Keresés

Részletes keresés

ulrika Creative Commons License 2012.03.25 0 0 5537

Hova is repülsz és melyik légitársasággal? Ryanair Tamperebe repül, Wizzair Turkuba.

Előzmény: osszilány (5536)
osszilány Creative Commons License 2012.03.25 0 0 5536

Sziasztok! 2 hét múlva repülnék páromhoz Turkuba Ryanair-rel.Valaki repült már ezzel a légitársasággal? Mi a véleményetek? Sok rosszat olvastam róluk:késnek,járatokat törölnek,stb. Köszi!

nacsa82 Creative Commons License 2012.03.23 0 0 5534

Köszönöm mindenkinek a segitséget.

dn_bacsi Creative Commons License 2012.03.22 0 0 5533

Hali, én is tipródtam, hogyan is kéne tanulni, nekem az autodidakta módszer jött be. Megvettem ezt a könyvet:

http://bookline.hu/product/home!execute.action?id=2101305978&type=10&_v=Karanko_Keresztes_Kniivila_Finn_nyelvkonyv_I_kezdoknek_es_kozephaladoknak_

Vmelyik webes könyváruházban találtam, nem tudom hol, keress rá. A könyv végén van szószedet, nagyon hasznos. Nagyon alapoktól indul. Igaz, hogy nyelvtanozik is sokat, de a legfőbb erénye, hogy egyszerű olvasmányokkal, párbeszédekkel jön, amit a szószedettel ki tudsz mazsolázni-szótárazni. Induláskor baromi lassan ment nekem, de 3-5 lecke után már ráéreztem, beindult és jól haladtam vele.

Ezerszer jobb, mint egy vaskalapos tanár. Az én szemléletem egyébként az, hogy mutassanak sok szót, némi alapvető nyelvtant, aztán majd összebénázom valahogy a nyelvet. Csiszolni ráérek majd akkor is, ha már kint leszek :D

És persze (perse, jaj) hanganyagokat kell felkutatni neten. Én nem tudok porosz módszerrel tanulni, ezért mindenféle forrásokat kerestem és találtam neten, ami segített. Ne kérdezd, miket, mert már nem emlékszem. Amit megtalálsz, az jó lesz valamire.

Üdv és ne görcsölj, vedd lazán! :)

Előzmény: nacsa82 (5529)
dulcinea41 Creative Commons License 2012.03.22 0 0 5532

Nem vagyok tele előítéletekkel, az az igazság, családi példa miatt sem kedvelem a németeket. Az öcsém 20 éve dolgozik Ausztriában, és bizony átvette a mentalitásukat. Hétvégén, ha hazajön nem csinál mást, csak szidja a magyarokat..holott ő is az. Itt minden rossz, sanyarú, gáz, nem is érti miért gürcölnek a hü..........magyarok ennyiért, stb. Ilyenkor olyan érzése van az embernek, szégyenli, hogy magyar. És ez a hosszú évek során belémivódott. Tudom, hogy a finnek sem maga a csodanép, a bűbáj...nem is gondolnám, hogy annak kéne lennie. És azt is tudom, hogy a tettek azok, amivel bizonyíthatjuk, hogy igen, bevállalható család vagyunk, igen tenni akarunk a finn nép asztalára. Már csak azért is, mert nem a munkaakarásunkkal van gond, hanem azzal, hogy hiába dolgozunk, sehova nem haladunk. Úgy szeretnék végre élni, hogy amit nehéz munkával megkeresek, az elég legyen, hogy tudjak nyugodt lelkiismerettel elutazni úgy valahova, hogy nem valahonnan máshonnan veszem el az összeget, hogy tudom a gyerekeimnek nagyobb esélye lesz sok munkával, tanulással oda eljutni, ahova szeretnének. És mindezt úgy, hogy nem idegeskednek, az unokáim nem feszültségben nőnek majd fel. Szeretem Finnországot, ahogyan a hazámat is...

Előzmény: Törölt nick (5524)
dulcinea41 Creative Commons License 2012.03.22 0 0 5531

