Keresés

Részletes keresés

mc-g-mez-x Creative Commons License 2005.04.03 0 0 78
Bocsi de én ha tudnák vírust írnák de nem tudok amúgy meg a programozóknak is meg kell éljenek valmiből(vírusirtó programok).                                                                                                                                         ha valaki tud vírust írni segítsen!!!!!!!!!!! mert én is szeretnék megtanulni előre is köcce csumi e mailomra küdjetek vírusokat és aki tud segítsen megtanulni vírust írni.!!!!!!!!!  EMAIL: mk.usher@freemail.hu
Törölt nick Creative Commons License 2005.03.27 0 0 77

...érdekesnek tűnhetnek a valamikori topicnyitó írásai, ám nagyon erős naivitásról tanúskodnak... a rendszerek fejlődése, erősödése... még igaz is, de ez csak egy oldal, ami még csak nem is féloldal, attól is kevesebb...

 

Irdatlan sok kárt okoznak, mérhetelenül sok elvesztegetett időt generálnak, rengeteg embernek okoznak keserűséget, bosszúságot, stresszt, ergo nem hibáznak, hanem KEMÉNYEN BŰNÖZNEK a vírusok írói! A könnyed felelőtlenség egy bizonyos szint felett már nem csupán csínytevés.

 

 

hologramma Creative Commons License 2005.01.04 0 0 76
Soha...
Előzmény: Törölt nick (72)
rendes gyerek Creative Commons License 2004.02.02 0 0 75
Tetszik a hozzászólás!
Előzmény: unreal (32)
SzappanosGabor Creative Commons License 2000.05.16 0 0 74
>Amúgy találtam egy URL-t:
Computer Viruses - dokumentumok, hogyan irjunk
>virust, macrovirus FAQ.

>Nos, micunak tettem ezt a linket egy masik topicba, de gondolom itt is erdekesseg szamba
>mehet.

Amennyiben lehetseges, ne valtoztassuk at ezt a topicot "Tegyunk kozze minel tobb viruskeszitesrol szolo linket" temajura.

Szapi

Előzmény: John Zero (68)
SzappanosGabor Creative Commons License 2000.05.16 0 0 73
>Viszont újdonságot is tanultam: eddig azt hittem, hogy csak az AutoRun makrók fertőznek a
>WinWord dokumentumokban, most meg kiderül, hogy vannak más trükkök is. (Bár ez szintén régi, a
>WinWord 6-ra vonatkozó, azóta gondolom javítottak a Word makró-rendszerén.)

Esetleg nem art neha elolvasni, amit a szamitastechnikai folyoiratok lekozolnek virusokrol. Nemelyiknel meg hozzaertok is foglalkoznak a temaval, pl. hogy hazabeszeljek az Uj Alaplapnal.
Ott kb. 3 evvel ezelott szerepeltek reszletesen a kulonbozo modszerek, amikkel a makrovirusok aktivizalodhatnak.
Mellesleg a helyzet azota semmit sem javult, a WordBASIC-et ugyan lecsereltek Visual Basicre, de a modszerek tobbsege maradt.

Szapi

Előzmény: John Zero (68)
Törölt nick Creative Commons License 2000.05.16 0 0 70
Majd megnézem, mert ez most csak a postaelhozatal ideje. Tegnap meg igen véres volt a torka az Indexnek órákon keresztül. Nem is volt forgalom. A mostani tatsztal jegyzéken negyon szépen látszik. Irány az evezőpad.
Előzmény: John Zero (69)
John Zero Creative Commons License 2000.05.16 0 0 69
Ja most látom csak, hogy a linkek nagy része halott az oldalon. Na mindegy, aki találni akar ilyesmit, az majd úgyis keres.
Előzmény: John Zero (68)
John Zero Creative Commons License 2000.05.16 0 0 68
kopasz indián:
"A vírusírók IQ-járól nem tettem említést, csak és csupán a zsenialitásukat bátorkodtam kétségbe vonni."

Én se mondom, hogy zseniálisak, de ügyesek (már amelyik, ugye), képesek egészen mélyrehatolni 1-1 probléma megoldásában.

Amúgy találtam egy URL-t:
Computer Viruses - dokumentumok, hogyan irjunk virust, macrovirus FAQ.

