Nem értem miért rendellenes minta. A saját gumi is hasonlóképpen néz ki, csak még nincs annyira elkopva. A bekarikázott részen keresztben jól kivehető az öntőforma részeknél levő összeillesztés egy vékony "gumicsík" formájában, ahol a besajtolt lamella mélysége kisebb, és ahogy kopik a gumi ott eltűnik a minta.
Ez minden guminál így van, csak gondolom neked most tűnt fel.
Nekem volt Goodyear vector 4s (2005 Ford Focus) én meg voltam velük elégedve, esőben is jól tapadtak, és bár hóban 1-2 alkalom volt, de ott sem volt velük gond, nálam 6 évet bírtak. Szerintem jó vétel.
A bátyám a Hankook-ot használja nincs panasza eddig. Kb. 2 éve használja bár nem megy sokat vele.
Néztem még a GoodyearVector 4Seasons Gen-3 gumikat is, ezek szinte minden teszten első helyezettek, de megéri megvenni, többet adni ezért a drágább gumiért, mert ez prémium minőség? Annyival jobb lenne? Ha igen, akkor bevállalnám a többlet költséget.
Ritkán járok erre, de most elkelne egy kis segítség a gumi választásomhoz.
175/65 R14 méretben és négyévszakos gumi. Éves 5-6 ezer km város és ország út vegyesen.
Nézegettem pár gyártótól, de fogalmam sincs melyik lenne a jó vagy a jobb választás. Kumho, Kléber, Fulda, Falcon vagy Laufenn esetleg az Apollo de ez utóbbinak érdekes a mintázata, nem olyan mint a felsoroltaké, nem tudom ez mennyire lehet jó?
Majd minden amit használunk Kínában készül, amit én pl. az aliról megrendelek (tudom x.r kínai ) ugyanazt az itthoni kereskedő/webshop 4-6-8-10x- es áron árulja.
Gumiknál is van fejlődés, a "mai" Ling Long már nem a korábbi Ling Long amiről azt írták a tesztek után anno, hogy esőben csúszik, mint a tak.ny....fékút xx méterrel több, mint......stb...stb..
Nagyon hasonlókat mondott rokonom is, Ő egy DACIA LODGY 1.5 Blue dCi Stepway autón használta ezt a GT Radiált, ezzel a gumikkal kapta az új autót anno 3 éve a kereskedésben. Azt mondta, vizes úton olyan érzés mintha vékony légpárnán menne az autó, és eltűnik a tapadása vagy nagyon lecsökken a tapadás. Hóban vagy vizes latyakos hóban meg csúszkál mintha a nyári gumival lenne télen. Száraz útviszonyoknál sem érezte valami stabilnak az autót. Le is cserélte hamar ezeket a gumikat. Most Kléber van autón, semmi gond velük csak a nyugodt autózás.
Én is nézegettem egyébként ezt a GT radial gumit, nekem is tetszett a mintázata, ezért is néztem, de aztán felejtősre tettem mégis.
Megyek 20-30e km-t egy évben 4S gumival. 2 évente általában cserélem, de minimum egyszer meg van cserélve az első-hátsó tengelyeken is a kerék, hogy egyenletesen kopjon a gumi... Szóval nem csavar berohadás volt ez, hanem túlhúzás.
Nekem van egy hasonló súlyú és méretű autóm, de dizel, és csak 140Nm-re kell húzni a csavarokat.
A csavarkötéssekkel összeállított acélszerkezetet, a a csavarok folyó szilárdásnak az 50%-ra húzzuk meg. Nyomtékkulccsal.
Egy M14 10.9 csavarnál 140Nm az 54% jelent, a 175Nm 67% (a 260Nm folyási határból), ezért kérdeztem meg, hogy miért kell húzni az kerék csavarjait 175Nm-re.
Meglepetésemre, a két autó nagyon sok szempontontból hasonló:
a menetkész tömegek szinte azonos, a motorok max. nyomatéka is csak pár Nm-be különbözik, a végsebességük is szinte ugyanaz.
A 18-as felniméretek is szinte ugyanazok, az Y abroncsai 235-55-18, az enyémen 235-65-18. A két felni között csak 1 kg a különbség, de a 4 felni+gumi az enyém 20-25 kilóval nagyobb tömegű, így a rugózatlan tömeg is nagyobb.
Az enyémnek a féktárcsáim nagyobbak és 6 dugattyúsak, a Y valamivel kisebbek és 4 dugattyúsak, hiszen az Y-nak bődületes motorféke van, az enyémnek semmi- a hidródinamikus váltó programozása miatt.
Az egyetlen nagy különbség: a villanymotor miatt a Y-on 3.7 másodperc alatt éri el a 100-at, az enyém csak 7.5 alatt.
A Y-nak fix az áttétele 9:1 van és az 600Nm motorikus nyomatékból 5000- 6000Nm tud levinni a kerékre.
Az enyémnek a difiivel együtt az áttétéle 15:1- 20:1 és a 500Nm motorikus nyomatékból 7500- 10000Nm is lehet a keréken indulásakor.
A nyomatékot a kerékagy és a felni közötti surlódás viszi át.
Én azt gondolom, az Y-on felnicsavarok azért kell meghúzni nagyobb nyomatékra, mert:
1. a felni anyaga rugamasabb (így az autó kényelmesebb- vezettem és ezt tapasztaltam)- és akkor jobban oda kell rögziteni az agyhoz.
2. a felfelvő felület kisebb -talán ez lehet a legfontosabb ok.
Nem általánosítottam minden gumisműhelyre, ahány ház annyi szokás, viszont amiről a 112526-hsz-ban írt a hozzászóló az valós nem kitalált dolog.
Nekem is van itthon hosszú kerékkulcsom, nem 1x fordult már elő korábban gumisműhelyben felszerelt kerekemet ( pl. gumicsere, szezonális centrír, stb...) otthon alig tudtam meglazítani, még a hosszú kulcs is görbült, mi lett volna ha nem itthon hanem úton kell lelazítani a kerékcsavarokat a gyári ca. 25 cm-es kerékkulccsal?
Mondjuk tavaly útközben megtörtént, hát nem volt egyszerű lábbal letaposni, lelazítani a kerékanyákat.
Minden műhelyben általános a légkulcs után nyomatékkulccsal utána kattingatni..., hogy lássa a tulaj, hogy nyomatékkulccsal húzzák meg a kerékcsavarokat, aztán a valóság, tudom nem mindenhol, de mást mutat....lásd amit korábban írtak, és azt amit én is tapasztaltam néha néha.