Keresés

Részletes keresés

vélemény 1 Creative Commons License 5 napja 0 0 1935

Ami kimaradt. A vidék után London sokkoló volt.  9 éve voltam utoljára Londonban. Ahhoz képest is rengeteg új magas épület van. Nagyon magas. Mindenütt.  Rengeteg ember, rengeteg autó. Szinte ijesztő.

A londoni két fél és egy egész napot múzeumban töltöttük. A National Galleryben sok új kép van, főleg impresszionista és posztimpresszionista. Örökösödési adót lehet  műtárggyal fizetni, persze nagyon nagy összegekről van szó. És elég sok olyan kép van, am magántulajdonban van, de ott van letétben. Biztos sok lenne a biztosítás.

Videken nagyon segítőkészek, kedvesek voltak az emberek. Bristolban érkezéskor eltévedtünk. Megkérdeztünk egy fiatal pasit, beültetett a furgonjába, azzal, hogy hamarabb ér oda, mint hogy elmagyarázná. Elvitt a száloda bejáratáig. Glouceterben megkérdeztem a kávézóban a pultos lányt, hogy hol van egy szupermárket, lerajzolta. A buszsofőrök szóltak, hogy mikor kell leszállnunk. Emberekkel kapcsolatban nem volt negatív élményünk. Sehol.

auray1 Creative Commons License 5 napja 0 0 1934

Jegyzetelek.

onlyread Creative Commons License 6 napja 0 1 1933

Köszönet a szokásos részletes, mindenre kiterjedő beszámolóért. Ha egyszer eljutunk oda, hasznos lesz nagyon.

Előzmény: vélemény 1 (1932)
vélemény 1 Creative Commons License 2024.04.11 0 2 1932

Brighton. Az utolsó helyszín London előtt. Szombat délelőtt, gyönyörű idő volt. És tömegek. Az állomástól egyenesen vezet le az út a tengerhez. Inkább gagyi üzletek, mint nem. A leégett móló maradványai  még láthatók. A parton már nyitva voltak a különböző evő-ivó helyek. Egyszerűbbek. Tengeri herkentyűsnél kis dobozokban mindenféle, a rák chili szósszal nagyon jó volt. volt. Családok gyerekekkel,  kutyasétáltatók tömegei. A fő mólóval az a gond, ami az ilyen helyszínekkel általában. MIre használják. Többnyire valami gagyira.  Néhány álló fogyasztásos evőhely, átlagosnál kínaibb szuvenír boltok. A legvégén vidámpark,kb mint nálunk 1970-ben, de lehet, hogy korábban. Előtte játékterem, flipperek, pénzbedobósok.

A  móló bejáratánál fish and chipses. Jó volt, krumpli elég sótlan mindenki vadul sózta. 13 gbp /adag. Nagy adag. De a szép idő mindent megszépített. Utána elsétáltunk a látnivalóhoz. A Royal Pavilon, IV. György nem is tudom mije. Talán Capriccio. Olyan sokáig várta régensként, hogy a porfíria miatt megőrült apja végre meghaljon éskirály legyen, hogy úgy gondolta, mindent megérdemel. Neuschwainstein. Vagy Disneyland. Kínaias-indiaias Disneyland. Persze számos eredeti ázsiai tárggyal.

Egyszer látni kell, kétszer nem szabad. 18gbp, ez is éves jegy. Már Viktória is le akarta bontatni. IV. György a nagybátyja volt.

Én azt gondoltam, hogy Brighton elegáns. Valamelyik Poirot film végződik a mólónál, Hastingnek van valami szerelmi ügye. Ott elegánsnak tűnt. Persze akkor más világ volt, a tengerparti üdülőhelyekre csak a kiválasztottak  jártak, most pedig mindenki Minden ilyen tengerparti üdülőhely  kicsit gagyi. Tudhattam volna, de nem esett jól.

Szóval itt a vége, remélem angliai utazáshoz valaki tudja majd használni.

vélemény 1 Creative Commons License 2024.04.10 0 2 1931

POrtsmouth folytatás.

A 3 nagy hajó a Warrior, a Victory és a Mary Rose.

A  Warrior van a bejárat mellett. Ez egy  1860ban készült csatahajó, ami sosem volt csatában. ötszintes, meredek lépcsőkkal, de mindenütt van kapaszkodó. MIndent végig lehet nézni, a  raktárokat, a szállásokat, a tiszti kabinokat és étkezőt, konyhát, műtőt, még az éppen büntetésben levő magánzárkáját is. Korhű ruhába öltözött guideok vannak a különböző helyszíneken, ha többen gyűlnek össze, azoknak mesélnek, de  akár egy látogatónak is magyaráznak.

Utána bementünk  a kishajók műhelyébe, ami nem belépőjegyes. Ez hajójavító is. Mindenféle kishajók, olyan amelyik a dunkirki evakuációban vett részt, olyan is amelyik a falklandi háborúban. Van bent egy kávézó, nem önkiszolgáló.

A második hajó a Victory, Nelson hajója. A középső rész fel van állványozva kívül. Audioguide  nem külön fizetős. A trafalgari csata előzményei, a csata, Nelson sérülése és halála. Érdemes lemenni a végén a hajó alá, a dokkba és alulról is megnézni.

A harmadik hajó a Mary Rose. Bejáratánál van egy   étkezési lehetőség,  szendvicsek, sütik és itt a legnagyobb shop. 

Ez teljesen váratlan volt, még az 2018-as kiadású könyvem is csak néhány sort írt róla, valószínűleg még nem volt kész, amikor az útikönyv írója ott járt. 16. századi hadihajó, 1534-ben valamelyik angol -francia háborúban súllyedt el. ( Több volt).  Itt Portsmouth közelében, VIII. Henrik szeme előtt. Sokáig nem tudták, hogy pontosan hol. Amikor a 19. század elején a búvárkodás elkezdődött , csak akkor kerültek elő az első tárgyak. Még az 196-as években is csak keresgéltek, önkéntese jöttek búvárkodni, még Károly is ifjú hercegként. Csak 1970-ben találtak olyan tárgyakat , ami biztosan a Mary Rosehoz tartozott. A hajó amikor elsüllyedt oldalára fordult, amit ellepett az iszap, az megmaradt, amit nem az megsemmisült. 1982-re hoztak fel minden tárgyat és a hajó maradványait is. 2016-r sikerült mindent  megtisztítani, restaurálni, konzerválni , megvizsgálni, elemezni stb. Megvizsgálnák pl a csontvázakat, milyen betegségeik, sérüléseik voltak stb. És  ebből lett egy egészen fantasztikus kiállítás. Az egész utazáson ez volt a legnagyobb élmény. Teljesen váratlanul.

Záráskor jöttünk ki és a az állomás felé menet ettünk egy fish and chips-et.

 

vélemény 1 Creative Commons License 2024.04.09 0 2 1930

Chichesterből pénteken Portsmouthba kirándultunk, szombaton Brightonba. Szombatra jobbidőt jósoltak, ami Brightonban fontosabb volt.

