolgot, a bíróság azonban munkahelyének adott igazat.

NÉPSZAVA-információ

Gregorio Giménez 48 éves katalán férfinak azért kellett otthagynia jól fizető állását a Deutsche Bank barcelonai leányvállalatánál, mert egy hónap alatt több mint 140 magánlevelet küldött személyi számítógépéről. Feljebbvalói azzal magyarázták a felmondást, hogy Giménez "nem rendeltetésszerűen használta" a cég munkaeszközét. De vajon ki olvasta el Giménez elektronikus postáját? Jogtalanul törték-e föl postáját, megsértették-e ezzel személyiségi jogait? A munkaügyi bíróság, ahelyett, hogy döntésével precedenst teremtett volna, kijelölve a számítógépes technikát alkalmazó vállalatok és alkalmazottaik jogainak határát, ítéletében leragadt a munkavégzés hatékonyságának és a cég iránti hűség fogalmainak taglalásánál.

"Giménez munkatársai rendszeresen arról panaszkodtak, hogy obszcén üzeneteket küld nekik. A cég ezért úgy döntött, hogy beavatkozik és fölnyitja elektronikus postáját" - magyarázta a szokatlan eljárást Antonio Jordá, a Deutsche Bank ügyvédje. "Egy belső utasítás szerint az alkalmazottak hivatalos célra használhatják a számítógépeket. Giménez azonban kizárólag a magánlevelezését bonyolította a komputeren, ez pedig egyértelmű bizonyíték arra, hogy visszaélt a vállalat bizalmával" - fejtegette a jogász, hozzátéve azért, hogy az e-mailek fölnyitására egyetlen bíró sem adott engedélyt a banknak.

Az utcára került férfi másképpen emlékezik a történtekre: "A személyzeti főnök egy reggel behívatott, és a kinyomtatott e-mailjeimet lobogtatva közölte: maga ki van rúgva. Attól a naptól kezdve letiltották az elektronikus posta használatát."

Mint az esetről beszámoló El País című spanyol napilap megjegyzi, sem az alperes, sem a felperes érvelésében nem szerepelt a személyiségi jogok tiszteletben tartásának fontossága, még kevésbé e jogok megsértésének tényszerű bemutatása. Pedig a periratok tartalmazták Giménez valamennyi e-mailjének nyomtatott másolatát

Carlos Sánchez Almeida, a Kriptopólis nevű, az emberi jogok internetes védelmére alakult szervezet szóvivője szerint a spanyol Btk. 197-es paragrafusa értelmében négy évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható az a személy vagy személyek, akik az érintett tudta és hozzájárulása nélkül betekintenek a levelezésébe vagy föltörik az e-mailjét, ráadásul úgy, hogy ezt nem indokolják a munkavégzés körülményei sem.

Napjainkban csaknem valamennyi cég rákapcsolódott a világhálóra, és szinte minden alkalmazottnak van elektronikus postája. Ez jó néhány kérdést fölvet, például: Meddig a határig van joga a munkaadónak ellenőrizni a dolgozók postáját? Elolvashatja-e a főnök a beosztottja e-mailjét, vagy csak a feladó és a címzett személyét van joga megismerni, akárcsak a telefonhívások esetében? Figyelmeztetni kell-e a munkatársakat az ellenőrzésekről, a munkahelyi vezető megkövetelheti-e, hogy az elektronikus postát csak hivatalos célokra használják? Hogyan lehet tiszteletben tartani az alkalmazottak személyiségi jogait úgy, hogy közben ügyeljenek a vállalat érdekeire is?

A kérdésekre egyelőre nincs egyértelmű válasz, minthogy nincs egységes szabályozás sem. Ám jó néhány cég már ébredezik és meg sem várva a jogszabályt, megteszi a szükségesnek ítélt intézkedéseket. A Lloyd Bank, Nagy-Britannia első számú pénzintézete például rendszeresen ellenőrzi alkalmazottainak e-mailjét, megelőzendő, hogy a cég belső információi kiszivárogjanak. Nem olvasnak bele az üzenetekbe, a számítógépes rendszer ugyanis ezt azonnal jelezné a feladónak, arra azonban kíváncsiak, hogy kik a levelek címzettjei.

A spanyol adóhivatalban olyan belső hálózat működik, amely hozzáférést enged a dolgozók részére érkező üzenetek elolvasására. Az internetet csak néhány alkalmazott használhatja. Más munkahelyeken is előfordul, hogy a világhálón azok szörfözhetnek, akiknek feltétlenül muszáj, a többiek a cég belső információs hálózatáról informálódnak. Szakemberek szerint ez a rendszer nem csak versenyképes az új technológiákkal, de kellőképpen ügyel a dolgozók személyiségi jogaira és őrzi munkahelyük érdekeit. Ám egységes szabályozás híján annyiféle biztonsági rendszer van, ahány vállalat. Végül is a kulcs a vállalati informatikus kezében van.

