Keresés

Részletes keresés

RogerWilco Creative Commons License 2012.03.26 0 0 5549

a magánszemély és van magyarországi lakcíme (van)

 

utóbbit kell letagadni, persze szig és lakcímkártya nélkül érdemes lenni.

Előzmény: pertsi (5546)
RogerWilco Creative Commons License 2012.03.26 0 0 5548

Teljes agyrém.

 

Az.

 

Finn jogsi + magyar útlevél páros mellett szvsz elég nehéz a zsernyáknak a magyaro-i rendszeres lakhelyet valószínüsíteni. Személyit tessenek a fiókban hagyni.

 

Amúgy érdekes az is, hogy magyar jogsival, magyar személyivel Bécsbe bérelt autót vajon a yard lekapcsolja-e? A Hertz vagy az Avis nem biztos, hogy tapsikolna, viszont a Belügynek komoly pénzeibe kerülhetne.

 

De hogy azért képben legyünk, finn jogsival sem vezethetsz külföldi rendszámú autót Finno-ban - időnként szoktak a fináncok razziázni, persze elsősorban a balti (és lengyel?) rendszám érdekli őket.

Előzmény: szani (5547)
szani Creative Commons License 2012.03.26 0 0 5547

Akartam is írni, hogy ha valaki a kinti rendszámú kocsijával akar hazajönni látogatóba vigyázzon mert nagyon megszívathatják.

Teljes agyrém. Kiváncsi vagyok mennyi idő lesz mire az únió eltörölteti ezt a minden alapelvvel és a törvény többi részével is ellentétes szabályt?

Viszont az már nem segít majd a több tízezer, szerte európában dolgozó és húsvétra hazalátogatni szándékozó magyaron.
Mi most ezen dühöngünk napok óta , mert sajnos nálunk is van a családban aki úgy néz ki nem jöhet haza a saját kocsijával mert nem meri kockáztatni, hogy levegyék a rendszámot. :((

Ezúton is köszönöm és gratulálok  a szokásosan kitűnő törvényt megalkotó képviselőinknek és kormányzatunknak.

Előzmény: pertsi (5546)
pertsi Creative Commons License 2012.03.26 0 0 5546

Az érvényes jogszabály szerint a külföldi rendszámú autó üzembentartójának (nekem) ha magánszemély és van magyarországi lakcíme (van), akkor csak abban az esetben közlekedhet az autó Magyarországon, ha papírokkal igazolható hogy a regisztrációs eljárás már megkezdödött. A szankció 200 vagy 400 ezer forint, rendszámlevétel és a forgalmi elvétele.

Előzmény: vadelma-mansikka (5545)
vadelma-mansikka Creative Commons License 2012.03.26 0 0 5545

A megváltozott szabályokat nem ismerjük.De mindenképp érdemes több helyen is rákérdezni, lennie  kell valami megoldásnak. Nekünk se elsőre állt össze a kép, hogy pontosan hogy is van a vizsgáztatás folyamata (sőt, adtak egymásnak  ellentmondó információkat is, amelyeket további  telefonálásokkal tudtunk csak tisztázni).

Előzmény: pertsi (5544)
pertsi Creative Commons License 2012.03.26 0 0 5544

Köszi az információt! A miskolci vámhivatal azt mondta hogy a forgalmi mellé kell egy nyilatkozatot tenni, miszerint büntetöjogi felelösségem tudatában kijelentem, hogy tényleg az enyém az autó. Ez könnyen megoldható.

Azt elég nehéz megmondani, hogy megéri-e hazavinni a kocsit vagy sem, pl. függ attól hogy Finnországban mennyiért tudnám eladni, stb.

 

Az abszurd szabályok miatt az lesz még vicces hogy a határtól hogyan viszem az autót a vámhivatalig vagy lakóhelyig. Saját lábon nem lehet...

Előzmény: vadelma-mansikka (5541)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.26 0 0 5543

Spanyol tanulok neten - elvileg, lusta vagyok - itt: livemocha.com

 

Finnul is lehet tanulni a Livemochan, ingyen is, ha segits többieknek.