Portsmuthban két vasútállomás van. Az egyik a városban magas irodaházak között, a másik a kikötőben. Portsmouth Harbour,  ez a végállomás. A vasútállomás mellett van a buszállomás.

A fő látnivaló a "Historical dockyard" a történelmi kikötő. Eredetileg úgy képzeltem, hogy  itt eltöltünk 2-3 órát  majd elsétálunk a tengerparton az Óvárosba, esetleg még tovább a D nap emlékhelyére.

Valójában 10.15-kor  vettük meg a Történelmi kikötő belépőjegyét és délután 5-kor az utolsók között jöttünk ki.

Többféle jegy van, de mindegyik éves jegy . Nincs egyszeri alkalomra szóló jegy. A mindenre érvényes jegy 49gbp, a 3 látnivalóra érvényes jegy 44 gbp. Akkor úgy gondoltunk, hogy ez nagyon drága, de távozáskor már úgy, hogy abszolút megérte. Mi meg akartuk nézni a 3 nagy hajót és a tengeralattjárót. De azt mondták,, hogy az utóbbi megközelítése éppen problémás. Nem is értettem igazán, de maradtunk a 3 nagy hajónál.

 

vélemény 1 Creative Commons License 2024.04.08 0 2 1929

Chichester a legkevésbé ismert azok közül a helyszínek közül, ahol jártunk. Talán Wells kivételével. Van egy nagyon régi Polygott német nyelvű útikönyvem, abban szerepelt, mint ajánlott kirándulás Londonból, De valahogy mindig kimaradt.

Az állomás kicsit messzebb van a központtól, ráadásul a nekünk megfelelő szoba csak a még messzebb levő Fishbourneben volt. Taxiztunk. Alkalmanként 7 gbp, 10-12 perc.

Woolpack Inn, nagyon kellemes 90/éjszaka/szoba. Közel a szállodához tárták fel az ország legnagyobb római kori épületének maradványait. Valószínűleg egy palota egyik szárnya volt. Az alapfalak és padlómozaikok kerültek elő. A szállodában ezért a szobák római császárokról vannak elnevezve. Mi Vespasianusban laktunk. Melletünk volt Nero. A reggeli benne volt az árban, de azzal volt egy kis gond. Pénteken 7-től, de szombaton 8-tól vasárnap pedig már csak 9-től  nyitottak. Nekünk mindhárom nap 9 előtt  indult a vonatunk. Egyszer ettünk rendes full angol reggelit, egyszer kontinentálisat, egyszer pedig semmilyet.

Az állomásnál mindig volt taxi,  a reggeli taxikat a szálloda intézte, mindig időben jöttek.

Érkezéskor letettük a szállodában a csomagot, este már bent volt a szobánkban. Busszal (2gbp)bementünk a katedrálishoz.

Ez egy teljes egészében román stílusú, még a 12. században felépült templom, azóta jelentősebb változások nem voltak. Megmaradt a különálló harangtorony, amit másutt már rég lebontottak.  A 60-as évektől kezdve modern alkotásokat helyeztek el a templomban. Képek, szobrok, faliszőnyegek. És Chagall ablaki a bal oldali mellékhajóban. Ezek a modern művek abszolút illenek a  katedrális egészéhez.  Gondolkodtam rajta, hogy mit nézzünk meg utána.  Felmerült a római rom. Mi láttunk Pompeit és Herkulaneumot, az összes nagy múzeum római gyűjteményét, többször is. Szóval nem a római romot választottuk. Hanem egy Skanzent. Weald and Downland A 60-as busz megy oda, a katedrális mellett van a megálló, ugyanúgy 2gbp, kb 35 perc. Leszálltunk, a sofőr megmutatta merre menjünk, néhány perc séta. 17gbp, ( 60 év fölött 15gbp). Olyan, mint Szentendre.  Elég nagy terület, a bejáratnál adtak egy jó térképet. Különböző helyekről áthozott épületek. Paraszti házak, lakóépületek bebútorozva, gazdasági épületek, iskola, kis templom, különböző szekerek. Kovácsműhely, asztalos műhely, a pékségben még kenyeret is árusítottak. Jópofa, jó választás volt. Utána még visszamentünk a busszal a belvárosba, jártuk egyet a sétálóutcán sétálóutcára. Kicsit szegényesebb város, mint Salisbury vagy Winchester, de nem annyira, mint Gloucester

vélemény 1 Creative Commons License 2024.04.07 0 1 1928

A winchesteri katedrálisnak is van néhány sajátossága. Egyrészt itt van eltemetve Jane Austin. A hugánál lakott. A sírfelirat eredtileg csak azt írta, higy ki volt az apja és hogy istenfélő ember volt. Később az unokaöccse készíttetett egy újabb táblát, amelyben már az írói munkásságáról van szó. Ebben a templomban van a legtöbb alapítványi kápolna (chantry)  Mindegyik nagyon díszes. A  katedrális egy mocsaras területre épült.  Le leht menni a kriptához, de csak a bejáratáig, mert víz alatt van. A talapzat faanyaga már 100 évvel ezelőtt elkorhadt. Egy mérnöknek lett az az ötlete, hogy  ezeket ki kell cserélni ceentes zsákokra.  Egy mélytengeri búvár 5 éven keresztül 6 órát dolgozott. Készítettek egy  egészalakos szobrot a búvárról . Én 1995-ban jártam Winchesterben. Vettem akkor egy könyvet, abban szerepel a szobor képe. De azt írták, hogy tévedésből a szobor nem a búvárt, hanem a mérnököt ábrázolja.  Most már új szobor van, ez csak egy félalakos szobor és tényleg a búvárt ábrázolja. De meg sem említik a malőrt a korábbi szoborral.

Winchesterben csak egy éjszakát voltunk , másnap utaztunk tovább Chichesterbe. Az utolsó szállás London előtt.

vélemény 1 Creative Commons License 2024.04.07 0 1 1927

Salisbury folytatás. Másnap délelőtt még egyszer visszamentünk a katedrálisba. Csak a 9.30-kor nyitott. De a templom környékén is szép épületek vannak. Az egész körzetbe két díszes kapuzaton keresztül lehet bemenni. A kerengő már korábban nyitva van.  Jó QR kódos ismertetők vannak  sokfelé a templomban. Salisburyben van a legtöbb régi favázas épület, érdemes 

végigsétálni a kis utcákon.

Délben utaztunk tovább Winchesterbe. Ott laktunk a legjobb és legdrágább hotelben. Winchester Royal Hotel, 4 csillagos, 131gbp /szoba nagyon jó reggeli. Állomástól 10 perc, a katedrálistól is 10 perc.

 Winchenster már a normann hódítás előtt is nagyon fontos település volt. De még Hódító Vilmos és közvetlen utódai is megkoronáztatták itt magukat, a londoni koronázás után még egyszer.  Sokáig az ország 2. legfontosabb városa volt.

