Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

saválló Creative Commons License 10 perce 0 0 112357

Még nem volt Sportage-m igaz CHR-em sem, a jelenlegiekben pedig nincs ESP kikapcs gomb, talán vmelyiknél a menüben lehetne kutakodni, de az ilyesmi nem az én asztalom.

Előzmény: lapar (112356)
lapar Creative Commons License 20 perce 0 0 112356

Kia Sportage-ben ki lehetett, egy élmény volt összkerékhajtással.

A mostani C-Hr-ben is ki lehet, de a bolondja nem jelzi a műszerfalon folyamatosan.

Pedig illene.

Előzmény: saválló (112355)
saválló Creative Commons License 45 perce 0 0 112355

Ki lehet kapcsolni?

A régiekben volt ESP gomb, de az újabbakban már nincs....vagy én vagyok vak, és nem látom.:-)

Előzmény: lapar (112353)
saválló Creative Commons License 45 perce 0 0 112354

Télen valóban nem "árt" a téli gumi, de jobb híján akár a 4 évszakos is.

Előzmény: lapar (112352)
lapar Creative Commons License 5 órája 0 0 112353

.Azt ki kell kapcsolni ilyenkor 😃

Előzmény: t.lantos (112351)
lapar Creative Commons License 5 órája 0 0 112352

Mint már írtam, az idei tél meggyőzött, hogy nem árt az a téli gumi.

Tegnap sárban vizsgáztattam egy tanyán, ahová rendszeresen járok, le tudtuk küzdeni. Igaz volt 5-6 visszatolatás, de nem adtuk fel.

t.lantos Creative Commons License 30 órája -1 0 112351

Meg az esp se tudja lekovetni :)

De jo buli.

Előzmény: saválló (112350)
saválló Creative Commons License 1 napja 0 0 112350

Szegény gumi nem tehet a kipörgésről ha padlógázzal taposod neki a hóban...:)

Előzmény: t.lantos (112349)
t.lantos Creative Commons License 1 napja -1 0 112349

winterhawk 4, dot 21. Remekül teljesít. Kipörögni kipörög, de lehet, erről a padlógáz tehet :)

Előzmény: saválló (112348)
saválló Creative Commons License 1 napja -2 4 112348

Elöregedés......?

A mostani erős havazásban való közlekedési tapasztalatokra hivatkozva meg kell említenem, hogy az az általános jelenség vagyis a téliek néhány évesen felkeményednek a DOT21-es téli Hankook W330-as gumiknál még nem áll fennt.

Kiválóan lehetett közlekedni vele nem takarított utcákban, parkolókban pedig hó volt bőven, egyszer sem pörgött ki a kerék manőverezések közben.

lapar Creative Commons License 1 napja -2 1 112347

Ez a TPMS most nekem is szar, a téli gumin beállítottam 2 nap múlva kijelzett, azóta világít, leszarom, a nyárival fogom vinni vizsgára. 

Az is egy röhej, hogy ezt kötelezővé tették, de az olajszintet pl. csak egy 2005-ös kisteherautóm mutatta indítás előtt.

Előzmény: saválló (112346)
saválló Creative Commons License 1 napja -2 4 112346

"Ugyanez van az autóknál is, kitalálnak okosok mindenféle környezetkímélő szarságot, cserébe a gatyád ráköltöd az autóra, és előbb kell eladni. "

Igen egyre több szir/sz.r van az új autókban ezért kell megbecsülni az e nélküli régi, de még mindig kitűnően működő autókat.

Előbb kell eladni.....én nem adom el a megbízható "ezer" éve használt autómat mert ebben még nincsnek ilyen+ olyan kütyük csak olyanok amikre a mindennapos használatban szükség van.

Az új cégautó az őrületbe kerget néha a sok sípolással különböző információk kiírásával, villogó ikonokkal, kormányrángatással, mínuszokban reggel a sok sárga ikon....figyelmeztetések....ez sem+az sem működik stb...stb...régiekkel nem volt ilyen gond.

Ha már gumis topik....TPMS.....időjárásfüggően hol minden o.k....hol ez sem + az sem jó..állandóan sárga ikonok...figyelmeztetések.....1-2 fokkal melegebb lesz 9-10 óra körül eltűnnek, megszűnnek a figyelmeztetések, jó lesz a nem változtatott guminyomások....új autó...a sok agyalágyult assist....mertazkellabiztonságosközlekedéshez....