Sajnos a nyelvtanárok már csak ilyenek:) Rossz nénik és bácsik:P nos a mi nyelvtanárnőnk roppant aranyos, igaz mi 4 fős családi kupaktanácsban tanulunk, havonta egyszer vesszük igénybe a tanárnéni segítségét. Viszont ő akkor rendkívül szigorúan kikérdez, tesztet irat, beszéltet (nekünk még csak makogás a szintünk:), és megbeszéljük, mi az ami nem megy..Amúgy meg autodidakta módon saját magunk napont 1 órát tanulunk finnül ismétlünk, leckéket veszünk át, vettünk finn szótárt, és sokat nevetünk, ahogy a szavakat kiejtjük. Biztos jó alap az, hogy a családban mindenki tanult már valamilyen nyelven eddig is, tehát tudja, hogyan is álljon hozzá. Rajtam kívül persze, hiszen én még a jó kis orosz nyelven nőttem fel:) Viszont a többiek angolul perfekt, van aki franciául is tanul, és németül is tud, olaszul is. Szóval én azt javaslom, senki ne adja fel. És önszorgalomból (hozzáteszem innen kaptam jótanácsként, amiért hálás vagyok nagyon, felcimkéztük az éppen tanult berendezési tárgyakat, így sok-sok pici cetli lóg mindenhol, és mikor ránézünk, a finn neve jut eszünkbe, nagyon jól tanulható így a nyelv) mindig egy picit hozzá kell tanulni ahhoz, amit a nyelvtanár oktat. És gyakorlás, gyakorlás.....nyelvtan, ragozás, stb.

Előzmény: gepataki (5530)
gepataki Creative Commons License 2012.03.22 0 0 5530

szia,

a tanar nyelvi dolgokkal jön? ragokkal meg szabalyokkal? felhaborito, fel kell jelenteni az ilyet, nehogy masokkal is megtegye aztan, az ilyen verszemet kap secperc!

Előzmény: nacsa82 (5529)
nacsa82 Creative Commons License 2012.03.21 0 0 5529

Sziasztok.

 

Szeretnék segitséget kérni nyelvtanulásban.Beiratkoztam egy fizetos tanfolyamra,de nem segit a tanulásban.A tanár nagyon gyorsan halad,és szinte minden orán valami nyelvi ragokkal,szabályokkal jon.Aki nem érti az igy járt alapon megy tovább.Otthon probálkozok tanulni,de nem sok sikerrel.Egy normális mondatot nem tudok osszehozni.Probálkozok a web forditoval,google forditoval,a finn-hun szotárral.Egy rovid mondatot beirok,és tok hulyeséget ir ki. Ti,hogy kezdtétek?Osszátok meg velem.Mert már elment a kedvem is lassan a tanulástol.

pertsi Creative Commons License 2012.03.19 0 0 5528

Ez a hóesés már úgy hiányzott mint egy falat kenyér :)

 

Itt Finnországban a finn henkilötunnus tényleg mindenre jó, de Magyarországon nem biztos, no meg az ilmoitusosa-n nincs rajta. Igen, a katsastusasema lesz a következő hely ahol érdeklődök majd :)

 

Mondjuk az oda-vissza adásvétel elég egyszerü és viszonylag olcsó lenne (2x12 euro volt legutóbb) és tényleg olyan szerződést írhatnék, meg annyi nyelven hogy vogon bürokrata legyen a talpán aki bele tud kötni :)

Előzmény: Törölt nick (5527)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.19 0 0 5527

Szerintem az ilmoitusosa pont elég, a henkilötunnusod alapján pedig azt is megmondják, hogy mit reggeliztél. =) Gondolom bármelyik katsastusban korrekt felvilágosítást adnak a teendőkről, jobban, mint mi itt. És ha már az információ birtokában leszel, tedd már meg, hogy felírod ide, mit s hogy kell tenni; hátha hasznos lesz valakinek. (Na jó: nekem.)

Szép hóeséses napot mindenkinek!

Előzmény: pertsi (5526)
pertsi Creative Commons License 2012.03.19 0 0 5526

Költöztetett már valaki autót Finnországból Magyarországra?

 

Hogyan tudom Magyarországon hitelt érdemlöen bizonyítani, hogy az enyém az autó?

A probléma a következő:

- az autó papírjain a nevem és a finnországi lakcímem van

- a finnországi lakcímem semmi más hivatalos papíron nincs rajta, így nem tudom igazolni semmivel, hogy az ugyanilyen nevü egyén akié az autó az tényleg én vagyok

- mindemellett adás-vételi szerződésem nincs, mivel amikor vettem az autót (magánszemélytől), akkor nem gondoltam rá hogy valaha is szükségem lehet rá, itt bőven elegendő az ilmoitusosa

 

Mondjuk az adás-vételi szerződés hiánya orvosolható: "eladom" egy ismerősnek az autót, aztán pár nap múlva meg visszaveszem és ekkor már végülis olyan adás-vételi szerződést írhatunk, amibe beleírhatok minden azonosító adatomat amit csak találok :)

spapika Creative Commons License 2012.03.17 0 0 5525

Köszi a fordítást, nem adjuk fel mennénk és majd csak lesz valahogy alapon megoldódik minden.