Meg mielott valaki leszolna: ezek mar "elavult" cikkek, anyagok. Szamomra mindenesetre neha erdekes, hogy a virusirok milyen technikakat hasznalnak, hogyan kerulik meg a vedelmi rendszereket, ehhez milyen cselt, vagy otletet hasznalnak. De persze lehet, hogy aki nem programozó azt nem érdekli.

Viszont újdonságot is tanultam: eddig azt hittem, hogy csak az AutoRun makrók fertőznek a WinWord dokumentumokban, most meg kiderül, hogy vannak más trükkök is. (Bár ez szintén régi, a WinWord 6-ra vonatkozó, azóta gondolom javítottak a Word makró-rendszerén.)

Előzmény: Törölt nick (65)
Törölt nick Creative Commons License 2000.05.16 0 0 67
Nekem szerencsém volt, mert az akkori munkahelyem ellátott mindenféle legújabb könyvekkel.
Előzmény: micu (64)
Törölt nick Creative Commons License 2000.05.16 0 0 66
Ebben viszont tökéletes az egyetértésünk.
Előzmény: John Zero (63)
Törölt nick Creative Commons License 2000.05.16 0 0 65
John Zero, te is belevatkozol olyanba, ami nem neked címeztetett. Darkmage elkezdett egy alpári hangnemet, abban a stílusban írtam neki én is. De ha gondolod ám legyen. Akkor veled így társalogjak ezentúl? Az érvelésedtől sem vagyok hanyattesve, mert magadnak mondasz ellent. Olvassad vissza topikot, akkor megkátod, mire is gondoltam.

A vírusírók IQ-járól nem tettem említést, csak és csupán a zsenialitásukat bátorkodtam kétségbe vonni. Ezek szerint te ezt nekem meg óhajtanád tiltani?

A vírusvédelmi rendszerek elég jól vannak felépítve, valami fogalmam azért hadd legyen már róla, lévén elég sokat szoktam az egyik külföldre származott, a magyar piacon egykor elég jónevű barátommal erről mailben és IRL volt csevegni, aki ma egy külföldi vezető cégnél irtja a vírusokat.

A víruskeresésben nem is a víruskeresés az igazi probléma, hanem az a módszer, amitől a program gyors lesz.

Ez leginkább sejtés, próbálkozás, a heurisztika kijátszása szokott lenni.

Nos magam tartom ahhoz, a véleményhez, hogy szinte biztos, hogy nem. Más mentalitás, pszichikum kell az egyikhez, és más a másikhoz. A vírusírónak a pszichológiája. De erről már írtam, nem ismétlem.

Amit a vírusokról írtál az mind igen érdekes volt. Nagy kár, hogy nem lettünk tőle okosabbak.

A vírusokra való koncentrálás ma a programozók javarészének lehet hobbi, de pénz alig-alig fognakkeresni vele, mert azt a hatalmas tudást, amelyet a pár vezető vírusirtó készítésre szakosodott cég összehozott, és amelyet egymás között azért csak kicserélnek, csak nagyon elszánt hősiességgel lehet követni próbálni.

Egyetlen kategóriáról megfelejtkeztek az urak, a katonai alkalmazásról. Oda viszont teljesen megbízható profik kellenek, az meg ismértelten csak egy másik pszichológai profillal fogható meg.

Előzmény: John Zero (59)
micu Creative Commons License 2000.05.15 0 0 64
Én anno a potyogós vírust próbáltam szétszedni (régi szép idök ;-), egy darabig szépen el is jutottam vele de az elsö huszonegynéhány utasítás után elkezdett olyan DOS hívásokat csinálni, amiröl még csak sejtelmem sem volt hogy mi a fenére szolgálnak. Persze akkor még "picit" kevésbé voltam tapasztalt, ráadásul az információforrásaim is kimerültek a Pethö féle assembly könyveknél. De már ez az elsö néhány utasítás is elég tanulságos dolgokat csinált, legalábbis akkor nekem tudott újat mutatni. De a makróvírus tényleg nem ez a kategória...
Üdv:Micu
Előzmény: SzappanosGabor (61)
John Zero Creative Commons License 2000.05.15 0 0 63
SzappanosGabor:
"...pl. 26 Loveletter varianst hoztak letre virusironak tartjak magukat."