Előzmény: lapar (112344)
saválló Creative Commons License 1 napja 0 0 112345

Nekem eddig csak a téliek keményedtek fel nyáriakkal még sosem volt ilyen gondom, azok csak elkoptak ill. egynek kiszakadt az oldalfala, de az sem volt öreg gumi.

Előzmény: raider (112343)
lapar Creative Commons License 2 napja -1 0 112344

Ugyanez van az autóknál is, kitalálnak okosok mindenféle környezetkímélő szarságot, cserébe a gatyád ráköltöd az autóra, és előbb kell eladni. Aztán az új tulaj idősebb korban kiiktatja ezeket, ha tudja.

Pedig ugye az lenne a környezetkímélő, ha le sem gyártanak valamit.

Hosszabb távon kellene gondolkodni ezügyben.

Előzmény: saválló (112342)
raider Creative Commons License 2 napja -1 0 112343

Nekem Bridgestone-nal volt nyáriban (Re002) ilyen tapasztalatom, hogy nagyon rideggé vált, és szárazon is csúszkált összevissza, már néhány évesen. Kopott volt, de nem öreg, és messze nem volt tükörradiál, nem is értettem igazán, mi történik. 

Előzmény: saválló (112342)
saválló Creative Commons License 2 napja 0 0 112342

"Érdekes viszont, hogy ez csak a téliekre jellemző,"

Tényleg, ahogy írod ez általában a télikkel fordul elő, nekem is többféle téligumim keményedett fel idő előtt, nyáriakra ez (eddig) nem volt jellemző.

A nyáriakat akkor szoktam cserélni, ca 4mm-es profilmélységnél, mikor már esőben hamarabb felúszik a vízen, sokan használják akár 1.6 mm-ig mertazahivatalos, de én szeretem a biztonságot így 1-2 mm-ért nem spórolok inkább cserélek.

"Biztos marhára környezetbarát, hogy még akár 6-7 mm profilmélységű gumikat dobálunk ki, mert 5 év után bekeményednek és használhatatlanok lesznek…"

Így van marhára "környezetbarát" mikor fiatalon már megy a levesbe, igaz a gyártóknak meg az a céljuk hiszen veszel másik garnitúrát, nekik nem érdekük, hogy hosszú ideig használj egy garnitúrát mert ha idő előtt felkeményedik kénytelen az ember másikat venni.

Előzmény: gnrb (112341)
gnrb Creative Commons License 2 napja -1 0 112341

Ugyanezt tapasztaltam. A tavaly még tökéletesen működő 2019 végi gyártású téligumi (Sailun Ice Blazer) már a tél eleji szitálós időben is nagyon csúszott, és a mostani hasonló időben is, bár a hóban viszont meglepően jól muzsikált.
Az előző (Nexen, 185/65*15) is ezért került le, volt még profil, de 6 évesen már csúszkált, 7 éves korára pedig úgy bekeményedett, hogy rázta az autót, olyan volt, mint ha kb. 4 barra fújtam volna túl, vagy még inkább, mint a fakerék… Mondjuk nem is kopott semmit, de főleg azért, mert már olyan kemény lett...
Érdekes viszont, hogy ez csak a téliekre jellemző, a 9-10 éves nyári gumik (3-4 mm) még úgy tapadnak, mint ha újak lennének, és az autó is kellően „puhán” gördül, semmi „fakerék” érzet, pedig eléggé „peresek” (205/45*17).
Gumistól is hallottam, hogy az újabb téliek mind ilyenek, a prémiumok is, jó esetben is max. 1-2 évvel bírják tovább. Állítólag ez a környezetbarát gumikeverék hozománya. Biztos marhára környezetbarát, hogy még akár 6-7 mm profilmélységű gumikat dobálunk ki, mert 5 év után bekeményednek és használhatatlanok lesznek…

Előzmény: saválló (112336)
saválló Creative Commons License 2 napja 0 0 112340

Érdekes ezt olvasni pedig a mintázata egészem jónak tűnik, és nem is kínai, azokat szokták inkább fikázni.

Mondjuk a Debica sem egy prémiummmárka, ettől függetlenül van ahol meg dícsérik.

Előzmény: murray (112339)
murray Creative Commons License 3 napja -3 0 112339

DEBICA Navigator 3 195/50 R 15 82 H 

Senkinek nem ajánlom ezt a gumit. 2 éves szettből már kettő cserés, kátyú-kiszakadt oldalfal.  Már újban is 1 hónaposan 10 évesnek nézett ki.  Ennyi. 

qtc Creative Commons License 5 napja -1 1 112338

részvétem cucus / cuncimókus. ez de nem jön be, bármennyire sajnálod is.