A Great Hall a 13. századi vár egyetlen megmaradt része, a többit Cromwell katonái rombolták le.  A falon van egy nagy kerek fa lap, amiről azt tartják, hogy Artúr király kerek asztala. De valójában a 14. században készült. A festés még későbbi, a 16. század elejéről.

vélemény 1 Creative Commons License 2024.04.05 0 2 1926

Salisbury. A katedrális és a város eredetileg fent volt a környéki hegy oldalában. De ott állandóan összetűzések voltak a helyőrség katonáival, nem volt jó a vízellátás és nagyon erős volt  szél. Ezért a püspök engedélyt kért a pápától és a királytól is, hogy leköltözhessenek a városba. 1220-ban. A fenti épületet lehozták, áthozták és felépítették az új katedrálist, csupán 40 év alatt.  A többi katedrális Angliában és másutt is évszázadokig tartott. Legjellemzőbb vonása az egységes stílus. A régi helyszín elnéptelenedett.  Ez az ország legmagasabb templomtornya, 123 méter. A talaj mocsaras,  torony már a 17. században dőlt. Christopher Wren erősítette meg.   A négyzetnél látszik ,hogy  hajlottak az oszlopok.

Ez a belépéskor lélegzetelállító templom. Kihasználtuk az éves jegyet, 12,50gbp. Bementünk azon a napon, amikor Southhamptonban voltunk, kicsit több, mint egy órányit és másnap reggel még egyszer. Első nap megnéztük a káptalantermet. Szép, a falakon 13.századi reliefeken bibliai történetek, olyan mint a képregény. A káptalan teremben van a templom legfontosabb kincse,  egy eredeti Magna Charta. Összesen 4 példány van belőle, ez nincsen lepecsételve. Tárlókban mindenféle magyarázatok a jelentőségéről.  Maga az irat egy kis sátorban van, ahol kicsit sötét van és nem lehet fotózni.

Után bementünk a templomba, volt még egy fél óra zárásig. Akkor hallgattuk a gyerekkórus próbáját. Gyönyörű volt.  Elég sokan voltunk még, a személyzet körbement, mondták, hogy lehet maradni az esti istentiszteletre, de akkor nem lehet körbejárkálni

vélemény 1 Creative Commons License 2024.04.04 0 2 1925

Salisburyben is két éjszakát voltunk, Southamptonbe kirándultunk. Talán jobb lett voln akár 4 éjszakára maradni, onnan menni Portsmouthba és Brightonba is.

Southhampton stratégiailag fontos hely, jól védhető kikötő. Történelmileg is fontos. Innen indultak az angol hajók a 100 éves háborúban, az alapító atyák Amerikába a Mayfloweren. És innen indult a Titanic.

  Southamptonban volt rossz az idő, esett is, hideg is volt, erő szél is fújt. Elsősorban a Titanic Múzeum miatt mentünk. Modern épület állomástól 10 perc, Sea City a név. 2012.04.10-én nyitották, a Titanic indulásának 100. évfordulóján. 10,50gbp. Nagyon visszafogott, tárgyilagos. Nem nyálas, nem dramatikus. Nem üvölti, hogy jajj de szörnyű. Ami szörnyű, az szörnyű. Rengeteg információ, minden féle tárgya. Azon a télen bányász sztrájk volt, nem volt elég  szén, nagyon sok hajó nem indult el. Sz emberek csak egy-egy napra kaptak munkát. A családok éheztek  A Titanic indulása óriási lehetőség volt. Olyanok is munkát vállaltak a hajón, akik sosem voltak előtte a tengeren. Engem pontosan ez a visszafogottság indított meg. A végére alig tudtam visszatartani a sírást. Az épületben van még, kisebb kiállítás a kikötő és a város történetéről. Közel két órát voltunk bent.  Utána bementünk a mellette levő városi képtárba. Ingyenes. Számos jó kép, a nagy portréfestők, jó modern képek és teljesen váratlanul egy Arcimboldo kép. Aki ismeri az itáliai festészetet, tudja, hogy ez különleges dolog. És az egyik legfontosabb preraffaelita festő, Burne- Jones mitológiai ciklusa. A város központ kb 30 perc séta lett volna, a rossz időben kihagytuk. Mentünk vissza Salisburybe. Másnap úgyis csak egy rövid délelőttünk volt ott. Itt volt egyetlen kényelmetlen vasúti eset. A  kiválasztott vonatot törölték "berendezés meghibásodás" miatt, de 20 perccel később jött a következő.

vélemény 1 Creative Commons License 2024.04.03 0 2 1924

Utána besétáltunk a belvárosba, délfelé már sokan voltak, szép 18. századi épületekkel. ( ezek épültek a rabszolgakereskedelm bevételeiből) Az egykori tőzsde épületében piac van,  szép, minőséi termékkel. És street food helye, mindegyikn él állt a sor. Mi végül  hússal töltött tibeti gombócot ettünk chili szósszal. Jó volt.

Bristoli Banksy. Aki tulajdonképpen  még mindig inkognitóban van.  A helyi tourist office szervez Banksy sétát is. A központban csak egy feliratot találtunk, de ott többen voltunk. You don't need  planning permission to bulid castles in the sky.

Légvárak építéséhez nincs szükség tervezési engedélyre. Közvetlenül az Óváros mögött a Nelson streeten 2011-ben tartottak egy street art fesztivál. Néhány mű még megmaradt. Érdemes megkeresni őket.

Délután utaztunk tovább, Salisburybe. Szállás Hotel Merchant House. 112gbp/szoba/éjszaka, nagyon jó reggelivel. Érkezési napon jár egy welcome drink. A központban van egy Marks&Spencer és egy Primark is. Az üzletek korán zárnak

vélemény 1 Creative Commons License 2024.04.03 0 2 1923

Bristol. Turistaként nézve Bristol közel sem olyan érdekes ( és messze nem olyan szép)mint bármelyik a többi helyszín közül. De ha már ott voltunk, egy hosszú délelőttöt rászántunk.

Bristol nagyváros, 300 évig az ország 2. legfontosabb kikötője. Magas víznél a tengerjáró hajók is feljöttek az Avonon.

Valószínűleg elrontottuk, mert ez a délelőtt hétfőre esett. sajnos ekkor zárva volt a város leg népszerűbb látnivalója, az 1843-ban készült MS Great Britain óceánjáró.  Először a Liverpool -New York szakaszon járt, később Ausztráliába szállított kivándorlókat. 1886-ban süllyedt el a Horn foknál, csak  1970-ben hozták vissza.  Helyreállították és most múzeum. Ugyanígy a hétfői zárás miatt kimaradt a képtár, ahol jó impresszionista képek vannak. És nem mentünk el a Clifton függőhídig sem, ami szntén népszerű látnivaló

Ezért csak sétáltunk egyet.  Láttuk a  St Mary Redcliff templomot , ami elég szépen megmaradt a 13. és 14. századi formában. Különösen szép a hálós mennyezet 100 aranyozott zárókővel. Sétáltunk a kanyargó folyó mentén, ahol egyébként komp is jár. Yachtok, kishajók, szórakozó helyek. Van egy nagy akvárium, minket nem érdekelt, de azt mondták, hogy jó.