Én viszont nem tartom őket annak, csak egyszerű "script kiddie"-nek.

Előzmény: SzappanosGabor (62)
SzappanosGabor Creative Commons License 2000.05.15 0 0 62
>Te is tudod, hogy itt nem a generált vírusokról van szó. Egy "víruskészítő wizarddal" én is
>tudnék generálni sok vírust, de ettől még nem lennék vírusíró.

Meg fogsz lepodni, de azok, akik virusgyarto keszletekkel keszitenek virusokat, vagy minimalis valtoztatassal pl. 26 Loveletter varianst hoztak letre virusironak tartjak magukat.
Ki vagyok en ahhoz, hogy a kreativitasuk hianya miatt felulbiraljam ezt az oniteletet?
Igy viszont lehuzzak az atlagot.

Szapi

Előzmény: John Zero (60)
SzappanosGabor Creative Commons License 2000.05.15 0 0 61
>Továbbá egy vírust nem lehet "menet közben javítgatni", nem lehet updatelni mint pl. egy
>szövegszerkesztőt, így már az első "kiadott" változatnak tökéletesnek és hibamentesnek kell
>lennie, amennyire csak lehet.

A virusok kozott ismert viruscsaladok tobbsege (pl. Jerusalem, Vacsina, Yankee Doodle) a folyamatos foltozgatasok es javitgatasok eredmenyeikent megszuleto kozbenso valtozatokbol jon ossze.
Mellesleg szereny velemenyem szerint a szovegszerkesztok eseteben a programsorra eso hibak aranya lenyegesen kisebb, mint a virusok eseteben, csak eppen a kutyanak sincs kedve intenziv tesztelesnek alavetni pl. a CIH virust.

>"Aki tud vírust írni, még nem biztos, hogy irtani is tudja őket"

>Szinte biztos, hogy tudna vírusirtót is írni.

Szinte biztos, hogy az un. virusirok 90%-a nem tudna osszeutni egy kozepes virusirtot.
Tekintsunk el azoktol, akik virusgeneratorral irnak virusokat. A maradek, eredetinek mondhato virusok is azt tanusitjak, hogy a virusirok tulnyomo tobbsegenek a szemlelete az, hogy nem problema, ha a virus csak a szamitogepek 90%-an eletkepes, es a megfertozott file-ok 95%-at fertozi csak meg helyesen. Egy viruskereso viszont nem engedhet meg ilyen hibaaranyt.
Azt elismerem, hogy a virusirok 10%-a mutat annyi programozasi hajlamot, hogy virusirtot is irhatna, de vajon miert nem ezt teszik? Talan az nem tetszik, hogy sokkal tobb munkaval sokkal kevesebb hirnevhez jutnanak?

Szapi

Előzmény: John Zero (59)
John Zero Creative Commons License 2000.05.15 0 0 60
SzappanosGabor:
"Nem tudom, volt-e alkalmad megnezni a Concept vagy a Wazzu 123. atiratait, vagy a mintegy 20000 PS/MPC-vel generalt virust. Utokepesek voltak annyiban, hogy nem ismertek fel oket elbol a viruskeresok, de intelligencia aztan nem kellett a megirasukhoz."

Te is tudod, hogy itt nem a generált vírusokról van szó. Egy "víruskészítő wizarddal" én is tudnék generálni sok vírust, de ettől még nem lennék vírusíró.

Előzmény: SzappanosGabor (57)
John Zero Creative Commons License 2000.05.15 0 0 59
kopasz indián:
"Annyira azért nem kedves Darkmage [...] Mivel nagyon véded a vusírókat, ebbő józan ésszel arra lehet következtetni, hogy magad is érintett vagy a dologban. Esetleg csak nem? Te is?"

Nagyon jó lenne, ha leállnál ezzel a paranoid gyanúsítgatással (még ha nem is rám vonatkozott).
Bár régen divat volt az, hogy ha valaki nem értett egyet veled, akkor mindennek kikiálthattad, pl. a szocialista rendszer ellenségének, kapitalista ügynöknek, stb. de ez ma már nem fér bele a normális, érvekkel való vitatkozásba szerintem.