Előzmény: dn_bacsi (5533)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.26 0 0 5542

kár hogy dolgozni kellett menni ma reggel. Nagyon jó ido lett volna sífutni. :-) Remeljuk, hogy a ho nem olvad sipalyan..., lenne végtelen tél. :)

Előzmény: Törölt nick (5540)
vadelma-mansikka Creative Commons License 2012.03.25 0 0 5541

Mi is így hoztuk haza tavaly Finnből, nincs vele semmi gond. A Vám- és pénzügyőrség a forgalmit kérte, ez alapján kaptuk meg a magyar forgalmit meg a törzskönyvet ( bár nekünk volt angol nyelvü adásvételi szerződésünk is róla, de azt nem kérték.) Aztán megkapod a magyar rendszámot (a  finn-t le kell adni) és ennyi. A regisztracios adó az, ami egy kissé húzós. Mivel szeretjük az autót nem akartunk megválni tőle, előre bekalkuláltuk az adót, nekünk azzal együtt megérte hazahozni.

Előzmény: pertsi (5526)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.25 0 0 5540

...És újra mindenkinek szép, hóeséses vasárnapot kívánok! =)

Törölt nick Creative Commons License 2012.03.25 0 0 5539

Ismerőseim repültek már Ryanairrel, a véleményük pozitív volt. A hirtelen meg-megszűnő járatok miatt én azért a helyedben sűrűn ellenőrizném a honlapukon a menetrendet, hogy nem készül-e valami turpisság a vegykonyhán. Személy szerint én nem rajongok értük.

Ha valamiért mégsem jönne össze az út, legyen B-terv kéznél; ha mindenáron repülni akarsz, de a minden ár túl drága: pár hónapra előre tegnap bitang olcsón láttam jegyeket a stockholmi Wizz-járatokra.

Előzmény: osszilány (5536)
osszilány Creative Commons License 2012.03.25 0 0 5538

Bocs,elírtam.Szóval Tamperébe szeretnék menni.Csak már olyan sok légítársaságot néztem hogy összekevertem őket.Igazából az úti cél Kaavi lesz.

Előzmény: ulrika (5537)
ulrika Creative Commons License 2012.03.25 0 0 5537

Hova is repülsz és melyik légitársasággal? Ryanair Tamperebe repül, Wizzair Turkuba.

Előzmény: osszilány (5536)
osszilány Creative Commons License 2012.03.25 0 0 5536

Sziasztok! 2 hét múlva repülnék páromhoz Turkuba Ryanair-rel.Valaki repült már ezzel a légitársasággal? Mi a véleményetek? Sok rosszat olvastam róluk:késnek,járatokat törölnek,stb. Köszi!

nacsa82 Creative Commons License 2012.03.23 0 0 5534

Köszönöm mindenkinek a segitséget.

dn_bacsi Creative Commons License 2012.03.22 0 0 5533

Hali, én is tipródtam, hogyan is kéne tanulni, nekem az autodidakta módszer jött be. Megvettem ezt a könyvet:

http://bookline.hu/product/home!execute.action?id=2101305978&type=10&_v=Karanko_Keresztes_Kniivila_Finn_nyelvkonyv_I_kezdoknek_es_kozephaladoknak_

Vmelyik webes könyváruházban találtam, nem tudom hol, keress rá. A könyv végén van szószedet, nagyon hasznos. Nagyon alapoktól indul. Igaz, hogy nyelvtanozik is sokat, de a legfőbb erénye, hogy egyszerű olvasmányokkal, párbeszédekkel jön, amit a szószedettel ki tudsz mazsolázni-szótárazni. Induláskor baromi lassan ment nekem, de 3-5 lecke után már ráéreztem, beindult és jól haladtam vele.