Eljutottunk a katedrálishoz, ami egy 12. századi kolostorhoz tartozott. A reformáció idején a hajó  átépítés alatt állt, teljesen lebontották. Megmaradt a szentély, a csillagboltozatát az ország egyik legszebbjének tartják, a kereszthajó, a kerengő folyosó egy része és a 12. századi káptalan terem. Utóbbi az egyik legrégebbi az országban. Érdemes kimenni a kertbe. Bristol most éppen szembenéz a múltjával, kizuhant a hulla a kredencből. Egy bizonyos John Yeoman bristoli születési  nagybirtokos ötlete volt, hogy az amerikai birtokai munkaerőhiányát Afrikából elrabolt emberek rabszolgaként dolgoztatásával oldja meg. Őt többen követték, Bristol volt a rabszolgakereskedelem szervezője. Nagyon sokan meggazdagodtak.   És mindenféle adományokat, alapítványokat tettek, számtalan intézmény van róluk elnevezve. Az elnevezés most már múlt idő. A katedrálisban éppen egy kiállítás van. Mi legyen? Az ilyen emberek emlékére készült ólomüveg ablakokat mér lecserélték modern ablakokra. De a 18. és 19. századi síremlékeke kb negyede rabszolgakereskedőké. Maradjanak vagy eltávolítsák őket, esetleg csak egy részüket.

 

 

vélemény 1 Creative Commons License 2024.04.02 0 2 1922

A katedrális nagyon fontos hely Anglia történelmében. Itt koronázták királlyá Edgart 973-ban, ő volt az első, aki az összes angolok királyá lett.  Ennek 1000 éves évfordulójára II. Erzsébet is járt a katedrálisban. A román katedrális az ország egyik legfontosabb temploma volt, de később a püspöki székhelyt áttették Wellsbe és a Bathi katedrálist hagyták tönkre menni.

Csak 1500-ban  kezdték a helyre állítást. A püspöknek volt egy álma, amelyben angyalok másznak fel egy létrán. Ez van a homlokzaton. Viszont a templom hajója még nem volt kész  a reformáció idején. VIII. Henrik úgy gondolta, hogy egy nem kész templomból mindent el lehet vinni: faanyagot, ólmot, üvegeket. A szentély már kész volt, a hajó hosszú ideig tető nélkül állt.  Az előző 3 katedrálishoz képest ez csalódás. Sokkal kisebb, nincs kereszthajó, kóruskörüljáró, nem lehet felmenni a karzatra, lemenni a kriptába.  A kriptában közel 4000 fő van eltemetve, a falakon az emléktábláik sűrűn egymás mellett.

A szentély szép, különösen a zárókövek.

A katedrális előtt állt a sor a római fürdőnél. Mi nagyon sok itáliai helyszín láttunk, többször sőt sokszor.  Kihagytuk, egyébként 25 gbp. Szerintem arányosan drága.

Szóval Bath nagyon elegáns, nagyon nagyvilági, nagyon harmónikus. És nekem sajnos nagyon steril.  De egyszer látni kell.

vélemény 1 Creative Commons License 2024.04.02 0 2 1921

Köszönöm, de még nincs vége...

 

Bath. Bristolból 10 perc vonattal.

Bath különleges hely. Itt van az ország egyetlen melegvízű forrása. Már a kelták használták, a rómaiak nagy fürdő együttest építettek ki, amit később elfelejtettek. Igazán népszerű a 18. század elején lett, amikor Anna királynő jött fürödni, hogy szerencsésebb legyen a gyermekei születésével. Szegény 11 gyereket szült,  10 halva született vagy még csecsemőként meghalt. Az egyetlen tovább élő fia is 11 évesen halt meg. Anna halálával a Stuart ház is kihalt.

Az hogy a királynő is idejött, megnövelte a fürdő népszerűségét. A század közepén lett egy fantasztikus pr menedzser, akit Nash-nek hívtak, egy befektető és egy apa és fia építészpáros, a Woods család  . Nekik köszönhető a fénykor. A 18. század közepén Bath volt a híresek és gazdagok találkozó helye. Szabályozták az öltözködést, a bálok lebonyolítását, a fürdőzés szabályait. A kifinomult életmódhoz kifinomult építészet társult. Woodsék nagyon kreatívan dolgoztak. Az egyik különleges helyszín a Circus, egy szabályos kör alakú tér, amelyet 3 épület vesz körbe. Itt lakott Gainsborough aki itt lett keresett portréfestő. A másik ilyen a Crescent, egy félkör alakú épület, egy domb tetején, előtte parkkal szép panorámával. Mindenütt a helyi aranysárgás követ használták. Különleges a Putney híd, ami olyan mint a Ponte Vecchio, üzletekkel.  Láttuk a Holbourne múzeumot, ez egy magán gyűjtemény nagyon jó festményekkel és szép kerttel, 12gbp. Sajnos nem láttuk a divat múzeumot, mert éppen átköltöztetik a korábbi helyéről az egykori posta épületébe, de még  nincs ott.  Vasárnap voltunk ott, korlátozott a katedrális nyitva tartása,  1 órányi kora délután és utána csak fél 5-kor nyit újra.  Nyitás előtt állt a sor,  a személyzet egy tagja végig ment és mindenkinek szólt, hogy csak készpénzzel lehet  fizetni, többen indultak az ATM felé. Tényleg sokaknál nincsen készpénz.

Előzmény: homerx (1920)
homerx Creative Commons License 2024.04.01 0 0 1920

koszi, erdekes beszamolo volt.

Előzmény: vélemény 1 (1919)
vélemény 1 Creative Commons License 2024.04.01 0 2 1919

Gloucesterből Bristolba utaztunk tovább. Bristol más mint a többi város. Az Ibis hotel az állomástók kb 5 percre volt.  110 gbp/Szoba/éjszaka, nagyon jó büfé reggelivel. Érkezéskor még nem volt kész a szoba, letettük a csomagot és elmentünk Wellsbe. Ahol persze szinten egy katedrális a fő látnivaló. A 386-os busz a vasútállomás előtti útról indul, 2gbp,közel egy óra, az emeletes buszból szép volt a táj. Szombat volt, 12 után érkeztünk Wellsbe. Tele voltak az utcák, piac volt  a katedrális előtti téren. kézműves termékek street food. Ott szálltunk le, de az egyirányú utca volt, azt mondták a helyiek, hogy ne az ellenirányú megállót, hanem inkább buszállomást keressük meg a visszaúthoz. Ezért kicsit körbe sétáltuk a városkát, nagyon kellemes hely, szép üzletek, kávézók. Ettünk valami hagymás húsgombócot finom volt.

A katedrális 8gbp. Különlegessége egy részt a homlokzat. Fülkékben  szobrok, eredetileg 400, most 253. Nagyrészt a 13. századból, ebből a korból ilyen szoboregyüttes nincs másutt az országban.   Bent a legkülönlegesebb részlet a kényszernek köszönhető. Amikor a 14. században megnagyobbították a  tornyot, attól féltek, hogy a falak nem bírják el a terhet. Ezért a négyezetnél ( a fő és a kereszthajó találkozásánál) beépítették az ún olló árkádokat. Két ivelt háromszög , amelyek a csúcsoknál találkoznak. Nagyon elegáns. A bal mellékhajóból közvetlenül vezet lépcső a káptalanterembe. A bal kereszthajóban van egy óramű, az eredeti középkori a londoni Science Múzeumban van. Ez 19. századi másolat.  15 percenként működik. Jobbra fent van egy dobos, az óraműből 4 egymással harcoló lovag jön elő, többször fordulnak, majd végül az egyiket leütik a lováról. A hátsó Lady Chapel eredetileg egy különálló épület volt.