A vírusírók nem hülyék, bármennyire is szeretnéd ezt itt minden olvasónak bemesélni. Persze az igaz, hogy ma már esett a szinvonal (most hadd ne emlegessem, hogy melyik világcégnek köszönhetően ;) -- itt konkrétan a makróvirusokra gondolok.
Ha nem lenne ilyen egyszerű makróvírust írni és módosítani, akkor sokkal kevesebb lenne belőle.
Na de ejtsük is a makró és scriptvírusokat, mert azokat tényleg minimális hozzáértésű "pancserok" írják.

Visszatérve, ahhoz, hogy egy vírus átütő legyen, és átcsússzon a vírusvédelmi rendszeren, ez utóbbit tanulmányozni kell. Ki kell találni, hogy mik a gyengéi, hogyan lehet átverni, stb. Ehhez kell tapasztalat és gyakorlat (na meg tudás).

Továbbá egy vírust nem lehet "menet közben javítgatni", nem lehet updatelni mint pl. egy szövegszerkesztőt, így már az első "kiadott" változatnak tökéletesnek és hibamentesnek kell lennie, amennyire csak lehet.

"Aki tud vírust írni, még nem biztos, hogy irtani is tudja őket"

Szinte biztos, hogy tudna vírusirtót is írni.

Előzmény: Törölt nick (54)
micu Creative Commons License 2000.05.15 0 0 58
Szerintem viszont ha nem írnának annyian vírusokat, az így is eléggé érdekesen tervezett W$ még védtelenebb lenne (bár ennél talán már aligha...;-). Anno a DOS-os idökben azt hittem, az ilyesmit csak jól megírt assembly programokkal lehet elöidézni, immár viszont elég hozzá némi Basic :-(.
Üdv:Micu
Előzmény: SzappanosGabor (57)
SzappanosGabor Creative Commons License 2000.05.15 0 0 57
>Akik virusokat irnak, azok igen nagy tudással és intelligenciával rendelkeznek. Olyan virust irni
>ami a virusirtok és védelmi rendszerek korában ütőképes az: BRAVÚR.

Nem tudom, volt-e alkalmad megnezni a Concept vagy a Wazzu 123. atiratait, vagy a mintegy 20000 PS/MPC-vel generalt virust. Utokepesek voltak annyiban, hogy nem ismertek fel oket elbol a viruskeresok, de intelligencia aztan nem kellett a megirasukhoz.

>Az emberiség tudmányának fejlődését mindig is taszitotta előre az emberek közti VERSENY.
>Ezt is fel lehet versenyként fogni.

Nehany ifju titan ugy gondolja, hogy elore viszi a vilag fejlodeset azzal, hogyha virusokat ir. Ez eddig rendben van, csinaljon, amit akar a sajat gepen, nem szolok bele. De miert nem tudnak engem es a hozzam hasonlo szamitogephasznalokat kihagyni a maniaikbol?
Csak hogy tudd: minden virusiro akit eddig megnyilatkozni lattam, arra vagyott, hogy a nevet es e virusait minel szelesebb korben megismerjek. Ez a pornep nyelvere leforditva annyit jelent, hogy minel nagyobb fertozeseket okozzanak.
En nem akarok senkivel versenyezni. Nyugodtan szeretnek levelezni es dokumentumokat szerkeszteni. Miert kell megis nekem a virusok miatt aggodnom?

Szapi

Előzmény: Darkmage (53)
SzappanosGabor Creative Commons License 2000.05.15 0 0 56
>Regebben volt a Yankee Doodle nevu viruska, ami valamikor delutan zenelgetett egy sort, meg
>terjedt, de amugy csendben volt. Ezt egy lengyel ember csinalgatta - ha jol emlekszem.

Pusztan a tortenelmi huseg kedveert egy T.P. szignoju bolgar virusiro irta, par tucatnyi egyeb varianssal egyetemben (a Yankee Doodle ezek kozul a TP.44A nevu volt). Valo igaz, hogy egyik virusa sem tartalmazott rombolo rutint.
De amugy a Form sem tartalmazott rombolo rutint, megis hasznalhatatlanna tette a fertozott 1.44M-es floppikat, mivel amikor megirtak, meg csak 720k-s lemezek voltak, es a virus olyan helyre irta be magat, ahol az 1,44-eseknel meg a FAT van.
Egy virus nem csak akkor rombol, amikor szandekosan akar, hanem akkor is, amikor programozasi hiba vagy elegtelen teszteles miatt olyan kornyezetbe kerul, amire nincs felkeszitve.