Saláta Creative Commons License 2000.05.22 0 0 18
Köszi, de sajnos mind a Hacking (new order), mind a Proxy Avoidance Systems (anonymouse) blokkolt. Az anonymouse-szal próbálkoztam először, meg a www.censorware.org többi tippjével. A rinetd nevű url-átirányító ígéretes, de sajnos a http proxy-n keresztül nem működik az ftp sem, így nem tudtam letölteni.

Amúgy jogász vagyok, és a Közérdekű anyagok nyilvánosságáról és a személyes adatok védelméről szóló törvény nagyon egyértelműen megfogalmazza az adatkezelés szabályait. Pl. e-mail elolvasása, és a webhasználat nyomonkövetése törvénysértő. A blokkolás sajnos nem az, az csak bunkóság.

Az ötlet a túlbuzgó rendszergazda magánszorgalma, aki persze warez oldalakat nézeget.

sercli Creative Commons License 2000.05.22 0 0 17
dammit...

Anonymouse

sercli Creative Commons License 2000.05.22 0 0 16
esetleg probalkozz meg egy anonim proxival,

Anonymouse



vagy a NewOrder-es gyujtemenyt Neworder.box.sk

Sok sikert

morticia addams Creative Commons License 2000.05.21 0 0 15
kozel jarsz az igazsaghoz:))) Gondolj bele, milyen jol lehetett webre tervezni ilyen korulmenyek kozott...
Előzmény: Törölt nick (11)
skazz Creative Commons License 2000.05.21 0 0 14
Kedves Luczi!
Erre gondolsz?

http://www.virnet.org/szam/jh/maisza.htm

Előzmény: LUCzI FERencz (13)
LUCzI FERencz Creative Commons License 2000.05.21 0 0 13
Saláta!

Bevallom, nem emléxem a pontos cimre.

Talán Új Péter nevére keresni lehetne.

De bocs, még abban sem vagyok biztos, hogy ő írta.
Régen megvolt rá a linkem, de az utolsó Winsux installkor odaveszett.

Előzmény: Saláta (4)
Törölt nick Creative Commons License 2000.05.21 0 0 12
ja, ez a hagyd ott a munkahelyed típusú hozzászolásom csak akkor érvényes, ha programozó vagy valami hasonló vagy. Tényleg, mit dolgozol?
Előzmény: Saláta (-)
Törölt nick Creative Commons License 2000.05.21 0 0 11
Biztosan nagyon gazdaságosan tudtatok dolgozni. Csak nem azért jöttél el, mert túl nagy volt a kizsákmányolás? Tartalmas lehetett az a rövid idő, amit ott töltöttél...
Előzmény: morticia addams (8)
Törölt nick Creative Commons License 2000.05.21 0 0 10
Hagyd ott a jelenlegi munkahelyedet.

Komolyan mondom.

Keress egy másikat.

Ha ilyen balfék a menedzsment, akkor csinálják meg ők a munkát.
Jobb helyeken már rájöttek, hogy az embereket korlátlan internet használattal, ingyen banánnal, kakaóval, kávéval teasüteménnyel kényeztessék.

Előzmény: Saláta (-)
sashimi Creative Commons License 2000.05.21 0 0 9
Dictor:
Irod: "Fejlettebb orszagokban a felvetelikor szamos kerdes tabu". Sajnos az e-maillel nem jobb a helyzet, mint nálunk, legalább is Amerikában. Azt mondják, amit robicsek írt. A cégé minden, így joguk van elolvasni a az e-mailjeid.

sashimi

Előzmény: Dictor (5)
morticia addams Creative Commons License 2000.05.21 0 0 8
Csak mint erdekesseget jegyzem meg, hogy (nagyon rovid ideig) dolgoztam olyan magat internet- tartalomszolgaltatonak nevezo cegnel, ahol internethozzaferesi lehetosege egyetlenegy gepnek volt, a tobbieknek kuss. Na milyen?;o
Törölt nick Creative Commons License 2000.05.21 0 0 7
Saláta, nem érdemes pedálozni. Ha a főnök úgy gondolja, hogy túl nagy az Internet számla, akkor akár egyéb trükköket is bevethet, hogy ellenőrizzen. Ha pedig ez a policy (kérdezzed meg, nem hinném, hogy a rendszergazda magán találmánya), akkor van még néhány nagy-nagy szopatás, amivel ellenőrizhető vagy.

Az Internet az nem telefon, a mail lehet magántitok (de miért a munkahelyi levelezőből is csinálnád?). A web bambulás viszont aligha sorolható oda, hiszen azért van előtted Internet, hogy dolgozzál vele. A takarítónőnek gondolom nincs elérése, hiszen nem kell a munkájához. Ha viszont az Internetet másra használod, mint a kiadott munkára, akkor tulajdonképpen te éppen fusizol. Ez a tétel az emlékeim szerint nem az alapvető, elvitathatatlan személyiségi jogok része.

Ha jóban vagy a rendszergazdával, akkor lehet segítséged, de az álmoskönyv szerint nem ez a jó megoldás.