Elég sokat voltunk bent. Amikor kijöttünk, a mellette levő Püspöki palotára a zárásig már nem lett volna elég idő. Ráadásul ki volt írva, hogy az emelti rész zárva van. Só idő volt , inkább körbe sétáltuk a vizes árkot. Jegy 16 gbp.

Wellset kár lett volna kihagyni.

vélemény 1 Creative Commons License 2024.03.31 0 2 1918

A Gloucester- Worcester vonatút persze 40 perc nem 4. A faragott kórusszékek nem a 24. században készültek, hanem a 14. században.

Worcesterbe  na vasút állomás tényleg nagyon közel van a sétáló főutcához. Ez egy kellemes kisváros, szép üzletekkel, kávézókkal. A főutca közepén a 17.századi városháza, homlokzatán a kivégzett I. Károly és fia II. Károly szobrával. Az egyetlen hely az országban ahol együtt van szobruk. Az utca végén egy zöldterület közepén a katedrális. Mivel ez volt az első nagy katedrális( az oxfordi kicsi), itt találkoztunk  azzal az élménnyel, amit a belépéskor lehet érezni ezekben a katedrálisokban. Letaglózó, lélegzetelállító. A worcesteri katedrális sajátossága, hogy itt lehet legjobban megkülönböztetni a román, korai gótikus és az érett gótikus stílusban épült részeket. Szakértők  ítt a legszebb a szentély az ország összes katedrálisa között. Itt van eltemetve  Földnélküli János, aki 1215-ben kiadta a Magna Chartat, pontosabban akit erre kényszerítettek a főurak.  Több, mint egy órát bent voltunk. Az állomásra vissza a sétáló utcával párhuzamos Friar streeten  mentünk, ahol több, egy tucatnyi favázas épület maradt meg, nagyon szépek.  

Visszavonatoztunk Gloucesterbe. Az állomás a szállodánktól 20 perc séta volt, a katedrális 15.  A gloucesteri katedrális sajátossága, hogy ez  volt a legszebb. A többi is gyönyörű, de nekünk egyértelmű volt, hogy ez a No.1. Különösen gyönyörű a kerengő. A kereszthajónál fel lehet menni a karzatra, végig lehet menni a szentély fölötti folyosón. Ez suttogó folyosó és tényleg működik. Fentről nagyon jó a rálátás a szentélyre, a keleti nagy ablakra. Erről mindenféle magyarázó szövegek is vannak, mert pl van rajta egy alak, aki úgy tűnik, mintha golfozna. És van brass rubbing, minden felnőtt lelkesen satírozott.

Alig tudtunk kijönni, annyira tetszett. A katedrális környékén és a sétáló utcákon itt is van néhány szép épület. De a város egésze egyszerűbb, kopottabb, mint Worcester.

Másnap reggel 9 előtt indult a vonatunk, aznapra kontinentális reggelit kértünk, mert az gyorsabb volt az angol reggeli. És megkértük a szállodát, hogy hívjon nekünk taxit.

vélemény 1 Creative Commons License 2024.03.30 0 2 1917

MInden katedrálisnak van egy díszes nyugati főhomlokzata sok szoborral. A templomok háromhajósok kereszthajóval. Díszes a mennyezet, csillagboltozat, legyező boltozat.  Általában van karzat is. Középen a kórus, faragott kórusszékekkel, többnyire még a 24-26. századból. Mögötte  szentély.  A szentély mögött szentély körüljáró kápolnákkal. Leghátul a Lady Chapel, a Miasszonyunk kápolna, szinte mindenütt ez a legszebb. A legtöbb katedrálisnál van kerengő és káptalanterem is.

Fizetősek. Pontosabban van ahol adományt kérnek. Rögtön a bejáratnál. Jegy 5 és 12 gbp között és ezek is egy évig érvényesek. Névre szólóak. Nem mindenütt kérték az útlevelet...  Van drágább jegy , amiben +2 gbp adomány is van. Sőt adományozásnak már modern formája is. Kártyás érintéssel. Az egyik kütyün 5gbp-t lehet adakozni, a másikon 10-et.

A belépőjegy fejében a bejáratnál prospektus sok nyelven alaprajzzal és a legfontosabb látnivalók rövid leírásával. Legtöbb helyen magyarul is.  Minden fontos látnivalónal  van több soros leírás, sőt több helyen QR kód, amivel külön érdekességeket lehet megtudni, vagy nagyon rövid filmeket megnézni

vélemény 1 Creative Commons License 2024.03.30 -1 1 1916

Az Oxford-Glouceter közötti vonatozás volt a leghosszabb vonatútunk 1ó 40 perc, itt volta a leghosszabb az átszállási idő kb 20 perc. Sötétben érkeztünk,beültünk taxiba,  néhány perc 7 gbp. Hotel Spalite.  A leggyengébb és legolcsóbb szállásunk. Nem rossz, csak kicsit gyengébb mint a többi. 74gbp/szoba/éjszaka angol reggelivel..

Egy egész napunk volt Gloucesterben. Délelőtt kirándultunk Worcesterbe, vonat retúr 12,50gbp, egy irányban kb 4 perc.  A városnak két vasútállomása is van, Foregate állomás van a belvárosban, a másik attól elég messze.

 

Ez volt az első katedrális nap. Összesen 8 katedrálist láttunk, a bristolival és az oxfordival együtt. Én mintegy 1000 templomot láttam már, de ennyi gyönyörű egyetlen utazáson sosem.  Vannak közös vonások. Ezeket leírom itt, az egyes templomoknak pedig csak a  különlegességeket.

A mai katedrálisok helyén már a normann hódítás (1066) előtt is templom volt. 1066 után kiépültek a román katedrálisok, amelyeket később részben vagy egészben gótizáltak. Az előbbi esetben egyértelműen megállapíthatók a különböző építési szakaszok.  Általában a templomok kolostorokhoz tartoztak, a kolostorok nagyon gazdagok voltak.  1537-ben VIII. Henrik feloszlatta a kolostorokat, ami mozdítható volt azt elvitette, az épületeket vagy eladták, vagy lebontották és az építési anyagot adták el. A szerzeteseket elzavarták, ha nagyon ellenkeztek, akkor kivégezték. A templom épületekhez kevésbé nyúltak, megtették őket az adott egyházi körzet katedrálisává/ püspöki székhelyéve.   Kivéve, ha a templomban egy szentnek is volt sírja, ahova a zarándokok kincseket hordtak. Egyrészt a reformáció tagadja a szenteket, a zarándoklatot.  Másrészt a királyi büdzsének jól jöttek ezek a kincsek.  Azokat elvitték, a szentek síremlékeit, ereklyéit megsemmisítették. 100 évvel később a polgárháború idején Cromwell csapatai több katedrálisban táboroztak, kisebb károkat okozva, főleg az ablakokat törték. A következő 200 évben leginkább a gazdagok és híresek síremlékei kerültek a katedrálisokba.  Majd a 19. század elejének restaurálásai ártottak sokat. Akkor még a régi automatikusan értéktelen volt. A későbbi restaurálások pedig próbálják kijavítan azt,i amit akkor elszúrtak.

