Szvsz Pitykás barátunk ismét ékes példáját adta annak, hogy hol van a határ. Csak tudnám, honnan van benne ennyi gyűlölet? Csak nem egy zsíros fb-állásból, vagy valamelyik tb-önkormányzatból penderítették ki 1998 után? :-)
SZVSZ minden karikatúrának van valami mindanivalója. A tűréshatárt annak kéne megszabnia, hogy a mondanivalónak van-e valami valóságalapja, vagy csak disznólkodni akartak vele (megbélyegezni vkit, vagy csúfot űzni belőle).
Felhívom a figyelmeteket, hogy a kép nem hiteles!
1. A Gyula nyakkendőjén a csomó mindíg nagyobb, mint a feje!
2. A mi Gyuszkónk sokkal szebb! Majnem olyan szép, mint a Vityesz!
:O)
Azt hiszem, neked van igazad. Bár én azt mondtam, hogy aki politikusnak megy, annak legyen magas a tűrőképessége, de aki karikatúrát készít politikusokról, annak viszont legyen bizonyos önkorlátozó képessége, ami természetesen együtt kéne, hogy járjon némi jó ízléssel is. Sok mindent lehet, de nem szabad emberi mivoltában megalázni az alanyt. Tehát van határ.
Ez a dolog két kérdés metszeteként is megfogalmazható.
1. Szabad-e karikatúrát készíteni? Igen.
2. Vannak-e határai a jóízlésnek? Vannak.
Most már csak azt kellene eldönteni, hogy mi minősül karikatúrának , meg hogy hol vannak a jóízlés határai... :-)
SZVSZ ez a játék, ami itt szóbakerül, arról szól, hogy "készíts te is karikatúrát a politikusokról". Ezzel SZVSZ semmi gond nincs. Orbán koronában már lehet más eset, de szerintem még belefér. Még a pajeszos bulit is lenyelném az SZDSZ helyében, de nekem köztudottan magas a tolerancia-szintem... :-D
Komolyan elgondolkodtam azon, amit leírtál... nehéz. Mert ugye objektíve nem tekinthető sértőnek, hiszen az adott személyt egy jogszerűen működő, szabályosan bejegyzett vallási közöséggel asszociál, nem úgy, mint pl. a lenti orbános kép, mégis nyavalygás lenne miatta.
Azt kell mondanom, hogy ebben a szituban a szadeszeseknek ugyanúgy venni kéne a lapot (azaz tojni rá). Csak hát ugye erre a dologra ők mindig nagyon kényesen reagálnának - pedig ha engem izraelitának maszkíroznak, nem zavar, ám ha cukrosbácsinak...
Talán a mögöttes szándékot kéne vizsgálni. Nyilvánvalóan tudja mindenki, hogy OV nem cukrosbácsi - ezért az lenti képéhez nem fűződik komoly hátrány, senki nem veszi komolyan. Viszont ha SZDSZ-es politikusokat így asszociáltatnak ahhoz a valláshoz, amivel a pártjuk a köztudatban erősen együtt fut, az már talán alkalmas lehet gyűlöletkeltésre.