Ezerszer jobb, mint egy vaskalapos tanár. Az én szemléletem egyébként az, hogy mutassanak sok szót, némi alapvető nyelvtant, aztán majd összebénázom valahogy a nyelvet. Csiszolni ráérek majd akkor is, ha már kint leszek :D

És persze (perse, jaj) hanganyagokat kell felkutatni neten. Én nem tudok porosz módszerrel tanulni, ezért mindenféle forrásokat kerestem és találtam neten, ami segített. Ne kérdezd, miket, mert már nem emlékszem. Amit megtalálsz, az jó lesz valamire.

Üdv és ne görcsölj, vedd lazán! :)

Előzmény: nacsa82 (5529)
dulcinea41 Creative Commons License 2012.03.22 0 0 5532

Nem vagyok tele előítéletekkel, az az igazság, családi példa miatt sem kedvelem a németeket. Az öcsém 20 éve dolgozik Ausztriában, és bizony átvette a mentalitásukat. Hétvégén, ha hazajön nem csinál mást, csak szidja a magyarokat..holott ő is az. Itt minden rossz, sanyarú, gáz, nem is érti miért gürcölnek a hü..........magyarok ennyiért, stb. Ilyenkor olyan érzése van az embernek, szégyenli, hogy magyar. És ez a hosszú évek során belémivódott. Tudom, hogy a finnek sem maga a csodanép, a bűbáj...nem is gondolnám, hogy annak kéne lennie. És azt is tudom, hogy a tettek azok, amivel bizonyíthatjuk, hogy igen, bevállalható család vagyunk, igen tenni akarunk a finn nép asztalára. Már csak azért is, mert nem a munkaakarásunkkal van gond, hanem azzal, hogy hiába dolgozunk, sehova nem haladunk. Úgy szeretnék végre élni, hogy amit nehéz munkával megkeresek, az elég legyen, hogy tudjak nyugodt lelkiismerettel elutazni úgy valahova, hogy nem valahonnan máshonnan veszem el az összeget, hogy tudom a gyerekeimnek nagyobb esélye lesz sok munkával, tanulással oda eljutni, ahova szeretnének. És mindezt úgy, hogy nem idegeskednek, az unokáim nem feszültségben nőnek majd fel. Szeretem Finnországot, ahogyan a hazámat is...

Előzmény: Törölt nick (5524)
dulcinea41 Creative Commons License 2012.03.22 0 0 5531

Sajnos a nyelvtanárok már csak ilyenek:) Rossz nénik és bácsik:P nos a mi nyelvtanárnőnk roppant aranyos, igaz mi 4 fős családi kupaktanácsban tanulunk, havonta egyszer vesszük igénybe a tanárnéni segítségét. Viszont ő akkor rendkívül szigorúan kikérdez, tesztet irat, beszéltet (nekünk még csak makogás a szintünk:), és megbeszéljük, mi az ami nem megy..Amúgy meg autodidakta módon saját magunk napont 1 órát tanulunk finnül ismétlünk, leckéket veszünk át, vettünk finn szótárt, és sokat nevetünk, ahogy a szavakat kiejtjük. Biztos jó alap az, hogy a családban mindenki tanult már valamilyen nyelven eddig is, tehát tudja, hogyan is álljon hozzá. Rajtam kívül persze, hiszen én még a jó kis orosz nyelven nőttem fel:) Viszont a többiek angolul perfekt, van aki franciául is tanul, és németül is tud, olaszul is. Szóval én azt javaslom, senki ne adja fel. És önszorgalomból (hozzáteszem innen kaptam jótanácsként, amiért hálás vagyok nagyon, felcimkéztük az éppen tanult berendezési tárgyakat, így sok-sok pici cetli lóg mindenhol, és mikor ránézünk, a finn neve jut eszünkbe, nagyon jól tanulható így a nyelv) mindig egy picit hozzá kell tanulni ahhoz, amit a nyelvtanár oktat. És gyakorlás, gyakorlás.....nyelvtan, ragozás, stb.