vélemény 1 Creative Commons License 2024.03.29 0 2 1915

Először megnéztük az emeleten a magánlakosztályokat. Érdekes volt, a család életéről is szó volt. Jelenleg a 12. herceg a család feje, akivel voltak gondok, kábítószer, gyorshajtás stb. Nem lehetett fotózni.  A nagy termek persze nem annyira fényűzőek mint Versailles vagy Hampton Court. De ez nem királyi  kastély volt. Díszes nagy termek, illuzórikus freskók, szobrok, faliszőnyegek, baldachinos nagy ágyak.  Van wifi, a magyarázatot le lehet tölteni telefonra. Különösen szép a könyvtár, ahol szó van a család 19. századi életéről. A tönkremenetel szélén álltak, a herceg és örököse nem végezhetett pénzkereső tevékenységet, egy lehetőség volt: pénzért házasodni. Amerikai örökösnőket vettek el, akiknek a szüleit nagyon vonzották az arisztokrata címek. A sajtócézár Vanderbilt bezárta a lányát a szobájába , amig nem írta alá a házassági szerződést.  A hozományokból sikerült felújítani a kastélyt és visszaszerezni a korábban eladott a tárgyakat. Ezek a házasságok válással végződtek A magán lakosztályok és a nagy termek meglátogatása együtt közel 2 óra volt.

Utána mentünk a következő fontos helyre, a Winston Churchill életét bemutató  szobákba. A kastély első számú vonz ereje a britek és amerikaiak számára az, hogy ő itt született. Véletlenül született itt, a szülei vendégségben voltak a nagyszülőknél, a nagyapja volt a 7. herceg. A születés még nem volt esedékes, koraszülött volt. Már az apja sem volt herceg, mert csak második fiú volt. Spare, mint Harry. A bátyja ágán  örökölték a hercegi címet.  Ezért Winston dolgozhatott, így lett fiatalon újságíró. Sok személyes tárgya, ruhái stb van kiállítva. Képek a temetéséről a királynő kézzel írt sorai a koszorún,  stb.

Utána kimentünk a szökőkutas teraszra, ahol nem volt nyitva a cafe, csak egy kis rágcsánk volt, elsétáltunka formális kertekhez, a tó partján, franciásan nyírott sövények, szobrok, szobrok, obeliszk. Kb 1 óra,  után megnéztük a titkos kert nevű kis részt. Akkor már éhesek voltunk, hazasétáltunk a woodstocki kapun. A szálloda mellett volt egy jó hely spéci szendvicsekkel. Egy kis pihenő után( útba ejtve Woodstock kis templomát) visszamentünk, körbejártuk a tavat és visszatértünk a kastélyhoz. Pont akkor 5-kor zártak. A tónál találkoztunk birkákkal, vadludakkal, vadkacsákkal,  kocogókkal, kutyasétáltatókkal. Kellemes séta volt.

Blenheim egész napos program. Londonból egy nap alatt oda-vissza  elég fárasztó lehet.

A következő napon mentünk vissza Oxfordba és  este onnan vonatoztunk tovább Gloucesterbe.

vélemény 1 Creative Commons License 2024.03.29 0 2 1914

Blenheim egy település neve, a mai Németországban, pontosabban bajor területen. Német neve Höchstadt. 1704-ben itt volt egy nagy csata, ahol az angolok győztek a franciák ellen. Ez a spanyol örökösödési háború volt. Az angolok azért harcoltak, hogy az osztrák Habsburgok ( a mi Habsburgjaink) szerezzék meg a spanyol trónt. Valójában azért harcoltak, hogy Franciaország nem legyen túl erős. Az angolokkal együtt harcoló osztrák csapatok vezére a nálunk is jó nevű Szavojai Jenő volt. Ő eredetileg francia, de XIV. Lajos nem szerette a túl tehetséges embereket és Jenő herceg az volt, ezért inkább átállt az ellenséghez.

Az angol csapatok vezérét úgy hívták, hogy John Churchill. Jó családi kapcsolatokkal rendelkezett, nővére ( aki állítólag egy nagyon csúnya nő volt) II. Jakab  szeretője volt hosszú ideig. ( Jakabot  elűzték és a leszármazottait katolikus hitük miatt kizárták a trónöröklésből) 4 gyereket szült a királynak, az egyik lánya Diana ősének számít. A családtagok karrierjének jót tett ez a kapcsolat. A csatát azért John nyerte meg, nem a nővére. Ami utána történt azt viszont már részben  egy másik nőnek, a feleségének, Sarahnak köszönhette. A nő ugyanis Anna királynő ( II. Jakab törvényes és protestáns lánya) legjobb barátnője volt. A királynő a hadvezérnek a Marlborough hercege ( Duke) címet adományozta, lebonttatta az egykori vadászkastélyt, és megígérte, hogy fizeti a minden igényt kielégítő új kastély teljes építési költségét. A két nő később összeveszett, máig sem tudni pontosan, hogy miért, a királynőnek új kedvenc barátnője lett és azonnal leállította a kifizetéseket. A kastély csak évekkel a herceg halála után készült el, és a költségek nagy részét a felesége fizette.

Eugene Scribe, egy 19. századi francia  színdarabja szól az Anna és Marlboroughné közötti kapcsolatról, "Egy pohár víz" címmel. Ez egy vígjáték, amit nálunk is sokszo,r sok színházban adtak. A 70-es évek végén egy tévéjáték is készült, amelyben a befolyásolható Anna királynőt Halász Judit, az energikus hercegnét pedig Ruttkay Éva játszotta.

vélemény 1 Creative Commons License 2024.03.28 0 2 1913

Woodstock egy kisváros, jelentős történelmi múlttal.  Már a normann hódítás előtt is királyi vadászterület volt, később is volt itt egy kis vadászkastély. Ezt csak a Blenheimi kastély építése  céljából bontották le.  Ez egy kedves kis város, hangulatos utcákkal, sok kis 16-17századi kis épülettel, ezekben sok kis szálloda. A Blenheimi  kastély meglátogatásához Woodstockban érdemes megszállni. Mi a Blenheim Buttery nevű helyen laktunk 87 gbp/szoba/éjszaka, nagyon jó reggelivel Nagyon jó volt.

Woodstock nagy előnye, hogy a kastély gyalogosan megközelíthető, Két útvonal is van. Az egyik a főútról, a főkapun keresztül kb. 20 perc séta, a másik hátulról a Woodstoci kaputól, innen csak kb 10 perc. De ez a bejárat csak 8 és 18.30 között van nyitva.

