Egy echte téli se úgy viselkedik 30eKm után, mint új korában...
Lehet, hogy én is stratégiát váltok a 4évszakos használatával. Eddig 15ezrenként rotáltam oldalanként előre-hátra a fűrészfogék miatt, és az élettartam felénél meg lettek fordítva a felnin/autón.
Egy ismerősöm azt mondta, hogy Ő tavasszal és ősszel cseréli meg a 4Season gumikat előröl hátra, mert ami elöl van az nyáron kicsit megég az autópályán, ami hátul van az kevésbé melegszik (orrmotor, elsőkerék hajtás estén).
Télen is megy az emberfia pályán, de akkor nem lesz olyan meleg a gumi.
Ha jól értelmezem, akkor a terhelési index tér el.
Persze a csere a legjobb, de ha nagyon macerás, én simén feltenném. Esetleg megmérném a súlyát, hogy egyforma e a többivel. Egyik 615 kg, a másik 690, lehet, hogy nem egyforma az anyagmennyiség sem.
Elbaltázás okán 3db 95Y gumi mellé felkerült 1db 91Y indexű gumi. Lehet teljesértékűen menni velük, vagy harcoljak a cserén? Többszörös eltolás miatt nem egyszerű a felelősség kérdése, nem jogi válasz érdekelne.
Ha a románok csak két garnitúrával tudnak autózni, akkor az úgy van. Náluk még a medvék is keményebbek, nemhogy a telek.
Persze a lapos, hómentes Kanadában megfelel mindenkinek a négy évszakos, mert ahol kell és valóban számít, ott úgyis láncolnak, de a tények az asztalost sosem zavarták, neki van véleménye.(ja, meg a fiának) :-D
Az eredeti téma a 4 évszakosra váltásról szólt nem a te éves több 100 ezer km-es autóhasználatodról, és az ahhoz igazított gumiválasztásodról.
Ezt írtad:
"...és kb. 25-30e km után se télen se nyáron nem úgy viselkedik, mind az évszaknak megfelelő abroncsok."
Én pedig ezt:
"Nagyon sokan használnak 4 évszakos gumit, és nem csak 25-30 ezer km-ig hanem jóval tovább,.."
Még mindig általánosan a 4 évszakosról......
Aztán majd mindenki saját maga eldöntheti, hogy szezonális használatú gumik helyett átáll-e a 4 évszakosra, ezzel pl. megszabadul a szezononkénti cseréktől, és a két garnitúrára beruházástól.
Tőlünk nyugatabbra is egyre több gigamega SUV-on is látható 4 évszakos gumi, feltételezem nem azért mert ne telne nekik szezononkénti garnitúrákra....stb....stb.
Én tavaly se cseréltem le :) Majd ősszel, valami 4 évszakosra. Az lehet, hogy aki nem agyhalott, az közúton kurva messze autózik egy bármilyen gumi határaitól.
A kezelhetőséget nem rontja, az elérhető kanyarsebesség nyilván nem lesz annyi mint egy nyárival. A nyári hónapokban, mikor forró az aszfalt, akkor nem kell forszírorni a határon kanyarvételt négyévszakossal. Ősztől tavaszig meg kb semmi különbséget nem fogsz észrevenni.
Megjöttek az Nissan NV200-rá a gumik, Rotalla Setula Van 4 Seson RA05 175/70 R14C 95/93T 6PR 3PMSF lett vásárolva rá. Mintamélység 9,8mm, évi 20ezret gurul az autó, kíváncsi vagyok meddig bírja majd....
- teljesen normálisan közlekedve, abból is főleg városban és rövidebb távokat (szaladgálós második autó)
- 185/55 r15
szerintem az van, hogy mivel alapvetően ez a négy évszakos a télihez közelebb álló keverebb, a nyári forró aszfalt folyamatosan ad neki egy olyan fajta hőkezelést, amitől az élete legvégén szétesik. kibírta azt az 50e km-t, amit kalkuláltam neki. az utódja egyébként hankook lett, és nyugodtan mondhatom, hogy a goodyear érezhetően jobb garnitúra volt
Altalaban marciusban mar rakom el a nyariakat, es tavaly is nagyon elhuztam, talan csak novemberben ment fel a teli. Szoval nem szoktam megsutni nyari palyazas kozben.
Ez egyszeruen szetesett. Es szeretnem kiemelni, hogy a masik ketto meg koszoni jol van.