Előzmény: Törölt nick (5522)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.17 0 0 5524

Hűha, vigyázz, nehogy az előítéletek csapdájába ess. Sem a németek nem ördögök, sem a finnek angyalok; persze nem ezt írtad, de ugyanúgy, mint minden népcsoport, vegyes bagázs ez is, az is. A finnek barátságosak a külföldiekkel, ez tény, különösen, ha magyarokról van szó. Ez kb. annyit jelent, hogy megeresztenek egy mosolyt :) (és esetleg elmondják, hogy jártak már Budapesten). Ez azonban nem összetévesztendő azzal, hogy ha munkát szeretnél, akkor a nyelvrokonság keveset nyom a latban. Akkor az unalomig emlegetett nyelvtudás, tapasztalat számít.

Bár feltehetően romba döntené a családi költségvetést, érdemes lenne kilátogatni pár napra, hogy lássátok, milyen a világ itt, északon. Ajánlom a fapados repülőket.

A finn nyelv hangzása valóban egyedi; viszont meg kell állapítanunk, hogy maga a kiejtés nagyon könnyű. Ennél még a magyar is bonyolultabb, lásd játszik, tartsd, adj...

dulcinea41 Creative Commons License 2012.03.17 0 0 5523

Na igen, ha a párom a hunyó:) Elolvastam az itt és itt-eket:)) nagyjából tisztában is voltam ezekkel...Nos fel van adva a lecke, az igazság az, hogy nekem, mint ápolónő Németországban, Svájcban, Ausztriában is lenne lehetőségem, de annyira nem veszi be a gyomrom a német embereket, hogy csak na..A mentalitásuk, a nyelvük...viszont Finnországot így messziről is vonzónak találom. Mert tiszta, szép, nyugodt, és kiegyensúlyozott. És olyan érzés, mintha picit a rokonságunk volna:) Én választottam az országot, és azóta is mindenki csak néz rám bambán, hogy miért éppen finn...Hát elkezdtük a finn nyelvet, nos furán hangzik, de megtanulható. Viszont fél napokat röhögéssel töltünk, a kiejtést gyakorolva:P


Előzmény: Törölt nick (5520)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.16 0 0 5522

Nem sok jót;

Sajnálatosan Ön nem került be az interjúvolandók csapatjába. Baráti üdvözlettel H.P. Oy

 

Elég ritka, hogy egyáltalában ilyen e-mailt is elküldenek.

99%-ban nem írnak vissza, nekünk kell felhívnunk, hogy célba ért-e a jelentkezés: innen tudják, hogy komolyan gondoljuk a dolgot.

S ha akkor nem is, legközelebb jobban átolvassák a jelentkezésünk.

Előzmény: spapika (5521)
spapika Creative Commons License 2012.03.16 0 0 5521

Ezt a levelet kaptam de nem igazán tudom értelmezni mert azt hogy sajnos nem tudom mire vélni. Tud valaki segiteni:) Előre is köszi

Hei, Valitettavasti ette tullut valituksi työpaikkahaastateltavien joukkoon. Ystävällisin terveisin,
Heinolan Puurakenne Oy

Törölt nick Creative Commons License 2012.03.16 0 0 5520

A válasz ott lakozik a kérdésedben - mivel Te még nem jártál külföldön, ezért valószínűleg a párod lesz a hunyó. Az elszántság, kitartás sokat jelent a kiköltözésnél, illetve olyan dolgok, amikről például itt és itt olvashatsz.

Recept persze nincs, mindenkinek megvan/lesz a maga saját története.

Előzmény: dulcinea41 (5519)
dulcinea41 Creative Commons License 2012.03.15 0 0 5519

Az ok, hogy csak az egyik családtag induljon el...de vajon melyikünk? Mert ugye itthonról honnan tudhatnánk, hogy melyikünk találna kint munkát:) 22-es csapdája...én eleve egyedül ki sem mennék, Ábel a rengetegben....kb. ilyen lenne:)) Soha egyedül külföldön nem jártam, az első lennék, akit eladnak:P A párom meg a fiam még csak-csak, de ők is vajon merre induljanak ki...csak úgy nekivágni a világnak, eléggé merész húzásnak tűnik. Fura dolog ez, mert nem hiszem, hogy nem találni munkát csak úgy egy országban.

Előzmény: Törölt nick (5509)
L.Zoleee Creative Commons License 2012.03.14 0 0 5518

Köszönöm.

Előzmény: pertsi (5517)
pertsi Creative Commons License 2012.03.13 0 0 5517

ISS

L&T (Lassila ja Tikanoja)

Sol

 

Ezek a nagyok, de van több kisebb cég is.