Előzmény: gepataki (5530)
gepataki Creative Commons License 2012.03.22 0 0 5530

szia,

a tanar nyelvi dolgokkal jön? ragokkal meg szabalyokkal? felhaborito, fel kell jelenteni az ilyet, nehogy masokkal is megtegye aztan, az ilyen verszemet kap secperc!

Előzmény: nacsa82 (5529)
nacsa82 Creative Commons License 2012.03.21 0 0 5529

Sziasztok.

 

Szeretnék segitséget kérni nyelvtanulásban.Beiratkoztam egy fizetos tanfolyamra,de nem segit a tanulásban.A tanár nagyon gyorsan halad,és szinte minden orán valami nyelvi ragokkal,szabályokkal jon.Aki nem érti az igy járt alapon megy tovább.Otthon probálkozok tanulni,de nem sok sikerrel.Egy normális mondatot nem tudok osszehozni.Probálkozok a web forditoval,google forditoval,a finn-hun szotárral.Egy rovid mondatot beirok,és tok hulyeséget ir ki. Ti,hogy kezdtétek?Osszátok meg velem.Mert már elment a kedvem is lassan a tanulástol.

pertsi Creative Commons License 2012.03.19 0 0 5528

Ez a hóesés már úgy hiányzott mint egy falat kenyér :)

 

Itt Finnországban a finn henkilötunnus tényleg mindenre jó, de Magyarországon nem biztos, no meg az ilmoitusosa-n nincs rajta. Igen, a katsastusasema lesz a következő hely ahol érdeklődök majd :)

 

Mondjuk az oda-vissza adásvétel elég egyszerü és viszonylag olcsó lenne (2x12 euro volt legutóbb) és tényleg olyan szerződést írhatnék, meg annyi nyelven hogy vogon bürokrata legyen a talpán aki bele tud kötni :)

Előzmény: Törölt nick (5527)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.19 0 0 5527

Szerintem az ilmoitusosa pont elég, a henkilötunnusod alapján pedig azt is megmondják, hogy mit reggeliztél. =) Gondolom bármelyik katsastusban korrekt felvilágosítást adnak a teendőkről, jobban, mint mi itt. És ha már az információ birtokában leszel, tedd már meg, hogy felírod ide, mit s hogy kell tenni; hátha hasznos lesz valakinek. (Na jó: nekem.)

Szép hóeséses napot mindenkinek!

Előzmény: pertsi (5526)
pertsi Creative Commons License 2012.03.19 0 0 5526

Költöztetett már valaki autót Finnországból Magyarországra?

 

Hogyan tudom Magyarországon hitelt érdemlöen bizonyítani, hogy az enyém az autó?

A probléma a következő:

- az autó papírjain a nevem és a finnországi lakcímem van

- a finnországi lakcímem semmi más hivatalos papíron nincs rajta, így nem tudom igazolni semmivel, hogy az ugyanilyen nevü egyén akié az autó az tényleg én vagyok

- mindemellett adás-vételi szerződésem nincs, mivel amikor vettem az autót (magánszemélytől), akkor nem gondoltam rá hogy valaha is szükségem lehet rá, itt bőven elegendő az ilmoitusosa

 

Mondjuk az adás-vételi szerződés hiánya orvosolható: "eladom" egy ismerősnek az autót, aztán pár nap múlva meg visszaveszem és ekkor már végülis olyan adás-vételi szerződést írhatunk, amibe beleírhatok minden azonosító adatomat amit csak találok :)

spapika Creative Commons License 2012.03.17 0 0 5525

Köszi a fordítást, nem adjuk fel mennénk és majd csak lesz valahogy alapon megoldódik minden.