Megjegyzem, hogy nem értem ez utóbbi megszólalásodat.

Előzmény: mosogep-szerelo (112333)
lapar Creative Commons License 6 napja 0 0 112337

Ilyennel mennek a versenyautók is (ha nem esik). 😃

Előzmény: saválló (112336)
saválló Creative Commons License 6 napja 0 0 112336

Az előző téligarnitúra is ( Hankook W 320 )néhány évesen felkeményedett, és csúszott nedves vízes úton, mint a t.kony.

Lehet spórolpistának lenni mertjóleszazmégnéhányévig......, de én inkább lecseréltem, a biztonság többet ér.

Igaz a mostani téli (Hankook W330 ) még nem csúszkál, de mint írtam 5.éves, van még elégséges profilja, de a következő szezonra inkább veszek új vmi nem Hankook garnitúrát.

A felkeményedett Hankook előtt volt Nokian télim is, mivel keveset futott autón volt így szépen elöregedett, hiába volt még 7mm-es profilja az is csúszott, mint a t.kony nedves, vízes úton, így ment a levesbe.

Tehát nem képzelem be az 5 éves maszlagot, igaz az utóbbi években inkább volt jellemző az abroncsok idő előtti elöregedése mintsem a hamar elkopásuk, azon a néhány mm-en nem érdemes spórolni amit még futhatna akár a mostani télim a következő szezonban, inkább nézek vmi újat.

Mindenki másképp csinálja, vki így:

jóezmégnincsenneksemmibaja...:)

Előzmény: lapar (112335)
lapar Creative Commons License 6 napja 0 0 112335

Mér' mi baja van? Ne hintsd már Te is ezt az 5 éves maszlagot.

Előzmény: saválló (112334)
saválló Creative Commons License 6 napja 0 0 112334

Ha már gumis topik...senki sem akar ( most már) mondjuk nyárigumit venni, nyakunkon a tavasz....:)

Nekem a következő gumis projekt téligumi csere lesz, a mostaniakkal (DOT 21) már nem akarnék nekivágni a következő téli szezonnak.

mosogep-szerelo Creative Commons License 6 napja 0 0 112333

Én is szeretlek Pubi! :)

Előzmény: qtc (112327)
qtc Creative Commons License 6 napja -1 1 112332

A DÁP online telepíthető és konfigurálható, ha van mo.hu accountod.

Töltsd le az app-ot és kattintgass.

Ha elakadsz: 1818 a menütérkép:

https://1818.hu/telefonos-menuterkep-ivr-

Előzmény: lapar (112331)
lapar Creative Commons License 2026.01.30 -1 2 112331

Nekem is azt mondták, hogy csak személyesen tudok DÁP-ot csinálni.

Ilyen "okosak" az ocsmányirodában is.

Mondjuk, nekem nem hiányzik, elvagyok az ügyfélkapuval is, bár ott is voltak rendes szopatások, amikor bevezették a +-t. 

Úgy szar az egész, mint az MVM, a MOHU, MBH. Látszik, hogy a készítők kiválasztásánál nem a szekértelem volt az elsődleges szempont.

Persze sajnos ez sem gumikérdés.

Előzmény: qtc (112329)
qtc Creative Commons License 2026.01.29 -1 1 112330

"de mivel már átmentél személyeskedésbe,"

Kifejthetnéd, hi is volt az a 'személyeskedés'.

Előzmény: Airbag. (112322)
qtc Creative Commons License 2026.01.29 -1 1 112329

"

Tegnap csináltattam az ocsmányirodában :) a DÁP-ot, ma gyakorolni akartam itthon, de wifi-t nem fogadta el, találkoztál már ilyen esettel? (Kis idő és több próbálkozás után felismerte)

Szóval vannak még gondok mindenhol."

A Hajdu keverőtárcsás mosógép és vélhetően a többi sem fogadja l a wifi-t.

Sajnos ezt el kell fogadni.

A DÁP megfeleő eszközön még a wifi-vel is működni fog, nem beszélve a 4G, 5G és egyéb ismeretlen figurákról.

Előzmény: mosogep-szerelo (112324)
qtc Creative Commons License 2026.01.29 -1 1 112328

Kissé eltértünk a topic témájától.

Valaki dobhatna egy hszt az óvszerhasználatról.

Az is gumikérdés, a felni is szóba jöhet esetleg.

Előzmény: qtc (112327)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!