Itt találkoztunk először az áremelés kreatív módjával. A jegy 365 napig érvényes. Nincs egyszeri alkalomra szóló jegy, csak az éves. Ami külföldieknek, de még az angolok   óriási többségének is felesleges. 38gbp. A csak kertre érvényes jegy 28 gbp. Van valami prémium jegy, ami a shopban ad valami kedvezményt. A jegyet csak online lehet megvenni. A környezetvédelem érdekében a jegyet nem pdf-ben küldik, nem lehet kinyomtatni. De a telefonra küldött jeggyel sem lehet lehet egyszerűen bemenni. Hanem le kell tölteni a Google Walletbe. Ez az androidos készülékre szól, iphonera van valami hasonló. Sőt egy készülékre csak egy jegyet lehet letölteni. Mi elkövettük azt a hibát, hogy egy telefonra töltöttük le a két jegyet. Szerencsére a személyzetnek itt is volt józan esze, amikor nehezen töltődött be a második jegy, akkor megnézték, hogy két külön névre szól a visszaigazolás és  beengedtek. 

A bejárat előtt van egy kics fölke, ahol valami gyerekeknek szóló kalandprkra lehet jegyet venni, 5gbp. Közvetlen a bejárat előtt egy másik fülke , ahol a vezetésekre. Vab vezetés a nagy lakosztályokban, amire érvényes a normál belépőjegy. És van vezetés az emeleti magán lasosztályokban, ahova egybként nem lehetne bejutni. Mindkettő 6gbp. Mi az utóbbit választottuk

vélemény 1 Creative Commons License 2024.03.27 0 3 1912

Mit láttunk még. A város múzeuma az Ashmolean múzeum, ahol elsősorban az egykori diákok és tanárok adományaiból áll a gyűjtemény. Aki Oxfordban végzett, az általában olyan pályát futott be, hogy tudott értékes tárgyakat adományozni. Mi csak a képtárat láttuk, elsősorban az impresszionista gyűjtemény érdekelt. Több Pisarro kép van itt, mint Londonban a National Galleryben. De jó a reneszánsz képtár is, és számos  angol és skót portréfestő művei is láthatók De gazdag az egyiptomi és az antik részleg is. Igyenes.

Közvetlenül a múzeum mellett van a protestáns mártírok emlékműve. I. Mária ( Azaz Véres Mária) VIII. Henrik katolikus lánya nagyon sok protestánst küldött  máglyára. A  három mártír három főpap volt. Latimer és Ridley ötvenes éveikben levő püspökök, Thomas Cranmer viszont 20+ évig volt Canterbury érseke és 70 fölött volt. Vele  végignézették a két társa halálát. A  eretnekség volt a vád, konkrétan az, hogy nem hittek abban, hogy Krisztus ténylegesen jelen van a kenyérben és a borban. Máriát személyes bosszú is vezérelte. Cranmer érsek bonyolított le a szülei válását, ami nem is válás volt, mert a házasságot érvénytelenítették. A tizenéves Máriát egyetlen tollvonással trónörökösből törvénytelenné nyilvánították.

És persze rengeteget sétáltunk, főutcákon és mellékutcákon,  nagyon sok  szép épületet láttunk. Az éppen zárva levő collegeok kapubejáratán is beengedtek, benézhettünk az udvarokra.

A két oxfordi nap között Woodstockban latunk. Oda Oxforból az S3- as busz ment. A menetrend szerint 3 perc, de amikor első nap kifelé mentünk a délutáni dugóban kb 50 perc volt, amikor 2 nap múlva visszafelé mentünk, akkor a reggeli dugóban is 40 perc volt. Buszjegy 2 gbp, kártyával és kp is lehetett  a sofőrnél fizetni

 

vélemény 1 Creative Commons License 2024.03.26 0 3 1911

 A Christ Churchben kb 1,5 órát voltunk. Láttuk még a központtól kicsit távolabb levő Magdalen collegeot (10 gbp) a Mertont (5 gbp) és a Balliolt (3gbp) Az utóbbi kettőt azért mert akkor, amikor arra jártunk, ezek éppen nyitva voltak, a környéken levő többi college pedig nem. De mindegyik szép, az épületek is, a kertek is, a hangulat is. Azt hiszem nem lehet rosszul választani.

A második ( a hosszabb) oxfordi napunkon láttuk a központi részt, ez a  Old School Quadrangle, egy 15. századi négyszögletes udvar, egy gyönyörű kapuzattal. Itt található a Divinity School a város legszebb belső tere, gyönyörű mennyezettel. A szemben levő Weston könyvtárban kapható a belépőjegy, 2,5 gbp. Nem is értem, hogy lehet ilyen olcsó. Ezt nem szabad kihagyni.

Viszont a fölötte levő Bodleighen könyvtár és a  Sheldonian Theatre csak vezetéssel látogatható. Utóbbi nem színház, itt tartják az egyetemi ceremóniákat.  Ez volt Christopher Wren első építéstzeti munkája. Én 30 éve jártam itt, ha belefér érdemes megnézni. Különböző vezetések vannak, ugyanott a könyvtárban árulják a jegyeket. Főszezonban valószínűleg tényleg foglalni kell.

Közvetlenül ezen a környéken van a Sóhajok hídja, ami csak kicsit hasonlít a velencei hídra. Az utca felett ível át, a Hertford college két szárnyát köti össze. Közelben az All Souls College, amelynek két magas tornya minden Oxford filmben szerepel és ahova a kápolnába és a főudvarba  délután ingyen beengednek. Ugyanígy minden filmben szerepel a Redcliff Camera, egy kupolás kerek épület, ami most a könyvtárhoz tartozik és csak speciális vezetéssel látogatható. Továbbá a Szűz Mária templom (St Mary the Virgin), ami  13. és 15.sz közötti  épült és amelyiknek a tornyából van a legszebb panoráma a városra. A templom ingyenes csak a torony fizetős. Délután 1 óra körül zongora koncert volt.

vélemény 1 Creative Commons License 2024.03.26 0 3 1910

Mi 4 collegeban voltunk. Amikor 30 éve Oxfordban jártam,  még minden college ingyenes volt. Most már nem így van

A Christ Church a leggazdagabb college. El lehet gyalogolni Oxfordtól Cambridgeig úgy, hogy az út a Christ Church tulajdonában levő területeken vezet keresztül. Most a turizmusból is van extra bevétel. Azért mert a reformáció idején VIII. Henrik a college kápolnáját kinevezte katedrálissá és ezért elég magas  a belépőjegy ára. A neten azt írják, hogy csak online lehet jegyet venni, de ez nem igaz. Online 18gbp, helyszínen20 gbp, de csak kártyával lehet fizetni. Oxforban minden college cashless. A katedrális egyben a Christ Church kápolnája. Kisebb, mint a többi katedrlis, amelyeket láttunk. De gyönyörű. Itt van a legtöbb gyönyörű síremlék, pedig másutt is láttuk sokat.  Az orgonista gyakorolt, jó az akusztika. Nagyon szép a Hallhoz vezető lépcsőnél a  boltozat, a főudvar. Itt elég sok csoportot láttunk, főleg diák csoportokat, olaszokat, spanyolokat.

vélemény 1 Creative Commons License 2024.03.25 0 3 1909

Oxford. Gondolom, már sokan eljutottak, de hátha van, akinek még jól jöhet. Az első nap 4 óránk volt,  2 nappal később kb 7. Ha valaki mindent akar látni Oxfordban, az két nap. Elsősorban a college-ok nyitva tartása miatt. Van, ahova egyáltalán nem engednek be látogatókat. A legjellemzőbb a du 2 és 4 óra közötti látogatási idő. esetleg már 1-kor kinyitnak, vagy csak 5-kor zárnak. Vagy délelőtt is nyitva vannak egy ideig. Ellenőrizni kell a honlapokon.