Nem tudom, hogy hol dolgozol. Ha ez a program a munkádban akadályoz, akkor az teljesen más tészta. Az összes többi esetben csak jópofát vágni van módod, kivéve ha kiváló dolgozó szeretnél lenni.

robicsek Creative Commons License 2000.05.21 0 0 6
Saláta, nem értelek, miért ne lenne szabad?
A PC, a sávszélesség, de a cégautó meg a cég fűrógépe is a cégtulajdonos(ok)é, és annak adják oda és olyan használatra, ahogyan ők akarják.
Megengedhetnek magáncélú használatot, vagy korlátozhatják, az ő dolguk.

Pl teljesen természetes, hogy némely warezoldalak le vannak tiltva, márcsak a biztonság miatt is.

És szvsz ez nem a rendszergazda kell hogy eldöntse, hanem kell lenni egy security policynak.

Mellesleg az alkalmazott dolga a cégtulajdonosok vagyonának szaporitása kellő fizetség fejében, mióta a kapitalizmus ki van találva, ez igy müx.

Mondjuk tudok olyan igen nagy cégeket, ahol ezt ugy oldják meg hogy adnak magáncélra egy PCt meg internet accesst odahaza, oszt azzal azt csinálsz meg olyan pornóoldalt nézel meg amilyet akarsz:)

Dictor Creative Commons License 2000.05.21 0 0 5
Hogy mennyire furkeszi a munkaltato az adataidat???
Hat amennyire tudja!
Fejlettebb orszagokban a felvetelikor szamos kerdes tabu
(vagy torveny tiltja, hogy megkerdezzek).
Nalunk egy lanytol a felvetelikor az egyik kerdes az volt,
hogy mikor akar gyereket szulni!!!
Ehhez a leendo munkaltatonak ugyebar semmi koze,
de azert (mert nalunk a beka fenek alatt all a szemelyi
jogvedelem) megkerdezte.
Előzmény: Saláta (4)
Saláta Creative Commons License 2000.05.21 0 0 4
Köszi a hozzászólásokat, sajnos Új Péter cikkét nem találtam meg, bár sokféleképp kerestem (biztos ez a címe?)

Érdekes vita lehet az is, hogy szabad-e a munkaadónak ilyet feltenni, bár engem aligha győztök meg arról, hogy szabad. Egyrészt a neten lófrálást ez nem akadályozza meg (most is bentről írok), csak az angol nyelvű lapok látogatását, azt is elég ötletszerűen. Az adatforgalom bizonyára drága, de nem tétel a költségvetésben, a munkavállalói boldogsághoz képest pláne nem. Ha valaki nem végzi rendesen a munkáját (akár mert netezik, akár más miatt) az kiderül, és ki kell rúgni. De ha valaki 12-14 órát dolgozik, gyakran hétvégén is (én) és közben napi egy-másfél órát netezik, ?#&1 idegesíti, ha egy ostoba rendszergazda korlátozza a jogaiban.
A másik kérdés, hogy a Websense feljegyzi, miket nézel. Az egy dolog, hogy megtiltja a munkáltató egyes oldalak látogatását, és fizikailag lehetetlenné is teszi, és megint egy másik, hogy személyes adataid fürkészi. Ez utóbbi ugyanis törvényellenes.

Az adott eset megoldása valószínűleg az, hogy megmondom a rendszergazda főnökének, hogy szedesse le vele, de iszonyú gyorsan, de ezt a rovatot nem(csak) a saját problémám, hanem más hasonló helyzetűek bajának kezelésére hoztam létre.

Tehát elsősorban a technikai lehetőségek érdekelnek, hogyan lehet a Websense-es proxy-t kikerülni, vagy egyéb módon belülről kikapcsolni.

JIMMY Creative Commons License 2000.05.21 0 0 3
Ha a munkaadód az adatforgalom után is fizet, akkor teljesen érthető a dolog.
Előzmény: Saláta (-)
LUCzI FERencz Creative Commons License 2000.05.20 0 0 2
Azt hiszem, Új Péter írt valahol egy cikket erről a témáról. A nagyhatalmú sündisznócska címen. Valahol fenn van a neten, magyar szerveren. Próbálj meg rákeresni és elküldeni egy mailban a rendszergizdának. Hátha a fejéhez kap.

Waratah Creative Commons License 2000.05.19 0 0 1
Ötletem nincs. De ha a másik oldalon állnék és sem örülnék a neten lófráló Waaratahnak. Persze, net nélkül is el lehet lökni az időt, de az nincs dokumentálva sehol egy logfilében. Ezért rövidlátó a melóhelyed. Ha van munka dögivel, senki nem lődörög, vagy csak limitáltan.
Előzmény: Saláta (-)
Rsüni Creative Commons License 2000.05.18 0 0 0
0 cenzúrát! Mindeki csináljon azt, amihez kedve van!
:-)
Előzmény: Saláta (-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!