Nem lebeszélésképpen: sokszor részmunkaidöben foglalkoztatnak, aminek az eredménye nem egy álomfizetés.

Előzmény: L.Zoleee (5516)
L.Zoleee Creative Commons License 2012.03.11 0 0 5516

Sziasztok. Finnországba takarító cégek érdekelnének, ha tudna segíteni valaki, kérem írjon néhányat.

Köszönöm!

 

Hell1979 Creative Commons License 2012.03.10 0 0 5515

Sziasztok!

 

Tudja esetleg valaki, hogy mi a menete az itteni útlevélkészíttetésnek (a nagykövetségen)?

dn_bacsi Creative Commons License 2012.03.08 0 0 5514

"hétfőtől a Nobina espoo-i vonalait fogom kezdetben gyengíteni, később remélhetőleg erősíteni. :)"

Őszintén örülök! :)

Előzmény: Törölt nick (5513)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.07 0 0 5513

Részemről a szerencse :)

 

A drukk célba ért, hétfőtől a Nobina espoo-i vonalait fogom kezdetben gyengíteni, később remélhetőleg erősíteni. :)

A kapcsolati tőke abszolút fontos, teljesen egyetértek - ebben nagyjából hasonlít az otthoni helyzetre. Amiben ellenben más, hogy a kapcsolat csak az interjúig visz el, onnantól magad boldogulsz, legalábbis én ezt tapasztaltam.

 

Tegnap sűrűn nézegettem az ablakon ki éjszaka, de nem volt sarki fény - vagy csak nem láttam el a sarokig =)

Előzmény: gepataki (5512)
gepataki Creative Commons License 2012.03.06 0 0 5512

woaw, Jozsi, köszönöm a klassz jelzöt, erre nem tudok mast irni, mint hogy ismerkedjunk meg, aztan eldöntheted, szerencse-e, vagy csapas!

:)

 

drukkolok a munkakeresöknek! (tippkent mondom, azert itt is muködik a valaki ismeröse-rendszer, erdemes epiteni kapcsolatokat, van, hogy elörebb visznek barmilyen szepen rajzolt cv-nel. finnagora, magyar-finn barati körök pl)

 

ydv

ex-mentobacsi

 

semi-off

a heten rendkivul nagy a valoszinusege, h a napkitöresek miatt szep revontulet lathato, meteres objektiveket+halozsakot+termosz kavet mindenkinek!

Előzmény: Törölt nick (5511)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.05 0 0 5511

Köszönöm a szép szavakat, ööö... a zúttörő ott segít, ahol tud. :) Buszt szakmai gyakorlatként vezettem, most ebben a pillanatban állást keresek. (Ez a napokban változhat, vannak pozitív irányba mutató történések.) Tudomásom szerint Helsinkiben két magyar buszsofőr is van, egyikük egy fiatal lyány... ;) Szóval senkinek semmi sem lehetetlen.

Aki szerintem nálam sokkal-sokkal klasszabb ember - bár nincs szerencsém ismerni - az mentobacsi, itt lehet elérni a beszámolóját, hogy hogy került ide ki Finnországba, s mit csinál.

 

A klassz gyerek, a hatékony munkaerő, sikeres ember gyakran egymásnak ellentmondó tulajdonságok :)

 

Vigyázat, a mol.fi a Munkaügyi és Foglalkoztatási Minisztérium honlapja, nem közvetít, nem kölcsönöz, csak összgyűjt.

Amire érdemes rákattintani, azok a monster, barona, adecco, vmp, manpower (+.fi), ezek jutnak eszembe fejből.

Előzmény: dn_bacsi (5510)
dn_bacsi Creative Commons License 2012.03.04 0 0 5510

Már nem vezetsz buszt? (Úgy emlékszem, vki ilyesmit írt rólad.)

 

Melyik munkaerőközvetítőt/kölcsönzőt ajánlanád a mol.fi-n kívül?

 

(És jól vagy-e egyáltalán, leszámítva azt, hogy munka híján - nem?)

 

Nagyon remélem, hogy hamarost találsz vmit, mert olyan segítőkész, rendes embernek tűnsz itt a fórumon, hogy ezt egy valamire való munkaadó mindenképpen díjazná. Csak ők lehet, hogy nem olvassák ezt a fórumot.