Előzmény: Törölt nick (5522)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.17 0 0 5524

Hűha, vigyázz, nehogy az előítéletek csapdájába ess. Sem a németek nem ördögök, sem a finnek angyalok; persze nem ezt írtad, de ugyanúgy, mint minden népcsoport, vegyes bagázs ez is, az is. A finnek barátságosak a külföldiekkel, ez tény, különösen, ha magyarokról van szó. Ez kb. annyit jelent, hogy megeresztenek egy mosolyt :) (és esetleg elmondják, hogy jártak már Budapesten). Ez azonban nem összetévesztendő azzal, hogy ha munkát szeretnél, akkor a nyelvrokonság keveset nyom a latban. Akkor az unalomig emlegetett nyelvtudás, tapasztalat számít.

Bár feltehetően romba döntené a családi költségvetést, érdemes lenne kilátogatni pár napra, hogy lássátok, milyen a világ itt, északon. Ajánlom a fapados repülőket.

A finn nyelv hangzása valóban egyedi; viszont meg kell állapítanunk, hogy maga a kiejtés nagyon könnyű. Ennél még a magyar is bonyolultabb, lásd játszik, tartsd, adj...

dulcinea41 Creative Commons License 2012.03.17 0 0 5523

Na igen, ha a párom a hunyó:) Elolvastam az itt és itt-eket:)) nagyjából tisztában is voltam ezekkel...Nos fel van adva a lecke, az igazság az, hogy nekem, mint ápolónő Németországban, Svájcban, Ausztriában is lenne lehetőségem, de annyira nem veszi be a gyomrom a német embereket, hogy csak na..A mentalitásuk, a nyelvük...viszont Finnországot így messziről is vonzónak találom. Mert tiszta, szép, nyugodt, és kiegyensúlyozott. És olyan érzés, mintha picit a rokonságunk volna:) Én választottam az országot, és azóta is mindenki csak néz rám bambán, hogy miért éppen finn...Hát elkezdtük a finn nyelvet, nos furán hangzik, de megtanulható. Viszont fél napokat röhögéssel töltünk, a kiejtést gyakorolva:P


Előzmény: Törölt nick (5520)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.16 0 0 5522

Nem sok jót;

Sajnálatosan Ön nem került be az interjúvolandók csapatjába. Baráti üdvözlettel H.P. Oy

 

Elég ritka, hogy egyáltalában ilyen e-mailt is elküldenek.

99%-ban nem írnak vissza, nekünk kell felhívnunk, hogy célba ért-e a jelentkezés: innen tudják, hogy komolyan gondoljuk a dolgot.

S ha akkor nem is, legközelebb jobban átolvassák a jelentkezésünk.

Előzmény: spapika (5521)
spapika Creative Commons License 2012.03.16 0 0 5521

Ezt a levelet kaptam de nem igazán tudom értelmezni mert azt hogy sajnos nem tudom mire vélni. Tud valaki segiteni:) Előre is köszi

Hei, Valitettavasti ette tullut valituksi työpaikkahaastateltavien joukkoon. Ystävällisin terveisin,
Heinolan Puurakenne Oy

Törölt nick Creative Commons License 2012.03.16 0 0 5520

A válasz ott lakozik a kérdésedben - mivel Te még nem jártál külföldön, ezért valószínűleg a párod lesz a hunyó. Az elszántság, kitartás sokat jelent a kiköltözésnél, illetve olyan dolgok, amikről például itt és itt olvashatsz.

Recept persze nincs, mindenkinek megvan/lesz a maga saját története.

Előzmény: dulcinea41 (5519)
dulcinea41 Creative Commons License 2012.03.15 0 0 5519

Az ok, hogy csak az egyik családtag induljon el...de vajon melyikünk? Mert ugye itthonról honnan tudhatnánk, hogy melyikünk találna kint munkát:) 22-es csapdája...én eleve egyedül ki sem mennék, Ábel a rengetegben....kb. ilyen lenne:)) Soha egyedül külföldön nem jártam, az első lennék, akit eladnak:P A párom meg a fiam még csak-csak, de ők is vajon merre induljanak ki...csak úgy nekivágni a világnak, eléggé merész húzásnak tűnik. Fura dolog ez, mert nem hiszem, hogy nem találni munkát csak úgy egy országban.

Előzmény: Törölt nick (5509)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!