>Erre az eredeti szerzoje modositotta a sajat programjat, hogy az osszes ilyet irtsak ki. Igaz,
>hogy ok a helyere masztak, szoval picit santit a pelda, de mar majdnem... :))

Tudtommal ez nem azert volt, hanem mert T.P.-nek megtetszett az onmagat upgrade-elo virus koncepcioja, es a gyakorlatba is atultette ezt.

Szapi

Előzmény: Evil Skeleton Sam (22)
SzappanosGabor Creative Commons License 2000.05.15 0 0 55
>Véleményem szerint sokkal nehezebb ekészíteni egy 200 soros, teljes mértékig leoptimalizált,
>szinte "tökéletesen" működő kódot (itt most a vírus kódjára gondolok), mint egy 20000 soros
>monstrumot.

Mivel hivatasszeruen foglalkozom virusok elemzesevel, az utobbi par evben vagy ezer makrovirus es scriptvirus forrasat neztem at. Ezek kozul jo ha ket tucatnyi volt olyan, ami intellektualisan kihivast jelentett volna, de meg azok is messze alltak az optimalizalt, tokeletesen mukodo kodtol.
A tobbseg mar letezo, unalmas virusok unalmas atirata, jelentos reszuk nem is mukodik (iroik meg arra sem vettek a faradsagot, hogy egyszer kiprobaljak muvuket).
Ismetlem, elenyeszo reszuk tartalmazott valamilyen eredeti otletet, az optimalizalas es csiszoltsag pedig teljesen hianyzott beloluk.

>Éppen ezért elismerek minden vírusírót, mint programozót, bár elitélem azt, amit tesznek!

En inkabb azokat a virusszakertoket ismerem el, akik megkuzdenek a naponta szuleto par tucat virussal, es olyan programokat irnak, amelyek valoban megbizhatoan felismerni es irtani kepesek ezeket.

Szapi

Előzmény: dcr (21)
Törölt nick Creative Commons License 2000.05.15 0 0 54
Annyira azért nem kedves Darkmage, bár nem nekem címezted, de a beírásodból látszik pár dolog. Aki kötözködik, az maga is ilyen tevékenység áldozatául eshet.

Mivel nagyon véded a vusírókat, ebbő józan ésszel arra lehet következtetni, hogy magad is érintett vagy a dologban. Esetleg csak nem? Te is? És ezt nem akarja a társadalom Neked elismerni? Nem szép tőlük.

Ami pedig a vírusírók nagy tudást illeti, ezt meglehetősen kétlem. Egy adott területet ismernek, és meglehetősen szűk az érdeklődési körük. Az IT mára már ezernél is sokkal több szakterületet ölel fel. Ez ebből egy. Aki tud vírust írni, még nem biztos, hogy irtani is tudja őket (habár, azért a szakmában a hírek gyorsan járnak-kelnek).

Ez a bebizonyítás, amit említesz, leginkább a halmozottan hátrányos helyzetű, nemzetiségi bűnöző érvrendszerének a sajátja szokott lenni, amikor elkapták, és a kapitányságon megmagyarázza a főtörzsnek, hogyan is kellett volna érteni a múltkori cselekedetét. Látod milyen szépen körülírtam? Csak azért volt, nehogy rasszistának tartsál.

A vírusírók a hackereknél is sötétebb és aljasabb népség, mert még azt a picike direkt kapcsolatot is kerülik, amely a hacker számára a cd tálca nyitogatásában levő élvezetet jelenti pl.

A vírusírókat Galileihez hasonlítani enyhe túlzás. Ami itt mozog, az döntően nem tehetség, az max. kukac. Ez a közvélekedés szerint az aljasságnak már egy olyan minősége, amikor az illető abban leli örömét, hogy indirekten okozza a kárt, és abban a hitben ringatja magát, hogy ő egy zseni, és ez neki élvezetet okoz.