Szóval: "hajráf"  :D

 

(Bocs a zilált hozzászólásért, de már sok sört ittam és fel vagyok háborodva, hogy pont Te keresel munkát, akit én úgy látok neten keresztül, hogy egy igen f4sza gyerek. Igazságtalan dolog :(  )

Előzmény: Törölt nick (5509)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.03 0 0 5509

Szia, semmi gond, errefelé mindenki tegeződik, Finnországban meg főleg. Az a mellékelt száraz papírforma elég hasznos gyűjtemény! Szinte biztos, hogy otthonról nem találtok munkát, sajnos a lakhatás is és a munkaszerzés is kemény dió. Bevett mód, hogy először csak az egyik családtag jön, akinek könnyebb munkát-megélhetést találni, és utána a többiek. Így egy olcsóbb szoba is megteszi valahol,  plusz a család kiköltözésekor lehet tudni, hogy mit kell még hozni és mit nem. Érdemes a közvetítő cégekkel próbálkozni (ésszel persze), általában jók a tapasztalatok.

Én perpill munkát keresek, de ez hosszú téma, nyilvánosan nem feszegetém :)

Előzmény: dulcinea41 (5508)
dulcinea41 Creative Commons License 2012.03.03 0 0 5508

Elnézést, hogy letegeztelek, de úgy gondoltam, így személyesebb. Köszönöm a kiegészítéseket, ennyit ér a száraz papírforma:) Mindenképpen gondoltam igazolványképekre, hogy vinnünk kell. Autóval mennénk, viszont jogosítványa csak a férjemnek van. Igazából azért vagyok tanácstalan, hogy is kezdjünk majd neki. Keressek előbb munkát, vagy albérletet...vagy albérletet, menjünk ki és keressünk munkát....tudsz ebben tanácsot adni? Te mivel foglalkozol kint? Ha nem indiszkrét...

Előzmény: Törölt nick (5507)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.03 0 0 5507

Aha, valószínűleg a sillatos tájékoztatóra gondolsz, erre (pdf, jobb katt+mentés). Színvonalas összefoglaló, az alábbi kiegészítéseket fűzném hozzá:

+ egy garnitúra igazolványkép nem árt otthonról

+ a 9. oldalon van egy kis ellentmondás: a Kela-jogosultságról először azt írja, hogy érdemes kiérkezés után intézni, másrészt utána felsorolja, hogy szükséges hozzá bérpapír. A második a helyes válasz, pár havi bérpapír nélkül kedvesen elküldenek, hogy addig sajnos nem tudnak intézni semmit (igaz, cserébe odaadják a kitöltendő papírokat)

+ az adókártya, amit mindenki így hív, igazából egy A4-es nyomtatott papír, nem plasztikkártya

+ jó tudni, hogy a készpénzfelvő automaták nem bankspecifikusak, magyarul bármelyik otto (=atm) masinából vehetsz fel pénzt

+ postai "sárga csekkek" nincsenek, ahogy a tájékoztató írja is: a befizetendő számlákat 90%-ban netbankon keresztül fizetjük (vannak egyéb lehetőségek is, de nem a postán)

+ nem a rendőrségi ügyek közé sorolták be, de oda tartozik a finn személyi (azonosító plasztikkártya) kérvényezése (ami szigorúan véve semmit nem vált ki, semmire nem jó, de néha hasznos: meggyorsíthat ügyintézést telefonvásárláskor, stb.) a díja 50 euró fölé emelkedett

+ a magyar jogosítvány becseréléséhez szükséges orvosi vizsgálat 30 euró körül van, mindazonáltal érdemes megtenni a lépést, mert az érvényessége 70 (hetven) éves kor betöltéséig szól

+ érdemes tudni, hogy a hivatalok vannak olyan rendesek, hogy lefénymásolják azt, ami az ügyintézéshez szükséges - nem szükséges másolatokkal érkezni

+ telefon-előfizeshez vásárlásához (mobil is) szükséges a két év regisztráció (legalábbis a Sonera és a Saunalahti szerint), előrefizetett

+ az autós közlekedéshez kis kiegészítés: az autópályához/autóúthoz nem tartozik külön, előre definiált sebességkorlátozás, hanem mindig van külön sebességkorlátozó tábla

+ bérlet (matkakortti) igényléséhez (Helsinki) szükséges a regisztráció megléte, ami pár hétig is elhúzódhat (esetenként egy-két hónapig is)

 

Biztosan van még jó néhány apróság, ami elkerülte a figyelmem, vagy csak nem értek hozzá (családtagokkal kapcsolatos bármilyen ügyintézés), mindent összevetve nagyon hasznos olvasmány.

Talán amit még beleírnék, az egy ügyintézési sor, amit kiérkezés után követni érdemes.

 

 

Itteni családokat nem nagyon ismerek, lapozgasd a netes közösségi oldalakat.

Előzmény: dulcinea41 (5506)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!