Az már más kérdés, hogy nem igazán érdemes megnézni mindegyiket. Eléggé hasonlóak. Persze felkészüléssel megkülönböztethetők. Mindegyiknek van egy négyzetes főudvara, a quad. Ennek egy díszes kapuzata, az alapító és/vagy az alapítás kori király szobrával. Mögötte újabb udvarok. Ahova nem lehet bemenni az le van zárva, vagy ki van írva, hogy private. Zárt helyre kettőbe lehet bemenni. A kápolnába és a Hall-ba. Az utóbbi az ebédlő, ahol persze reggeliznek és vacsoráznak is. Mint a kolostorokban a refektórium. Téglalap alakú helyiség, faborítással, díszes mennyezettel, ólomüveg ablakokkal, esetleg orgonával. A falakon a korábbi híres diákok és tanárok portréi. A régiek festményen az újabbak esetleg fotón. Hosszú asztalok megterítve a diákoknak, a dobogón a  tanári asztal. Ki is van írva rá. A kápolna nagyobb, mint amit mi kápolnának tartunk. Kisebb templom. A szentély rész esetleg le van zárva ráccsal, de benézni és fotózni is. A collegeokat valamikor a 12. és a 16. század között alapították, de  sajnos, amikor a 18. és a 19. században az országnak jól ment, akkor a collegeoknak is, és a régi épületrészeket lebontották vagy átépítették, a szobrokat átfaragták, a festményeket átfestették.

vélemény 1 Creative Commons License 2024.03.24 0 3 1908

Szállások. MIndenütt normális helyen levő  3*-os ,2 ágyas, fürdős szobában laktunk. Mindenütt kértünk reggelit, ott is, ahol nem volt benne az árban. Összesen 1420gbp-t fizettünk. Nagyjából 100GBP/éj/szoba. A reggeli általában svéd asztal, a full angol reggelivel és mellé süti, gyümölcs, joghurt, lekvár stb. Kávégép meglepően jó kávéval. A reggelik nem olcsók 10-13gbp.De szerintem mindenütt megérte. Mi szeretünk szállodában reggelizni.

A lényeg: mit láttunk. Sokat.  így egyben valószínűleg  keveseknek lebonyolítható a program, de egyes részei  érdekesek lehetnek.

Oxford- Woodstock. Londonból az Oxfro Tube-ban érkeztünk az oxfrordi Gloucester Green buszállomásra. Ki volt írva, hogy Ticket Office és Információ. Egyik sincs Letettük a csomagot a csomagmegőrzőben.  Nagy- Britanniában  már 30 éve is problémás volt a csomagmegőrzés az IRA robbantások miatt. Az oxfordi vasútállomáson  nincs csomagmegőrző. Neten találtam a radicalstorage nevű céget.  Különböző szállodákkal, éttermekkel, üzletekkel vannak kapcsolatban, ténylegesen ott lehet letenni a csomagot.  Csak foglalás és fizetés után adják meg a pontos helyszínt és annak a címét. Előtte csak azt, hogy milyen hely és a nyitvatartási időt. Nem bíznak meg a partnereikben. Mi a busz állomástól 5 percre levő Oxford George Hotelben tettük le a csomagot. Szállodaként csak vészhelyzetben ajánlanám. Két csomag 13,10 gbp, 2 nappal később már kaptunk 10% kedvezményt. Eredetileg a második alkalommal már egy vasútállomás közeli helyszínt kerestem, de az egy 12-kor nyitó étterem volt, nekünk pedig aznap már reggeltől volt szükségünk a csomagmegőrzésre

vélemény 1 Creative Commons License 2024.03.24 0 2 1907

Mindenütt van beléptető és kiléptető kapu. Többször előfordult velünk és másokkal is, hogy a gép nem vette be a jegyet. A személyzet megnézte és a saját kártyájával kinyitotta  a kaput. Minden állomáson van tiszta, rendezett váróterem, tiszta és ingyenes WC. Az állomáson és a vonatokon van wifi, természetesen minden vasút társaságnak külön.  A legkisebb állomáson van valami büfé normális ital és étel választékkal.

Mi viszonylag rövidebb távokon utaztunk , átlagban 30-50 perc. Sok helyen megálló vonatok. Többször utaztunk Off Peak Day Return jeggyel, csúcsidőn kívüli retúrjegy, bármelyik vonat használható ami megfelel a feltételeknek. Többször átszálltunk, a kis állomásokon csak át kellett menni a peron másik oldalára.  A vonatjegyek az angliai árakhoz képest nem voltak drágák.

Kétszer utaztunk hosszabb buszjáraton. Oxfordból Woodstockba és Bristolból Wellsbe, irányonként 40 ill 60 perc, a helyi járat 2 GBP-sjegyével.

vélemény 1 Creative Commons License 2024.03.23 0 3 1906

Az egyes városok között és a napi kirándulásokon is vonatoztunk.  Nagy- Britanniában  több vasút társaság van. A jegyvásárlást a a nationalrail.co.uk oldalon kell kezdeni. A többi oldal közvetítő cég és magasabb árat ad. Itt lehet megtalálni a menetrendet és a konkrét árakat. A nationalrail oldal tovább küld az aktuális vasúti társaság oldalára. A jegyvásárláshoz regisztrálni kell. Mindegyik társaságnál külön-külön. Valószínűleg különböző számítógépes cégeket használnak, az egyiknek 8 karakteres jelszó kell a másiknál 10 karakteres. A visszaigazoláskor nem a jegyet küldik,  hanem csak egy kódot .A kóddal és a vásárláskor használt bankkártyával bármelyik UK vasútállomáson a jegyárúsító automatából lehet lekérni a jegyet. Elvileg. Nekem ez 10+ éve Skóciában sikerült, itt most nem. Egyszer próbálkoztam, utána odamentem a pénztárhoz és azonnal kiadták a jegyet. Majd hármasával váltottam ki a jegyeket, 3 különböző állomáson. Akkor mentem a pénztárakhoz, amikor nem csúcsidő volt,  odaadtam a kártyát, a kódot és azonnal kiadták a jegyet. Egyik pénztáros sem tolt le, hogy miért nem a gépnél intézem. Valószínűleg többen vannak, akik nem tudják a gépből kicsalogatni a jegyet. Egyébként is több helyen előfordult, ( vasútnál, múzeumban stb) hogy személyzet pontosan tudja, hogy a 100%-ban online/gépesített rendszer nem működik és józan ésszel, rugalmassággal megoldja a helyzetet.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!