Hogy ki mivel szerzi meg magának az aktuális spermatolulást, az a magánügye. De ez már az a változat, amelyre ne várj helyeslést, főleg ne dicsőítést.

Ha pedig legközelebb kötözködsz, akkor ne felejtsed el, ez egy olyan fórum, ahol spontán módon beléd is törölheti valaki a cipőjét, e privilégium nem csupán neked van fenntartva.

Azon meg végképp ne csodálkozz, hogy a vírusírók jutalma a börtön, feltéve hogy sikerült neki, és sikerült elkapni. A másik véglet persze az ismeretlenségben maradás, a feledés homálya.

Előzmény: Darkmage (53)
Darkmage Creative Commons License 2000.05.14 0 0 53
------(én nem állok az egyik oldalra sem)-------
sziasztok!
Annyira birom amikor teljesen hozzá nem értő
emberkék akik vmit sejtenek de nem tudnak semmit, és ilyen kijelentéseket tesznek:

"Egy 200 soros vírus megírása nem teljesítmény"

mint pl. flyOrDie aki egy kivénhedt kis windows user lehet aki max gépelni tud a word-ben.

na figyelj kismalac flyOrDie !

Akik virusokat irnak, azok igen nagy tudással és intelligenciával rendelkeznek. Olyan virust irni ami a virusirtok és védelmi rendszerek korában ütőképes az: BRAVÚR.
Emelett persze, könnyen nevezhető BETEGES-nek, de akkor sem könnyő, hanem a LEGNEHEZEBB, akik jó virusokat irnak azok a maguk kategoriájában zseniknek mondhatok.
Szerintem ártalmasak.
De nem szabad lebecsülni őket.

Azon pedig érdemes elgondolkodni, hogy mennyire hasznos az, ha valaki bebizonyitja valakinek hogy a rendszer amire annyira büszke és amiről azt hirdeti hogy biztonságos és a lehető legjobb, az mégsem az...
Mert a világ tulajdonképp igy haladt előre. "NEM a föld nem lapos hanem gombölyű!"
Az emberiség tudmányának fejlődését mindig is taszitotta előre az emberek közti VERSENY.
Ezt is fel lehet versenyként fogni.
Hasznos, de ártalmas is.
Hogy ezenbelűl melyik a jelentősebb azt azt hiszem egyikünk se tudja MOST eldönteni. És lehet hogy sohasem tudjuk meg.

üdv,
--=(Darkmage)=--

rikitiki Creative Commons License 2000.05.14 0 0 52
Hali!

"mert ha nem támadnák..." - sajnos az alaphelyzet az, hogy támadják. Valaki biztosan. Ha a vírusírók nem, akkor a konkurencia/ellenséges hírszerzés. Ettől (egyelőre) nem tudok - nem érdemes elvonatkoztatni.
"Az meg még úgy sem lehet ok, hogy nekem nem tetszik valami, ezért "szétverem"." - korrekt.

"az ott olvasható számok azt mutatják, hogy az Index olvasók legalábbis képzettnek tekinthetőek." - vagy nem elég elterjedt még az IE5. Ezt a vbs "feature"-t ugyanis az hozta. Vsz nálunk sokakat mentett meg az IE4. De tegyük fel, hogy képzettek. Ennek ellenére azt mondom, hogy a biztonsági policy-nak ezt a részét technikai eszközökkel kell megvalósítani, nem lehet egy user döntése, hogy miket futtat egy vállalati rendszeren.

Tényleg sokmindenre jó az NT, és (remélem) egyre jobb lesz. De amiket felsorolsz, az mind szerver alkalmazás. Azokra valók a féreg típusú kártevők -ilyenből valóban kevés van.

A vírusok, trójai programok jobbára a userek tevékenységhez kötődnek, és az ilyen irányú védelme az NT-nek igencsak harmatos! Gondolj a makrókra, IE security lyukakra, ODBC, DAO lyukakra, HTML levelekre (BubbleBoy), vbs, stb.
Egyszerűen nem lehet megvédeni a munkaállomásokat, mert ha levéded, akkor az echte MS alkalmazások sem futnak! Nem tudod levédeni, mert a részletek (registry, fájl rendszer használat) dokumentálatlanok, és esetenként az alkalmazások is trehányul vannak megírva.

Persze a felhasználó ezt nem látja, nem is tud róla. Mi -had soroljam ide magam- rendszergazdák jobban átlátjuk a dolgokat, de hiába tépjük magunkat, az MS rá se ránt.
Ha szétfut egy ilyen vírus, az a felhasználókat érinti, legalább 2 nagyságrenddel nagyobb tömeg, mint a rendszergazdák közössége. Ezzel már foglalkozni kell.

Még egyszer: nem akarom felmenteni a vírusírókat. De sajnos ezt látom az egyetlen lehetőségnek arra, hogy a köztudatba bekerüljön: nagyobb baj is lehet még ebből!
(Persze lehet, hogy a vírusírókat a maguk kis alantas céljaik vezérlik, én meg mindenféle magasztos eszméket képzelek köréjük :-)))

RikiTiki

bowler Creative Commons License 2000.05.14 0 0 51
A sztrájk is akkor ér valamit, ha kárt okoz.

Szerintem ne hasonlítsuk össze a sztrájkot a vírusírással. A sztrájk esetében ugyanis van egy érdek, egy ügy (például: alacsony fizetés), amire a sztrájkolók nyomatékosan fel kívánják hívni a figyelmet. Ráadásul nem minden sztrájk igazságos. Például ha minimálbérből élő Microsoft-dolgozók demonstrálnának magasabb fizetésért, akkor valószínűleg igazuk lenne, mert lényegesen több hasznot termelnek a cégnek, mint amennyit visszakapnak belőle. De a vasutasok sztrájkja már nem biztos, hogy igazságos volt.

A vírusírás esetében nincs semmilyen nemes ügy, amiért harcolni kéne. Nem akarom magam ismételni, de az nem lehet ok, hogy egy rendszer nem biztonságos, mert ha nem támadnák, akkor biztonságos lenne (kiscica a farkába harapott - értelmes ember ugyebár ilyet nem csinál ;)). Az meg még úgy sem lehet ok, hogy nekem nem tetszik valami, ezért "szétverem".
Ez olyan, mintha a MÁV dolgozói azért sztrájkolnának, hogy a cég nevét változtassák meg VÁMra, és ezentúl ne vasúti szállítmányozással foglalkozzanak, hanem az emberek megkopasztásával... Tehát fodrászatot tartsanak fenn. ;)

Te ügyes voltál. Ha nem lettél volna ilyen ügyes, akkor most biztosan másképp beszélnél.

Előzmény: rikitiki (49)
Törölt nick Creative Commons License 2000.05.14 0 0 50
A policy az egy dolog, a képzés pedig a másik. Egyik sem ér a másik nélkül semmit. Ha pedig ezt sikerült elérni, akkor nem lesz baj.

Az MS egy platformot csinál, ezt még elég rendesen fel kell csicsázni ahhoz, hogy utána biztonságban legyen az ember. De ez a jelek szerint működik. Utalnék itt az Index címlapján levő közvéleménykutatásra. Engem is meglepett, mert szerintem az ott olvasható számok azt mutatják, hogy az Index olvasók legalábbis képzettnek tekinthetőek. Nem mondom, hogy nincs már min csiszolni, de határozottan nem rossz. Én rosszabbra gondoltam.

Az MS platformon elég sok minden futhat. Vezérel pl. csatahajót, kezeli a VISA kártyák tranzakcióit, egy két IT-s multinál még szuperkritikus rendszert is láttam NT-n futni. Elég profi IT van arrafelé. Nem volt gondjuk vele, ugyanis arra használják, amire való, és az összes szükséges óvszert rá is hűzzák.

Ismerem a másik tábor felfogását. A védelmi eszközök általában minden oprednszerhez szükségesek, vagy tanácsosak. Ez olyan bizalmi terület, ahol nagyon nehéz konkrét információk birtokába jutni, hiszen a legjobb védelem ott kezdődik, hogy nem mondjuk meg, mivel és hogyan védekezünk, mert ezzel már le is toltuk a gatyánkat.

Az ilyen ILY jellegű dolgok által okozott károknak is sok arca van. Sokmindenből lehet tanulni, illetve lehet hasznot hajtani. A japánoknak úgy jó pár év távlatában egészen jól jött a háborús vereség, de ettől nem gondolnám felmenteni őket a hajdani háborús bűneik alól. Így vagyok a víruskészítőkkel is. Amíg nem szerzünk tudomást arról, hogy X egy vírust készített, addig az (nekünk) nincs. Tudomást pedig rendszerint úgy szerzünk a dologról, ha kárt okoz. sohasem repestett a szívem, amikor egy igazi számítógép vírust megláttam.

Egyetlen kivétel volt hajdanán. A program nevére már nem emlékszem. Volt egy versenypálya, illetve egy igen csacska absztrakt gép, amelyet egy interpreterrel valósíttak meg. Ott egymásnak lehetett ereszteni mindenféle, erre a gépre készült "élőlényt", amelyek egymással kűzdöttek meg. Az teljesen OK volt. Mi több, nagyon jó játék. Elég jó eredményeket értem el, de igazi vírust elvből nem készítettem.

Előzmény: rikitiki (49)
rikitiki Creative Commons License 2000.05.14 0 0 49
Sziasztok!

Elöljáróban: bekaptuk az ILY-t, az előző hétvégém rá is ment az irtásra. Ennek ellenére sok igazságot érzek a "víruspártiak" hozzászólásaiban.
kopasz indián írta:
"A lakásom ajtaját persze, hogy bezárom, sőt a biztosító által megkövetelt összes többi dolgot is betartom"
Akkor is tilos idegennek bemenni, ha az ajtó nyitva. A biztosító mégis megköveteli a zárat, mert van egy "elvárható gondosság".
flyOrDie írta:
"Azt hagy döntsem el én, hogy akarok-e futtatni valamit vagy nem"
Rád is merném bízni. De mi legyen a többi 999 userrel? Egy nagyvállalati rendszerben a biztonsági policy-nak kell meghatározni, hogy mi futtatható, nem a usernek. Úgy tűnik az Outlook nem alkalmas ilyen policy megvalósítására.

Nálunk az ILY több hasznot hozott a védekezésünk csiszolásával, mint amennyi kárt tett. Ebben az értelemben igenis hasznos volt.

Egy ilyen méretű fertőzés felhívja a figyelmet a hiányosságokra. Sajnos ennek feltétele az is, hogy kárt okozzon. A sztrájk is akkor ér valamit, ha kárt okoz. (Szerencsétlen pedagógusok, orvosok ezért nem jutnak semmire.) Hülyén hangzik, de az ILY ilyen szempontból "optimális" kárt okozott.

Úgy általában pedig szvsz érdemes elgondolkodni, hogy
-vajon az MS az "elvárható gondosság"-gal jár-e el a rendszerei fejlesztésekor
-mennyire alkalmasak az eszközeik a biztonságos/nagyvállalati környezetre
-elegendően dokumentáltak-e
-urai, de legalább tudatában vagyunk-e, hogy mik fut(hat)nak MS rendszereinken?

RikiTiki

flyOrDie Creative Commons License 2000.05.14 0 0 48
"Es ennek szerinted mi ertelme van, ha az az attachment egy GIF vagy JPG?"

Az biztos, hogy túllő a célon az üzenet. Viszont ne felejtsd el, hogy mindenféle, az operációs rendszer számára ismeretlen típusú dokumentumban lehet makró. A képeket különben az Outlook kapásból megjeleníti a levél alján, azokat nem kell külön megnyitni.

"Felteve, hogy a levelolvaso lehetoseget ad a csatolt file (mely megbizhatatlan forrasbol erkezett) kozvetlen futtatasara."

:-) Azt hagy döntsem el én, hogy akarok-e futtatni valamit vagy nem. Nincs túl sok kedvem egy olyan levelezőt használni, ahol először el kell mentenem egy fájlt, hogy megnézzem. Meg aztán az ILY-nak tökmindegy, hogy néhány kattintás után, az elmentett fájlt futtatják, vagy közvetlen a levélből, nem?

Előzmény: John Zero (43)
MGperY Creative Commons License 2000.05.14 0 0 47
megvan:
farban: show system files
majd clear system attributes.
:))))))

aszittem grabbelhetek újra, le volt ez valahol írva hogy csak rejetett lesz ?
bocs az oftopicért .

Előzmény: MGperY (46)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!